Karbonylové sloučeniny o R2 keton O m R^H aldehyd ^1 c=c=o Ri keten Základní rysy reaktivity karbonylových sloučenin Nukleofilní adice (An) Reakce s nukleofily: 0 Nu: Aktivace elektrofilem: Nu—j— n ■ Nu- tetraedrický ntermediát E Nu- Tetraedrický intermediát je obvykle nestabilní a obvykle podléhá dalším přeměnám - eliminaci a nukleofilní substituci. Reakce vycházející z enolů/enolátů Rezonanční struktury enolu a enolátu: H3C CH2 enolát ..© H3C CH2 H3C CH2 enol ©o'H As H3C CH2 kyselina nebo báze. ó: x H3C CH3 silná báze *5-H H3C-^CH2 enol b: A® H3C CH2 enolát o: A -E H3C CH2 Tvorba poloacetalů a acetalů o ROH O' kyselina nebo báze ROH OR pouze kyselina poloacetal (hemiacetal) OR OR acetal H20 1 V bazickém prostředí vzniká pouze poloacetal (hemiacetal). Trend ve stabilitě poloacetalů a acetalů je podobný jako u hydrátů —> nutnost externím zásahem posouvat rovnováhu. Výjimku představuje intramolekulární adice alkoholu za vzniku pěti- nebo šestičlenného cyklu: o 0H OH OH O ÓH ÓH D-glukosa HO .OH HO1'' Y^^'"OH OH a-D-glukopyranosa Náhradou poloacetalové -OH skupiny za jiný nukleoril vznikají glykosidy. NH2 H0" O ' OH OH D-ribofuranosa NH2 adenin HO. tu N + H20 OH OH adenosin Náhradou poloacetalové -OH skupiny za jiný nukleoril vznikají glykosidy. a-D-glukopyranosa kyanidin HO' OH OH ÓH ÔH kyanin Reakce s dusíkatými nukleofily Reakce s primárními aminy nebo NH3: 9 \ R \=0 + H2N-R - 1 - \=N + H20 Q NHR (ĚT) primární karbinolamín imin amin nebo (Schiffova báze) amoniak Reakce obvykle vyžaduje kyselou katalýzu. 2 Aldolová reakce Enol nebo enolát se nukleofilně aduje na karbonylovou sloučeninu v keto-formě. ,h :o :o h3c h h3c h kyselina nebo báze H3C-kCH2^ h h Mechanismus reakce: h :o r 0 -:q-h •ô 7 ' X/h ch3 « h W h xe iAc::. ch3 h .u, h !0 -0 )-ch24-ch3 h h e Aldolové reakce jsou často zvratné. Biologický význam aldolizace a retroaldolové reakce Jedna z reakcí glykolýzy/glukoneogeneze: H2C-0 u č=o ho-ó-h H-Č-OH h-Č-oh h2Č-o ^0 U OH aldolasa oh ■p-oe H2C-0 Č=0 H2C-0H V-0 h-č-oh h2č-o n u oh Jednotlivé kroky mechanismu: \ n-h 1..... n o h-n -nh2 + o ho n-h ho > -H2° h-n > oh *0 oh \ n-h o: h-n w -n h ) >=° b:> q 0 u oh >' ho o-p-0 oh bh n-h '1..... h-n ho -n=( oh óh u oh -h20. n-h v h-n h o oh V0H o- V,® oh oh 3 Formaldehyd o H^H Štiplavý plyn, podezřelý z karcinogenity. Výroba plastů (+ fenol = bakelit, močovinoformaldehydové pryskyřice) Formalín (40% vodný roztok) je nestabilní, vylučuje se polymer: ■O-C- Tvorba hydrátů je u ketonů obvykle nevýhodná, stabilita hydrátů aldehydů je vyšší: -^V-u_ + H2' 99,9 % OH H3C I CH3 OH 0,1 % H-^H + H20 0,1 % OH H—|—H OH 99,9 % Reakcí s amoniakem vzniká urotropin: 6HAH + 4NH3 H urotropin 6H20 Acetaldehyd H'CxCH3 Štiplavě zapáchající těkavá kapalina, podezřelá z karcinogenity Průmyslově připravován oxidací ethenu. PdCIo + CuCI n 2 H2C=CH2 + 02 -*- 2 H,C-C-H Výroba lepidel, butanolu... Trimerací vzniká paraldehyd: 4 o y H^CH3 H3C CH3 CH3 Benzaldehyd o • Kapalina, aroma hořkých mandlí. • Ve styku se vzduchem se rychle oxiduje na kyselinu benzoovou. Vanilin • Pevná látka, aroma vanilky. • V potravinářství se používá syntetický ethylvanilin, který má silnější aroma. o ethylvanilin Cinammaldehyd — aldehyd kyseliny skořicové o • Kapalina, aroma skořice. Aceton o x H3C CH3 • Kapalina. • Název skupiny sloučenin (ketony) je odvozen z triviálního názvu acetonu. • Důležité průmyslové rozpouštědlo a výchozí látka. Kurkumin 0 0 ^OH • Barvivo obsažené v kurkumě. 6