Příprava preformovaného sacharózového gradientu pro ultracentrifugaci Ultracentrifugace je separační metoda používaná v molekulární biologii k identifikaci, izolaci, purifikaci a charakterizaci biomakromolekul, buněčných organel, virů apod. Na rozdíl od klasické nízkoobrátkové centrifugace se ultracentrifugací rozumí odstřeďování při vysokých otáčkách, tj., při 20 000 - 100 000 ot/min. Vysokému počtu otáček je přizpůsobena konstrukce ultracentrifugy; nutné je intenzívní chlazení a snížení atm. tlaku v rotorovém prostoru. Rotory jsou vyrobeny z ušlechtilých materiálů, centrifugační zkumavky jsou vyrobeny z hmot odolávajících vysokému přetížení a vzorek ve zkumavce je hermeticky uzavřen. Nutné je přesné vyvážení protilehlých centrifugačních zkumavek (přesnost hmotností se pohybuje řádově v jednotkách mg.) Z hlediska účelu lze centrifugaci rozdělit na: a) preparativní, kdy cílem je izolace nebo purifikace biomakromolekul. b) analytická, kdy cílem je identifikace případně charakterizace dané částice (např. stanovení její velikosti (mol. hmotnosti), sedimentačního koeficientu, vznášivé hustoty apod.). V obou případech je možné podmínky centrifugace zvolit tak, aby dělení částic probíhalo buď v závislosti na jejich velikosti, nebo v závislosti na jejich hustotě. Pokud mají být navzájem odděleny částice lišící se navzájem svou velikostí (molekulární hmotností), probíhá centrifugace většinou v tzv. sacharózových gradientech, tj. v roztocích sacharózy, jejichž koncentrace u dna centrifugační zkumavky je vyšší než u hladiny. Nejčastěji se používají lineární gradienty 5 - 20% sacharózy. Vzrůstající hustota roztoku a tím i jeho viskozita eliminují odstředivé zrychlení působící na částice, jehož hodnota se směrem od osy otáčení zvyšuje. Gradient tak zajišťuje konstatní rychlost sedimentace částic, podmiňuje jejich stabilitu a snižuje difúzi usazených částic do okolí. K přípravě gradientů lze použít rovněž dalších látek, např. D2O, ficoll aj. Sacharózových gradientů se velmi často používá pro stanovení molekulárních hmotností DNA a proteinů. V případě, že mají být vzájemně odděleny částice na základě své odlišné specifické hustoty, používá se gradientů chloridu cesného. Roztoky CsCl se vyznačují vysokou hustotou a při centrifugaci samovolně vytvářejí koncentrační a tím i hustotní gradient. Gradient je určen počáteční koncentrací CsCl a rychlostí otáčení. K ustálení gradientu dojde během několika hodin. Biomakromolekuly, které se na počátku centrifugace promíchají s roztokem CsCl, se při centrifugaci usadí ve vrstvě roztoku (gradientu), odpovídající jejich vznášivé hustotě (její hustota je poněkud odlišná od specifické hustoty). Detekce biomakromolekul po centrifugaci. V případě preparativní ultracentrifugace lze částice detekovat vizuálně, jako opalescenční pruhy uvnitř zkumavky. tyto lze pak odebrat (např. injekční stříkačkou) a dále zpracovat. V případě analytické centrifugace se obsah zkumavky po centrifugaci rozdělí na jednotlivé frakce (např. vykapáním) a každá frakce se odděleně analyzuje z hlediska fyzikálních vlastností (tj. hustota, absorbance, radioaktivita, index lomu apod.). Číslo frakce udává současně i její vzdálenost od povrchu (dna) zkumavky a tím i od středu otáčení. Srovnání fyzikálních veličin jednotlivých frakcí umožní pak identifikovat polohu částic v gradientu a blíže je charakterizovat. Příprava preformovaného gradientu sacharózy A-postup: Gradienty sacharózové 5 - 20 % neutrální Připravte po 100 ml zásobních roztoků sacharózy o koncentraci 5, 8, 12, 16 a 20 %. Neutrální sachróza: 0,01M Tris.HCl, pH 7,5 1 M NaCl 0,001M EDTA pH 8,0 5 % (8, 12, 16 nebo 20 %) w/v sacharóza Sterilizujte 12 min / 121 °C Pozn.: Obvykle se připraví zásobní 20 % roztok sacharózy a z tohoto roztoku se naředí roztokem pro ředění sacharózy (1 M NaCl, 0,001M EDTA, 0,01M Tris.HCl, pH 7,5) 16 %, 12 %, 8 % a 5 % roztoky. Koncentraci takto připravených roztoků se zkontroluje refraktometricky. B-postup: Gradienty sacharózové 5 - 20 % alkalické Připravte po 100 ml zásobní roztoky sacharózy o koncentraci 5, 8, 12, 16 a 20 %. Alkalická sachróza: 0,1M NaOH 0,9 M NaCl 0,001M EDTA pH 8,0 5 % (8, 12, 16 nebo 20 %) w/v sacharóza Vlastní vrstvení gradientu: Do 5 ml centrifugační zkumavky naneste 0,8 ml 16% roztoku, který podvrstvěte 0,8 ml 20% roztoku, ostatní roztoky (12 %, 8 % a 5%) navrstvujte po 0,8 ml. Jako další vrstvu naneste 0,2 ml detergentu (SDS nebo Nonidet v EDTA-citrátu) pro usnadnění vstupu vzorku do gradientu. Potom naneste 0,2 ml vzorku smíchaného s roztokem EDTA-citrátu. Vzorek převrstvěte 0,5 ml sterilního parafinového oleje. Příprava preformovaného gradientu CsCl Příprava roztoků CsCl (100 ml) v pufru SM Koncentraci je nutno upravit na základě měření indexu lomu Odběr frakcí po ultracentrifugaci v hustotním gradientu Příprava preformovaného sacharózového gradientu 1) Připravit zásobní 5, 15, 25, 35 a 45% roztoky sacharózy (w/v) 2) Zkontrolovat koncentraci zásobních roztoků refraktometricky, změřit index lomu 3) 15 a 35% roztoky obarvit safraninem nebo krystalovou violetí 4) Vrstvení gradientů: a) převrstvováním b) podvrstvováním Vzorek Koncentrace % (w/v) Koncentrace stanovená na refraktometru % (w/w) Index lomu nD 25 Hustota 25 (při 25 °C) 1 5 2 15 3 25 4 35 5 45 ÚKOLY 1) Do tabulky vyplnit hodnoty koncentrací a indexu lomu zjištěných refraktometricky 2) Vypočítat hustotu podle vztahu 25 = 10,8601 × nD 25 ­ 13,4974 [g/cm3 ] Nomogram pro přepočet relativní odstředivé síly (RCF) a otáček rotoru (rpm) r [cm] n (rpm) [min-1 ] RCF = relativní odstředivá síla r = vzdálenost od středu otáčení (poloměr rotoru) v cm n = počet otáček za minutu (rpm) RCF [×g] Relativní odstředivou sílu (tzn. kolikrát je v určité vzdálenosti od osy rotoru při zvolených otáčkách odstředivá síla větší než gravitační síla) dovoluje vypočítat vzorec: RCF = 1,119 . 10-5 n2 r