Datum: Jméno: Téma: Mikropropagace Saintpaulia ionantha Wendl. Pasážování kultury („subculture“) Materiál: kultura Saintpaulia ionantha Wendl. Médium: M-S základní soli, sacharóza 20 g.l^-1, 6,5% agar, pH 5,5 Postup práce: 1. Kultivační nádoby s kulturami přeneseme z kultivační místnosti do flow boxu. 2. Připravíme si kultivační nádoby s čerstvým médiem a ostatní pomůcky. 3. Opatrně ožíháme okraj kultivační nádoby. 4. Sterilní pinzetou vyjmeme explantáty na sterilní Petriho misku. 5. Odřízneme nekrotizované bazální části explantátů a spodní listy, izolované apikální části vsadíme do čerstvého média. 6. Znovu opatrně ožíháme okraj kultivační nádoby a uzavřeme ji kovovým uzávěrem s ventilací. 7. Zapíšeme datum a číslo kultury. 8. Kultivujeme v kultivační místnosti na světle (studené bílé zářivky, fotoperioda 16/8, PAR 30 μmol.m^-2.s^-1) při 22-oC po dobu 4 týdnů. Hodnocení: V následujících týdnech kontrolujeme čistotu kultur. Poznámka: V případě, že chceme převádět kultury do nesterilních podmínek, je vhodné nechat je několik týdnů zakořenit na médiu s nižší koncentrací minerálních látek (např. 1/3 MS s přídavkem aktivního uhlí).