Zemědělství Energie Environmentálni rozměr zemědělství (národohospodářský pohled) primární sektor hospodářství zajišťování potravy a materiálů pro výrobu (ekologický pohled) typ planetárních ekosystémů funkční jednota hospodářsky významných organizmů a prostředí v užším vymezení - pole; širší vymezení - povodí, krajina, region původně produkčně nejkvalitnější ekosystémy Význam zemědělství - potraviny, průmyslové suroviny (textilní a kožedělný průmysl, tuky...) a energie - tvorba a udržování typického rázu kulturní krajiny - Genius loci - udržování fungujících agroe kosy stému se specifickou biodiverzitou - samozásobení regionu potravinami, zaměstnanost - životní prostředí lidí a dalších organizmů - zachování osídlení venkova, rekreace Charakteristika industriálního zemědělství I používání agrochemikálií - používání rychle rozpustných hnojiv (N, P, K) - nadměrné používání syntetických pesticidů - výroba, distribuce a aplikace agrochemikálií,skladování a likvidace zásob chov hospodářských zvířat - velkochovy, transport, porážka (nepřirozené podmínky, stres, týrání) - používání průmyslových krmných směsí - řízená reprodukce, jednostranné šlechtění Charakteristika industr. zeměd. II skladování a zpracování potravin - snížení přímého odběru -> přepravní vzdálenosti se zvyšují -> potřeba dlouhé trvanlivosti —> chemické ošetření, chlazení - z místa produkce na talíř amerického spotřebitele ~ 2400 km; ČR? - doprava jako celek -11 % emisí C02z emisí celkové produkce potravy (USA) SOLD HERE FOOD FOR THOUGHT Household greenhouse gas emissions from food account lor almost twice those produced by driving. Most of this comes from the food production process itself, rather than food-miles, as is often believed Food production Transport (farm to consumer) Wholesale/retail (refrigeration, lighting etc) 2,1 tonnes COjeq from nitrous oxide 1.6 tonnes CO?eq from methane tonnes C02eq Average ■ US household's M footprint for food ^^^^^Ě ■ 4.4 tonnes C02 Average IS household emissions from driving 10 .eq tonnes 0.1 tonnes C02eq from HFC's and olher industrial gases C02eq: The amount of C02 that would have to be released into the atmosphere to produce the same worming (over 100 years) as the greenhouse gas in question = 60 tonnes C0,eq The average US household's greenhouse gas emissions per year Charakteristika industriálního zemědělství technologický boom - hybridizace a šlechtění, GMO - pro X proti zemědělci obětí svého úspěchu - vysoká produkce —> snižování výkupních cen —> tlak na zemědělce, specializovat se na monokultury —> sázka na jednu kartu vždy riskantní!!! 5.0% 4.5% 4.0% 3.5% 3.0% 2.5% 2.0% 1.5% 1.0% □.5% 0.0% lili...... 0.1% m n Ti T] □ Cl Iŕl -ť - m -rm 9 Z > 30 C n S m 3> -C Íl I > 3 E « í ^ 2 £ S H S Ľ! ? > > ? 5 7 m £: E O ^ ro CT i— n ft c C N |ľ ^ m O < > f— Podíl vývozu potravin do Ruska na celkových vývozech Zdroj: Eurostat Důsledky industriálního zemědělství I Pozitiva 2013 EU Budget Financial resources for payments in e million (total: €132,837 million) 8,430 11,886 9 Gompttitivtiun % Cohesion 0 Agriculture £ Cttuaakip, freedom, wuiity, justice £ Externa! policy £ HcimirtisíJ-aíťon - vysoká produkce! Negativa Sociální - marginalizace zemědělství jako ekon. odvětví (patří ke skupinám s nejnižší životní úrovní) - dnes - asi 4 % populace; tvoří asi 3 % HDP - před rokem 1940 - 35 % populace (prod. věku), nejsilnější politická strana Ekonomické - vysoká dotační podpora státu (EU) - koncentrace prodejů do velkých řetězců koncernech, tlak na zvyšování výnosů - roste vývoz na světové trhy - dotace - nesoběstačnost Etické - nevyhovující zacházení se zvířaty - usurpátorské využívání zdrojů (v,p) - na úkor jiných ekosyst -1 závislost soukromníků na zeměď. Důsledky industriálního zemědělství II Ekologické - globálně roste intenzita čerpání ne/obnovitelných zdrojů a energie - kontaminace půdy a vod, snížení úrodnosti půd, eroze - snižování biodiverzity, zvyšování odolnosti škůdců a chorob - nevhodné podmínky zvířat (krátkověkost), poškození krajinného rázu Spotřeba pesticidů (v t/km2orné půdy) v roce 2003 nebo v nejbližším roce s dostupnými daty Zdravotní: rezidua pesticidů v potravinách z dovozu Potravinové: zhoršení kvality potravin - málo čerstvých potravin - aditiva - změny vlastností - trvanlivost a vzhled prioritou Důsledky industriálního zemědělství III - hodnota EROEI - energy return on energy invested - s industrializací zemědělství klesá ! - vzrůstající množství dodatkové energie Dodatková energie (DE) - veškerá E investovaná v zem. produkci kromě E slunce - DE v rostlinné výrobě: agrochem. 46 %, fosilní E 22 %, stroje 13 %, osiva 10 %, práce 9 % Důsledky industriálního zemědělství III - hodnota EROEI - energy return on energy invested - s industrializací zemědělství klesá ! - vzrůstající množství dodatkové energie Dodatková energie (DE) - veškerá E investovaná v zem. produkci kromě E slunce - DE v rostlinné výrobě: agrochem. 46 %, fosilní E 22 %, stroje 13 %, osiva 10 %, práce 9 % -t podíl DE u agrochem. dán vysokou E náročností výroby prům. N - 80 GJ/t (P hnojiva 6x méně, K hnojiva 9x méně) - N hnojiv největší spotřeba - na DE nejnáročnější cukrovka 40 GJ/ha, nejméně vojtěška 13 GJ/ha - největší E výstup - cukrovka 214 GJ/ha, pak vojtěška 107 E bilance - měrná spotřeba na vyprodukovaný GJ: -vojtěška 0,12, cukrovka 0,19, brambory 0,43, maso 0,9 ! Zelená revoluce - po WW2 populace v JV Asii tt růst - snížením úmrtnosti - po Bengálskom hladomoru - zavádění nových variet + industrializace Cíl: výrazně zvýšit zemědělskou produkci - 60.léta - počátek Zelené revoluce v Indii - zavedení HYV plodin - př. rýže IR8 odolná proti suchu s prům. výtěžkem 5 t/ha (x 1,5 t/ha dříve), navíc zrající kratší dobu —> možné dvě sklizně za sezónu - moderní zemědělská technika (pluhy, traktory, kombajny...) Zelená revoluce - výhody a nevýhody - movití farmári (schopni koupit HYV, techniku a agrochemikálie) zvýšili produkci >3x —> vzrůst příjmů —> další investice a inovace —>... - rychleji rostoucí plodiny umožňují 2x - 3x sklizeň za rok - nadbytky produkce lepší zásobení měst - vzrůst soběstačnosti a snížení cen importovaných surovin —> zlevnění potravin ve městech - pokles importu obilí do Indie z 10 mil. t (1967) na 0,5 mil. t (1977) - dnes v Indii nadbytek potravy, dovoz minima pšenice, rýže ne - mnoho farmářů nemá finance na HYV a techniku - úroda stejná - výrazný vzrůst nerovností mezi zbohatlými farmáři a stále chudými - HYV vyžadují agrochemikálie - $$$ - nadužívaní agrochemikálií = kontaminace zdrojů pitné vody -1 spotřeba vody x zasolování polí x tenčí zdroje pitné vody Udržitelné zemědělství • Dle OECD - typ zemědělské produkce, která uspokojuje potřeby současnosti a neomezuje potřeby budoucích generací. • Chrání půdu využívanou pro zemědělskou produkci, vodu, genetické zdroje. • Nedegraduje ŽP, v praxi zvládnutelný, ekonomicky soběstačný a sociálně akceptovatelný systém. Cíle nutné pro dosažení udržitelného zemědělství127 •Vyšší diverzita planě rostoucích druhů rostlin a živočichů na orné půdě i v trvalých travních porostech •Vyšší diverzita pěstovaných plodin. •Vytváření podmínek vedoucích k ochraně mimoprodukčních ekosystémů a volně žijících organismů Udržitelné zemědělství • Vytváření venkovských komunit a tradic. • Ekonomická stabilita venkova. • Ochrana stávajících a výsadba nových biotopů (remízky, pásy křovin či travnaté meze), krovinaté pásy, okraje lesa, vlhké biotopy, kvetoucí pásy. Ekologické zemědělství - alternativa vůči industr. (konvenčnímu, intenzivnímu) zemědělství - dle zákona 242/2000 Sb. o Ekologickém zemědělství „zvláštní druh zemědělského hospodaření, který dbá na ŽP a jeho jednotlivé složky omezením či zákazy používání látek a postupů, které zatěžují a znečišťují ŽP nebo zvyšují rizika kontaminace potravního řetězce, a který zvýšeně dbá na vnější životní projevy a pohodu chovaných hospodářských zvířat" (Zák. 242/2000 Sb.) - 70. léta - vznik IFOAM - International Federation of Organic Agriculture % PodíLzemědělské půdy obdělávané ekoLogicky na celkové výměře zemědělské půdy Zdroj: Eurostat 2009 Ekologické zemědělství 82,4 % 0,2 % 1,1 % 3,8% 12,3% Počet biofarem s plocha, kde se hospodaří podle pravidel ekologického zemědělství, 1990-2012 počet farem i i i i i i i i i 4 500 4000 3 500 3000 2 500 2000 1500 1000 500 2012 2011 2010 2005 2008 2007 2006 2006 2004 2003 2002 2001 2000 1999 1998 1997 1996 1995 1994 1993 1992 1991 1990 plocha v hektarech Orná půda Trvalé travní porosty Vinice Sady Ostatní plochy 2011 i i i i i ( 100 000 200 000 300 000 400 000 500 000 600 000 Podmínky ekologické produkce - bez použití agrochemikálií s výjimkou několika vybraných, šetrných anorganických látek (př. modrá skalice), a to jen za zvláštních okolností - zachování zeleně (meze, remízky, aleje) - opatření proti erozi např. odložení orby přes zimu - vylučují pěstování GM plodin - prostor pro ležení, odpočinek, stáj vystlanou slámou, - výběh včetně pastvy a přirozenou potravu - zákaz klečového chovu slepic a ustájení dobytka a prasat na ocelových roštech - zákaz přidávání růstových stimulátoru, masokostní moučky, syntetických látek do krmiva, hormonální synchronizaci říje či přenosu embryí Mutifunkční model ekologického zemědělství - vlastní pracovní síly, samozásobení regionu potravinami, uspokojování místních potřeb - zachování osídlení venkova - zvýšení zaměstnanosti, regionální rozvoj - zvýšení stability a funkčnosti agroekosystémů, vyšší biodiverzita - hospodářská výkonnost, spoleh na vlastní zdroje, dlouhodobá jistota výnosů, export Kontrola ekologického zemědělství Kontrolu a certifikaci dle zák. 242/2000 Sb. o ekol. zemědělství vykonávají z pověření MZ čtyři soukromé společnosti: KEZ, o.p.s. (Chrudim) ABCERTAG (Jihlava) Biokont CZ, s.r.o. (Brno) BUREAU VE RI TAS CR spol. s r.o. + ÚKZÚZ Brno - KEZ slouží zákazníkům jako záruka původu a kvality potravin - podle zákona tyto výrobky smějí v názvu nést předponu "bio" a znak Tabulka 13. Počty zemedeků a výměra půdy v EZ dle kontrolních organizad 31.12.2007 31.; ř.2008 Kontrolní organizace Počet podniků Výmera půdy v ha Počet podniků Výmera půdy v ha abs. O abs. MM abs. mm abs. MM AB Gert 151 11,5 22847 7,1 219 11,5 25619 7,7 Biokont CZ 112 21,7 15766 11,4 522 29,5 42 531 12,5 KEZ, o.ps. S 55 64,9 254 277 81,1 1008 57,0 265 289 79,5 Celkem 1318 100,0 312890 100,0 1760 100,0 EMI 100,0 Zdroj dat: MZe Zpracoval: Jan Valeška (PRO-BIO LIGA) Tabulka 14. Počet řešených prestu pků a ud ě lených sankcí dle zákona 242/2000 Sb, o EZ v letech 2004-2008 Položka 2004 2005 2006 2007 2008* Celkem Počet subjektů u nichž byl jištěn jeden du ke přestupků 11 20 10 7 1 71 Počet přestupků 11 25 11 8 1 80 Celková částka uložených pokut 212000 Kč 54 000 Kč 27000 Kč 50000 Kč OKc 343000 Kč Počet zrušení registrací 1 7 2 2 0 12 Počet zastavených správních řízení 0 0 0 2 1 3 * údaje za rok2008 se vztahuj pouze ksprávním řízením ukončeným ke květnu 2003, Zdroj dat: MZe Zpracoval: Jan Valeška (PRO-BIO LIGA) Biopotraviny - jak jsou drahé ??? - průměrný rozdíl cen biopotravin x konvenčních potravin v pražských maloobch. řetězcích a specializovaných prodejnách činil 95 % (5/2008) - ceny biopotravin ve specializované prodejně o 14 % vyšší, než ceny srovnatelných biopotravin v maloobchodních řetězcích (5/2008) - nejvýraznější zvýšení ceny je zaznamenáváno u nejběžnějších surovin - brambor, cibule, vajec; nejnižší pak mléčné výrobky Tabulka 30. Rozdíl cen biopotravin na ekofarmách a v maloobchodě f květen 2008) Produkt % rozdíl mezi 0 faremní cenou a 0 cenou v obchodních řetězcích % rozdíl mezi 0faremní cenou a 0 cenou v bioprodejně Brambory 153,6% 86,7% Cibule 168,8% 200,0% Jablka 78,3% 40,0% Mrkev 8,0% 60,0% Sýr tvrdý 4,0% 18,5% Máslo 8,6% 19,1% Mléko 2,7% 18,4% Vejce 44,0% 90,0% Vepřová krkovice 45,2% 35,2% Šunka 10,4% 45,2% Průměrný rozdíl ze všech položek 41,7% 49,5% Zdroj: PRO-BIO LIGA Biopotraviny z dovozu X místní konvenční potraviny BIOPOTRAVINY PUTUJI NA NAS TRH TISÍCE KILOMETRU Biopotraviny jsou zemědělské produkty, které vznikají bei těžké mechanizace, prevážne ruční prací. Jsou obdělávány bez jakýchkoliv postřiků či hnojiv a nesmí nijak narušovat ekologickou rovnováhu prírody a krajiny. Kalení, prodej i doprava musejí byt šetrné k životnímu prostředí. Kanada - hrách 13 070 km , Ekvádor - zázvor........* Peru - dýně.............■• 11126 km 6219 km Doprava a sklen f kove plyny Lodi 1 tmw ibtiíí na 1000 kin = 15 kg CO, Kamion; 1 tuna, ziníi na 1000 km = 100 ktj CO.. , 1826 km 2Ď24 km Izrael - oříšky 11 824 km Jaké biopotraviny Češí kupují (v procentech) Kok J zpracované Nápoje Obilniny, luštěniny,. ■i'.-l Ty. bi IV vyrťbky oředty i trvaihlivé i-Viii 2005 40 20 12 \2 5,5 4 3:5 3 15 8 15 7 4 2007 47Jj 21 6,5 10,5 6 X5 5,5 1,5 iĎlíSJ. PIÍÚiKUM KnIku. CSěEH toASK£T[r;Ů ÍNFOJRAFrKA DE 41K/hah4 uertw1