1 Petra Vašíčková pvasickova@sci.muni.cz Původci gastroeneteritid 2 Noroviry - klasifikace • Čeleď Caliciviridae • Rod Norovirus • Neobalený virus, 38-40 nm • Genom ➢ +ss RNA, ➢ velikost 7,5 kb ➢ ORF1, ORF2, ORF3 (https://viralzone.expasy.org/194) 3 Noroviry - klasifikace (de Graaf et al, 2016) 4 Noroviry - klasifikace (Chhabra et al., 2019; Vinje at al., 2019) 5 Noroviry – klasifikace https://www.rivm.nl/mpf/typingtool/norovirus/ 6 Infekce noroviry • Inkubační doba 12 – 48 hod • Průjmy a zvracení 1 – 3 dny • Problém dehydratace (děti, senioři) • Virus vylučován stolicí (1011/g), zvratky a slinami, před i po odeznění příznaků • 16 - 30 % infekcí bez příznaků – nerozpoznaný zdroj infekce/kontaminace • Infekční dávka 10 – 100 virových částic • Očkování dosud není (https://about-norovirus.com/norwalk-prevention; https://twitter.com/Norovirus) 7 Způsoby přenosu - NoV GI × NoV GII • Hlavní způsob přenosu – fekálně-orální přenos - přímý kontakt s infikovaným člověkem (zoonotický potenciál) • Sekundární - kontaminované potraviny a voda • Křížové kontaminace během celého potravinového řetězce (ruce, předměty, voda) (de Graaf et al, 2016) Patogen Počet hlášených epidemií Počet hlášených případů N Hospitalizace (%) Úmrtí (%) Bakterie Campylobacter 317 1 319 112 (8,5) 0 (0,0) Listeria monocytogenes 16 120 83 (69,2) 17 (14,2) Salmonella 694 3 686 812(22,0) 7 (0,2) E. coli (STEC) 34 208 30 (14,4) 1 (0,5) Vibrio parahaemoliticus 4 56 0 (0,0) 0 (0,0) Yersinia 16 236 11 (4,7) 0 (0,0) Jiné 11 130 31 (23,85) 0 (0,0) Celkem 1 092 5 755 1 079 (18,7) 25 (0,4) Bakteriální toxiny (např. B. cereus, C. botulinum, C. perfringens, S. aureus) 527 4 517 182 (4,0) 6 (0,1) Viry Caliciviridae (noroviry) 130 2 633 90 (3,4) 1 (<0,1) Virus hepatitidy A 7 206 105 (51,0) 0 (0,0) Virus hepatitidy E 3 6 2 (33,3) 0 (0,0) Flaviviridae 5 12 12 (100) 0 (0,0) Jiné / nespecifikováno 10 151 2 (1,3) 0 (0,0) Celkem 155 3 008 211 (7,0) 1 (<0,1) Parazité (např. Cryptosporidium, Trichinella, Giardia, Anisakis) 18 240 14 (5,8) 0 (0,0) Jiné (histamin, mořské biotoxiny) 69 358 23 (6,4) 1 (0,3) Neurčená agens 1 229 6 139 166 (2,7) 1 (<0,1) Celkem (EU) 3 086 20 017 1 675 (8,4) 34 (0,2) Původci alimentárních onemocnění (EU, 2020) (EFSA, 2021) 8 9 Výskyt původců alimentárních onemocnění EU, 2015- 2020 (EFSA, 2021) 10 Zelenina, ČR Farmy NoV HAV Zelenina 1/318 0/318 Voda 1/12 0/12 Prostředí (stěry) 0/58 0/58 Bylinky 4/115 0/115 Voda 5/14 0/14 Prostředí (stěry) 2/80 (ruce sběračů) 0/80 Tržní síť Zelenina CZ 1/37 0/37 Zelenina dovoz 1/40 0/40 Mrazená zelenina 1/43 0/43 Krájená zelenina 1/98 0/98 Bylinky 4/112 0/112 Drobné ovoce, ČR Farmy NoV HAV Jahody 2/156 0/156 Voda 3/23 0/23 Prostředí (stěry) 3/218 (ruce sběračů, toalety) 0/218 Tržní síť Jahody CZ 0/45 0/45 Jahody dovoz 1/24 0/24 Ovoce mrazené 0/72 0/72 Ostatní (maliny, borůvky, ostružiny) 1/83 0/83 Projekt MZe QJ1210113, 11 Projekt MZe QK1810212 12 Povrchová voda ČR (odběr jaro/podzim, 2018-2019) Povrchová voda ČR (odběr jaro/podzim, 2018-2019) Lokalita AdV NoV GI NoV GII HAV HEV 2018 2019 2018 2019 2018 2019 2018 2019 2018 2019 I +/+ -/+ -/- -/- -/- -/- -/- -/- -/- -/II +/+ -/+ -/- -/- -/- -/- -/- -/- -/- -/III +/+ +/+ -/- -/+ -/- -/+ -/- -/- -/- -/IV +/- +/+ -/- -/- -/- +/- -/- -/- -/- -/V +/+ -/+ -/+ -/+ -/- -/- -/- -/- -/- -/VI +/+ -/+ -/- -/+ -/- -/+ -/- -/- -/- -/VII +/+ +/- -/+ -/- -/- +/- -/- -/- -/- -/VIII -/+ -/+ -/- -/- -/- -/- -/- -/- -/- -/IX +/+ +/+ -/+ -/- -/- -/- -/- -/- -/- -/X +/+ +/+ -/- -/- -/- -/- -/- -/- -/- -/XI +/+ +/+ -/+ -/- -/- -/- -/- -/- -/- -/XII -/- -/- -/- -/+ -/- -/+ -/- -/- -/- -/XIII -/+ +/+ -/+ -/- -/- -/- -/- -/- -/- -/XIV -/- -/+ -/- -/- -/- -/- -/- -/- -/- -/XV +/+ +/- -/- -/- -/- -/- -/- -/- -/- -/Projekt MZe QK1810212, ZÚČM13 AdV – indikátory fekálního 14 Agens Lokalita 1 (vstup/výstup) Lokalita 2 (vstup/výstup) Lokalita 3 (vstup/výstup) Lokalita 4 (vstup/výstup) 1 2 3 4 1 2 3 4 1 2 3 4 1 2 3 4 AdV -/- +/- -/- -/- +/- +/+ +/+ +/+ +/+ +/+ +/+ +/+ +/+ +/+ +/+ +/+ NoV GI -/- -/- -/- -/- -/- -/- -/- +/- +/- +/+ +/+ +/+ +/- +/+ +/+ +/NoV GII -/- -/- -/- -/- -/- -/- +/- +/- +/- -/+ -/+ +/+ -/- -/- -/- -/HAV -/- -/- -/- -/- -/- -/- -/- -/- -/- -/- -/- -/- -/- -/- -/- -/HEV -/- -/- -/- -/- -/- -/- -/- +/- -/- -/- -/- -/- -/- -/- -/- -/ČOV (odběr vzorků – vstup/výstup, 4×, 2019) Spolupráce DEKONTA Noroviry - pitná voda, epidemiologické souvislosti 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 NoV GI 5 / 10 2 / 14 6 / 32 6/40 3/26 2/23 2/44 NoV GII 5/10 1/ 14 9 / 32 5/40 0/26 1/23 1/44 15 Spolupráce KHS, podpora grantu MZ 17-31921A