Úvodní přednáška Příčiny vzniku a rozvoje závažných onemocnění Typy studií Výskyt nádorových onemocnění Faktory podporující vznik nádorů Nádory a životní styl Škodlivé látky životního prostředí Chemoprevence Příčiny vzniku a rozvoje závažných onemocnění Příčiny vzniku onemocnění • • Genetické – dědičné choroby, genetická predispozice k určitému typu onemocnění, atd.č částečně ovlivnitelné • Faktory životního prostředí – chemické látky, záření (ionizující, UV), viry, bakterie, životní styl – kouření alkohol, výživa podstatně ovlivnitelné Prevence vs. Terapie 3 Hormony Geny Reprod.systém Mozek Imunitní systém Interakce mezi genetickou informací a různými orgánovými systémy zahrnuté v účincích environmentálních faktorů Faktory vnějšího prostředí (environment) 4 Sciampage104 Dědičnost nádorových a jiných onemocnění Genetika, mutace specifických genů – zvýšená náchylnost (susceptibility) k určitým typům onemocnění a nádorům Prevence – „family trees“, cytogenetické analýzy, enzymové markery 5 Příčiny chronických onemocnění Životní styl jednotlivce je spojen s rizikem vzniku koronárních srdečních chorob, mrtvice, rakoviny nebo diabetes typu II 6 Sciampage81 Příčiny vzniku kardiovaskulárních a nádorových onemocnění Genetické + faktory životního stylu Tabák , výživa, zánět/infekce (podílejí se až na 2/3 úmrtí a jsou nejvíc ovlivnitelné) Tučná jídla (zvýšené riziko), ovoce a zelenina (prevence) 7 Sciampage89 Strategie minimalizace rizika vzniku onemocnění •fyzická aktivita, relaxace, „mír na duši“, •omezení stresu, •žádné kouření, správná výživa, hygiena 8 Typy studií 9 Typy studií úlohy různých faktorů v etiologii onemocnění Etiologie – studium původu a příčin nemocí •experimentální studie in vitro – cílené studie na úrovni buněčné a molekulární (buněčné kultury, moderní metody molekulární biologie) • •experimentální studie in vivo – cílené studie na laboratorních zvířatech • •klinické studie – cílené studie na pacientech i na zdravých jedincích, retrospektivní studie • •epidemiologické studie – údaje z vybraných populací, vztahy mezi životním stylem a výskytem onemocnění • •migrační studie - důležité pro výzkum podílu dědičných faktorů a faktorů prostředí 10 Epidemiologické studie •Deskriptivní (popisné) – měří frekvenci onemocnění a rozšíření expozice v populacích. Porovnává např. výskyt onemocnění v různých teritoriálních oblastech, etnických či sociálních skupinách, časových obdobích apod. •Analytické studie případů a kontrol (case-control study) a kohortové studie (cohort study). Měří vztah mezi určitou expozicí a onemocněním tady mezi příčinou a následkem. Umožňuje koncipovat preventivní opatření k eliminaci vlivů přispívajících ke vzniku onemocnění. •Experimentální studie, nejlépe randomizované. Autoři určují a mění expozici, eliminuje se efekt selekce a matoucích faktorů. 11 Incidence onemocnění (např. nádorů) – frekvence výskytu nově vzniklých onemocnění v dané populaci v určitém časovém období. Obvykle se vyjadřuje poměrem nových případů na 100 000 obyvatel/rok. Mohou se dále vztahovat na pohlaví, věk apod. Prevalence – poměr počtu nemocných k počtu obyvatel v dané lokalitě v daném časovém úseku nebo okamžiku. Mortalita (úmrtnost) – vyjadřuje počet zemřelých na určité onemocnění, obvykle na 100 000 obyvatel/území/1 rok Letalita (smrtnost) – vyjadřuje v procentech poměr počtu zemřelých k počtu osob, které onemocněly stejným onemocněním. Pro srovnávání údajů je nutná tzv. standardizace epidemiologických ukazatelů. V ČR vydává přehled epidem. ukazatelů Ústav zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS). Národní onkologický registr (NOR) Česká onkologická společnost http://www.linkos.cz 12 Výskyt nádorových onemocnění Statistiky výskytu nádorů - různé typy vyjádření 13 Sciampage126 14 HLAVNÍ TYPY NÁDORŮ 15 Výskyt nejběžnějších typů nádorů (ženy, muži) Srovnání rozvinutých a rozvíjejících se zemí scan2-2 16 Table 2.5 part 1 of 2 The Biology of Cancer (© Garland Science 2007) table 2-05 part 1 of 2 Geografické rozdíly výskytu a úmrtnosti na specifické nádory(nejvyšší a nejnižší riziko) 17 Table 2.5 part 2 of 2 The Biology of Cancer (© Garland Science 2007) table 2-05 part 2 of 2 18 Figure 2.20 The Biology of Cancer (© Garland Science 2007) figure 2-20 19 Výskyt a mortalita nádorů v USA 2302 20 female Údaje úmrtnosti na specifické nádory Spojené království 2007 - ženy 21 male-1 Spojené království 2007 – muži 22 Sciampage90 23 Údaje ÚZIS Česká republika 24 ÚZIS Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR http://www.uzis.cz/ 25 Vývoj počtu hlášených onemocnění novotvary bez dg. C44, tj. jiné zhoubné novotvary kůže (podle ÚZIS) novotvary1 Struktura hlášených onemocnění novotvary bez dg. C44. A – muži, B – ženy (podle ÚZIS) novotvary2 27 Vznik nádorů je vícestupňovitý proces, který je výsledkem složité interakce genetických a epigeneticky působících faktorů. •základem je indukce mutací, tj. fáze iniciace •preferovaný klonální růst preneoplastických nebo neoplastických buněk, ke kterému dochází ve fázi rozvojové - promoční. •progrese - pozdější fáze vývoje nádoru charakterizovaná změnami počtu chromozómů a jejich přestavbami, což je spojeno se vzrůstající rychlostí proliferace, invazivitou a vznikem metastáz - malignita. Onemocnění vzniká v zásadě porušením homeostázy na úrovni buněk a buněčných populací. Homeostáza v tkáních je udržována integrovaným systémem komunikačních mechanismů (mimo-, vnitro- a mezibuněčných) a reguluje chování buněk především s ohledem na schopnost proliferace, diferenciace, adaptivní odpovědi a apoptózy. 28 Iniciované preneoplastické buňky jsou udržovány v latentním stavu v důsledku působení těchto "přirozených" regulačních mechanismů. V promoční fázi rozvoje nádorů se uplatňují látky působící negenotoxickými (nebo epigenetickými) mechanismy, které způsobují změny chování buněk v důsledku deregulace proliferace, diferenciace, adaptivní odpovědi a apoptózy. V progresivní fázi dochází k další akumulaci mutací+působení negenotoxických mechanismů Zásahy, které vedou ke změnám v expresi genů a k poruchám homeostázy se odehrávají v buňce na různých úrovních a různými mechanismy. 29 Mutace - dědičná genetická změna v buňce (vzniká bodovou mutací, delecí nebo inzercí jednoho či více nukleotidů, amplifikací segmentů DNA, inverzí nebo získáním či ztrátou chromozomu, translokací). Základem je změna genetického materiálu v buňce nikoli změna v jeho expresi. Epigenetická změna - je změna v genové expresi beze změny v sekvenci DNA nebo genetickém obsahu buňky. Iniciovaná buňka, transformovaná buňka - buňka se změněnou genetickou informací. Vzniká spontánně nebo je indukována viry, chem. látkami nebo fyzikálními faktory. Má potenciální schopnost stát se nádorovou nebo maligní. Benigní nádor - je lokální rozrůstání iniciované buňky. Maligní nádor - nádor se schopností vrůstat do tkání a rozšiřovat se do vzdálených míst. 30 Iniciace (initiation) změna genetického materiálu buňky ireverzibilně mění normální buňku v preneoplastickou Promoční stadium (promotion) indukce proliferace (klonální množení) iniciované buňky po působení tzv. nádorově promočních podnětů (regenerace po odstranění části buněčné populace nebo po smrti buněk, růstové signály, působení vnějších signálů - chem. a a fyz. faktorů) zpočátku reverzibilní, později ireverzibilní Progrese (progression) akumulace dalších mutací + působení promočních faktorů ireverzibilní přechod preneoplastické populace v neoplastickou, z benigního do maligního stadia Základní znaky nádorové populace ztráta kontaktní inhibice a kontroly růstu, ztráta schopnosti terminální diferenciace, ztráta schopnosti apoptózy, snížení nebo inhibice mezibuněčné komunikace 31 Nádory vznikají z naší vlastní tkáně. Teorie „nádorové kmenové buňky“ – nádor je obecně odvozen od jedné buňky která se dramaticky mění po sérii genetických změn. Zdravá buňka má definovaný tvar a strukturu a prosperuje mezi uspořádanými okolními buňkami. Odpovídá na podněty ze svého okolí a dává vznik dceřinným buňkám jen tehdy, jestliže rovnováha stimulačních a inhibičních signálů z okolí upřednostní buněčné dělení. Avšak v procesu replikace nebo dělení existuje stálá hrozba vzniku mutací, náhodných změn, které mohou tento regulační cyklus porušovat. 32 Jedna mutace může způsobit, že buňka, která vypadá normálně a je méně citlivá na vnější signály se může příležitostně začít nekontrolovaně dělit. Akumulace genetických změn v důsledku genetické nestability může způsobit, že se dceřinná buňka stane zcela hluchou k externím signálům a vykazuje znaky malignity. Buňka ztrácí přesný tvar a hranice, nereaguje na růstově inhibiční signály a získává schopnost nekontrolovaně se dělit. Vznikající masa stlačuje a poškozuje zdravou tkáň ve svém sousedství a může dále překonávat bariéry jednotlivých orgánů a metastázování, což znamená, že kolonizuje vzdálené tkáně. 33 Faktory podporující vznik nádorů 34 Riziko vzniku a rozvoje nádorových onemocnění genetické podmínění + vnější vlivy (až 80%) Informace o působení různých složek a látek z životního prostředí (přírodních i syntetických chemických látek, záření, složek potravy, bakterií, virů atd.) získávány ze studií: •epidemiologických (geografické studie, migrační studie) •klinických (zdraví jedinci, pacienti) •experimentálních a) in vivo - laboratorní zvířata b) in vitro - buněčné kultury Za tři hlavní faktory lidské karcinogeneze jsou považovány: •cigaretový kouř •výživa a karcinogeny v potravě (mikrosložky, makrosložky a celkový příjem kalorií) •infekce (virová, bakteriální) a zánět 35 36 Xenobiotika – cizorodé látky Látky antropogenního (chemické látky, léčiva) nebo přírodního původu z vnějšího prostředí. Nejsou organizmu vlastní, organizmus je neumí syntetizovat. Mohou být v organizmu metabolizovány, detoxifikovány nebo aktivovány, mohou vyvolávat různé signály ovlivňující chování buněk. Genotoxické faktory a látky - způsobují genetické změny v DNA, tj. mutace na úrovni nukleotidů nebo chromozómů) – mutageny 37 Genomová nestabilita - mutace v genech kódujících proteiny spojené s reparací DNA - podpora akumulace dalších mutací Negenotoxické faktory a látky •nejsou mutagenní, působí epigenetickými mechanizmy a indukují vlastnosti spojené s promocí (podpůrnou fází) nádorového onemocnění •obecně podporují buněčné dělení, ovlivňují diferenciaci nebo inhibují apoptózu Ve zdravém organizmu je řada buněk, které obsahují genetické změny v důležitých genech majících spojitost s nádorovými onemocněními a způsobených různými genotoxickými látkami včetně karcinogenů z potravy. 38 Úloha papillomavirů při vzniku nádorů děložního čípku 2334 39 Nádory a životní styl 40 Karcinogeneze a životní styl V současné době je možno v poměrně velkém rozsahu předcházet řadě nádorových onemocnění změnou životního stylu nebo lékařskými zásahy. Strategie omezení kouření v USA - snížení mortality na rakovinu plic. Změny v dietě mohou snížit riziko specifických nádorů (zvláště zažívacího traktu). Snížení úmrtí na kardiovaskulární choroby během posledních 40 let Omezení rizikových faktorů - kouření, detekce a léčení hypertenze a redukce cholesterolu dietami. 41 Přestože se celková úmrtnost na rakovinu mnoho nemění, mění se spektrum nádorů způsobujících úmrtí (např. úmrtí na Hodgkinův lymfom, nádory děložního čípku, endometria (dělohy), žaludku, recta, testes, moč. měchýře, štítné žlázy, ústní dutiny a hltanu se snížila o 15% za posledních 20 let). Je to způsobeno brzkou detekcí a léčením premaligních stavů, omezením konzervačních látek v potrav. průmyslu a změnami ve složení konzumované potravy. U jiných nádorů zvýšený výskyt (melanomy, mnohočetné myelomy) 42 Trendy úmrtnosti v USA, 1973-92 scan1-8 43 scan2-27 Změny úmrtnosti na hlavní typy nádorů v období 1981-3 a 1994-6 v Anglii a Walesu 44 figure 16-01b 45 figure 16-01a 46 figure 16-02 47 Škodlivé látky životního prostředí 48 Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny (IACR) periodicky publikuje seznam lidských karcinogenů - zaměřen na jednotlivé chemické látky, u nichž existují důkazy karcinogenních účinků jak z epidemiologických studií tak z oblasti experimentální. Mají přímé genotoxické účinky na DNA nebo způsobují zvýšení buněčné proliferace, inhibici apoptózy atd. (negenotoxické účinky) nebo mají oboje účinky. Příklady Heterocyklické aminy (HCAs) produkované při kuchyňské přípravě potravin obsahujících proteiny jako je maso a ryby - přirozený výskyt, úplné vyloučení expozice je nereálné, indukují nádory v různých orgánech ( prs, tlusté střevo, prostata - patří k nejčastěji se vyskytujícím nádorům se stoupající četností). Řada epidemiologických studií uvádí pozitivní korelaci mezi výskytem nádorů a konzumací tzv. "heavily cooked meat". 49 Struktura HCA 50 Sugimura T. et al., Cancer Sci 95, 2004 Mutační spektra specifických typů HCA u savčích buněk in vitro a in vivo 51 Karcinogenita HCA u laboratorních krys a myší 52 Krysí nádory kolonu (A-C), nádory jater u krys (D) a opic (E) Nádory indukované HCA 53 Množství HCA v jednotlivých typech masa 54 Kouřové kondenzáty vznikající při grilování ryb nebo masa vykazují mutagenní aktivitu v Amesově testu (S. typhimurium). Aktivní složky byly extrahovány a jejich struktura chromatograficky detekována. Byly chemicky syntetizovány a provedeny standardní testy karcinogenity na hlodavcích. Tyto látky se tvoří při zahřátí směsi kreatininu, aminokyselin a cukrů a pyrolýze aminokyselin a proteinů při vysokých teplotách. HCA jsou konvertovány na hydroxyamino deriváty cytochromem P450 (CYP1A2) a dále aktivovány esterifikačními enzymy acetyltransferázou a sulfotranferázou. 55 Reaktivní produkty tvoří adukty s guaniny v DNA Lidský organismus je kontinuálně exponován HCA spolu s řadou dalších genotoxických látek. Při zvažování rizika je nutné brát v úvahu úlohu vzájemných interakcí jednotlivých látek! Tvorba HCA může být významně omezena např. balením masa do alufolie nebo použitím mikrovln. Existuje řada látek, které blokují HCA karcinogenezi. např. dialyldisulfid obsažený v česneku. HCAs jsou zařazeny do kategorie 2 v klasifikaci IARC. Rizika na molekulární úrovni se odvozují ze změn zjištěných v nádorech produkovaných HCA u hlodavců (mutace ras, p53, Apc, beta-katenin) 56 figure 2-22 Figure 2.22 The Biology of Cancer (© Garland Science 2007) Další typy mutagenních chemických látek 57 Mechanismus karcinogenní aktivity BaP u savců scan1-12 58 scan1-11 59 Figure 2.24 The Biology of Cancer (© Garland Science 2007) figure 2-24 Amesův test pro stanovení mutagenních účinků látek předchozí metabolická aktivace látky v krysích játrech 60 Mykotoxiny Plíseň Aspergillus flavus produkuje v potravinách aflatoxin B1 (AFB1), který indukuje jaterní nádory u řady druhů exp. zvířat (hlodavci, opice, ryby). Pstruh duhový je velmi citlivý ke karcinogenezi indukované AFB1 a je využíván pro rozsáhlé studie jako jsou dávkové závislosti mezi AFB1, adukty v DNA a vývojem nádorů. AFB1 je metabolicky aktivován cytochromy P450 a modifikuje DNA tvorbou aduktů. Molekulárně epidemiologické studie odhalily podobné závislosti u lidí. Kromě toho byla v lidských hepatomech identifikována mutace nádorově supresorového genu p53. Další mykotoxiny: fumonisin B1 - produkovaný patogenem obilovin Fusarium moniliforme - karcinogenní pro krysy sterigmatocystin produkovaný penicilium, Aspergillus a Bipolaris indukuje hepatocelulární karcinomy po orálním podání nebo aplikaci na kůži krys. 61 Určité druhy kapradin - u krav pasoucích se na loukách, kde tyto kapradiny rostou se vyvíjí nádory močového měchýře. U krys se po krmení kapradinami vyvíjely nádory střeva a mléčné žlázy. Bylo věnováno úsilí izolaci a určení struktury aktivní karcinogenní složky. Zajímavé je, že ve východní Asii v Japonsku a v Korei se kapradiny jí po staletí a jsou využívány v přírodní medicíně. V mnoha jedlých rostlinách jsou přítomny pyrolizidinové alkaloidy, které se ukazují mutagenní u kmenů Salmonelly a karcinogenní u krys. Patří k nim např. i druhy podbělů, ze kterého se získávají léčivé látky a v Číně a v Japonsku se jí mladé rostliny těchto druhů. Látky petasitenin a senkirkin vyvolávají jaterní nádory u krys. 62 Cykasovité rostliny rostoucí v tropických oblastech jsou zdrojem škrobu pro místní obyvatele některých japonských ostrovů. Ořechy obsahují cycasin, který také vyvolává nádory u krys. Spotřeba je však už nízká, takže není dost dat na hodnocení účinků u lidí. Také některé jedlé houby pěstované zejména v Japonsku jako např. Agaricus bisporus obsahují hydrazinovou látku - agaritin. Agaritin a produkty jeho štěpení se ukázaly jako karcinogenní u myší. Také řada flavonoidů a příbuzných látek z různých typů zeleniny a ovoce vykázala pozitivitu v testech mutagenity bez i s metabolickou aktivací. Karcinogenní testy v řadě laboratoří se však ukázaly naštěstí negativní. Naopak u řady těchto látek bylo prokázáno protinádorové působení, např. genistein ze sóji - není však jednoznačné. To opět ukazuje na důležitou skutečnost, že ne všechny mutageny jsou karcinogeny a naopak. 63 Nitrity, nitráty atd. Nitrit sodný se užívá jako potravinová přísada a barvící substance u masa. Ve slabě kyselém prostředí (jako je v žaludku) se produkují nitrosaminy. Proto jsou určeny a kontrolovány nejvyšší přípustné hladiny těchto látek v potravinách. Ukazuje se, že řada podobných složek existuje přirozeně v ovoci, zelenině, rybách a je nutné věnovat výzkumu těchto látek pozornost. Zahřívání potravin vede k tvorbě polyaromatických uhlovodíků (PAHs) Benzo(a)pyren se tvoří ve spálených částech pečiva, je obsažen v cigaretovém kouři a PAHs jsou obsaženy v grilovaném a rožněném mase. Existují i studie prokazující přítomnost PAH v pražených kávových zrnech. 64 Dioxiny v potravinách a alkoholických nápojích Kontaminace potravin dioxiny je nyní velmi aktuálním tématem. Tyto látky jsou toxické, ale toxicita velmi kolísá od jednoho typu k druhému. Při chronické aplikaci 2,3,7,8-tetrachlorodibenzodioxinu (TCDD) na kůži myší se vyvinuly fibrosarkomy, u křečků po subkutáních injekcích ve 4 týdenních intervalech 1 rok se vyvinuly nádory na kůži. Byl detekován vnitrobuněčný receptor pro dioxiny - AhR, který je též aktivován některými PAHs. U tzv. "knockout" myší pro AhR se nevyvíjí po aplikaci benzapyrenu nádory. 65 K velké expozici dioxiny docházelo v některých továrnách v USA, Nizozemsku a Německu. Nehoda továrny v Sevesu v Itálii způsobila velkou expozici obyvatel dioxiny. Byl prokázán slabý nárůst nádorů různých orgánů. Na základě těchto údajů, experimentálních dat in vivo a mechanizmů účinku IARC definovala TCDD jako lidský karcinogen. Z hlediska obecného působení dioxinů se však směšuje a zaměňuje řada údajů, dochází k nesprávným interpretacím. Ve srovnání s působením jiných látek nefungují dioxiny jako silné karcinogeny u lidí. 66 Tabák samotný nebo v kombinaci s alkoholem je nejdůležitější příčinou nádorů (nádory plic, ústní dutiny, hrtanu, pankreatu a moč. měchýře). Příčinou je aktivní kouření nebo přímá expozice jinými tabákovými produkty. Nebezpečí i pro pasivní kuřáky Alkohol zvyšuje riziko (a znásobuje riziko spolu s tabákem) nádorů ústní dutiny, hltanu, hrtanu, jícnu a jater a dále kolorektálních nádorů a nádorů prsu. Dieta Celkový kalorický příjem (vs. výdej – fyzická aktivita), složení potravy (obsah a složení tuků v potravě, přítomnost antioxidant, vláknina atd.) Změny diety mohou redukovat riziko nádorů na 1- 2/3. 67 Na vzniku řady nádorů se podílejí jiné faktory včetně virů, chem. látek, záření (gamma paprsky i UV) mechanické podráždění a trauma. • Virus heptitidy B - hepatocelulární karcinomy • Papilloma virus - rakovina děložního čípku • Azbest - nádory plic - mechanické dráždění • Poranění hlavy - trauma – meningiomy Nebezpečí kombinace škodlivých faktorů – např. alkohol+kouření 68 Table 2.6 The Biology of Cancer (© Garland Science 2007) table 2-06 Relativní riziko plicních nádorů ve vztahu k počtu cigaret vykouřených za den 69 70 Příčinná spojení a podíl specifických složek potravy je obtížné určit. Dieta je považována za hlavní faktor v etiologii nádorů tlustého střeva a žaludku a je důležitá i v etiologii řady dalších typů nádorů. Kromě jasně průkazného protektivního působení ovoce a zeleniny je velmi obtížné formulovat praktická dietetická pravidla, která by redukovala riziko nádorvých onemocnění. Experimentální studie na zvířatech - dieta ovlivňuje incidenci rakoviny přenosem karcinogenů do těla, ale také ovlivněním metabolismu karcinogenů a reakce organismu na ně. Nádory zažívacího traktu (žaludek, kolon a rectum) jsou příčinně spojeny s určitými dietetickými faktory. Nádory nosohltanu spojeny především s konzumací solených ryb a podobně konzervovaných potravin (hlavně v jižní Číně). 71 Snížení výskytu rakoviny žaludku - snížení solení, nakládání a konzervace potravin a zvýšená konzumace ovoce a zeleniny. Nízký obsah vlákniny je též spojen se zvýšeným rizikem nádoru kolonu. Epidemiologické studie podporují vztah mezi živočišnými tuky (zvláště z tzv. červeného masa) a kolorektálními nádory. Uvádí se příčinný vztah spíše mezi celkovou konzumací tuků a nádory. Preventivní účinky rybího oleje a olivového oleje – vysoký obsah omega-3 vysoce nenasycených MK a mononenasycených kyselin (k. olejová) a skvalenu. Dietetická doporučení snižují bezpečně riziko kardiovaskulárních chorob, u nádorů není zcela jednoznačné. Hormony jsou důležitým faktorem pro vývoj určitých typů nádorů. 72 Nádory endometria, prsu a vaječníků - kumulativní působení estrogenů bez kompenzujícího účinku progesteronů. Nádory prostaty - kumulativní účinky testosteronu pravděpodobně v kombinaci s estrogenem. Buňky prsu proliferují pod vlivem estrogenu a dále v kombinaci s progesteronem. Proto brzký nástup menstruace a pozdní menopauza - důležité rizikové faktory. Při léčbě se užívají antiestrogenní látky např. tamoxifen. Ochranným faktorem je brzké první a opakovaná těhotenství. Pro nádory vaječníků je rizikovým faktorem ovulace, protože stimuluje dělení epiteliálních buněk ovária. Faktory zabraňující ovulaci jsou tedy protektivní. 73 Patří k nim těhotenství a orální hormonální antikoncepce, která též chrání před nádory endometria ( u žen užívajících OC 5let je riziko redukováno na 40-55%). Výzkum vztahu mezi jednotlivými složkami potravy a hormonálně závislými typy nádorů - stále nejasný. Důležitým faktorem je zde celkový příjem kalorií ve srovnání s výdejem energie. Obezita – „body mass index“ (BMI) zvyšuje riziko protože zvyšuje hladinu růstově promočního „insulin growth factor“ (IGF) a ovlivňuje hormonální funkce. Preventivní pozitivní působení fyzické aktivity. Vztahy mezi nádorem prsu a konzumací tuků, ale nejsou důkazy pro dávkové závislosti - dotazníky, těžko se rozlišuje a zjišťuje konzumace různých typů tuků. 74 Účinky látek napodobujících hormony „hormone-like“ faktory Fungují jako endokrinní disruptory • napodobují efekty endogenních hormonů • působí proti účinku endogenních hormonů • mění hladinu hormonálních receptorů • mění průběh syntézy nebo metabolismus endogenních hormonů 75 Účinek rizikových faktorů na různá stádia rozvoje karcinomu 76 Epidemiologie nádoru proximálního a distálního kolonu a rekta 77 Chemoprevence 78 Chemoprevence Přírodní nebo syntetické látky zasahující v ranných fázích karcinogeneze. Aktivují detoxifikační enzymy, antioxidační účinky - laboratorní a epidemiologické studie •a-tokoferol, b-karoten , vitamin A a retinoidy - zelenina, ovoce •Dithiolthiony, sulforaphan - brokolice, květák, kapusta •Genistein - sója •Epigallocatechine gallate - zelený (černý) čaj •Curcumin - curry •Tamoxifen - antiestrogen - prevence u žen se zvýšeným rizikem vzniku nádoru prsu •Nesteroidní antiflogistika (NSAID) - aspirin, piroxicam, sulindac - prevence kolorektálních nádorů •Finasterid (blokuje přeměnu testosteronu na androgen) - prevence nádorů prostaty 79 Protinádorové působení Zvýšený obsah vlákniny: typ (ovoce, zelenina, obiloviny), snižuje dobu transitu potravy kolonem a zvyšuje obsah vody ve střevě. Doporučení 20-30g vlákniny denně spolu se snížením konzumace živočišných tuků. Zvýšená konzumace beta-karotenu (obsažený v ovoci a zelenině) snižuje riziko rakoviny plic i jiných epiteliálních nádorů. Vitamíny C a E - antioxidanta a mají protektivní účinky proti některým nádorům. Působení karcinogenů - individuální norma metabolizace a aktivace (aktivita metabolizujících enzymů acetyltransferáza , metabolismus aromatických aminů - v cigaret. kouři nebo cytochromy P450 - polymorfismy Induktory zvýšené funkce oxidázové aktivity v mikrosomech - rostliny rodu Cruciferae (květák, brokolice, kapusta, látky typu flavonů, indolů, oxidovaných sterolů). 80 81 82 83 Zdravotní rizika separáty ke studiu - témata v vDieta a zdraví •Životní styl a ateroskleróza •Co jíst? •Optimální dieta •Predispozice k obezitě •Vysoce nenasycené MK (PUFA) – zánět a imunita •Olivový olej a zdraví – antioxidanta •Zdraví prospěšné byliny a koření • vVýživa a rakovina •Účinky diety na riziko vzniku nádorů •Dietetické tuky a rakovina •Tuky, ryby, rybí olej a rakovina •Úloha vlákniny •Nadváha a rakovina •Rovnováha energie a úloha pohlavních hormonů •Výživa a karcinogeny v potravě •Deficience esenc. mastných kyselin a protumorigenní podmínky 84 vKolorektální nádory •Dietetické faktory a riziko vzniku nádorů kolorekta •Makronutrienty a nádory kolorekta •Vláknina a změny proliferace epiteliálních buněk •Dietetické PUFA a riziko vzniku nádorů prsu a kolonu •Rodinné predispozice a dietet. faktory •Klinické studie – podávání rybího oleje, n-3 PUFA •Olivový olej a kolorekt. nádory •Dietetický tuk, cholesterol a kolorekt. nádory •Dietetický tuk a nádory kolonu: modelové studie na zvířatech •Nové přístupy k prevenci –nutriční manipulace a chemoprevence •Komponenty stravy a zdraví GI traktu •Redukovaný výskyt adenomů – užívání NSAIDs vNádory prsu + ostatní •Vztah mezi nádory prsu a kolorekta •Dietetické tuky, hladina estrogenu •Dietetické tuky, invaze a metastázy •Dietetický tuk, olivový olej a riziko vzniku nádorů prsu •Olivový olej a nádory prsu v Řecku •Konzumace ryb a riziko vzniku rakoviny prsu • 85 •Dietetická modulace omega-3, omega-6 PUFA u pacientů s nádory prsu •Biomarkery benigního onemocnění •Dietetické mutageny •Dietetický tuk, kalorie a riziko nádorů prostaty •Účinek PUFA na kachexii u pacientů s nádory pankreatu •Typ dietetického tuku a incidence nádorů na pěti místech vKonzumace masa •Riziko vzniku nádorů •Kolorektální nádory • vÚloha zeleniny, ovoce, atd. a riziko vzniku rakoviny •Brassicacae a prevence rakoviny •Rostlinné látky jako léčiva •Vegetariánská dieta a nádory kolonu •Ovoce, zelenina, vláknina a nádory kolorekta (2x) •Rajčata a nádory •Flavonoidy a polyfenoly v dietě •Inhibice karcinogeneze – vliv konzumace čaje, zelený čaj 86 •Retinoidy a nádory •Česnek a prevence nádorů • vVliv alkoholu a kouření •Alkohol a nádory •Alkohol a vývoj plodu •Kouření a riziko kolorekt. nádorů •Pasivní kouření a plicní nádory •Riziko vzniku nádorů a kouření marihuany a kokainu • vFyzická aktivita •Fyz. aktivita a prevence rakoviny •Kolorekt. nádory – fyz. aktivita, diabetes, BMI, hyperinsulinemie • vEpidemiologické studie (přežívání, mortalita) •Epidemiologie nádorů kolorekta •Přežívání – nádory v USA 1973-1990 •Kardiovaskulární a nádorová mortalita – etnické rozdíly – Kanaďané evropského, asijského a čínského původu 1979- 1993 •Přežívání – nádory kolorekta v Evropě 1978-1989 •Úmrtí na nádory spojené s HIV v USA 87 vEkotoxikologie •Lidské zdraví a chemické směsi •Toxické směsi – hodnocení, multiv. analýzy •Benzo(a)pyren a náchylnost k nádorům •Záření a riziko vzniku nádorů • vPrevence •Globální zdraví – úloha vyspělých zemí, rozvojové země, koordinace •Primární prevence •Genetická epidemiologie •Biomarkery náchylnosti k nádorům GI traktu •Molekulární epidemiologie •Chemoprevence •Genetika a nádory • vLéčba •Suprese nádorů složkami odvozenými s diety – klinické implikace •Nutriční farmakologie a maligní onemocnění •Primární nutriční podpora pro gastroenterology •Screening – nádory kolonu •Vývoj léčiv – cíl- signální molekuly •Imunoterapie •Angio- a endostatiny 88 Výukovou pomůcku zpracovalo Servisní středisko pro e-learning na MU http://is.muni.cz/stech/