C5720 Biochemie Anotace Složení a stavba živé hmoty. Organisace buněk. Základni skupiny biomolekul: Aminokyseliny a bílkoviny, Sacharidy, Nukleové kyseliny, lipidy a membrány. Obecné rysy metabolismu. Energetika biochemických reakcí. Základy enzymologie. Základní přeměny biomolekul. Metabolismus aminokyselin a bílkovin. Metabolismus nukleových kyselin a proteosyntéza. Metabolismus sacharidů a lipidů. Základy bioenergetiky. Vzájemné vztahy v~metabolismu, jeho regulace. Membránový transport. Vybrané biosyntetické dráhy. Literatura Šípal, Zdeněk - Anzenbacher, Pavel. Biochemie. 1. vyd. Praha : Státní pedagogické nakladatelství, 1992. 479 s. Bibliogr. - Věc.rejstř. ISBN 80-04-21736-2. Sylabus 1. Úvod. Historie, objekty a metody zkoumání. Složení živé hmoty, hierarchie struktur. Aminokyseliny, jejich vlastnosti. Proteinogenní aminokyseliny, volné aminokyseliny. Analytika aminokyselin. 2. Peptidy, vznik, názvosloví. Sekvence a její určení. Biochemicky významné peptidy. Struktura bílkovin, konformace a její změny, allosterie. Metody studia bílkovin. 3. Fibrilární bílkoviny. Struktura, vlastnosti, funkce. Rozdělení, zástupci. 4. Transportní bílkoviny. Hemoglobin, struktura, vlastnosti, funkce. Allosterie. Druhy hemoglobinu. 5. Signální a ochranné bílkoviny. Imunoglobuliny, struktura, rozdělení, vlastnosti a funkce. Praktické aspekty. 6. Nukleové kyseliny. Složení a struktura DNA a RNA, vlastnosti, metody studia. 7. Sacharidy. Obecné vlastnosti, reaktivita a rozdělení monosacharidů. Deriváty. Volné monosacharidy. 8. Glykosidy, di-, oligo- a polysacharidy. Rozdělení, struktura a funkce v organismu. Technologický význam. Glykoproteiny a proteoglykany. 9. Lipidy. Složení, vlastnosti, rozdělení a funkce. Praktické aspekty - tuky. Struktura a význam biomembrán. 10. Obecné rysy přeměny látek v živých systémech. Katabolismus a anabolismus. Chemické reakce, rovnováha, energetika. Biokatalýza. 11. Enzymy, jejich struktura vlastnosti, rozdělení a názvosloví. Rychlost enzymových reakcí, aktivita, podmínky. 12. Enzymová kinetika. Organisace a regulace enzymů. Praktické aspekty. 13. Koenzymy, funkce, rozdělení. Přehled nejvýznamnějších koenzymů. 14. Spojitost biochemických reakcí. Spřažené reakce, makroergické sloučeniny, význam a typické příklady. 15. Katabolismus bílkovin. Trávení. Obecné přeměny aminokyselin. metabolismus dusíku. 16. Přeměny jednotlivých aminokyselin, vzájemné přeměny a katabolismus. 17. Degradace a syntesa nukleových kyselin. Metabolismus nukleotidů, syntesa a degradace. 18. Genetická informace, její přenos a exprese. Proteosyntesa, regulační mechanismy. 19. Metabolismus sacharidů. Degradace a syntesa polysacharidů. 20. Glykolysa, rekční schema, energetika, regulace. Resyntesa glukosy. Další přeměny sacharidů. Hexosamonofosfátová cesta, pentosový cyklus. 21. Metabolismus lipidů. Degradace a biosyntesa tuků a fosfatidů. Degradace a biosyntesa mastných kyselin. Ketonické látky. 22. Cyklus trikarboxylových kyselin. Reakční schema, energetika. Biosyntetický význam, regulace. 23. Biologické oxidace. Typy a význam, příklady. Energetika. Oxidační fosforylace. Organisace dýchacího řetězce, protonmotivní síla, vznik ATP. 24. Fotosyntesa, pigmenty, přenos elektronů a vznik ATP. Fixace CO2. 25. Mikrosomální elektronový transport. Nitrogenasa. Oxygenace. 26. Porfyriny. Biosyntesa a odbourání hemu. Isoprenoidy, steroidy, významné látky. 27. Regulace metabolismu, vzájemné vztahy. Kompartmentace. membránový transport. 28. Neurohumorální systém. mechanismus působení hormonů. Přenos nervového vzruchu.