Téma: Fyzikální a chemické prostředky pro kontrolu růstu mikroorganismů Cíl praktického cvičení: V čem se liší desinfekce od sterilizace? Podle čeho volíme nastavení teploty sterilizace při fyzikální sterilizaci teplem? Jsou všechny materiály/roztoky sterilizovatelné při teplotách nad 100°C? Které teplo je pro sterilizaci účinnější – suché nebo vlhké? Uveďte typickou teplotu a délku sterilizace suchým teplem a dále teplotu a délku sterilizace většiny pomůcek, malých objemů medií a roztoků vodní parou: V čem se od sebe odlišují jednotlivé typy antibakteriálních filtrů? Na čem obecně závisí účinek působení chemických prostředků desinfekce a sterilizace? Uveďte některé mechanismy účinku chemických látek na struktury buňky: Úkol 1) Fyzikální metody kontroly mikrobiálního růstu: UV záření Organismy: Pomůcky: Princip: Vyhodnocení: Mikroorganismus: _________________ byl/nebyl ovlivněn UV zářením? ________________________________________ Tento vliv závisel/nezávisel na době expozice? _______________________________________________________________ Byl pozorovatelný nárůst při 10s působení? __________ Byl pozorovatelný nárůst kultury při 60s účinku? ______________ 2) Účinnost desinfekčních prostředků: vliv doby kontaktu Organismy: Pomůcky: Princip: Vyhodnocení: Byl testován mikroorganismus ______________________ a desinfekční prostředek o koncentraci_________________________ 3) Účinnost desinfekčních prostředků: vliv koncentrace. Stanovení minimální inhibiční koncentrace ředící metodou. Organismy: Pomůcky: Princip: Vyhodnocení: