Jídlo s falešným úsměvem Autor: Leoš Kyša Kdo si dnes objedná v restauraci kofolu nebo plzeň a k tomu smažený sýr s hranolky a kečupem, dost riskuje. Jediným poctivým jídlem na jeho stole – z opravdových brambor – mohou být hranolky. Potravináři už falšují skoro všechno. Hostinští čepují do sklenic padělky úspěšných značek, obchody jsou plné náhražek základních potravin. Časem možná dojde i na ty brambory. Černý trh s kofolou jede ve velkém. Mám zkušenost s několika velkými distributory, kteří zcela bez uzardění nabízejí padělek. Vyrábí se někde na Brněnsku. Jediná podmínka je, že si toho musíš objednat celý náklaďák, svěřuje se TÝDNU hospodský Petr Bárta ze Špindlerova Mlýna. Falešná kofola se dodává v klasických pivních sudech, takže ji může čepovat každý, kdo vlastní alespoň základní výčepní zařízení. Nákupní cena je o polovinu nižší než u originální černé limonády, kterou v šedesátých letech nechali komunisti vyrobit jako socialistickou napodobeninu imperialistické značky Coca-Cola. Když miluješ Kolču „Škody, které nám způsobují tito padělatelé, jdou do desítek milionů korun ročně,“ říká Martin Klofanda, mluvčí krnovské společnosti Kofola. Podvodníci se podle něho na stěžejní značku krnovské firmy zaměřují už desátý rok čili od jejího návratu na český trh. Existují dva druhy plagiátů. Hlavně na Slovensku se vyrábějí padělky ve skleněných lahvích, které se snaží napodobit původní design barvou, typem písma, případně jmény jako Kolča nebo Čofokola. Další variantou jsou anonymní sudy s nápojem, který restaurace stáčejí do originálních sklenic a vydávají je za kofolu. Hospodští nejčastěji na střídačku čepují originál a padělek. Zatímco na Slovensku vedla Kofola za poslední tři roky už deset soudních kauz s velkými imitátory, v Česku se zatím schylovalo pouze k jednomu procesu – nakonec však došlo k urovnání mimosoudní cestou a konkurenční firma změnila etiketu.