1. Úvod Biochemie je chemická disciplína, která studuje chemické složení živé hmoty a chemické i další procesy, které v ní probíhají.Je hraniční vědní disciplínou mezi chemií a biologií, zkoumá biologické objekty chemickými i fysikálními metodami Historie Rozvoj biochemie souvisí s rozvojem chemie přírodních látek, původně součástí organické chemie. Mezníky tohoto vývoje je možno spatřovat v syntéze močoviny z kyanatanu amonného - F. Wöhler v r. 1828. V r. 1897 prokázali bratři Eduard a Hans Buchnerové, že bezbuněčný extrakt kvasinek katysuje fermentaci. Samotný pojem biochemie užil poprvé Hoppe-Seyler v r. 1903. J. B. Sumner -1926 – krystaluje enzym ureasu, protein z luštěniny Canavalia ensiformis Současný rozvoj biologie buňky Historický pohled na úlohu deoxyribonukleové kyseliny (DNA) v buňce Objev 1869 F. Miescher; 1953 – James Watson a Francis Crick – struktura DNA – start molekulární biologie. Biochemie dnes Postupný rozvoj biochemie nabýval na intensitě a objem poznatků rostl tak, že se postupně samotný obor rozděloval na jednotlivé části. Z obecného hlediska můžeme rozdělit biochemii na - Statickou – látkové složení, popis struktury a vlastností - Dynamickou – přeměny, metabolismus - Organizace a řízení Z hlediska jednotlivých oblastí studia a pochodů se biochemie zabývá - popisem a analýzou látkového složení živých soustav - chemickými procesy i příbuznými pochody (transport) - energetickým metabolismem - organisačními vztahy a regulací - přenosem informace v živých systémech (autoreprodukce, dědičnost) – molekulární genetika Další dělení zahrnuje vedle obecné biochemie (základní, teoretické) též řadu aplikací. Aplikovaná biochemie - lékařství - biotechnologie