Řád Lactobacillales - G+ bakterie (tyčky, koky, ojediněle vlákna) kmene Firmicutes, 7 čeledí - charakteristickým znakem je produkce kyseliny mléčné - využití při výrobě fermentovaných potravin, vína, zelí, kapusty, masa - některé podmíněně či striktně patogenní Čeleď Lactobacillaceae Doména Bacteria, kmen Firmicutes, třída Bacilli, řád Lactobacillales. - tři rody bakterií mléčného kvašení - pravidelné, nesporulující, G+ tyčky, koky - nepigmentující, mezofilní, chemoorganotrofní, kompletní médium - sekvencování, nízký % obsah G+C; početným rodem je Lactobacillus Rody: Lactobacillus, Paralactobacillus, Pediococcus Lactobacillus - tvar pravidelných G+ tyček, kokovité, v palisádách, krátkých řetízcích - nesporulující, zřídka pohyblivé, fakultativně anaerobní, mikroaerofilní - 5% CO[2] podporuje růst, chemoorganotrofní, bohatá komplexní média - metabolizmus fermentatorní, kataláza negativní, 30 - 40 °C, pH 5,5 – 6 - prostředí, potraviny (startovací kultury), nápoje, voda, kysané zelí, siláže; gastrointestinální trakt, vagina, ústní flóra, vzácně patogenní - konečné produkty fermentace - možno dělit laktobacily do tří skupin I. skupina = obligátně homofermentativní: C6 à kyselinu mléčnou; C5 ani glukonát nefermentují L. delbrueckii subsp. delbrueckii – fermentovaný rostlinný materiál L. delbrueckii subsp. lactis – mléko, sýr, granulované krmivo L. delbrueckii subsp. bulgaricus – jogurt (startér), sýr L. acidophilus – střevní trakt člověka, zvířat, ústa, vagina L. helveticus – syrové mléko, startér pro sýry II. skupina = fakultativně heterofermentativní: C6 à kyselinu mléčnou; směs kyseliny mléčné, octové, mravenčí, etanolu; C5 à kyselinu mléčnou, octovou L. casei – mléko, sýr, potraviny, prostředí, klinický materiál L. plantarum – potraviny, prostředí, fermentovaný rostlinný materiál, klinický materiál L. sake – původně startér pro sake, dále v kysaném zelí, fermentovaných rostlinných materiálech, potravinách Čeleď Lactobacillaceae – pokračování III. skupina = obligátně heterofermentativní: C6 à kyselinu mléčnou, octovou (etanol), CO[2]; C5 kyselinu mléčnou, octovou L. buchneri – mléko, sýr, fermentovaný rostlinný materiál, lidská ústa L. fermentum – mléčné výrobky, fermentovaný rostlinný materiál, stoční kal, ústa, stolice člověka Anaerobní laktobacily – klinicky významná skupina mléčných tyček (taxonomicky problematická) L. catenaformis – mikroaerofilní, anaerobní; stolice člověka, humánní klinický materiál Pediococcus - sférické, G+, nejsou prodloužené, tetrády, (ne v řetízcích), nepohyblivé - nesporulující, fakultativně anaerobní, chemoorganotrofní, nutričně bohatá média, fermentovatelné cukry - hlavním produktem je DL neboL(+)-laktát, rezistentní k vankomycinu - kataláza negativní, neredukují nitráty, 25 - 40 °C - rostlinný materiál, potraviny, nápoje; obecně nepatogenní - ojediněle izolovány z klinického materiálu - souhrnně označovány jako „mléčné koky“ P. damnosus – prostředí pivovarů, nápoje (pivo, víno mošt) P. pentosaceus – rostlinný materiál, mléko, mléčné výrobky, humánní klinický materiál P. acidilactici – rostlinný materiál, mléko, mléčné výrobky, humánní klinický materiál Čeleď Aerococcaceae Doména Bacteria, kmen Firmicutes, třída Bacilli, řád Lactobacillales. - 7 rodů bakterií mléčného kvašení, popsány v posledních letech - sekvencování, skupina G+ bakterií s nízkým % obsahem G+C - druhově nepříliš početné rody, klinický materiál (infekční agens) Rody: Aerococcus, Abiotrophia, Dolosicoccus, Eremococcus, Facklamia, Globicatella, Ignavigranum Aerococcus - sférické G+ buňky, tetrády, nepohyblivé - fakultativně anaerobní (mikroaerofilní) - H[2]O[2], viridace (hemolýza), chemoorganotrofní, respiratorní metabolizmus, kataláza negativní (slabá), pozitivní hippurátový test - rostou při 10 °C, v 10% NaCl, ve 40% žluči, při pH 9,6 - vzduchem roznášené organizmy v nemocnicích, onemocnění humrů A. viridans – původce humánních infekcí, saprofyt, patogenní pro mořské živočichy A. urinae –infekce močových cest Abiotrophia - G+ koky, ovoidní, pleomorfní buňky, nesporulující, nepohyblivé - stěna neobsahuje DAP kyselinu, fakultativně anaerobní, nutričně náročné (L-cystein, vitamin B[6]) - KAT, OXI negativní, PYR, LAP pozitivní, nerostou při 10 či 45 °C ani při 6,5 % NaCl; satelitní kolonie, a-hemolytické - rezistentní k optochinu, citlivé k vankomycinu - vznik vyčleněním nutričně odlišných streptokoků - jeden druh, ostatní přeřazeni do rodu Granulicatella - humánní klinický materiál A. defectiva – patogen, původně „Streptococcus defectivus“ Dolosicoccus - ovoidní G+ koky, jednotlivě, po dvou, v krátkých řetízcích, nepohyblivé - fakultativně anaerobní, a-hemolytické, nepigmentující - oxidáza, kataláza negativní, 37 °C, 5% CO[2] - nerostou při 10 ani 45 °C, ani s 6,5 % NaCl - humánní klinický materiál, přirozené prostředí neznámé D. paucivorans – oportunně patogenní, fenotypově se odlišuje od zástupců rodu Facklamia a Globicatella Čeleď Aerococcaceae – pokračování Eremococcus - G+ koky, prodloužené, jednotlivě, po dvou, v krátkých řetízcích - fakultativně anaerobní, a-hemolytické, kataláza i oxidáza negativní - 42 °C, PYR pozitivní, LAP negativní; stěna obsahuje L-lysin - reprodukční trakt kobyl Facklamia - sférické, ovoidní G+ koky, po dvou, ve shlucích, nesporulující, nepohyblivé - fakultativně anaerobní, nepigmentující, kataláza negativní, netvoří kyselinu z cukrů; a-hemolýza - biochemickými vlastnostmi + SDS PAGE připomínají rod Globicatella - humánní klinický materiál, savci, kontaminant tabáku F. hominis – oportunně patogenní Globicatella - ovoidní G+ koky, po dvou, v krátkých řetízcích, nepohyblivé - fakultativně anaerobní, a-hemolytické, nepigmentující, 37 °C - kataláza negativní, roste při 6,5% NaCl, PYR pozitivní, LAP negativní - humánní, veterinární klinický materiál G. sanguinis – humánní klinický materiál Ignavigranum - ovoidní G+ koky, jednotlivě, po dvou, ve shlucích, nepohyblivé - fakultativně anaerobní, rostou při 45 °C i s 6,5% NaCl - kataláza, oxidáza negativní, ureáza pozitivní, nehydrolyzují hippurát - fylogeneticky - skupina LAB; příbuzné faklamiím a globikatelám - humánní klinický materiál, habitat neznámý I. ruoffiae – klinický materiál Čeleď Carnobacteriaceae Doména Bacteria, kmen Firmicutes, třída Bacilli, řád Lactobacillales. - 14 rodů LAB, většina popsána v posledních letech - pravidelné, nesporulující, G+, tvar koků (ovoidní), tyček - nepigmentující, mezofilní, chemoorganotrofní, kompletní médium - sekvencování genu pro 16S rRNA, skupina s nízkým % G+C Rody: Carnobacterium, Agitococcus, Alkalibacterium, Allofustis, Alloiococcus, Atopococcus, Atopostipes, Desemzia, Dolosigranulum, Granulicatella, Isobaculum, Lactosphaera, Marinilactibacillus, Trichococcus Carnobacterium - rovné štíhlé G+ tyčky, jednotlivě, po dvou, v krátkých řetízcích, pohyblivé, nesporulující - chemoorganotrofní, heterofermentativní (L(+)-laktát), rostou při 10 °C - kataláza negativní, neredukují nitráty, některé původně laktobacily - masné produkty, ryby C. divergens – vakuově balené maso (chladničková teplota) C. piscicola – patogenní pro lososovité ryby (tzv. laktobacilóza) Alloiococcus - velké ovoidní G+ buňky, po dvou, po čtyřech, nesporulující - kataláza, PYR pozitivní, asacharolytické, a-hemolytické - fenotypově podobné aerokokům, růst při 6,5% NaCl, aerobní - prozatím pouze jeden druh, humánní klinický materiál A. otittis – izolován ze zánětů středního ucha (většinou chronických) Dolosigranulum - G+ ovoidní buňky, pleomorfní, po dvou, ve shlucích; nesporulující - pomalu rostoucí, vyžadují CO[2], a-hemolytické, kataláza negativní - nerostou při 6,5% NaCl, 10 nebo 45 °C; PYR, LAP pozitivní - murein stěny obsahuje L-lysin, dříve „Gemella-like“ - humánní infekce D. pigrum – humánní klinický materiál Čeleď Carnobacteriaceae – pokračování Granulicatella - G+ koky, pleomorfní (morfologie závislá na kultivaci), nepohyblivé - fakultativně anaerobní, 30 - 37 °C; nutričně nároční (vyžadují L-cystein a/nebo pyridoxal), satelitní kolonie - kataláza, oxidáza negativní, PYR, LAP pozitivní, a-hemolytické - původně rod Abiotrophia, resp. nutričně náročné viridující streptokoky - humánní klinický materiál, kytovci G. adjacens – humánní klinický materiál Lactosphaera - G+ koky, po dvou, ve shlucích, nepohyblivé, nesporulující - stěna jednovrstevná, fermentačně chemoorganotrofní; organické kyseliny, produkty jsou laktát, formiát, acetát, etanol, CO[2] - skupina LAB (glukózu fermentují na kyselinu mléčnou) - nejblíže příbuzným rodem je Carnobacterium (sekvencování, struktura peptidoglykanu, chemotaxonomie), kataláza, oxidáza negativní - rostou při 0 - 42 °C, pH 5,5 - 9,0; vyžadují biotin - bahno s nízkou koncentrací kyslíku Čeleď Enterococcaceae Doména Bacteria, kmen Firmicutes, třída Bacilli, řád Lactobacillales. - G+ koky, krátké tyčky, 5 rodů LAB (sekvencování, nízký% G+C) - prostředí, podmíněně patogenní bakterie Rody: Enterococcus, Atopobacter, Melissococcus, Tetragenococcus, Vagococcus Enterococcus - G+, sférické, ovoidní, á 2, ve shlucích, v krátkých řetízcích, pohyblivé - fakultativně anaerobní, chemoorganotrofní, fermentatorní, bohatá média; sacharidy - L(+)-kyselina mléčná, kataláza negativní - viridující (a-hemolýza), 10 °C, 45 °C, 6,5% NaCl, 40% žluče, pH 9,6; D - původně streptokoky (taxonomický rozvoj), označovány „mléčné koky“ - prostředí, feces, potraviny, klinický materiál (pyogenní infekce) E. faecalis – stolice, hmyz, rostliny, potraviny, klinický materiál E. faecium – stolice, hmyz, rostliny, potraviny (mléčné), klinický materiál E. durans – prostředí, potraviny mající za základ mléko (jogurt) Melissococcus - G+, ovoidní, kopinaté, v řetízcích, pleomorfní, tyčky, nepohyblivé - fakultativně anaerobní, CO[2], chemoorganotrofní, bohatá média - malé kolonie, fermentují glukózu, fruktózu na kyselinu mléčnou - 35 °C, reagují s D antisérem (streptokoky) - kauzativní agens onemocnění včelích larev M. pluton – entomopatogenní Tetragenococcus - G+ sférické koky v tetrádách, ovoidní, nepohyblivé - chemoorganotrofní, fakultativně anaerobní, fermentují glukózu na L(+)-laktát; kataláza, oxidáza negativní, nerostou při 10, 45 °C - nepatogenní, halotolerantní - prostředí se zvýšenou salinitou, ojediněle humánní klinický materiál T. halophilus – původně „Pediococcus halophilus“ Vagococcus - G+, kulaté, oválné, tvar tyček; jednotlivě, po dvou, v krátkých řetízcích - fakultativně anaerobní, chemoorganotrofní s fermentatorním metabolizmem (L(+)-laktát), kataláza negativní, 25 - 35 °C, skupina N - původně streptokoky, resp. pohyblivé laktokoky - voda, lososovité ryby (patogenita ???), označovány „mléčné koky“ V. fluvialis – kuřecí feces, voda V. salmoninarum – onemocnění lososovitých ryb Čeleď Leuconostocaceae Doména Bacteria, kmen Firmicutes, třída Bacilli, řád Lactobacillales. - G+ koky, tyčky, tři rody LAB (Oenococcus, Weissella - z leukonostoků) - sekvencování, nízký% G+C Rody: Leuconostoc, Oenococcus, Weissella Leuconostoc - G+, sférické, ovoidní (čočkovité), po dvou, v řetízcích; tvar tyček v dlouhých řetízcích, nepohyblivé, nesporulující - růst pomalý, malé kolonie, mukózní, fakultativně anaerobní, chemoorganotrofní, nutričně bohatá média - Van R, 20 - 30 °C; produkty fermentace jsou etanol a D(-)-laktát, kataláza negativní, nehemolytické - rostliny, mléčné produkty, potraviny; označovány jako „mléčné koky“ - považovány za nepatogenní X izolovány z humánních zdrojů L. mesenteroides subsp. mesenteroides – fermentovaný rostlinný materiál, ojediněle klinický materiál L. mesenteroides subsp. cremoris – mléko, mléčné výrobky L. gelidum – vakuově balené maso skladované při nízké teplotě L. lactis – mléčné výrobky, ojediněle klinický materiál Oenococcus - G+, elipsoidní, sférické koky, po dvou, v řetízcích, nepohyblivé - morfologie ovlivněna kultivačním médiem, chemoorganotrofní, fakultativně anaerobní, kataláza negativní, neproteolytické - nehemolytické, acidofilní (pH 3,5 - 4,8); 10% etanolu, růst pomalý - atmosféra s 10 % CO[2]; 20 - 30 °C, bohatá média - glukóza - D-kyselina mléčná, CO[2], etanol, acetát; polysacharidy O. oeni – víno, hroznový mošt, nepatogenní (původně Leuconostoc) Weissella - G+ krátké tyčky, kokovitý tvar (čočkovitý); jednotlivě, po dvou, v řetízcích, nepohyblivé, nesporulující - chemoorganotrofní, heterofermentativní, acidodurické, pomalu rostou - kataláza negativní, rostou při 15 °C, ne při 45 °C - „Leuconostoc-like“; problematické fenotypové odlišené od laktobacilů, leukonostoků - fermentované potraviny, půda, klinický materiál W. viridescens – původně laktobacil, masné výrobky, pasterované mléko Čeleď Streptococcaceae Doména Bacteria, kmen Firmicutes, třída Bacilli, řád Lactobacillales. - G+, sférické, ovoidní, po dvou, v řetízcích rozmanité délky, nepohyblivé - chemoorganotrofní, fermentatorní, kyselina mléčná, octová, mravenčí, etanol, CO[2]; fakultativně anaerobní, KAT negativní, nutričně náročné - patogenní, saprofytické i biotechnologicky využívané druhy Rody: Streptococcus, Lactococcus, Lactovum Streptococcus - G+, sférické, ovoidní, á 2, řetízky, prodloužené, nepohyblivé, pouzdra - fakultativně anaerobní, chemoorganotrofní, bohatá média, 5% CO[2] - fermentatorní, kataláza negativní, a-hemolýza, b-hemolýza, 25 - 45 °C - komenzálové, paraziti, ústní dutina, respirační trakt - některé vysoce patogenní pro člověka, zvířata; prostředí (saprofyty) - děleny do 4 skupin: pyogenní, orální, ostatní, anaerobní streptokoky - sérologie dle Lancefieldové; klasifikace doznala změn, druhově bohaté Pyogenní b-hemolytické streptokoky S. pyogenes – patogenní pro člověka, různý klinický materiál S. agalactiae – humánní i veterinární klinický materiál Orální streptokoky (druhově nejpočetnější skupina) S. pneumoniae – humánní klinický materiál, zřídka zvířata S. salivarius – ústa člověka i zvířat, příležitostně klinický materiál „S. mutans“ – 7 druhů, povrch zubů, ústní dutina, klinický materiál Ostatní streptokoky S. acidominimus – především veterinární klinický materiál S. bovis – trávicí trakt, zřídka humánní klinický materiál, potraviny Anaerobní streptokoky - striktně anaerobní, taxonomicky nepřesná skupina S. hansenii – koky po dvou a v řetízcích, izolovány ze stolice člověka S. pleomorphus – pleomorfní, b-hemolytické; střevní trakt Lactococcus - G+, sférické, ovoidní, po dvou, v řetízcích, nepohyblivé, bez pouzder - fakultativně anaerobní, chemoorganotrofní, fermentatorní, nutričně kompletní média, produkce L(+)-kyseliny mléčné, kataláza negativní - a-hemolytické, sérologická skupina N; původně mléčné streptokoky - rostlinný materiál, potraviny, mléčné výrobky (startovací kultury) - obecně nepatogenní X izolovány z klinického materiálu (hemokultur) L. lactis subsp. lactis – mléko, mléčné výrobky, potraviny, klinický materiál L. garvieae – mastitidy, prostředí, klinický materiál („E. seriolicida“) Čeleď „Incertae sedis“ Doména Bacteria, kmen Firmicutes, třída Bacilli, řád Lactobacillales. - nepojmenovaná čeleď G- bakterií s nejasným taxonomickým postavením Rody: Acetoanaerobium, Oscillospira, Syntrophococcus Acetoanaerobium - G-, nesporulující, rovné tyčky s atypickou strukturou stěny (KOH nelyzuje), pohyblivé - fermentují omezené množství substrátů, vyžadují 80% H[2 ]a 20% CO[2] - produkují acetát, propionát, butyrát, isobutyrát, isovalerát; 37 °C - močálové sedimenty Oscillospira - velké dlouhé tyčky, vlákna, přepážky - buňky diskového tvaru, barví se G-, pohyblivé, mohou tvořit endospory - pravděpodobně anaerobní, dosud nekultivovány v čisté kultuře - trávicí trakt býložravců Syntrophococcus - G- koky v krátkých řetízcích, anaerobní (N[2]:CO[2] je 4:1) - respiratorní typ metabolismu, vyžadují cukry (vzniká acetát) - 30 - 44 °C, pH 6,0 až 7,6 - od megasfér se odlišuje neschopností fermentovat laktát a glukózu; od Acidaminococcaceae („Veillonellaceae“) - vyžaduje lipidové suplementy - bachor skotu Třída Mollicutes - malá prokaryota, až na výjimky (Eperythrozoon, Haemobartonella, přeřazeny z Anaplasmataceae) postrádají buněčnou stěnu - ohraničeny pouze plazmatickou membránou (rezistentní k penicilinu, citlivé k lyzi) - pleomorfní, tvar sférický, hruškovitý, větvené, helikální vlákna - barví se G-, nepohyblivé, vyžadují steroly, mastné kyseliny - fakultativně anaerobní, kolonie velmi drobné, penetrace do media - kolonie s charakteristickým vzhledem „volského oka“ - paraziti, komenzálové, saprofyti; patogenní (člověka, zvířata, rostliny, hmyz) - % G+C jejich DNA velmi nízký, pět řádů Řád Mycoplasmatales - charakteristika řádu shodná s popisem třídy Mollicutes Čeleď Mycoplasmataceae Doména Bacteria, kmen Firmicutes, třída Mollicutes, řád Mycoplasmatales. - charakteristika shodná s popisem třídy Mollicutes, vyžadují sterol - výjimka: Eperythrozoon, Haemobartonella, přeřazeny z Anaplasmataceae - G-, neacidorezistentní, nekultivovatelné na bezbuněčném médiu - obligátně parazitické (v/na erytrocytech, v plazmě) pro obratlovce Rody: Mycoplasma, Eperythrozoon, Haemobartonella, Ureaplasma Mycoplasma - pleomorfní tvar (sférické, ovoidní, tvar hrušky, štíhlá větvená vlákna) - postrádají buněčnou stěnu, ohraničeny plazmatickou membránou - G-, nepohyblivé (klouzáním), fakultativně anaerobní, kolonie malé - kataláza negativní, chemoorganotrofní, využívají cukry, arginin - nehydrolyzují močovinu, vyžadují cholesterol, steroly; reprodukce přehrádečným dělením, prodlužováním do vláken, rozpadají se - sérologické stanovení - parazity, patogeny savčích, ptačích hostitelů (onemocnění respiračního, urogenitálního traktu), povrch rostlin, hmyz; více než 7 desítek druhů M. hominis – sliznice urogenitálního traktu člověka, primátů M. pneumoniae – původce pneumonií, přirozeným hostitelem je člověk Čeleď Mycoplasmataceae – pokračování Eperythrozoon - nekultivovatelné, postrádající buněčnou stěnu - v krevním roztěru – kroužky, koky (na povrchu erytrocytů, volně v plazmě) - obligátně parazitické pro obratlovce, přenášeny členovci - původně čeleď Anaplasmataceae, fylogeneticky příbuzné mykoplazmám Haemobartonella - nekultivovatelné bakterie postrádající buněčnou stěnu - koky, tyčky; na povrchu, do erytrocytů, jednotlivě, v párech, skupinách - obligátně parazitické, přenos krví - původně čeled Anaplasmataceae, fylogeneticky příbuzné mykoplazmám (přeřazení přímo do rodu Mycoplasma) Ureaplasma - kulaté, tvar kokotyček, pleomorfní, G-, nepohyblivé - mikroaerofilní, pH 6,0, teplota 37 °C, kolonie velmi malé - hydrolyzují močovinu (amoniak); cukry nemetabolizují - rozlišení na základě hostitele, sérologie, DNA bazí - ústa, respirační, urogenitální trakt (uretritida, pneumonie, urogenitální onemocnění zvířat) U. urealyticum Řád Entomoplasmatales - helikální, pohyblivé, postrádají buněčnou stěnu - nepohyblivé pleomorfní koky, krátké, větvená i nevětvená vlákna - chemoorganotrofní, nehydrolyzují močovinu, vyžadují sérum, cholesterol; 10 - 43 °C Čeleď Entomoplasmataceae Doména Bacteria, kmen Firmicutes, třída Mollicutes, řád Entomoplasmatales. - kokovité, pleomorfní vlákna, nepohyblivé, postrádající buněčnou stěnu - fakultativně anaerobní, chemoorganotrofní, 10 - 37 °C - hmyz, rostliny Rody: Entomoplasma, Mesoplasma Entomoplasma - postrádají buněčnou stěnu, vyžadující cholesterol, sérum (Mycoplasma) - absenci sterolu = nerostou, 10 - 32 °C; nerostou při 37 °C - nízký obsah GC bazí (27 - 29 %), liší se sérologicky - hmyz, povrch rostlin Čeleď Spiroplasmataceae Doména Bacteria, kmen Firmicutes, třída Mollicutes, řád Entomoplasmatales. - charakteristika shodná s popisem třídy Mollicutes - vyžadují steroly, buňky helikální Rod: Spiroplasma Spiroplasma - pleomorfní, helikální, větvené nehelikální vlákna, sférické, ovoidní - helikální tvar typický pro logaritmickou, stacionární růstovou fázi - vlákna pohyblivá, otáčivý pohyb, pohybové organely nepřítomny - fakultativně anaerobní, 20 - 41 °C, rozmanitá velikost - vzhled se liší u pohyblivých a nepohyblivých spiroplazem - chemoorganotrofní, steroly vyžadují k růstu, rezistentní k penicilinu - hydrolyzují arginin, nehydrolyzují močovinu - izolovány od klíšťat, z hemolymfy, střeva hmyzu, z cévní tekutiny rostlin, od hmyzu živícího se cévními šťávami, z povrchu květů i jiných částí rostlin - některé patogenní pro rostliny, hmyz, hlodavce S. citri – patogenní pro citrusy, jiné rostliny Řád Acholeplasmatales - charakteristika shodná s popisem třídy Mollicutes - k růstu nevyžadují steroly Čeleď Acholeplasmataceae Doména Bacteria, kmen Firmicutes, třída Mollicutes, řád Acholeplasmatales. - charakteristika shodná s popisem třídy Mollicutes - k růstu nevyžadují steroly Rody: Acholeplasma, Phytoplasma Acholeplasma - sférické, vlákna; ohraničeny plazmatickou membránou - více citlivé k lyzi osmotickým šokem než ostatní mykoplazmy - nepohyblivé, gramnegativní, fakultativně anaerobní, fermentatorní - kolonie (medium obsahující sérum) - vzhled smaženého vejce - 20 - 40 °C, chemoorganotrofní, sérum, cholesterol nevyžadují k růstu - nehydrolyzují arginin, močovinu; rezistentní k penicilinu - paraziti obratlovců, patogenita nejasná; součást flóry u rostlin, hmyzu Řád Anaeroplasmatales - charakteristika shodná s popisem třídy Mollicutes - obligátně anaerobní (nepřežijí vystavení nepatrnému množství O[2]) Čeleď Anaeroplasmataceae Doména Bacteria, kmen Firmicutes, třída Mollicutes, řád Anaeroplasmatales. - charakteristika shodná s popisem řádu a třídy Rody: Anaeroplasma, Asteroleplasma Anaeroplasma - mladá kultura kokovitá, starší buňky pleomorfní, G-, nepohyblivé - obligátně anaerobní, 37 °C, pH 6,5 - 7,0 - vyžadují steroly, kolonie vzhledu smaženého „volského oka“ - fermentují cukry (octová, mravenčí, propionová, mléčná, jantarová, etanol, CO[2], H[2]); bakteriolytické - bachor ovcí, hovězího dobytka Řád „Incertae sedis“ - doposud nepojmenovaný řád bakterií s nejasným taxonomickým postavením Čeleď Erysipelotrichaceae Doména Bacteria, kmen Firmicutes, třída Mollicutes, řád „Incertae sedis“. - pravidelné, nesporulující, G+ tyčky, nepohyblivé, nesporulující - nepigmentující, mezofilní, aerobní, fakultativně anaerobní - chemoorganotrofní, metabolizmus respiratorní, fermentatorní - menachinony nepřítomny, murein obsahuje L-alanin Rody: Erysipelothrix, Bulleidia, Holdemania, Solobacterium Erysipelothrix - rovné, zakřivené štíhlé tyčky, vlákna, G+, nepohyblivé, nesporulující - nepigmentující, netvoří pouzdra, nejsou acidorezistentní - chemoorganotrofní, fakultativně anaerobní, kataláza negativní - 30 - 37 °C, tvoří kyselinu z glukózy, fermentační aktivita nízká - slabá a-hemolýza - široce rozšířené v přírodě, parazitické pro savce, ptáky, ryby; některé patogenní pro savce a ptáky E. rhusiopathiae – původce kožního onemocnění prasat (červenka)