Geografie zemědělství n Postavení v kontextu geografických věd: typická mezní, hraniční, disciplína, souvisí s některými dalšími tak těsně, že mezi nimi nelze vést zcela ostrou hranici Definice: n Geografie zemědělství je disciplína, jež se zabývá z geografického hlediska zemědělskou výrobou n Geografie zemědělství se zabývá zákonitostmi rozmístění zemědělství n Geografie zemědělství se zabývá studiem druhů a výsledků využití půdy, systémem rostlinné a živočišné výroby v jejich vztahu ke způsobu hospodaření, faktorům přírodního prostředí, obyvatelstvu a jeho způsobům výroby a ostatním hospodářským odvětvím. Dále se zaměřuje na studium a klasifikaci forem územní organizace zemědělské výroby, na stanovení výrobních typů zemědělství zemědělskou regionalizaci a analýzu zemědělských regionů (RAKITNIKOV 1970) n Předmětem studia je zemědělská výroba, a to především její rozmístění, na základě jejich jednotlivých forem, zaměření, struktury, intenzity apod. a dále podmínky a zákonitosti tohoto rozmístění n Při plnění těchto úkolů se při socioekonomicko-geografické interpretaci územních rozdílů zemědělské výroby hodnotí nejen rozdílnost podmínek přírodního prostředí, ale i stupeň intenzity a produktivity výroby Zemědělství (poněkud v užším pojetí zemědělská výroba) n je možné charakterizovat jako vědomé obhospodařování půdy za účelem výroby rostlinných a živočišných produktů pro uspokojování potřeb lidské společnosti n Zemědělská výroba je hospodářská činnost, kterou společnost uskutečňuje, organizuje a tedy i rozmísťuje v rámci určitého prostoru, ve společenských a přírodních podmínkách značně regionálně diferencovaných n Z toho plyne i rozdílná kvalita zemědělské výroby mezi jednotlivými regiony (státy) Specifikum zemědělství n Zemědělství, jako odvětví materiální výroby, slouží svými produkty především k uspokojování základní existenční potřeby člověka – je zdrojem potravin rostlinného i živočišného původu nutných k výživě obyvatelstva. n Zemědělská výroba se tak podílí rozhodující měrou na vývoji životní úrovně společnosti. n Mimo potravin pro spotřebu v čerstvém stavu a surovin, zpracovaných potravinářským průmyslem, je zemědělství též producentem různých surovin pro jiná průmyslová odvětví. n Zemědělství se vyznačuje velkou závislostí na přírodních podmínkách. Tato závislost má svou příčinu především v objektivní realitě přírodou daného územního rozmístění ploch zemědělské půdy, která slouží zemědělské výrobě jako její základní výrobní prostředek. n Hlavním obsahem zemědělství je biologická prvovýroba, v níž činnost člověka spočívá v usměrňování růstu rostlinných a živočišných organismů. Zemědělská výroba je činností s níž je od určité etapy rozvoje lidské společnosti spojeno: n vědomé a systematické využívání přírodních sil a zdrojů, za účelem… n vznik a rozvoj organizovaných společenských celků, které přesahují rámec původních populačních jednotek (rod, kmen) n postupné vytváření společenské struktury uvnitř nových celků – sociální hierarchie n nutnost vyrovnávat se s vlivy vnějšího prostředí, poznávat je a přizpůsobovat jim svou činnost n postupné vytváření a využívání pojmu času a prostoru jako souboru vzdáleností n první faktické změny v rozmístění, spojené s postupným rozšiřováním obydlené části zemského povrchu n zemědělská výroba vytvořila v materiální výrobě i v nadstavbě civilizační základnu, na níž se především v prostoru Evropy začala vyvíjet průmyslová civilizace moderní doby n Základním předpokladem a výrobním prostředkem zemědělství je půda n Z celkové rozlohy souše cca 135 mil.km^2, bez Antarktidy, je lidstvem využíváno cca 30,1% n Z této plochy pevniny, přístupných lidským aktivitám, tedy bez ledu má: ¨ plných 75,4% nulovou produkční kapacitu (pouště, hory apod.) ¨ 11,2% - nízkou, 8,2% - střední a jen 5,2% vysokou produkční kapacitu, tj. 7 mil.km^2 ^n Produkční bezcenná půda zabírá plné ݯ přičemž její rozloha se každým rokem zvětšuje o více než 200 tis.km^2 n Zemědělská půda se dělí na půdu ornou a trvalé travní porosty (TTP), tj. louky a pastviny n Podíl orné půdy na zemědělské půdě tvoří tzv. procento zornění n K orné půdě jsou řazena především pole, dále též zahrady, ovocné sady, vinice, chmelnice, plantáže a též úhory, pokud ovšem nejsou vyčleněny jako samostatné kategorie Postavení zemědělství v národním hospodářství je dáno: n stupněm zajištění výživy obyvatelstva n účastí na zahraničním obchodě n vztahy k ostatním odvětvím n podílem na tvorbě společenského a národního produktu n podílem obyvatelstva zaměstnaného v zemědělství Zemědělství – základní výrobní orientace n výrobní struktura n rostlinná výroba n živočišná výroba Funkční (účelové) hledisko při členění struktury zemědělské výroby: n primární zemědělská výroba – (RV) n sekundární zemědělská výroba – (ŽV, včetně organických hnojiv, zásoby krmiv apod.) n Zemědělská výroba produkuje menší část z hrubé hodnoty materiálních statků vytvořených lidskou společností. n Na celkové produkci materiální výroby se podílí 15-20%. n Problém stanovení skutečné produkce – podíl naturální (samozásobitelské) produkce – odhady, zvláště HMVZ n V rámci světového průměru tak existují značné regionální diference n Uvedené hodnoty lze brát jen informačně, protože…. n Absolutně objem zemědělské výroby stále roste, avšak podíl na materiální produkci se nadále snižuje. n ZV se rozvíjí pomaleji než n průmyslová výroba, vliv přírodního prostředí, nižší produktivita práce apod. n Zemědělská výroba musí respektovat určitý rytmus výrobního procesu s daleko menší kontrolovatelností vnějšího prostředí a vlivů. n Ani rychlý růst vkladů do ZV, nemusí vždy vést ke zvýšení tempa rozvoje n Růst zemědělské výroby byl v HVZ vyšší než přírůstek obyvatelstva – růst životní úrovně n V mnoha HMVZ však růst ZV za tímto přírůstkem zaostává, takže objem produkce na jednoho obyvatele je zde často nižší než před 2. sv. válkou – problém hladu ve světě, viz dále n Snižování podílu ZV na produkci materiálních statků je v relaci s objektivním ekonomickým vývojem, který probíhá od první etapy průmyslové revoluce (jen HVZ) n Význam ZV však nelze hodnotit jen podle podílu na materiální produkci, respektive na národním důchodu, protože význam zemědělství je mnohem širší n V hospodářství státu působí zemědělství jako důležitý stabilizační faktor, předpoklad celkově vyváženého rozvoje n Funkce zemědělství – ekonomická, krajinotvorná, ekologická, osídlovací, atd. – TUZ n V podmínkách celkově vyspělé ekonomiky je ZV typickým nabídkovým odvětvím. n V HMVZ zemích se zpravidla mění v poptávkové odvětví Zaměstnanost v zemědělství n V zaměstnanosti je ZV vedoucím odvětvím, zejména v HMVZ n Skrytá nezaměstnanost n Z celosvětového počtu ekonomicky činného obyvatelstva pracovalo v roce 1983 – 43,5% v zemědělství, v roce 2000 – 45,2%…. n Podíl obyvatelstva zaměstnaného v zemědělství je zpravidla jedním z ukazatelů hospodářské vyspělosti státu n V průmyslově vyspělých státech sice klesá počet obyvatelstva činného přímo v zemědělské výrobě, (zemědělská prvovýroba), ale na druhé straně pracuje pro zem. výrobu stále více osob v různých prům. odvětvích (zem. strojírenství, výroba hnojiv, chemické prostředky, výroba krmiv, …) – agrokomplex n V moderní ZV klesají nároky na množství pracovních sil, ale rostou požadavky na odborné kvalifikované síly – problematika zaměstnanosti žen n Ve většině HMVZ je stále ZV na nízké úrovni agrotechniky a pak výrobce často vychází ve své činnosti pouze ze svých praktických zkušeností, které často ovlivňuje značný konzervatizmus, který je tak zpravidla i překážkou dalšího rozvoje zemědělské výroby