Využití mikroorganizmů Biotechnologie Fermentované mléčné produkty Mléko Fermentované mléčné nápoje Kysaná mléka Kysané podmáslí a šlehané podmáslí Kysané smetany Jogurty Kefír Kumys Sýry Příprava tvarohu Čerstvé sýry Bílé sýry Měkké sýry Plísňové sýry Sýry s mletou sýřeninou Sýry z nízkodohřívané sýřeniny Sýry z vysokodohřívané sýřeniny Výroba másla z kyselé smetany ze sladké smetany Fermentované nápoje Pivo Výroba sladu Výroba mladiny Kvašení a dokvašování piva Piva spodně kvašená Piva svrchně kvašená Pivu podobné nápoje Víno Výroba bílého vína Výroba červeného vína Přírodní vína suchá Vína přírodně sladká Vína dezertní Vína kořeněná Vína šumivá Vína perlivá Fermentační výroba etanol Zemědělský líh Lihoviny vyráběné kvasným pochodem Lihoviny vyráběné studenou cestou bez kvašení Produkce antibiotik Steroidy a biotransformace Vitaminy Aminokyseliny Produkce organických kyselin Kyselina octová - ocet Kyselina mléčná Kyselina citronová Produkce biopolymérů exopolysacharidy Xantan Dextran Produkce enzymů Příprava lidských proteinů Výroba potravinářské a krmné biomasy ­ SCP Biologické čištění odpadních vod Biologické loužení kovů z rud