Heege, A (ed.) . 2007: Töpferöfen-Pottery kilns – Fours de potiers. Basler Hefte zur Archäologie Bd. 4. Basel. Části keramické pece 1. Pracovní, přesněji obslužný prostor – mimo vlastní pec, zahloubený. 2. Tahový kanál – spojuje obslužný prostor s topeništěm 3. Topeniště- před nebo pod vypalovací komorou 4. Dělící prvky mezi topeništěm a vypalovací komorou 5. Vypalovací komora 6. Kouřovod (v podobě otvoru, komínu, kanálu) 7. Zasolovací otvory – pro zasolení vsázky u pecí na kameninu Typy pecí: Podle druhu provozu 1) diskontinuitní oheň – všechny pece středověké a raně novověké 2) kontinuitní oheň (od 2. pol. 19. stol., tzv. Hoffmannova kruhová pec) Podle vedení plamene 1) s vzestupným plamenem 2) s diagonálním a horizontálním plamenem, všechny tzv. ležaté pece 3) s bočním nebo přesahujícím, plamenem 4) pece, kde je plamen veden trubkami nebo horké plyny jen obcházejí vypalovací komoru Podle uspořádání prostor 1) jednokomorové pece 2) 2 a vícekomorové, odděleno topeniště od vypalovacího prostoru ad2 se dále dělí na a)stojaté – vypalovací prostor je nad topeništěm b)ležaté – vypalovací prostor je za topeništěm, buď v horizontální nebo šikmé rovině, odděleny různými konstrukcemi Podle konstrukce roštu, resp. štandlu- může být pevný nebo mobilní, případně na čem spočívá apod.