Chemikálie a vybavení »Cysteamin - Sigma •Glutaraldehyd - Sigma •Albumin - Sigma •Glukózaoxidasa- Sigma •Fosfátový pufr- Penta •Sítotiskové senzory, mikrotermostat tk-1, BVT Technologies, Brno, •v Česká republika •Měřící karta, National Instruments, USA •Softwarové vvbavení LabTools, wvinul P. Skládal • Imobilizace enzymu - Imobilizace enzymu na monovrstvu - Imobilizace molekulovým zesíťováním Postup imobilizac 1. Modifikace povrchu Senzory odmaštěny v acetonu • Hamiltonovým dávkovačem nanesen lul 10 mg/ml cysteaminu na pracovní elektrodu Inkubace 2 hodiny Hamiltonovým dávkovačem nanesen 1 ul 3% glutaraldehydu na pracovní elektrodu Inkubace 1 hodinu. Na několik senzorů přímo nanesen 1 ul enzymu a ponecháno 24 hodin inkubovat v ledničce c [m M] Molekulově zesíťovaný enzy 0.005 0.0045 0.004 < 0.0035 ^ 0.003 N "O 0.002 o i— Q. 0.0015 0.001 0.0005 0.0047 0.0043 0.0035 0.0036 0.0025, 0.0019 Měření při teplotě 60c •SAM m 0.15 3 0.2271 ♦ 0.1988 a —" 0 °1 6° """""""""'■'■■■^^ 0.21 ""0.2068 0.1825 0.1919 • Molekulově zesíťovaný enzym na senzoru poskytuje lepší odezvu než mono vrstva enzymu Molekulově zesíťovaný enzym na povrchu senzoru zajišťuje lepší průběh mereni Teplotní optimum pro aktivitu glukóza oxidázy se jeví okolo 50°C