Bi8260 Variabilita a adaptabilita člověka Otázky ke zkoušce Historické přístupy k variabilitě člověka 1. Vysvětlete problém typologie jako vědeckého nástroje při zkoumání lidské variability. 2. Popište Hippokratovu a Galénovu typologii osobnosti na základě kombinace čtyř tělních tekutin. 3. Uveďte a časově zařaďte nejstarší evropské novověké studie (autory), kteří se zabývali variabilitou člověka. Popište, jak tehdejší autoři k variabilitě lidí přistupovali. 4. Popište, jak k člověku přistupoval Carolus Linnaeus v díle Systema Naturae (1735). 5. Popište teorii degenerace, kterou vytvořil Johann Fridrich Blumenbach, vysvětlete podstatu tzv. kavkazoidní rasy. 6. Vysvětlete podstatu sporu mezi monogenisty a polygenisty 19. století; z čeho polygenisté vycházeli a jaké měl příklon kpolygenismu dopady. Uveďte zástupce polygenismu. 7. Vysvětlete teorii kreačních center. Kdo byl jejím autorem? 8. Popište rasové koncepce 19. století a vysvětlete termíny: kraniometrie, index cephalicus, rasový znak. 9. Vysvětlete pojem eugenika, uveďte její zástupce a popište snahy a konceptuální nedostatky eugeniky, resp. eugenického hnutí. Proč nemůže většina tehdejších eugenických návrhů na vylepšení lidstva v praxi fungovat. 10. Popište vývoj rasové koncepce v antropologii první poloviny 20. století. 11. Vysvětlete koncepci genetické definice rasy. Uveďte její zástupce. 12. Jak se rozvíjela koncepce rasy aplikovaná na Evropany v 19. a 20. století? 13. Jak se začal měnit přístup biologické antropologie k lidské variabilitě v polovině 20. století? 14. Co je to klin (případně klín, anglicky cline)? Kdo byl autorem tohoto termínu? Vysvětlete klinální povahu lidské variability a vztah klinu a rasy. 15. Vysvětlete, proč není vhodné nadále používat rasovou typologii v antropologii? 16. Popište závěry sympozia konaného v Novém Mexiku v roce 2009 ohledně lidské biologické variability a místa pojmu rasa při jejím zkoumání. 17. Jak bychom se měli dnes stavět k „rase“ z hlediska společenského, odborného a praktického? Diskutujte podstatu problému. 18. Proč musí antropolog i dnes znát rasovou koncepci? 19. Pohled české antropologie první poloviny 20. století na rasovou teorii a její společenské implikace na příkladu názorů Jindřicha Matiegky. Vznik a příčiny genotypové a fenotypové variability člověka 20. Jaký je hlavní význam variability potomstva u pohlavně se reprodukujících druhů? 21. Vyjmenujte hlavní mechanismy/zdroje variability na genetické úrovni. Za jakých podmínek jednotlivé zdroje fungují jako procesy zvyšující genetickou variabilitu? 22. Vysvětlete stručně Mendelovy zákony dědičnosti. Vysvětlete jejich roli v genetické variabilitě. 23. Co jsou to genetické mutace, jaké známe jejich formy a jak vznikají? 24. Popište roli rekombinace při vzniku genetické variability. 25. Vysvětlete pojmy tok genů a migrace. Popište úlohu migrace při vzniku variability. 26. Jak ovlivňuje genetickou variabilitu inbreeding? 27. Vyjmenujte mechanismy, jimiž vzniká variabilita neúčelných a účelných vlastností (adaptivních)? Variabilita a adaptabilita člověka a jejich vztah 28. Zdroje lidské variability 29. Koncepce oborů evoluční psychologie a behaviorální ekologie člověka 30. Popište základní mechanismus adaptability organismu na změnu podmínek zevního prostředí 31. Vyjmenujte všechny jednotlivé roviny/mechanismy adaptace. Osidlování nových území – adaptace na fyzikální faktory prostředí I: pigmentace, barva očí, barva vlasů, morfologie a struktura vlasů, význam melaninu v organismu a jeho role v evoluci člověka, faktory ovlivňující pigmentaci 32. Barva kůže jako rasový znak 33. Melanin – chemická podstata, syntéza, vlastnosti a typy 34. Fyziologická distribuce melaninu ve tkáních lidského těla 35. Tvorba kožního melaninu - zapojené typy buněk, jejich funkce a uložení v kůži 36. Melanocyty – původ, funkce, variabilita v hustotě melanocytů 37. Zdroje variability v produkci a uložení melaninu 38. Distribuce a množství melaninu ve vztahu k míře pigmentace 39. UV záření a ochranné mechanismy kůže proti jeho působení 40. Adaptace barvy kůže na UV osvit - krátkodobá a dlouhodobá adaptace a jejich podstata 41. Mongolská skvrna – podstata a mezipopulační rozdíly a použití pro třídění lidí 42. Albinismus - typy, podstata, prevalence v populacích 43. Vitiligo a Waardenburgův syndrom 44. Metody hodnocení a měření barvy kůže 45. Spektrální křivka lidské kůže – podoba a vlastnosti 46. Heritabilita a ontogenetické změny v barvě kůže 47. Dimorfizmus v barvě kůže – mezipopulační rozdíly a zapojené faktory 48. Mezipopulační variabilita v barvě kůže – vazba na faktory prostředí 49. Evoluce pigmentace – faktory spojované s úbytkem pigmentace 50. Evoluce pigmentace – faktory spojované s nárůstem pigmentace 51. Barva vlasů – podstata, zodpovědné pigmenty, jejich syntéza a uložení 52. Metody hodnocení a měření barvy vlasů 53. Barva vlasů – mezipopulační variabilita 54. Barva vlasů – ontogenetické změny a pohlavní dimorfizmus 55. Mezipopulační variabilita morfologie vlasů a hustoty ochlupení 56. Barva duhovky – chemická a strukturní podstata variability ve zbarvení 57. Metody hodnocení a měření barvy duhovky 58. Genetická podmíněnost barvy duhovky – dědičnost a zapojené geny 59. Mezipopulační variabilita ve barvě duhovky 60. Faktory spojované s evolucí variability v barvě duhovky Osidlování nových území – adaptace na fyzikální faktory prostředí II: Adaptace na chlad, teplo a vysokohorské podmínky 61. Termoregulace – aktivní mechanizmy kontroly tepelného výdeje těla 62. Termoregulace – možné regulované veličiny a modely regulace 63. Popište fyziologickou reakci přizpůsobení organismu na chlad a faktory ovlivňující tuto reakci 64. Vazokonstrikce a vazodilatace v reakci na chlad 65. Vysvětlete dva typy lidských adaptací na chlad: mírných chlad a mráz 66. Mezipopulační rozdíly v adaptaci na chlad 67. Charakteristika arktických ekosystémů a nutné adaptace lidských populaci na ně 68. Popište biologické adaptace Inuitů na arktické podmínky 69. Popište kulturní adaptace Inuitů na arktické podmínky 70. Popište fyziologickou reakci přizpůsobení organismu na vysokou teplotu 71. Krátkodobé a dlouhodobé reakce těla na přehřívání 72. Suché a vlhké teplo – podstata rozdílů a odlišnosti v aklimatizaci 73. Mezipopulační rozdíly v reakci na horko 74. Behaviorální a kulturní adaptace na horko 75. Vysokohorské prostředí – definice a jeho adaptivní výzvy 76. Krátkodobá reakce lidského těla na hypobarickou hypoxii 77. Popište vývojové a evoluční adaptace na život ve vysokohorských podmínkách 78. Jmenujte a vysvětlete největší rizika života v kosmickém prostoru a reakci těla na pobyt v něm Tvarová a velikostní variabilita současných lidských populací 79. Příklady způsobu členění a popisu tvaru lidského těla 80. Pygmejský fenotyp – vlastnosti, výskyt a interpretace ve světle biogeografických pravidel 81. Bergmannovo a Allanovo pravidlo a jejich spojitost s mezipopulační variabilitou ve tvaru lidského těla 82. Cirkadiánní změny ve výšce postavy 83. Ontogenetické změny ve výšce postavy 84. Fylogenetické změny ve výšce postavy a pohlavním dimorfizmu 85. Sekulární trend ve výšce postavy u světových populací – variabilita, vnější faktory, načasování 86. Historie a současnost výšky postavy na území České republiky 87. Selektivní faktory působící na výšku postavy 88. Mezipopulační variabilita ve výšce postavy 89. Mezipopulační variabilita ve výšce postavy (vazba na ekonomické a fyzikální faktory) 90. Dimorfizmus v množství tukové tkáně, jejím uložení a řízení těchto odlišností 91. Mezipopulační variabilita v tělesné váze (vazba na ekonomické a fyzikální faktory) 92. Mezipopulační variabilita v šířkových rozměrech, obvodech a proporcích lidského těla 93. Mezipopulační variabilita ve tvaru lebky 94. Ušní maz – genetické základy variability a geografická distribuce alel 95. Ušní maz – funkce a vazba na vnější faktory Růst lidských populací – adaptace na biologické faktory prostředí I: Polymorfismy krevních skupin, ABO systém krevních skupin, Rh systém, vztah krevních skupin k infekčním chorobám. HLA systém 96. Obecná charakteristika krevních skupin – podstata, typ a funkce zapojených molekul 97. Krevní systém ABO – genetická podstata a fenotypový projev 98. Variabilita v genu FUT1 (systém Hh) – genetická podstata, fenotypový projev a variabilita v prevalenci 99. Variabilita v genu FUT2 (sekretorství) – genetická podstata a fenotypový projev 100. Variabilita FUT3 (systém Lewis) – genetická podstata a fenotypový projev 101. Geografická distribuce alel krevního systému ABO 102. Frekvence alel krevního systému ABO u světových populací 103. Klinický význam krevního systému ABO 104. Obecný vztah mezi krevním systémem ABO a bakteriálními, virovými a nádorovými onemocněními (podstata selektivní mortality, selekce) 105. Syfilis, mor, neštovice a krevní systém ABO (selektivní mortalita) 106. Krevní systém Rh – genetická podstata a fenotyp 107. Geografická distribuce alel Dd krevního systému Rh 108. Krevní systém Rh – klinický význam 109. Krevní systémy Mm a Ss - genetická podstata, fenotyp a klinický význam 110. Krevní systémy Duffy - genetická podstata, fenotyp a klinický význam Růst lidských populací – adaptace na biologické faktory prostředí II: Varianty lidského hemoglobinu, geografická distribuce alely srpkovité anémie ve vztahu k malárii, talasemie, genetická variabilita 111. Fyziologické varianty hemoglobinu a ontogenetické změny v expresi genů pro jednotlivé typy řetězců tvořících hemoglobin 112. Životní cyklus původců lidské malárie 113. Srpkovitá anémie – variabilita alel Ss a fenotyp heterozygotních a homozygotních nositelů 114. Srpkovitá anémie – patologické projevy nositelů alely S v homozygotním a heterozygotním stavu 115. Srpkovitá anémie – variabilita ve frekvenci alely S u světových populací a faktory, které na ni mají vliv 116. Srpkovitá anémie – jako modelový příklad ustavení alelových frekvencí v závislosti na relativní fitness nositelů alely 117. Srpkovitá anémie – podstata rezistence nositelů alely S vůči Plasmodium falciparum 118. Srpkovitá anémie – vznik a šíření alely S, teorie jedné mutace a vztah rozšíření alely S k haplotypům 119. Srpkovitá anémie – vliv vnitřních faktorů na závažnost symptomů nositelů alely S v homozygotním stavu 120. Mutantní hemoglobin E – mol.-biologická podstata, distribuce alely E ve světových populacích a vztah alely k biologickým faktorům prostředí 121. Hemoglobin C – mol.-biologická podstata, distribuce alely E ve světových populacích a vztah alely k biologickým faktorům prostředí 122. Talasémie – základní charakteristika variability a typy 123. Talasémie – genetické základy α a β talasémie 124. Talasémie – geografická variabilita v alelových frekvencích 125. Haptoglobiny – základní charakteristika variability a mezipopulační rozdíly 126. Pseudocholinesteráza – základní charakteristika variability a mezipopulační rozdíly 127. G6PD deficience – základní charakteristika variability a mezipopulační rozdíly 128. HLA – mol.-biologická podstata a mezipopulační variabilita Nové zdroje potravy – potravní adaptace a metabolismus 129. Rozeberte dva základní aspekty lidské stravy: kvantita a kvalita. 130. V jakém smyslu představuje stravy selekční faktor v evoluci člověka? 131. Popište a vysvětlete rozdíly v potravní pyramidě člověka a šimpanze. 132. Popište změny lidské nutrice v průběhu ontogeneze. 133. Jak s lidskou nutricí souvisí velikost mozku? 134. Jak nutriční faktory souvisí s lidskou reprodukcí? 135. Jaká je role potravy v lidské životní historii a specifické lidské sociabilitě? Diskutujte otázku lidské omnivorie z hlediska fyziologie a chování. 136. Popište hypotézu nákladné tkáně (The Expensive Tissue Hypothesis). 137. Jaké byla v evoluci lidské nutrice a trávicí soustavy role tepelných úprav potravy pomocí ohně? 138. Popište stručně lidské energetické nároky a jejich souvislosti (práce/zátěž, choroby aj.). 139. Jak se liší energetické nároky člověka napříč zeměkoulí? 140. Popište fyziologické procesy lidského organismu při hladovění. 141. Vysvětlete adaptace člověka na dlouhodobě snížený příjem potravy. 142. Specifikujte lidské limity hladovění 143. Popište hladovění jako sociální jev (fáze reakce společnosti na dlouhodobý nedostatek potravy). 144. Vysvětlete souvislost hladu a epidemií. 145. Stručně vysvětlete původ variability lidských potravních strategií. 146. Vysvětlete roli kulturních adaptací při domestikaci plodin (lock-and-key strategie). 147. Popište domestikaci kukuřice. 148. Popište domestikaci brambor. 149. Popište domestikaci sóji. 150. Vysvětlete genetický podklad laktózové tolerance v dospělosti. 151. Popište a diskutujte evoluční hypotézy vzniku laktózové tolerance u člověka. 152. Diskutujte otázku plasticity v otázce konzumace mléka a mléčné stravy. 153. Vysvětlete variabilitu ve vnímavosti thiokarbamidové skupiny (PTC, PROP). 154. Popište rozdíly mezi lidskými jedinci a populacemi ve vnímavosti thiokarbamidové skupiny. 155. Popište evoluční a adaptivní souvislosti vnímavosti hořkých látek v potravě. 156. Vysvětlete hypertenzi lidí v civilizaci pocházejících z tropických oblastí. 157. Popište evoluční pohled na lidské adaptace spojené s inzulinem (úsporný genotyp, úsporný fenotyp).