Marketingový informační systém (MIS) fyziografická kritéria faktory Typická specifikace Kvantitatívni clurakteristiky Kvalitatívni charakteristiky sociopsychologická kritériu výska. váha. obvod prsou,-obvod pasu. hýždi, ivaly, tvar obličeje,... zdravotní slav. kvalita vlasu, nehtů, kú/c, zubú. typ pleti. faktory Typická specifikace Sociálni třída bohatí, střední třída, spodina Různé typologie životních stylů (vegetariáni, cestovatelé. Životní styl Osobnost duchovní růst, jóga, fanoušci, anarchisti, podnikavá, autoritatívni, spokojena, cílevědomá, dominantní uzavřená, společenská, ambiciózni,... beh a vi o ni In í kritéria .faktaja—~. __ Pričinv chování . I y-pická„spci4tikacĽ,. zabezpečení práce, zabezpečení volného času Stupeň pripravenosti ke koupi nc/ná výrobek, zná výrobek, je o učni hlouběji informován, zajímá se o něho. je ho žádostivý, má ho v úmyslu koupit Frekvence nákupu pravidelná koupe, občasná koupě Uživatelský status neužívá, bývalý uživatel, potenciální uživatel, uživatel poprvé, pravidelný uživatel Mira užívání neužívá vůbec, užívá nepatrně, užívá občas, užívá hojně Preference užitných vlastnosti kvalita, hospodárnost provozu, servis, úroveň haleni,... Stupeň věrnosti značce žádná, střední, vysoká, absolutní Postoje k výrobku nadšeny, kladný, indiferentní, negativní, nepřátelský Je to systém vytvořený za účelem shromažďování, analýzy a vyhodnocování informaci o trhu. které jsou nezbytné pro kvalitnější plánování, organizování, řízení a kontrolu marketingových činností. Každý podnik si vytváří svůj vlastni MIS na základě in lomiaci: a) interních (z účetnictví a statické evidence, rozborů ekonomické činnosti, přehledu o tržbách atd). Informace z těchto zdrojů jsou levné, snadno dostupné, ověřitelné a mají široké využití. b) externích (ze statistických ročenek, přehledů vydávaných vládou, odborných časopisů a publikací, od výzkumných agentur apod). Podávají údaje o demogralických. ekonomických, sociálních a jiných aspektech života společnosti příslušného státu MARKETINGOVÝ VÝZKUM Důležitou funkci marketingového výzkumu je pomoci podnikovému marketingu předpovědět chování a jednání trhu. konkurence, prostředí a zejména zákazníků a snížit podnikatelské riziko. Marketingový výzkum není průzkum trhu (ten je jen jednou z. částí marketingového výzkumu), ale souhrn aktivit, které zkoumají všechny části marketingové praxe včetně trhů, výrobků, distribučních cest, cen. chování zákazníka. Marketingový výzkum se skládá z pěti základních kroku: 1 definováni problému (co chci zjistit) 2 plán výzkumu (kdy. kde a jak získáme informace) 3. sběr informaci (součásti je např. průzkum trhu) 4. analýza údaju 5. závěry a doporučení Definování problému Definováni problému je prvním a důležitým krokem při marketingovém výzkumu. Tento krok obsahuje specifikaci problému, který má být prostřednictvím výzkumu řešen a určení příslušných informaci, kterých bude zapotřebí. Mez jasného definování problému a příčin jeho vzniku se stává výzkum většinou bezcenným. Specifikace problému a jejich odhalení umožní lépe stanovil další postup výzkumu. — Blan-výzkumu .-«. . . — - — - ■ ■ -- - . - -..... -..-»».—. Dalším krokem je užší specifikace potřebných informací a sestavení projektu získání potřebných informací a dalšího postupu. Nejdříve je obvykle potřeba zjistit a shromáždit základní informace o podstatě problému. Tento výzkum nazýváme předběžným výzkumem, fen umožni vytvořit jasnější hypotézu a konkrétnější plán směru dalšího výzkumu Příslušné informace lze zjistit studiem odborné literatury, časopisů či jiných publikovaných zdrojů, ve kterých jsou zjišťovány údaje relevantní k předmětu výzkumu. Dalším zdrojem informací může být konzultace s osobou do problému zasvěcenou a mající zkušenosti v dané oblasti. V