CHEMICKÉ VZORCE Monosacharidy Oligosacharidy Aminokyseliny Lipidy Složky lipidů Nukleové kyseliny Složky nukleových kyselin Karoteny Xanthofyly Chlorofyly Chromatografie rostlinných barviv Deriváty fenolu Chromogenní substráty Barevné reakce sacharidů Barevné reakce aminokyselin a bílkovin MONOSACHARIDY PENTOSY aldopentosy ribosa β-D-ribofuranosa deoxyribosa 2-deoxy-β-D-ribofuranosa arabinosa β-D-arabinofuranosa HEXOSY aldohexosy glukosa α-D-glukopyranosa glukosa β-D-glukopyranosa galaktosa β-D-galaktopyranosa mannosa β-D-mannopyranosa ketohexosy fruktosa β-D-fruktofuranosa OLIGOSACHARIDY DISACHARIDY redukující maltosa 4-O-α-D-glukopyranosyl- D-glukopyranosa cellobiosa 4-O-β-D-glukopyranosyl- D-glukopyranosa laktosa 4-O-β-D-galaktopyranosyl- D-glukopyranosa neredukující trehalosa α-D-glukopyranosyl- α-D-glukopyranosid sacharosa α-D-glukopyranosyl- β-D-fruktofuranosid TRISACHARIDY neredukující rafinosa 4-O- α-D-galaktopyranosyl- α-D-glukopyranosyl- β-D-fruktofuranosid AMINOKYSELINY aminokyselina R = glycin gly alanin ala valin val leucin leu isoleucin ile prolin pro lysin lys arginin arg kyselina asparagová asp kyselina glutamová glu asparagin asn glutamin gln fenylalanin phe tyrosin tyr histidin his tryptofan trp serin ser cystein cys threonin thr methionin met primární struktura bílkovin: NH[2]- R – C = O NH - R – C = O NH - R – C= O NH - R – C = O NH - R – C = O atd. NH - R – C = O OH LIPIDY (jednoduché /neutrální/ lipidy) monoacylglyceroly 1-monoacylglycerol 2-monoacylglycerol diacylglyceroly 1,2-diacylglycerol 1,3-diacylglycerol triacylglyceroly R = alifatický řetězec (zbytek mastné kyseliny) SLOŽKY LIPIDŮ glycerol mastné kyseliny nasycené palmitová C[16]H[32]O[2] CH[3]-(CH[2])[14]-COOH stearová C[18]H[36]O[2 ] CH[3]-(CH[2])[16]-COOH nenasycené olejová C[18]H[34]O[2 ](18 : 1) CH[3]-(CH[2])[7]-CH=CH- (CH[2])[7]-COOH linolová C[18]H[32]O[2 ](18 : 2) CH[3]-(CH[2])[4]-CH=CH-CH[2]-CH=CH- (CH[2])[7]-COOH linolenová C[18]H[30]O[2 ](18 : 3) CH[3]-CH[2]-CH=CH-CH[2]-CH=CH-CH[2]-CH=CH- (CH[2])[7]-COOH arachidonová C[20]H[32]O[2 ](20 : 4) CH[3]-(CH[2])[4]-CH=CH-CH[2]-CH=CH-CH[2]-CH=CH-CH[2]-CH=CH- (CH[2])[3]-COOH NUKLEOVÉ KYSELINY RNA - kyselina ribonukleová DNA - kyselina deoxyribonukleová primární struktura: - C - P - C - P - C - P - C - P - C - P - C - P - C - P - C - P - C - P - C - P - C - P - C - P ׀ ׀ ׀ ׀ ׀ ׀ ׀ ׀ ׀ ׀ ׀ ׀ B B B B B B B B B B B B C = cukerný zbytek P = fosfátový zbytek B = báze sekundární struktura DNA: SLOŽKY NUKLEOVÝCH KYSELIN CUKERNÉ SLOŽKY ribosa RNA deoxyribosa DNA BÁZE purinové adenin RNA, DNA guanin RNA, DNA pyrimidinové cytosin RNA, DNA uracil RNA thymin DNA FOSFÁT nukleosid = cukr + báze příklad: uridin nukleotid = cukr + báze + fosfátový zbytek příklad: uridin-5´-fosfát příklad: uridin-3´-fosfát (NA = polynukleotid) KAROTENY α-karoten β-karoten XANTHOFYLY lutein (3,3´-dihydroxy-α-karoten) CHLOROFYLY chlorofyl a chlorofyl b β-karoten feofytin chlorofyl a chlorofyl b lutein lutein-5,6-epoxid violaxanthin neoxanthin Chromatografie rostlinných barviv fenol hydroxybenzen pyrokatechol 1,2-dihydroxybenzen resorcin 1,3-dihydroxybenzen hydrochinon 1,4-dihydroxybenzen DERIVÁTY FENOLU 1-naftol 2-naftol 4-terciární butylkatechol tyrosin fenylalanin kyselina benzoová kyselina skořicová kyselina β-fenylakrylová CHROMOGENNÍ SUBSTRÁTY N[α]-benzoyl-D,L-arginin-p-nitroanilid (BAPNA) N-sukcinyl-L-fenylalanin-p-nitroanilid (SPPNA) 4-terciární butylkatechol (TBC) BAREVNÉ REAKCE SACHARIDŮ Reakce založené na tvorbě furfuralu a jeho derivátů ribosa furfural glukosa 5-hydroxymethylfurfural furfural analoga + aromatické fenoly, aromatické aminy → trifenylmethanových 5-hydroxymethylfurfural barviv trifenylmethan resorcin 1,3-dihydroxybenzen orcin 5-methyl-1,3-dihydroxybenzen thymol 1-hydroxy-3-methyl-6-isopropylbenzen 1-naftol difenylamin BAREVNÉ REAKCE AMINOKYSELIN A BÍLKOVIN ninhydrinová reakce aminokyselina ninhydrin reakční produkt prolinu (hydroxyprolinu): R = -H, -OH Sakaguchiho reakce arginin 1-naftol xanthoproteinová reakce tyrosin Paulyho reakce tyrosin histidin Adamkiewiczova reakce tryptofan biuretová reakce biuret