Veřejná habilitační přednáška na téma Stanovení fumonisinů v kukuřici a výrobcích z ní metodou hplc/ms RNDr. Vlastimil Dohnal, Ph.D. Ústav technologie potravin, Agronomická fakulta Mendelovy lesnické a zemědělské univerzity v Brně Fumonisiny jsou jednou z nejmladších identifikovaných skupin toxických metabolitů plísní. Jsou produkovány zejména plísněmi rodu Fusarium, především F. verticillioides. Tato parazitická houba se vyskytuje na některých hospodářských plodinách, jako je například kukuřice. Její metabolity přecházejí během zpracování i do potravního řetězce. Dlouhodobý příjem fumonisinů v potravě vede k rakovině jícnu u lidí, otoku plic u prasat či leukoencefalomalacii u koní. Pro analytické stanovení fumonisinů je hojně využívána kapalinová extrakce s následným stanovením kapalinovou chromatografií. Problematická však bývá detekce, neboť tyto látky neobsahují silný chromofor či fluorofor. Z tohoto důvodu je v poslední době ke stanovení fumonisinů využíváno hmotnostní detekce. Přednáška uvede posluchače do problematiky analytické chemie fumonisinů, jejich extrakce ze vzorku, vývoje chromatografické metody a výběru vhodného druhu detekce. To vše v souladu s požadavky Evropské komise na analytické metody určené pro analýzu potravin. Dále se seznámí s testováním laboratoří kruhovými testy FAPAS. Závěrem budou diskutovány výsledky získané vyvinutou metodou.