Adobe Systems Výuka – Matematická biologie – Týmový projekt 1 Týmový projekt 2023 Adobe Systems Výuka – Matematická biologie – Týmový projekt 2 Cíle týmového projektu §Vyzkoušet si řešení reálných problémů analýzy medicínských a environmentálních dat §Týmová spolupráce (2-3členné týmy) §Praktické procvičení: •Práce s daty •Základní popisná statistika a testy •Prezentace výsledků •Týmová spolupráce ̶ Adobe Systems Výuka – Matematická biologie – Týmový projekt 3 Analýza dat Adobe Systems Výuka – Matematická biologie – Týmový projekt 4 Principy týmové spolupráce ̶Jeden za všechny, všichni za jednoho tymova spoluprace.jpg Adobe Systems Výuka – Matematická biologie – Týmový projekt 5 Časový plán – důležité termíny ̶16. 2. 2023 – představení a rozebrání témat ̶Březen – první kontrolní setkání (23. 3. 2023) ̶Duben – druhé kontrolní setkání (20. 4. 2023) ̶Květen – prezentace projektů s diskusí (18. 5. 2023) Adobe Systems Výuka – Matematická biologie – Týmový projekt 6 Kontrolní setkání ̶Prezentace dosavadní práce (cca 15 minut + diskuse) ̶První setkání (konec března) •Orientace v problematice •Problémy nalezené v datech a návrh jejich řešení •Plán analýzy a formulace hypotéz •Popis souboru (popisná statistika v tabulkách/grafech) ̶ ̶Druhé kontrolní setkání (konec dubna) •Statistické testování hypotéz •Předběžné závěry práce Adobe Systems Výuka – Matematická biologie – Týmový projekt 7 Ukončení týmového projektu ̶Závěrečná prezentace s diskusí (květen) •Prezentace: 15 minut prezentace + diskuse •Hodnocení vedoucího Adobe Systems Výuka – Matematická biologie – Týmový projekt 8 Týmové projekty 2023 1.Renata Divínová: Porovnání vlivu prostředí u různých travin a bylin rencazaj@mail.muni.cz 2.Danka Haruštiaková: Hmotnostní ztráty a další vlastnosti tepelně upravovaných steaků. harustiakova@iba.muni.cz 3.Danka Haruštiaková: Mikrobiologický profil chlazených ryb po narušení chladícího řetězce. harustiakova@iba.muni.cz Výuka – Matematická biologie – Týmový projekt 9 Porovnání vlivu prostředí u různých travin a bylin Mgr. Renata Divinová Výuka – Matematická biologie – Týmový projekt 10 Tématické pozadí lStresory (zvýšená koncentrace CO2, sucho apod.) ovlivňují růst a obecně metabolom rostlin lRostliny v experimentu byly vysázeny na zastřešených plochách 2 x 1,5 m l12 ploch, 3 po 4 druzích rostlin l From Wikipedia Výuka – Matematická biologie – Týmový projekt 11 Data lcsv soubor lFaktory – srážky, UV záření, ročník lMěřené parametry – fotosyntéza, barviva, morfometrie, produkce l4 druhy rostlin – Holcus mollis, Agrostis capillaris, Hypericum maculatum, Rumex obtusifoliu Výuka – Matematická biologie – Týmový projekt 12 Pracovní “balíčky” lpochopení dat lliterální rešerše -byliny a trávy v nepříznivých podmínkách (sucho, vysoké UV) lpříprava dat -čištění, úprava, kategorizace lpopisná analýza ltestování hypotéz lPCA, Heatmap Výuka – Matematická biologie – Týmový projekt 13 Hmotnostní ztráty a další vlastnosti tepelně upravovaných steaků RNDr. Danka Haruštiaková, Ph.D. Anotace •Správná tepelná úprava masa je zásadní pro zajištění jeho uchování, pro eliminaci patogenních mikroorganismů a pro zlepšení chuťových vlastností. •Křehkost masa je nejdůležitější senzorický znak. Změny křehkosti masa při tepelné úpravě vyplývají z modifikace pojivové tkáně a myofibrilárních bílkovin. Teplem se rozpouští kolagen, tím se zvyšuje křehkost masa. Teplo rovněž denaturuje myofibrilární proteiny, což vyúsťuje naopak v tuhost masa. Tyto změny závisí na čase i teplotě. •Pro chuť tepelně upraveného masa má velký význam sůl (zvýrazňovač chuti). Sůl rozpouští myofibrilární bílkoviny, které takto mohou imobilizovat velké množství vody. Výuka – Matematická biologie – Týmový projekt 14 Zadání týmového projektu Foto: Macharáčková Výuka – Matematická biologie – Týmový projekt 15 Data Formát .xlsx, jednotlivé tabulky pro jednotlivé tepelné úpravy Výuka – Matematická biologie – Týmový projekt 16 Jak lépe standardizovat kulinární úpravu potravin pro monitoring Cíle 1.Srovnání hmotnostních ztrát u steaků (hovězí maso) u různých typů tepelné úpravy (konvektomat, kontaktní gril, plynový gril, horkovzdušná trouba). 2.Vztah pH a hmotnostních ztrát. 3.Srovnání senzorických vlastností masa u různých typů tepelné úpravy. Výuka – Matematická biologie – Týmový projekt 17 Předpokládané výsledky Ukázka výsledků zpracování drůbežího masa – kuřecí stehno Zkratka Úprava N Průměr ± SD Peč. HT Pečení horkovzd. trouba 16 14,48 ± 2,50 Peč. KV Pečení konvektomat 16 27,03 ± 2,35 Peč. VAR Pečení Vario Cooking 32 27,48 ± 9,23 KG Kontaktní gril 16 17,45 ± 3,22 Nejnižší hmotnostní ztráty u kuřecího stehna byly zjištěny při úpravě pečením v horkovzdušné troubě a grilováním; nejvyšší při pečení v konvektomatu a ve Vario Cooking Center. Peč. HT Peč. KV Peč. VAR KG Jednocestná ANOVA: F(3,76) = 21,743; P < 0,001 Tuckey post hoc test B B A A Výuka – Matematická biologie – Týmový projekt 18 Výuka – Matematická biologie – Týmový projekt 19 Mikrobiologický profil chlazených ryb po narušení chladícího řetězce RNDr. Danka Haruštiaková, Ph.D. Anotace bact1.png •Při transportu úředně odebraných vzorků potravin je nezbytné, aby mikrobiologický profil vzorku při přijetí do laboratoře co nejpřesněji odrážel aktuální stav v době jeho odběru. Proto je velmi důležité dodržet odpovídající teplotní řetězec. •V pokusu bylo simulováno narušení chladícího řetězce a sledovány změny v počtu mikroorganizmů. Výuka – Matematická biologie – Týmový projekt 20 Zadání týmového projektu Obsah obrázku modrá Popis byl vytvořen automaticky Druhy ryb – čerstvé filety s kůží (cca 170 g) •losos obecný (Salmo salar) •treska obecná (Gadus morhua) •kapr obecný (Cyprinus carpio) • Narušení chlazení: vystavení teplotě 3, 5, 8, 11, 14, 17, 20, 25 °C po dobu 1, 2, 3 nebo 4 hodiny a vyšetření vzorku ihned po porušení chlazení, 3 hodiny nebo 24 hodin po porušení chlazení. Výuka – Matematická biologie – Týmový projekt 21 Data Formát .xlsx, databázová tabulka Výuka – Matematická biologie – Týmový projekt 22 Cíle Srovnání celkového počtu mikroorganizmů mezi vzorky 1.vystavenými různé teplotě, 2.vystavenými vyšší teplotě různě dlouhou dobu, 3.vyšetřovanými v různé době, 4.balenými v různých obalech. Obsah obrázku stůl, interiér, jídlo, plast Popis byl vytvořen automaticky Výuka – Matematická biologie – Týmový projekt 23 24 NAZV, kontrolní den, 6. 10. 2022 Losos – prosté balení – počet psychrotrofních MO Předpokládané výsledky Výuka – Matematická biologie – Týmový projekt 24 Adobe Systems Výuka – Matematická biologie – Týmový projekt 25 A teď se rozdělte do týmů a vyberte si své téma Adobe Systems Výuka – Matematická biologie – Týmový projekt 26 Týmové projekty 2023 1.Renata Divínová: Porovnání vlivu prostředí u různých travin a bylin rencazaj@mail.muni.cz 2.Danka Haruštiaková: Hmotnostní ztráty a další vlastnosti tepelně upravovaných steaků. harustiakova@iba.muni.cz 3.Danka Haruštiaková: Mikrobiologický profil chlazených ryb po narušení chladícího řetězce. harustiakova@iba.muni.cz