C6200-Biochemické metody 14b_kalorimetrie Petr Zbořil Princip •Měření předávaného tepla –Fyzikální a chemické procesy – stav 1 a 2 –∆G0 = ∆H0 - T∆S0 –∆H = ∆U + p∆V –∆U = Q + W •Kalorimetrická rovnice • Q = m . c . ∆T • • Způsoby a typy •Měření –∆T – stanovení ∆Q –Q a ∆T – stanovení c –Q při T = konst., isotermická kalorimetrie •teplo tání, vypařovací, směšovací •Oblast teplot –nízko- (≈ 20 K), středně- (273-373 K) a vysokoteplotní (slitiny) •Oblast tepla –makro- a mikro- (≈ 1-4 J) •Rychlost a doba měření –rychlé, středně rychlé (≈ 10 min.), pomalé (dny a více) • Jednoduchý kalorimetr •Chemické reakce • • • • • • •Q = ∆T ∑ mi . ci = ∆T . C (vodní hodnota kalorimetru) •Kalibrace Qs = I . U . t Qs/∆T = C • C:\Documents and Settings\Zboril\Dokumenty\Obrázky\kalorimetr-2-bomba.JPG Spalná tepla chem. individua, směsi, potraviny apod. sacharidy, lipidy, bílkoviny ve vzduchu, O2 Metabolická tepla fysiologické podmínky – dlouhodobé (organismus v kalorimetru) C:\Documents and Settings\Zboril\Dokumenty\Obrázky\kalorimetr-difer-pudorys.JPG C:\Documents and Settings\Zboril\Dokumenty\Obrázky\kalorimetr-difer-bok.JPG C:\Documents and Settings\Zboril\Dokumenty\Obrázky\kalorimetr-difer-bok2.JPG C:\Documents and Settings\Zboril\Dokumenty\Obrázky\kalorimetr-difer-krivky.JPG C:\Documents and Settings\Zboril\Dokumenty\Obrázky\kalorimetrie-DSC.JPG • • • •DĚkuji za pozornost 4/30/2013 Footer Text 11