Název laboratoře: Laboratoře Půdní environmentální chemie a toxikologie – SoilECT Název instituce: Centrum pro výzkum toxických látek v prostředí Přírodovědecká fakulta Masarykova univerzita Adresa: Kamenice 126/3, Brno, 625 00 Vedoucí: Prof. RNDr. Jakub Hofman, PhD. STANDARDNÍ OPERAČNÍ PROCEDURA SOILETOX-SOP-15 STANOVENÍ AMONIFIKACE ARGININU (POTENCIÁLNÍ AMONIFIKACE, PAMO) ( verze 2.0 ) ZPRACOVATEL METODY Dne 10.9.2012 v Brně RNDr. Jitka Černohlávková, Ph.D., Doc. RNDr. Jakub Hofman, Ph.D. Verze upravená pro cvičení: Účinky stresorů v ekosystémech_ terestrická část Klára Šmídová 19.5.2022 POUŽITELNOST METODY Pro všechny typy a druhy půd. Půda by měla být odebrána a manipulována ve shodě s ISO 10381-6 (1993). Analýza by měla být provedena co nejdříve po odběru půdy. Před měřením by měla půda být skladována ve 4°C maximálně 3 měsíce. PRINCIP A STRUČNÝ POPIS METODY Aminokyseliny uvolněné z proteinů extracelulárními enzymy během proteolýzy jsou uvnitř mikrobiálních buněk dále metabolizovány (deaminace) a vznikají amonné ionty. Amonifikace aminokyseliny argininu je běžný mikrobiální proces. Inkubace půdy s přídavkem L-argininu a následné stanovení produkce amonných iontů v půdním extraktu se využívá pro stanovení potenciální amonifikační aktivity. ZDROJOVÉ NORMY A CITACE Alef and Kleiner (1987):Arginoine ammonification: In Alef, K. and Nannipieri P.: Metods in Applied Soil Microbiology and Biochemistry, Academic Press London, pp. 238-240 PŘÍSTROJE A POMŮCKY třepačka, centrifuga, vortex, váhy, lžička, 15 ml polystyrénové zkumavky s víčky, pipeta 5 ml, mikropipeta 0 - 1000 µl se špičkou, 96 jamkové mikrodestičky, spektrofotometr na mikrodestičky, permanentní popisovač POUŽITÉ CHEMIKÁLIE L-arginin (50 mg/ 50 ml) - připravit chlorid draselný 1 M (74,55 g KCl/l) - extrakční roztok navážka: 500 ml 37,27 g KCl - připravit 1000 ml 74,55 g KCl destilovaná voda Poznámky pro mě Lufa: WHC: 0,44 ml/g Dry mass: 93,47% Dovlhčit na 60% WHC – 0,2646 ml/g soil ekv. 2gdw – 2,14 gww, ekv. 10 gdw – 10,70 g ww PRACOVNÍ POSTUP – PAMO Předinkubace: týden před stanovením navážíme potřebné množství půdy do vhodné nádoby, ovlhčíme na 60% WHC a inkubujeme v termostatu při 20 ± 2°C, v temnu. Stanovení: 1. předinkubovanou půdy rozvážíme po 2g sušiny do polyetylenových zkumavek, měření provádíme ve dvou sadách – kontrola(K) a arginin (arg), pro každou připravíme 2 opakování (® celkem tedy navážíme 4 x po 2 g od každé půdy 2. do sady arginin napipetujeme 1 ml roztoku argininu, protřepeme na vortexu, a dáme inkubovat do termostatu na 30°C (37°C) po dobu 3 hod. do kontrolní sady přidáme 1 ml destilované vody, protřepeme na vortexu, a dáme do mrazáku na 3 hod (! cca 0,5 hod před koncem vytáhneme a necháme rozmrznout !) 3. po třech hodinách inkubace do obou sad (K i arg) přidáme 10 ml 1M roztoku KCl, důkladně protřepeme (popř. vortexem) a dáme na třepačku na 45 min, 150-200 rpm 4. zkumavky dáme centrifugovat na 5 min při 2500 rpm (pozor na vyvážení centrifugy – zkontrolujeme na vahách!) 5. v supernatantu stanovíme množství amonných iontů podle SOP-11a Vyhodnocení: Potenciální amonifikace PAMO: NH[4]^+-N (mg/g sušiny/hod) = [arginin (NH[4]^+-N mg/g[suš]) – kontrola (NH[4]^+-N (mg/g[suš])] 3 (hod) Odečet provádíme metodou randomizace (rozdíl každý od každého), ze získaných hodnot vypočítáme průměr a SD.