1 Petra Vašíčková pvasickova@sci.muni.cz Metody detekce virů v potravinách a prostředí (Cristina and Costa-Mattioli, 2007) Metody detekce • Průkaz protilátek (IgM, IgG) – komerčně dostupné soupravy • Přímý průkaz viru (RT-PCR, RT-qPCR) ➢ Stolice, sérum ➢ Kladen důraz na včasný odběr vzorku, řádné skladování/transport ➢ RT-qPCR možno použít ke stanovení virové nálože ve vzorku ➢ RT-PCR - analýza sekvencí (nástroj molekulární epidemiologie) Metody detekce – přímý průkaz viru • Infekce prasat či jiných experimentálních zvířat (opice, prase domácí, myš, tarbík, králík, potkan, kosman) • Klinické příznaky – opice, vysoká infekční dávka • Bez klinických příznaků – vylučování viru trusem, viremie a/nebo serokonverze (Dalton et al., 2008) Metody detekce – přímý průkaz viru • Buněčné kultury – buněčné linie lidského karcinomu jater (PLC/PRF/5, HepG2/C3A), karcinomu plic (A549) • Ve většině případů bez cytopatického efektu - RT-qPCR, immunofluorescence • 2D × 3D formát • Není standardizováno •Problémové kultivace virů na tkáňových kulturách → metody založeny na přímém průkazu genomu viru •V potravinách či prostředí malé množství virových částic → potřeba dostatečně citlivé metody •RT-qPCR •ISO/TS 15216 Metody průkazu virů v potravinách a prostředí •„Komplikovaný“ proces analýzy vzorku → zavedení externí kontroly celé analýzy ➢ Bakteriofág MS2 - do genomu vložena unikátní sekvence (vakovlk tasmánský a pták moa) ➢ Kontrola celého postupu analýzy každého vzorku (přidáno definované množství) ➢ Stanovení účinnosti izolace NK – kvantifikace virové nálože v definovaném množství vzorku Metody průkazu virů v potravinách a prostředí Foto H. Malenovská Homogenizace Centrifugace 8 000 x g 20 min 4°C Bakterie, parazité Detekce DNA (qPCR) Kultivace Viry Detekce RNA (RT-qPCR) Peleta Supernantant (Stomacher/vytřepávání v TGBE) Postup zpracování vzorků v laboratoři Vyšetření vzorků Izolace RNA TqRT-PCR -+Nested RT-PCR Sekvenování Analýza sekvencí Genotypizace Epidemiologické × epizootologické studie Voda Filtrace/primární zakoncentrování Eluce virových částic Sekundární zakoncentrování Izolace nukleových kyselin Detekce genomu viru Detekce infekčních virových částic ? Odběr vzorku • Čistý kanystr/nádoba • Objem vzorku 10 l, možnost i menší objemy (200 ml) • Vzorek skladovat v temnu a chladu • Transport do laboratoře (chlazené) nejlépe do 24 hod od odběru (Cashdollar and Wymer, 2013) Izolace virových částic z vody • Adsorpce na negativně nabité filtry (Millipore) ➢ 10 l ➢ Limit detekce 100 000 virových částic (10 000/l) • Přímá flokulace ➢ 200 ml ➢ Limit detekce 10 000 virových částic (50 000/l) Průkaz viru ve vzorku • Molekulární metody - qPCR, RT-qPCR ➢ Kvantifikace – DNA/RNA koncentrační gradient ➢ Problém s falešně negativními výsledky – inhibiční faktory (interní amplifikační kontrola, analýza ředěné NK) • RT-PCR (molekulární epidemiologie/epizootologie) • Problém rozlišit infekční × neinfekční virové částice