ilVINY Vilaminy B2, C, bela-karolen, kyselina Iislova; vapnik, mild', jod, ielezo, horcik, mangan, loslor, draslik, selen, zinek; vlaknina; sacharidy Nezrale banany nedavejle do chladnicky, proloze by nedozraly. e00 Banany e00e ~4D@ Hroznove vfno Banany jsou kremove sladke a syte ovoce, ktere prospfva vsem - od batolat po seniory. Reva vinna pravdepodobne pochazf z vychodnf Asie a pam k nejdele pestovanym plodinam. Banany obsahujf koncentrovane, snadno stravitelne sactl[ll1t1V a malo tuku, jsou proto ceneny jako okamzity, vydatny 1111111 energie. PaW k nejlepsfm zdrojum draslfku, a tak chranl PIIIII vysokemu krevnimu tlaku a zadrzovani tekutin a jsou "'1111III zejmena po prujmech, ktere byvaj[ provazeny poklesem 1IIIItlili drasliku v tele. Banany obsahujf take hodne tryptofanu, 111111111 kyseliny, z niz si telo vyrabf serotonin - latku, j , pnllllll ill mozek, zlepsuje naladu a napomaha relnxilol Ilrozny se v lidove medicine uzfvajf k cistenf krve, traviciho ustroji I II P mahajf pfi potfzfch s jatry a ledvinami. Dfky vysokemu obsahu vllily a vlakniny jsou velmi uzitecnymi detoxikacnfmi ciniteli. 11IJ:::1111lj[take antioxidanty, ktere pusobf proti rakovine a posiluj[ I 1I111ovaskliiarnf cinnost - napr. resveratrol, typicky pro modre 1IIII/IIIlv6 vfno. Tato slozka spolecne s pterostilbenem a saponiny 111111111 Ii;iko mestnani krve a uvolnuje krevnf cevy. ilVINY Vilaminy B3, B6, C, K, bela-karolen, biolin, kyselina Iislova; vapnik, mild', jod, ielezo, horcik, mangan, loslor, draslik, selen, zinek; vlaknina; sacharidy NEALKOHOLICKA SANGRIA 1 jablko 3 pomerance 1limela 1 citron 1 liice agavoveho sirupu 1 I slavy z modrych hrozmi Jablko a 1 pomeranc nakrajime na dilky a dame do skleneneho dibanku. Zbyle ovoce odsfavnime, sfavu pridame spolu se sirupem a hroznovou sfavou do dibanku. Podavame vychlazene, s ledem. ZIVINY Vitaminy 81, 82, 83, 85, 86, E, K, biotin, kyselina listova; vapnik, mM, zelezo, horcik, mangan, tostor, draslik, selen, kremik, zinek; vlaknina; bilkoviny; slozite sacharidy Ovesne vlocky G00eOG)@ Jecmen Pokud jde 0 stabilitu cukru V krvi, zachovanf energie a oddalenf pocitu hladu, nenf lepsf snfdane nez kourrcf miska ovesne kase! Tato lepkava obilnina ma houzevnatou texturu podobnou testovinam a hodf se do zimnfch polevek a omacek, protoze pomaha zahrat telo. Hlavnf zivinou ovesnych vlocek je rozpustna slozka vlakniny zvana beta-glukan, ktera snizuje gluk6zu a odezvu inzulinu po jidle. Proto jsou blahodarne pro diabetiky nebo lidi s nerovnovahou cukru v krvi. Posiluji i imunitnf system a znatelne snizujf "spatnY" cholesterol LDL. Navfc obsahujf unikatnf antioxidacnf slozku, ktera branf poskozenf volnymi radikaly, cfmz chranf proti rakovine a srdecnfm chorobam. Jecmen je vyborny zdroj sacharidu, ktere se pomalu uvolnuji, proto pomaha stabilizovat jejich hladinu v krvi, branf pffvalum cukru a omezuje touhu po sladkem. Obsahuje take hodne vitaminu skupiny B, ktere dodavaji energii a pomahaji proti stresu, a rozpustnou vlaknitou slozku beta-glukan, snizujfcf hladinu cholesterolu. Kroupovy odvar, napoj z vody, ve ktere se vafily jecne kroupy, se tradicne pouzfva proti prujmum, zadrzovanf vody a zanetu mocoveho mechyfe .-:<' 300 g ovesne kase 100 g rozinek 150 g nehydrogenizovaneho rostlinneho tuku Bilic medu 6 Ilic ovocneho cukru 1 Ilice pffrodniho vanilkoveho exlraklu Ovesnou kasi a rozinky dame do misy. Rozehrejeme tuk, pridame zbyvajici pFisady a promichame. Nalijeme na ovesnou kasi a dobre promisime. Smes prelijeme do tetlonove zapekaci misy a peceme 15-18 minut v predehrate troube pri 190 °G. Mislo perlickoveho jecmene volime radeji kroupy, prolole jsou mene zpracovane, a lak sl udrli vice livin. ZIVINY Vitaminy B1, 82, B3, B5, 86, E, I K, beta-karoten, kyselina Iistova; vapnik, mM, zelezo, horcik, mangan, tostor, draslik, kremik, zinek; vlaknina; bflkoviny; slozite sacharidy ZELENINovA POLEVKA S KROUPAMI 50 g krup, namocenych pres noc ve sludene vode 2 Ilice olivoveho oleje 1 nakrajena cibule 1 rozetreny slroulek cesneku 2 nakrajene rapiky celeru 1 nakrajene rajce 1 Ilice mlele papriky 50 g nakrajenych tazolek 1,5 I zeleninoveho vyvaru 1 Ilicka susene smesi bylinek Kroupy slijeme a dame do hrnce. Pridame ostatni suroviny, pFivedeme k varu, prikryjeme a zvolna vaFime asi 1 hodinu.