Sacharidy. Mono – polysacharidy. Definice monosacharidů – polyhydroxyaldehydy (ketony) - funkční skupiny (alkoholické, karbonylové – na C1 nebo C2) - počet uhlíků (nejvýznamnější 5 a 6) Triosy - glyceraldehyd, dihydroxyaceton Tetrosy - threosa, erythrosa Pentosy - ribosa, deoxyribosa Hexosy - glukosa, manosa, galaktosa fruktosa Heptosa - sedoheptulosa Deriváty monosacharidů Oxidace : A. Mírná TH aldehydická skupina ® karboxylovou skupinu ALDONOVÉ KYSELINY - glukosa ® k. glukonová B. Specifická TH primární OH skupina ® karboxylovou skupinu URONOVÉ KYSELINY - glukosa ® k. glukuronová C. Silná TH aldehydická skupina + primární OH skupina ALDAROVÉ KYSELINY - glukosa ® k. glukarová Tvorba laktonů u aldonových a uronových kyselin Redukce : mírná TH karbonylová skupina ® hydroxy skupinu POLYHYDROXYALKOHOLY - ALDITOLY -itol Deoxycukry - OH skupina nahrazena H Aminocukry - OH skupina nahrazena NH[2] skupinou Sialové kyselina - kondenzace N-acetylmanosaminu + pyruvátu Glykosidy : glykosidická vazba - OR, SR, NR - specificky štěpí glykosidasy O - a -D - glukopyranosyl (1®4) - a -D – glukopyranosa O - a -D - glukopyranosyl (1®1) - a -D – glukopyranosid O - a -D - glukopyranosyl (1®2) - b - D – fruktofuranosid O - b -D - galaktopyranosyl (1®4) - b -D – glukopyranosa O - b -D - glukopyranosyl (1®4) - b -D - glukopyranosa