Adobe Systems Fyziologický ústav, Lékařská fakulta Masarykovy univerzity 1 Zásady správné výživy Jídelníček Studijní materiály byly vytvořeny za podpory projektu MUNI/FR/1474/2018 Adobe Systems Fyziologický ústav, Lékařská fakulta Masarykovy univerzity 2 Zásady správné výživy ̶Energetický příjem a výdej by měly být v rovnováze ̶ ̶Snažte se udržet adekvátní tělesnou hmotnost (dle BMI a obvodu pasu) ̶Jezte minimálně 5-krát denně v pravidelných intervalech (každé 3-4 hodiny) – počet jídel závisí od celkového energetického příjmu: ̶ ̶Pravidelně cvičte – nejméně 30 minut fyzické aktivity mírné zátěže alespoň 5-krát týdně (nebo 3 - 4 x týdně 30 min zátěže, při které se zpotíte) Adobe Systems Fyziologický ústav, Lékařská fakulta Masarykovy univerzity 3 Zásady správné výživy ̶Strava by měla být pestrá - měla by obsahovat: ̶Všechny nezbytné živiny (bílkoviny, tuky, cukry) správného složení, energetické hodnoty a poměru ̶Vitamíny ̶Minerální látky v optimálním množství ̶Vodu ̶Vlákniny ̶ ̶Třeba omezit ̶Alkohol <30 g/den ̶Omezte příjem konzervovaného jídla a polotovarů, smažených pokrmů a uzenin – ukazuje se, že je to jeden z významných faktorů vyvolávajících diabetes II ̶NaCl <5 g/den ̶Cholesterol <300 mg/den ̶Další faktory – Slováci doporučují optimální kulturu stolování (Lékarská fyziologia, Javorka a kol.) ̶Jo… a Nekuřte! ̶ ̶ Adobe Systems Fyziologický ústav, Lékařská fakulta Masarykovy univerzity 4 Jídelní lístek ̶Jako prostředek k zhodnocení příjmu potravy: ̶stanovení kalorického příjmu, složení stravy, rozložení příjmu během dne ̶Jako prostředek k terapeutické intervenci: ̶plán denního příjmu potravy dle individuálních potřeb jedince a zásad správné výživy, setavení jídelníčku vzhledem k onemocněním, zdravotnímu stavu, alergiím, aktivitě, úpravě hmotnosti ̶ ̶Tabulka by měla obsahovat ̶Jídlo ̶Čas jídla ̶Množství v g ̶Energetická hodnota jídla v kJ ̶Složení – bílkoviny, tuky, cukry ̶Vitamíny, minerály ̶Výsledné hodnoty všech parametrů a doporučené denní dávky ̶Ideálně ještě spočítaný denní energetický výdej pro orientační porovnání s příjmem ̶Specifický dynamický účinek živin ̶ ̶ Adobe Systems Fyziologický ústav, Lékařská fakulta Masarykovy univerzity 5 Živiny ̶Doporučení: 10% bílkoviny, 26% tuky, 64% cukry (alkohol je taky zdroj energie, ale nedoporučuje se) ̶ ̶Bílkoviny – ddd dospělí: 0,8–1,2 g/kg, děti: 1,2-1,5 g/kg ̶musí obsahovat všechny esenciální AMK ve správných poměrech vhodných pro syntézu nových bílkovin - příjem nahrazuje 20 – 30 g bílkovin, které se denně u člověka degradují ̶Živočišné bílkoviny mají vyrovnaný poměr AMK, v rostlinných bílkovinách často nějaká AMK chybí – rostlinná strava je náročnější na sestavení, pokud má obsahovat všechny AMK ̶fce: strukturní, signální (hormony, receptory), jako zdroj energie jen výjimečně (při hladovění) ̶Cukry – ddd dospělí: 10-15 g/k, děti 5-8 g/kg ̶Nejrychlejší zdroj energie (17,1 kJ/g), především rostlinného původu ̶Využitelné sacharidy – 64% přijaté energie (rafinovaný cukr by měl být <10%) Nevyužitelné sacharidy – nestravitelné, součást vlákniny (hlavně celulóza), ddd 25-35g/den – podpora motility GIT ̶ Adobe Systems Fyziologický ústav, Lékařská fakulta Masarykovy univerzity 6 Živiny ̶Tuky: ddd dospělí 1g/kg, děti 4-5 g/kg ̶Největší zdroj energie (38,9kJ/g) – především zásobní fce ̶Další funkce – vitamíny rozpustné v tucích, stavební, termoregulace (hnědá tuková tkáň, izolace), mechanická ochrana orgánů, kostí ̶Optimální poměr tuků v potravě: 10% nasycené mastné kys. (MK), 10-12% mononenasycené MK, 8 – 10% polynenasycené MK ̶Cis-konfigurace MK – rostlinné a většina živočišných tuků. Trans-konfigurace – mléčné výrobky, hovězí a skopové maso, průmyslově ztužené tuky (margaríny) – zvýšení koncentrace LDL-cholesterolu ̶Cholesterol (jen živočišné produkty) – fce strukturní složka mozkové tkáně, buněčných membrán, prekurzor steroidních hormonů, vit. D, žlučových kys – v krvi koluje 4% celkového cholesterolu 75% si tělo tvoří samo (játra), 25% z potravy ̶Specifický dynamický účinek živin (SDÚ): energie potřebná pro zpracování živin, cca 10% z energie přijaté smíšené potravy (bílkoviny mají vyšší SDÚ než glukoza) Adobe Systems Fyziologický ústav, Lékařská fakulta Masarykovy univerzity 7 Metabolický syndrom (MS) ̶Civilizační onemocnění obsahující 3 a více z následujících faktorů ̶Obezita: obvod pasu > 102 cm u mužů, > 88 cm u žen ̶Dyslipidemie: TAG > 1,7 mmol/l HDL < 1 mmol/l u mužů, < 1,3 mmol/l u žen ̶Hypertenze: TK > 130/85 mmHg ̶Hyperglykémie: Glykemie na lačno > 5,6 mmol/l ← inzulinorezistence, diabetes II. typu (DM II) ̶ ̶ČR: 32% muži, 24% ženy, hlavně ve starší populaci ̶Vznik podmíněn genetickou predispozicí (hlavně k inzulinorezistenci) a špatným životním stylem (vyšší energetický příjem, nedostatek pohybu) ̶Významný prozánětlivý, prokolagulační a proaterogenní stav, jehož riziko pro kardiovaskulární nemoci je vyšší než riziko vzniklé prostým součtem rizik jeho jednotlivých rizikových faktorů – všechny faktory se vzájemně podporují ̶Důsledky: snížení kvality života i délky dožití protože: DM II i s důsledky, kardiovaskulární i cerebrovaskulární aterotrombotické příhody (např. infarkt, mrtvice, embolie), ale ve výsledku se jedná o komplexní postižení celého organismu Adobe Systems Fyziologický ústav, Lékařská fakulta Masarykovy univerzity 8 Diabetes mellitus (DM, cukrovka) ̶Zahrnuje heterogenní skupinu chronických metabolických chorob, jejichž základním projevem je hyperglykémie. ̶Vzniká v důsledku nedostatku inzulinu, jeho nedostatečného účinku (někdy se mluví o relativním nedostatku) nebo kombinací obojího. ̶narušení transportu glukózy z krve do buňky buněčnou membránou → hyperglykémie a nedostatek glukózy intracelulárně ̶DM I – vzniká v dětském věku, autoimunitní destrukce beta-buněk slinivky – nutná substituce inzulinu ̶DM II – v dospělém věku, rezistence (necitlivost) cílových tkání na inzulin (inzulinorezistence) ̶ ̶DM komplikuje léčbu a zvyšuje riziko a zhoršuje průběh dalších onemocnění, zhoršuje hojení. DM je dřív nebo později onemocněním kardiovaskulárního systému Adobe Systems Fyziologický ústav, Lékařská fakulta Masarykovy univerzity 9 Protokol: si vypracujete dopředu! ̶Zapište hmotnost, výšku, věk a pohlaví osoby, pro kterou budete sestavovat jídelníček ̶Stanovte jeho denní energetický výdej ̶Sestavte jídelní lístek odpovídající předešlému dni na www.myfitnesspal.com ̶Jídelníček vytiskněte, zapište i BEE a AEE spočítané na základě tělesných parametrů a denních aktivit. To si opište/okopírujte, automaticky se to netiskne ̶Do protokolu zapište: ̶Součet přijaté energie, živin, minerálů a vitamínů, SDÚ ̶Doporučené hodnoty všech sledovaných parametrů ̶Porovnejte energetický příjem a výdej, přijaté a doporučené denní dávky živin, minerálů a vitamínů. Zhodnoťte, jestli je jídelníček vyšetřované osoby v pořádku, popište chyby a navrhněte vylepšení ̶ ̶ C:\Users\Johanka\Desktop\FRMU 2018\Prezentace\jaro téma 1 - metabolismus, výživa, jídelníček\materiály a obrázky\496df6_c93a6939345348128aad8895e2c73d2c_mv2.png AEE + SDÚ Energetický příjem (BEE + denní aktivity + SDÚ) Adobe Systems Fyziologický ústav, Lékařská fakulta Masarykovy univerzity 10 Hodnocení stavu výživy Studijní materiály byly vytvořeny za podpory projektu MUNI/FR/1474/2018 Adobe Systems Fyziologický ústav, Lékařská fakulta Masarykovy univerzity 11 Obezita ̶Obezita – nadměrné ukládání energetických zásob v podobě tuku z různých příčin. Energetický příjem je větší než výdej. ̶ČR: dospělí: 35% nadváha, 17% obezita - více mužů děti 6-12 let: 10% nadváha/10% obezita; 13-17 let dohromady 11% ̶Příčiny jsou kombinací různých faktorů - málokdy se jedná pouze o jednu konkrétní příčinu ̶Kombinace většího energetického příjmu, nedostatku pohybu ̶Dědičné vlivy – genetické (obvykle jen predispozice, čistě genetická příčina je vzácná), výchova ̶Psychické vlivy – nežádoucí stres, deprese ̶Prenatální vlivy (chování matky v průběhu těhotenství), porod, rané dětsví ̶Endokrinologická onemocnění – např. hypothyreóza ̶Může být důsledek jiných onemocnění či poranění ̶Důsledek léčby – např. některá antidepresiva ̶Nízký socioekonomický status ̶Problém z hlediska zdravotníka: náročnější manipulace s pacientem Adobe Systems Fyziologický ústav, Lékařská fakulta Masarykovy univerzity 12 Podvýživa ̶Podvýživa - malnutrice je onemocnění podmíněné nedostatečným příjmem živin, neschopností vstřebávat živiny při nemocech trávicího traktu nebo nadměrným katabolismem tělesných zásob při závažném, např. nádorovém onemocnění. ̶I obézní můžou být podvyživení – i přes vysoký energetický příjem některá živina může chybět ̶U nás není příčinou nedostatek potravin, ale spíše špatný jídelníček nebo poruchy příjmu potravy Adobe Systems Fyziologický ústav, Lékařská fakulta Masarykovy univerzity 13 Tuková a svalová tkáň ̶Lipolyticky působící hormony (zároveň zvyšující glykémii): Adrenalin, Noradrenalin, Růstový hormon, Glukagon, ACTH, Prolaktin, Kortizol ̶Tělesná hmota: aktivní (svaly) a pasivní (tuk) ̶Pomalé nabírání na váze s narůstajícím věkem je fyziologické (snižuje se citlivost na inzulin, úspornější metabolismus). Nadváha ve stáří (cca od 65 let) není škodlivá, pokud je důsledkem pomalého přibírání (asi 0,25 kg/rok). ̶Typy tukové tkáně ̶Bílý podkožní – není škodlivý (v rámci fyz. hodnot) ̶Bílý abdominální – „pivní břicho“ (mezi břišními orgány) – silně hormonálně a metabolicky aktivní, tvorba prozánětlivých faktorů, vysoká kardiovaskulární rizika – větší náchylnost u mužů ̶Bílý orgánový - ochrana/zásoba u některých orgánů – kolem ledvin, kolem srdce, slinivky, v játrech – užitečný (v rámci fyz. hodnot) – mobilizuje se rychleji než podkožní, např. při hubnutí ̶Hnědá tuková tkáň – termogenní - hlavně u malých dětí, přítomný i u některých dospělých mezi lopatkami a na krku (užitečný, prevence nadváhy) ̶Béžová tuková tkáň – bílá obsahující hodně mitochondrí – důsledek fyzické zátěže ̶Nově objevená růžová tuková tkáň – umí se diferenciovat v jiné buňky, mléčná žláza ̶ ̶ ̶ ̶ Adobe Systems Fyziologický ústav, Lékařská fakulta Masarykovy univerzity 14 Tuková a svalová tkáň – pohlavní rozdíly Muži mají větší podíl svalů, snáze zvýší svalovou tkáň (testosteron), která je větším energetickým spotřebitelem – lepší hubnutí ̶Stejný BMI u mužů a u žen má rozdílná rizika – riziko vzniku diabetu u žen bývá při mnohem vyšším BMI než u mužů ̶Rozdílné fáze nabírání váhy – ženy v těhotenství a po menopauze, muži při změně životního stylu (založení rodiny, rozvod, změna práce) ̶Androidní typ ukládání tuku (jablko) ̶hromadění tuku v oblasti břicha, podkoží i mezi orgány – škodlivější (větší ohrožení kardiovaskulárními riziky) ̶Gynoidní typ ukládání tuku (hruška) ̶ukládání do podkoží stehen a hýždí -funkce je zásobní – energie pro období těhotenství a kojení (nižší kardiovaskulární riziko) ̶ ̶ ̶ C:\Users\Johanka\Desktop\FRMU 2018\Prezentace\jaro téma 1 - metabolismus, výživa, jídelníček\materiály a obrázky\inbody3.png Adobe Systems Fyziologický ústav, Lékařská fakulta Masarykovy univerzity 15 Tuková a svalová tkáň C:\Users\Johanka\Desktop\FRMU 2018\Prezentace\jaro téma 1 - metabolismus, výživa, jídelníček\materiály a obrázky\26.4.obezita_1000px B_1000x780.jpg C:\Users\Johanka\Desktop\FRMU 2018\Prezentace\jaro téma 1 - metabolismus, výživa, jídelníček\materiály a obrázky\250-lbs-Woman-120-lbs-Woman_fb_21390.jpg Adobe Systems Fyziologický ústav, Lékařská fakulta Masarykovy univerzity 16 Vztah mezi jednotlivými faktory MS ̶Dyslipidémie - nadváha - hyperglykémie – hypertenze ̶Vysoká hladina LDL → ateroskleróza ̶Nadváha a DMII ̶Inzulinorezistence ̶DMII a hypertenze ̶Hyperglykémie + hyperinzulinémie + dyslipidémie → endoteliální dysfunkce → vyšší cévní rezistence → hypertenze ̶Inzulinorezistence (a hyperglykémie) ↔ sympatická aktivita → hyperzenze ̶Hyperglykémie → autonomní neuropatie → porucha regulace krevního tlaku ̶Dyslipidémie a hypertenze ̶ Adobe Systems Fyziologický ústav, Lékařská fakulta Masarykovy univerzity 17 Zdravý životní styl ̶Zásady chování, které podporují náš organismus v udržení zdraví co nejdelší dobu ̶Obecně: zdravá strava, dostatek pohybu, dostatek spánku, zdravé životní prostředí (smog, kouření), zvládání stresu, životní pohoda atd. (prostě všechno to, co jako student nebo zdravotník nemáte šanci splnit) ̶hubení lidé bez dostatečné fyzické aktivity mají horší kardiovaskulární prognózu než sportující lidé s nadváhou (fit-fat / unfit-unfat) ̶Pravidelná fyzická aktivita ̶Podporuje snížení hmotnosti ̶Zlepšuje parametry diabetu a faktory metabolického syndromu ̶Pozitivní vliv na psychiku (klíčový v terapii depresí) ̶Svalová síla (například handgrip test) je významným ukazatelem schopnosti pacienta zotavit se ̶Snižuje postprandiální zánět v tukové tkáni (imunitní reakce, která probíhá po jídle) ̶ ̶ ̶ Adobe Systems Fyziologický ústav, Lékařská fakulta Masarykovy univerzity 18 Objektivní hodnocení stavu výživy ̶Indexy vycházející z antropometrických ukazatelů ̶Měření tělesného tuku kaliperem ̶Měření zastoupení tuku v organismu bioelektrickou impedanční metodou ̶Měření svalové hmoty Adobe Systems Fyziologický ústav, Lékařská fakulta Masarykovy univerzity 19 Indexy vycházející z antropometrických ukazatelů ̶Stupeň obezity dle Brocova indexu ̶vychází z výpočtu ideální hmotnosti a procent dosažené ideální hmotnosti ̶ Ideální hmotnost: ̶Pro muže: ̶výška (cm) – 100 ̶(výška v m)2 – 23 ̶Pro ženy: ̶výška (cm) – 100 – 10% ̶(výška v m)2 – 21,5 ̶Index: aktuální hmot./ideální hmot. x 100 Stupeň obezity % ideální hmotnosti Mírný 115 – 129 Střední 130 – 149 Těžký 150 – 199 Morbidní > 200 Adobe Systems Fyziologický ústav, Lékařská fakulta Masarykovy univerzity 20 Indexy vycházející z antropometrických ukazatelů ̶BMI (body mass index) = váha(kg)/výška(m)2 ̶ Pro dospělé BMI různé tabulky pro muže/ženy, dospělé/dospívající/děti muži ženy Podváha < 20 < 19 Norma 20 – 24,9 19 – 23,9 Nadváha 25 – 29,9 24 – 28,9 Obezita 30 – 39,9 29 – 38,9 Těžká obezita > 40 > 39 Adobe Systems Fyziologický ústav, Lékařská fakulta Masarykovy univerzity 21 Indexy vycházející z antropometrických ukazatelů ̶Výhoda: jednoduché na výpočet ̶Nevýhody ̶Nezabývají se tím, čím je tvořená tělesná hmota. Muž s velkou muskulaturou se může pohybovat v oblasti nadváhy, aniž by měl problém s výživou. ̶Brocův index používá lineární vztah mezi výškou a váhou… index je velice orientační ̶BMI - kvadratický vztah mezi výškou a váhou – lepší než Brocův, ale přesto je nutné použití jiných tabulek pro dospělé, dospívající a děti – BMI 17 ještě normální v 15 letech, v dospělosti to znamená podváhu C:\Users\Johanka\Desktop\FRMU 2018\Prezentace\jaro téma 1 - metabolismus, výživa, jídelníček\materiály a obrázky\aid2071552-v4-728px-Calculate-BMI-for-Children-Step-7.jpg ̶Rohrerův index (100*hmotnost(g)/výška(cm)3). Hmotnost je určena objemem, čili třetí mocninou rozměru, proto je tento index nejlepší. Věkově konzistentnější. Vhodnější po děti a dospívající. Adobe Systems Fyziologický ústav, Lékařská fakulta Masarykovy univerzity 22 Obvod pasu, index pas/boky (waist/hip) ̶Velice jednoduché, ale účinné prediktivní parametry hodnocení výživy ̶ ̶Pas/boky ̶Muži <1 ̶Ženy < 0,8 ̶ Obvod pasu v cm Kategorie muži ženy Doporučené rozmezí ≤ 94 ≤ 80 Nutné snížit hmotnost 95 – 102 81 – 90 Snížení hmotnosti vyžaduje lékařskou pomoc > 102 > 90 Adobe Systems Fyziologický ústav, Lékařská fakulta Masarykovy univerzity 23 Měření tělesného tuku kaliperem ̶Měří se vrstva podkožního tuku ̶Vypovídá o energetické bilanci organismu ̶Nedokáže postihnout možné rozdíly v distribuci podkožního a viscerálního tuku ̶Nejčastější místo měření: kožní řasa nad tricepsem (další možnosti: nad lopatkou, na břichu, nad spina iliaca,na stehně, na bérci) C:\Users\Johanka\Desktop\FRMU 2018\Prezentace\jaro téma 1 - metabolismus, výživa, jídelníček\materiály a obrázky\kaliperace-05-triceps-dominantni.jpg Hodnoty kožní řasy nad tricepsem Fyziologická norma (mm) Lehký až střední úbytek (mm) Výrazný deficit (mm) Žena > 16,5 10 – 15 < 10 Muž > 12,5 7,5 – 11 < 7,5 Adobe Systems Fyziologický ústav, Lékařská fakulta Masarykovy univerzity 24 Elektrická bioimpedanční metoda Měření zastoupení tuku v organismu ̶Různé tkáně těla mají různou průchodnost pro velmi slabý střídavý elektrický proud (vodivost svalové versus tukové tkáně) ̶Metoda vychází z bioelektrické analýzy impedance; měříme bioelektrickou impedanci (odpor), který klade tuková tkáň prostupu elektrického proudu ̶Vypočítává se poměr tukové tkáně ke tkáním ostatním ̶Závisí od množství kapaliny v netukových tkáních – na hydrataci organismu (důvod kolísání hodnot během dne při nedodržení standardních podmínek jednotlivých měření) ̶Přístroj je schopný vyhodnotit % tuku, vody i kostní tkáně Adobe Systems Fyziologický ústav, Lékařská fakulta Masarykovy univerzity 25 Elektrická bioimpedanční metoda Měření zastoupení tuku v organismu ̶Ruční přístroj měří horní polovinu těla, váha dolní polovinu ̶Nyní se používají kombinovaná zařízení měřící celé tělo 1 2 C:\Users\Johanka\Desktop\FRMU 2018\Prezentace\jaro téma 1 - metabolismus, výživa, jídelníček\materiály a obrázky\inbody-teaser.png Adobe Systems 26 Měření svalové hmoty Svalová tkán je důležitý parametr stavu výživy ̶Obvod svalstva paže (OSP) - vše v cm ̶ ̶Korigovaná plocha svalstva paže (kPSP) - vše v cm ̶Muži ̶ ̶ ̶Ženy Ztráta svalové hmoty Nepřítomná (cm) Střední (cm) Těžká (cm) Žena > 23,2 14 – 21 < 14 Muž > 25,3 15 – 23 < 15 Deficit nepřítomný mírný střední těžký Žena > 36,3 29,1 – 36,3 25,5 – 29,0 < 25,4 Muž > 40,9 32,8 – 40,8 28,7 – 32,7 < 28,6 Adobe Systems Fyziologický ústav, Lékařská fakulta Masarykovy univerzity 27 Závěr ̶Hodnocení stavu výživy je důležitým ukazatelem ve všech oborech medicíny ̶Ani podvýživa ani obezita nejsou pro lidský organismus prospěšné ̶Proces hodnocení stavu výživy začíná od výpočtu jednoduchých indexů (z antropometrických ukazatelů hmotnosti a výšky) až po měření pomocí sofistikovaných přístrojů ̶Výsledky nám pomáhají u pacientů správně nastavit dietu (či už racionální, redukční nebo vysokoenergetickou)