Metody sterilní práce Očkování a uchovávání mikroorganismů Bakteriální druh o jasně vymezená skupina navzájem príbuzných kmenů, zahrnujících typový kmen bakteriální kmeny jednoho druhu mají průměrnou nukleotidovou identitu 95 - 96% (Average Nucleotide Identity, ANI) o druh vykazuje, až na výjimky, shodné fenotypové znaky a současně má některé odlišné znaky od jiných bakteriálních druhů o hŤŤpsV/help.ezbiocloud.neŤ/bacŤerial-species-concept-explained/ Kultura o odhaduje se, že pouze 2 % všech mikroorganismů jsou kultivovatelná v laboratorních podmínkách na živných médiích čistá kultura (jeden druh) x smíšená (několik druhů) x technická (výzkum, provoz) o přeočkovávaní- přenos kultury na čerstvé médium (oživení, izolace, odečet vlastností, diagnostika) o bakteriální kolonie = klon jedné buňky o Colony forming unit (CFU) = buňka schopná vytvořit kolonii; udáváno v CFU/ml indikuje množství životaschopných buněk, které jsou schopné reprodukce a tím pádem tvorby jednotlivých kolonií Izolace bakteriálního kmene o = získání čisté kultury o mohou se využít selektivní média - vyroste jen daný taxon o metoda izolace = Krížový roztěr = postupné zřeďování původní kultury za účelem zisku jednotlivých kolonií, které pak hodnotíme o jak udělat správný křížový roztěr? o https://www.youtube.com/watch?v=zfmdZ4C4SPI&feat ure=youtu.be o https://youtu.be/qeXS92cWjw8 Izolace čisté kultury z kultury smíšené Média pro očkování kultury o ve cvičení pracujeme s čistými kulturami získanými z České sbírky mikroorganismů (hŤŤps://www.sci.muni.cz/ccm/), kultivujeme podle jejich doporučení o kmeny z prostredí - snažíme se dodržet pro ně přirozené podmínky (koncentrace soli, živiny, teplota) o zvažujeme aspekty růstu kultury (pracujeme s čistou či smíšenou kulturou?), zvažujeme limit živin, kyslíku, typ kultivace (stacionární, kontinuální), homogenitu růstu; odlišně bude probíhat růst v tekutém médiu a na agaru (jiná distribuce živin, kyslíku) Kultivace o kultivace - předstupeň izolace, identifikace, stanovení citlivosti na ATB... o typy kultivace - pro kultury v tekutém médiu: o kontinuálně o chemostat - růstová rychlost kultury je v něm řízena koncentrací limitující živiny, která je přítokem nového média dodávána o staticky o submerzní kultivace (třepaná) nebo vzdušněná (promícháváním se zvětšuje plocha fázového rozhrania může probíhat efektivnější výměna plynů) Nároky mikroorganismů na teplotu termofilní- optimum cca nad 55 °C; extrémní termofilní druhy rostou kolem 100 °C mezofilní mikroorganismy o optimum růstu 20 - 40 °C o většina bakteriálních druhů; parazitické mikroorganismy o Pseudomonos (některé její druhy mohou růst i při nízkých teplotách v lednici (4 °C)! psychrofilní mikroorganismy o optimum růstu pod 20 °C o oceány, jeskyně; mohou růst i v ledničce! - např. pseudomonády, aeromonády, listerie Další vybrané nároky o nároky na tlak - barofilní, barotolerantní o nároky na živiny o zdroj uhlíku o heterotrof - organické látky (živočichové, houby,. o autotrof-C02 (anorg. látky) o zdroj energie o fototrof -světelná energie (rostliny, řasy,..) o organotrof - organické látky o litotrof - anorganické látky o nároky na redoxpotenciál, pH Vztah mikroorganismů ke kyslíku o aerobní o fakultativně anaerobní (aerobní prostředí je pro ně výhodnější energeticky, ale nevadí jim anaerobní prostředí) o anaerobní o striktně/Obligátně anaerobní (kyslík je zabíjí) o aerotolerantní (přežijí nízké koncentrace kyslíku) mikroaerofilní- potřebují určité nízké %o2 Vyvíječ plynů Cos Generating Krt M- Table 6.1 e Effect of Oxygen on the Growth of Various Types of Bacteria Effect of Oxygen on Growth Bacterial Growth in Tube of Solid Growth Medium a. Obligate Aerobes Only aerobic growth; oxygen required b. Facultative Anaerobes Both aerobic and anaerobic growth; greater growth in presence of oxygen c. Obligate Anaerobes Only anaerobic growth; ceases in presence of oxygen d. Aerotolcrant Anaerobes Only anaerobic growth; but continues in presence of oxygen c. Microaerophilcs Only aerobic growth; oxygen required in lew concentration Explanation Growth occurs only where of Growth high concentrations of Patterns oxygen have diffused into the medium Explanation Presence of en/yuies of Oxygen's catalase and superoxide Effects dismutase (SOO) allows toxic forms of oxygen to be neutralized; can use oxygen Growth is best where most oxygen is present, but occurs throughout tube Presence of enzymes catalase and SOD allows toxic forms of oxygen to be neutralized; can use oxygen Growth occurs only where there is no oxygen Lacks enzymes to neutralize harmful forms of oxygen; cannot tolerate oxygen Growth occurs evenly; oxygen has no effect Presence of one enzyme. SOD. allows harmful forms of oxygen to be partially neutralized; tolerates oxygen Growth occurs only where a low concentration of oxygen has diffused into medium Produce lethal amounts of toxic forms of oxygen if exposed to normal atmospheric oxygen Cc**'^a O 20to Roarion Educaton. nc Růstová křivka grafické vyjádření závislosti počtu buněk na délce statické kultivace 1 Lag fáze - buňka se přizpůsobuje novým podmínkám 2 Fáze zrychleného růstu (fáze fyziologického mládí) - buňky se přizpůsobily a začínají růst 3 Log fáze Jlogaritmická/exponenciální fáze růstu) - bunky se dělí konstantní maximální rychlostí, dokud nezačnou docházet živiny v médiu 4 Fáze zpomaleného růstu - hromadění metabolitů, snížení intenzity metabolismu 5 Fáze stacionární-vyčerpání živin, počet nových buňek stejný jako počet odumírajících, mohou vznikat spory 6 Fáze odumírání - buňky žijí ze zásob a pomalu odumírají o — o c >o o CL CO O č •X S I 01 — ■S lE •4,5 6 f celkový počet rí "T * h \ i ^ ^ ^ počet živých s s bakterii v. \ > II II 1 i r iľ 'i ' -1-r i-1 ' čas Diauxie o postupné využití substrátu o napr. nejdříve využití jednoduchého zdroje energie - glukóza o potom nastartován metabolismus potřebný pro využití složitějšího substrátu - laktóza CH^OH Lactose I_q qh Lactase CH2OH Glucose /—O. OH CH OH Galactose V) c © ■o 'C S o co Lactose used Short lag phase Glucose used 4 6 Time (hours) 8 FIG. 19.3. Diauxie of diphasic growth curve of E. coli grown with a mixture of glucose and lactose. Glucose is first used, then lactose. A short lag phase In diauxie growth Is present during which the bacterium synthesizes the enzymes needed for use of lactose. Uchovávání bakterií je nutné zajištění životaschopnosti o na Petriho misce pri 4 °C (krátkodobě, nutno preočkovávat) o ve zkumavce v agaru ve vpichu - měsíce o na šikmém agaru v lednici pri +4 °C - týdny o na porézních materiálech - želatínových discích, kuličkách o lyofilizované - lyofilizace = vymražení vody ve vakuu sublimací vody o kryoprezervace - zmražení na - 80 °C po malých objemech v hlubokomrazicím boxu (měsíce, roky) o boxy s pevným C02 - suchý led (-78 °C) o zamražení kultur v tekutém dusíku (až-196°C) uchovávání neomezeně dlouho Postup o všechny zkumavky i Petriho misky popíšeme fixou (druh, kmen, skupina, datum, své iniciály). POPIS NA SPODNÍ STRANU PET. MISKY! o ! aseptická práce o ! žíhat hrdla a kličky o ! misky otevírat co nejméně o každý pracuje sám - 3 misky, 1 šikmý agar, 1 tekuté médium Tekuté půdy o popsat zkumavku o zapnout kahan, ožíhat kličku, nechat vychladnout o nebezpečí spálení MO příliš horkou kličkou o nabrat kulturu - cca % kličky o malíčkem otevřít vršek (malíčkem i vršek držet v dlani), ožíhat zkumavku o kličkou nanést kulturu těsně nad okraj hladiny na stěnu zkumavky, zkumavku ožehnout, zavřít, ožíhat kličku o postupně vmíchat kulturu ze stěny zkumavky do média (poklepáváním zkumavky) o kultivujeme při 30 °C 24 hodin v termostatu o pro ukázku tekuté půdy (mírně odlišný postup než děláme ve cvičení) https://youtu.be/QCgXJ8hjazs Šikmý agar popsat zkumavku vyžíhat kličku a nechat vychladnout nabrat cca % kličky malíčkem otevřít vršek (malíčkem vršek držet v dlani), ožíhat zkumavku kličkou vytvořit „hádek" na šikmý agar odspodu ožíhat zkumavku, zavřít, ožíhat kličku kultivujeme při 30 °C 24 hodin v termostaTu pro ukázku zaočkovaní šikmého agaru https://youtu.be/liGGmHXLm1 o Petriho misky o 1. křížový roztěr - čistá kultura o 2. křížový roztěr - směsná kultura G+ a G- (zde nepoužívat Bocillus cereus -jeho růst je „agresivnější" a ve smíšeném vzorku by Bocillus druhou kulturu „přerostl") o 3. misku rozdělit na čtvrtiny a pomocí kličky tvořit hádka od okraje ke středu o kultivujeme při 30 °C 24 hodin v termostatu Pro ukázku křížového roztěru https://youtu.be/qeXS92cWjw8 https://www.youtube.com/watch?v=_1 KP9zOtjXk Kultury G- o Escherichia coii CCM 3954 (fakultativně anaerobní) 3* o Pseudomonas fiuorescens (aerobní) 4* o Serratia marcescens CCM 303 (fakultativně anaerobní) 1* G+ o Kocuria rosea CCM 839 (aerobní) 7* o Micrococcus iuteus CCM 169 (aerobní) 6* o Bacillus cereus CCM 2010 (fakultativně anaerobní) 2* o Staphyiococcus aureus SA 812 (fakultativně anaerobní) 5* kvasinky o Saccharomyces cerevisiae (fakultativně anaerobní) 8* * označení MO na zkumavkách, Petriho miskách Podklady pro vyhotovení protokolu o Do protokolu podle prezentace/skript/výsledků a fotek: o vyplníte cíle, principy, postupy, odpovíte na dané otázky o vyhodnotíte makroskopické znaky, doplníte tabulku v protokolu o odpovíte na otázky v závěru Teoretické podklady pro vyhodnocení protokolu - Makroskopické pozorování Makroskopické pozorování o spočívá v popisu kolonií o liší se dle typu živného média, stáří kultury a typu kultivace Odečítání morfologie bakteriálních kultur v» ■ r ■ v/v r ■ ~\s • • * I * I I ^ * I i i« / o pn povedeném krizovém rozteru jsou na misce viditelné jednotlivé kolonie = shluky buněk vzniklých klonováním jediné buňky hodnotíme jejich: o tvar (kruhový, nepravidelný, vláknitý) o okraje (hladké, zvlněné) o profil (plochý, vypouklý, kráterovitý) o povrch (lesklý, matný) o zbarvení Profil: plochý vwoukhj pupkov* lý l»IV)ľlí!lOVÍI«j Tvar: okrouhli; laločtiaiij ^0 sektorový Okrate1 vroubkovaiié t J brsdavčilij Obr. 2: Tvary bakteriálních kolonií (Rosypal, 1981) v: niijcclialm' "I "Ä drsné, pislovilé (capul medusae) vláknité rijoulriŕ Ivar Qkra-'e Heilet ľ"íT>rí..-idtlzi^ V.uzľc;- Eizcidou VliLzdtc 2trouc c3c LíLoidijí- I'ÍLľ 3 "dovity Tekuté půdy o nevidíme jednotlivé kolonie, nelze tedy prokázat čistotu dané kultury o hodnotíme charakter růstu o hodnocení přítomnosti mikroorganismů: o blanka - špatná smáčivost, u většiny kultur tvořících drsné vrásčité kolonie o zákal - rovnoměrný růst v celém objemu média o vločky-aerobní kultury o sediment - fakultativně anaerobní mikroorganismy zbarvení = tvorba pigmentu Difúzni zákal v celém médiu Šikmý agar o nezískáme jednotlivé kolonie o hodnotíme rychlost růstu a tvar, povrch a profil nátěru či tvorbu pigmentu Podklady pro vyhodnocení protokolu -fotky k úkolům Saccharomyces cerevisioe Micrococcus Psedomonas Serratia _ _ _ Serratia luteus fluorescensu marcescens Escherichia coli marcescens Bacillus cereus Výsledky - tekuté médium a šikmý agar Výsledky - tekuté médium a šikmý agar Kocúria rosea Saccharomyces Serratia Bacillus cere us Micrococcus Serratia cerevisiae marcescens lute us marcescens Výsledky - 4 druhy MO na Petriho misce KŘÍŽOVÝ ROZTĚR SMÍŠENÉ KULTURY Serratia marcescens o Saccharomyces cerevisiae