Process for the Assessment of Scientific Support for Claims on Food (PASSCLAIM) Evropský program – zapojeno více než 160 vědců v rámci 5 evropského rámcového programu (akademičtí pracovníci, průmysl, veřejnost). EU projekt „Functional food Science in Europe“ Nutné dodat vědecké základy a důkazy pro vytváření požadavků a nároků na výživu a složky potravy. Ověření markerů expozice, zvýšeného nebo sníženého rizika onemocnění. Biomarkery a tzv. “surrogate“ (náhradní) markery Koncept vědeckých důkazů a odpovídajících zdravotních požadavků Kritéria pro vědecké zdůvodnění požadavků HLAVNÍ OKRUHY ZÁJMU ► Regulace váhy, citlivost k inzulinu a diabetes ► Výživa a kardiovaskulární onemocnění ► Zdraví a problémy kostí a osteoporóza ► Fyzická aktivita a fitness ► Výživa a nádorová onemocnění ► Mentální stav a chování ► Zdraví zažívacího traktu a imunita Příklad požadavků na funkční potraviny ovlivňujících citlivost k inzulinu ZDROJE MODULACE IMUNITNÍHO SYSTÉMU GENOMICS + PROTEOMICS = CYTOMICS METABOLOMICS LIPIDOMICS vědecké směry od mapování vnitřního spektra lipidů v biologických systémech k popisu funkce a metabolismu jednotlivých lipidů. NUTRIGENOMICS PHARMACOGENOMICS TRANSCRIPTOMICS „OMICS“ Potrava a výživa - zdraví a nemoc Funkční potraviny, potraviny pro zvláštní lékařské účely Nutrigenomika, farmakogenomika – relativně nové pojmy Cílem je individualizovat nebo perzonalizovat medicínu a výživu a nakonec zdraví spojením léků nebo potravy s individuálním genotypem. Lidský genom kóduje asi 30 000 genů, které jsou zodpovědné za produkci více než 100 000 funkčně odlišných proteinů. Kromě toho jsou geny ovlivněny epigenetickými modifikacemi (acytylace, metylace). Známé mutace způsobující onemocnění identifikovány asi u 1000 genů. Předpoklad, že chyba v každém genu je schopna způsobit odchylku. Každý člověk je geneticky (i epigeneticky) jedinečný a fenotypově odlišný. Nutrigenomika je vědecké odvětví studující interakce specifických genů, potravy a jejích bioaktivních složek. Je základem porozumění jak se liší zdravotní důsledky stravovacích návyků mezi jedinci a kdo a jak (prospěch, riziko) může být ovlivněn intervenčními strategiemi. Vychází z předpokladu, že - Výživa a její složky mohou měnit riziko vývoje onemocnění modulací mnoha procesů souvisejících s počátkem, incidencí, progresí a vážností onemocnění -Složky výživy působí na lidský genom přímo nebo nepřímo a mění expresi genů a jejich produktů - výživa by mohla kompenzovat nebo zvýrazňovat ůčinky genetických polymorfismů - důsledky výživy závisejí na rovnováze zdraví a nemoci a na genetickém pozadí jedince Úzké propojení s proteomikou a metabolomikou – identifikace molekulárních cílů pro nutriční doporučení. Inovativní technologie (microarrays, high-throughput analysis,RNA interference, nanotechnologie) Synergie s farmakogenomikou – získání masivních dat pro zvýšení biologické komplexnosti vyvíjených léčiv a výživových doporučení pro budoucí medicínu. Trujillo E., J Amer Diet Assoc., 106, 2006 OMICS, farmakogenomika, nutrigenomika Goodacre R., J Nutr. Suppl., 2007 Pozitivní a negativní zpětná vazba!!! Tradiční dogma molekulární biologie vs. pojetí zahrnující „omics“ Řada složek potravy ovlivňuje genetické a epigenetické děje a tak ovlivňuje zdraví Jak esenciální (kalcium, zinek, selen, folate, vitamíny) tak neesenciální složky potravy významně ovlivňují zdraví. Modifikují řadu buněčných procesů spojených se zdravím a prevencí chorob včetně metabolismu karcinogenů, hormonální rovnováhy, buněčného signálování, kontroly buněčného cyklu, apoptózy, angiogeneze atd. jedna bioaktivní složka může ovlivňovat současně několik procesů. Revoluce v genetice a vznik „omics“ poskytují nový pohled na řadu hledisek zdraví včetně úlohy výživy v prevenci chorob. Rychle se vyvíjející analytické metody a informační technologie umožňují identifikaci a validaci molekulárních cílů bioaktivních složek potravy a jejich vztah ke změnám fenotypu. Trujillo E., J Amer Diet Assoc., 106, 2006 Bioaktivní složky potravy ovlivňují genetické i epigenetické děje v buňkách, tkáních a organizmu Důležité aspekty Interindividuální reakce na složky výživy genové polymorfismy (malé rozdíly v sekvenci genů mezi jedinci), ovlivňují funkci a interakci proteinu. Polymorfismus je označení pro stav, kdy v populaci existují pro určitý znak minimálně 2 genetické varianty (alely). Zároveň musí frekvence jeho výskytu přesahovat v populaci 1 %. Jestliže je procentuální výskyt menší, mluvíme o náhodném výskytu – mutaci. Single nucleotide polymorphisms (SNPs) – důležité pro rozdílnou reakci na složky potravy Genetická odpověď na jednotlivé složky potravy se mezi jedinci liší Např. selen – prevence nádorů jater kolonu, prostaty, plic Genetická variabilita zodpovídá za nejednotnou odpověď různých jedinců (polymorfismus genu pro glutation-peroxidázu – na selenu závislý antioxidační enzym). Účinky kofeinu – rizikový faktor osteoporózy u starších žen – závisí na variantě receptoru pro vitamin D. Více není vždy lépe! – zvýšený příjem některých složek potravy je škodlivý obecně zvýšený příjem energie – nerovnováha – obezita – nemoci Korelace BMI s řadou chorob včetně určitých typů rakoviny Polymorfismy pro proliferator-activated receptors (PPARs) – regulují expresi genů zahrnutých ve skladování a metabolismu tuků – vliv poměru nasycených a nenasycených mastných kyselin Reakce na kombinace potravin kombinace některých složek potravy jsou účinnější než jednotlivé komponenty. Např. sója s čajem synergicky snižují PCA – antigen spojený s rakovinou prostaty. Nutriční epigenetika Ovlivnění metylační struktury DNA – ovlivňění genové exprese. Některé dietetické faktory ovlivńují metylaci DNA a naopak metylační vzorec DNA ovlivňuje reakci na bioaktivní složky potravy. Bioaktivní složky modifikují nejen samotnou DNA, ale ovlivňují i transkripci (transcriptom) a translaci (vitamíny, minerály, fytochemikálie, makronutrienty) – výsledné změny metabolismu, buněčného růstu, diferenciace – význam pro rozvoj nemocí. DNA microarrays – detekce transkripce tisíců genů Nebezpečí nesprávné interpretace, je nutné uvažovat kvantitu a délku expozice – organismus se adaptuje RNA interference – blokuje expresi určitého genu – identifikace genů regulujících zásoby a metabolismus tuků Modely knock-out myší Další „omics“ – proteomics – úroveń translace – abnormální struktury proteinů Trujillo E., J Amer Diet Assoc., 106, 2006 Ovlivnění exprese genů složkami potravy prostřednictvím metylace DNA (epigenetické mechanizmy) Khan N. et al, Carcinogenesis 28, 2007 Apoptóza indukovaná dietetickými faktory Složky potravy indukující apoptózu nádorových buněk DIETETICKÁ DOPORUČENÍ Zdraví a prevence chorob (nedostatek a nadbytek potravy, správná výživa) Funkční potraviny Potraviny pro zvláštní lékařské účely Terapeutické využití –nutriční farmakologie (adjuvantní terapie, „disease specific nutrition“, nosiče léků Parenterální a enterální výživa Afman L and Muller M, J Am Diet Assoc 2006 Strategie nutrigenomického výzkumu Afman L and Muller M, J Am Diet Assoc 2006 Vývoj komplexního, multifaktoriálního, polygenního onemocnění – metabolický syndrom Preventivní dietetické strategie – rané biomarkery Nutriční a farmakologická intervence se doplňují (společný molekulární cíl – např. PPAR) Trujillo E., J Amer Diet Assoc., 106, 2006 Chemopreventivní látky mohou být různého původu Vztah genetického polymorfismu a rovnováhy příjmu a výdeje energie (ovlivnění bioenergetického metabolismu a obezity) Trujillo E., J Amer Diet Assoc., 106, 2006 Makro- a mikronutrienty působí změny na úrovni RNA, proteinů a metabolitů v buňkách a organismu detekovatelné novými technologiemi Stover PJ and Caudill MA J Am Diet Assoc 2008 Interakce živin a genomu Nutrigenetika vliv genetických variant na požadavek, utilizaci, toleranci a metabolismus živin vs. Nutrigenomika modulační úloha živin na evoluci genomu, frekvenci mutací, inutero viabilitu Nutrigenomika zpětně ovlivňuje genetické variace pozorované v různých lidských populacích Stover PJ and Caudill MA J Am Diet Assoc 2008 Vznik rizikového fenotypu a onemocnění Ovlivnění in utero (včetně výživy) může ovlivnit pozdější riziko a náchylnost k onemocnění Farmakogenomika Farmakologický přístup beroucí v úvahu genotyp pacienta. S využitím genomových technik zkoumá funkčnost léčiv a odhaluje jejich nové cíle genetické „high-throughput“ techniky Cílem je individualizace léčby – účinnější terapie Interakce mezi léčivy a složkami potravy!!! XENOBIOTIKA Látky z vnějšího prostředí, které nejsou tělu vlastní Metabolizace, detoxifikace (játra) Léčiva mohou interferovat s absorpcí, trávením, metabolismem, utilizací a exkrecí živin. Naopak nutriční stav a výživa může ovlivnit významně působení léků změnou jejich metabolismu a funkce. Navíc, řada složek potravy vykazuje farmakologické aktivity za určitých podmínek. Např. grapefruit interaguje s řadou léků, warfarin s vitaminem K. Vysoké dávky složek výživy mají farmakologické účinky (niacin, retinoidy, vitamin A). Naopak jsou využívány nízké koncentrace přírodních látek (v podstatě toxických) jako součást léčiv. „Tell me what you eat, and I will tell you what you are“ (J. A. Brillat-Savarin (1775-1826) „Tell me what you eat, what drugs you take, and your genotype, and I will tell you what you are“ . http://www.dietandcancerreport.org/ http://www.wiley.com/bw/journal.asp?ref=0029-6643&site=1 http://www.eatright.org/ http://www.aicr.org/site/PageServer http://www.efsa.europa.eu/EFSA/efsa_locale-1178620753812_ScientificDocuments.htm