Kalorimetrie ∆G^0 = ∆H^0 - T∆S^0 ∆H = ∆U + p∆V ∆U = Q + W Q = m . c . ∆T měření - ∆T – stanovení ∆Q Q a ∆T - c Q při T=konst., isotermická kalorimetrie – teplo tání, vypařovací, směšovací Kalorimetry – makro- a mikro- (≈ 1-4 J) nízko- (≈ 20 K), středně- (273-373 K) a vysokoteplotní (slitiny) rychlé, středně rychlé (≈ 10 min.), pomalé (dny a více) Jednoduchý kalorimetr: Q = ∆T ∑ m[i] . c[i] = ∆T . C (vodní hodnota kalorimetru) Q[s] = I . U . t Q[s]/∆T = C Spalná tepla – chem. individua, směsi, potraviny apod. – ve vzduchu, O[2] Metabolická tepla – fysiologické podmínky – dlouhodobé (organismus v kalorimetru) Mikrokalorimetry: - průtokové - směšovací – jednotlivá měření U = k[el] (T[k] – T[p]) dQ/dt = k (T[k] – T[p]) (T[k] – T[p]) = dQ/dt . 1/k U = k[el]/k . dQ/dt k/k[el] = K dQ/dt = U . K DSC – diferenční skenovací kalorimetrie 2 kyvety - vyhřívají se elektricky na stejnou teplotu, registruje se ∆I = f(∆C[p])