10/10/2012 1 Diabetes mellitusDiabetes mellitus úúplavice cukroplavice cukrovává -- heterogenníheterogenní onemocněníonemocnění působení inzulínupůsobení inzulínu ~ nedostatečná sekrece~ nedostatečná sekrece ~ chybějící odpověď buněk periferních tkání~ chybějící odpověď buněk periferních tkání Metabolismus glukosyMetabolismus glukosy ze střeva jako Glcze střeva jako Glc játrajátra 50 %50 % glykogenglykogen 45 %45 % prochází do krveprochází do krve 5 %5 % oxidace v pentosovém cykluoxidace v pentosovém cyklu NADPHNADPH při nadbytku syntéza TAGpři nadbytku syntéza TAG t t í k k t á Gl ját ht t í k k t á Gl ját hostatní cukry konvertovány na Glc v játrechostatní cukry konvertovány na Glc v játrech glukoneogenezeglukoneogeneze –– hl. játra (90%), ledviny (10 %)hl. játra (90%), ledviny (10 %)  AA, glycerol, laktát, pyruvátAA, glycerol, laktát, pyruvát výstup z jater cca 200výstup z jater cca 200--300 g glc300 g glc rovno je dána produkcí a clearancí v perifériíchrovno je dána produkcí a clearancí v perifériích 4.54.5 –– 5.2 mmol/l5.2 mmol/l Extrahepatální využití glukosyExtrahepatální využití glukosy jediný zdroj energie projediný zdroj energie pro erythrocytyerythrocyty (anaerobní glykolýza)(anaerobní glykolýza) laktátlaktát prominentní zdroj energie pro CNSprominentní zdroj energie pro CNS ( b í l k lý )( b í l k lý ) COCO(aerobní glykolýza)(aerobní glykolýza) COCO22 zdroj glycerolzdroj glycerol--P pro TAG v tukové tkániP pro TAG v tukové tkáni zdroj energie pro svaly (aerobní glykolýza,zdroj energie pro svaly (aerobní glykolýza, syntéza svalového glykogenusyntéza svalového glykogenu –– omezenáomezená kapacita)kapacita) Insulin (5733 kDa)Insulin (5733 kDa) ve forměve formě proinsulinuproinsulinu uložen vuložen v ββ--granulíchgranulích koncentrace ovlivněna aktuální sekrecí nekoncentrace ovlivněna aktuální sekrecí ne přímo syntézoupřímo syntézou hl. impulshl. impuls –– glcglc,, aaaa, MK, GI hormony, MK, GI hormony nana lalačnočno 7070 pmolpmol/ml po jídle 0 6/ml po jídle 0 6 nmolnmol/ml/mlnana lalačnočno 7070 pmolpmol/ml, po jídle 0.6/ml, po jídle 0.6 nmolnmol/ml/ml poločas života 5poločas života 5 –– 10 min.10 min. Glc transportéryGlc transportéry usnadněná difúze zprostředkovaná glc.usnadněná difúze zprostředkovaná glc. přenašečipřenašeči –– 5 typů5 typů  různé tkáně různérůzné tkáně různé kombinacekombinace GLUT 1 a 3GLUT 1 a 3 –– na povrchu buňkyna povrchu buňky (na inzulínu nezávislé)(na inzulínu nezávislé)(na inzulínu nezávislé)(na inzulínu nezávislé) Ery pouze GLUT 1Ery pouze GLUT 1 v CNS GLUT 3v CNS GLUT 3 –– nízká Knízká KDD pro glukosupro glukosu GLUT 4GLUT 4 –– v cytoplasměv cytoplasmě insulíninsulín membrána (membrána ( 66 –– 10x )10x ) inducibilníinducibilní Metabolismus sacharidů: 1. zvýšený vstup do buněk periferních tkání (hl. periferní tkáně – GLUT4) 2. stimulace dalšího využití glc ti l l k i hibi l k lý InsulinInsulin - stimulace glykogeneze, inhibice glykogenolýzy, aktivace glykolýzy (udržování nízké koncentrace intacelulární glc) 3. snížení výstupu glc z jater - inhibice klíčových enzymů glukoneogeneze - snižování zdroje hlavních substrátů glukoneogeneze (podporuje využití AA v periferních tkáních ) 10/10/2012 2 Metabolismus tuků: 1. podporuje tvorbu zásob nadbytečného paliva ve formě TAG (játra i tuková tkáň) játra - stimulace syntézy FA, tvorba VLDL a jejich InsulinInsulin játra stimulace syntézy FA, tvorba VLDL a jejich exkrece do plasmy tuková tkáň - stimulace LPL, stimulace syntézy FA a syntézy TAG 2. inhibice lipolýzy (inhibice hormon-senzitivní lipasy v játrech a tukové tkáni) Metabolismus proteinů: anabolický efekt (viditelný především v játrech a svalech – významný, ve svalech je 40 % tělesných bílkovin) 1. aktivace aktivního transportu AA do svalů – více AA je k dispozici k výstavbě proteinů 2. aktivace proteosyntézy 3. silně inhibuje proteolýzu (stejný účinek v játrech , navíc ad bod 3) metabolismu sacharidů snižování zdrojů glukoneogeneze Společné principy působení insulinu: • syntéza zásobních látek • podporuje využití glc v periferních tkáních pro produkci energie • inhibice glukoneogeneze v játrech Sacharidy v resorpční fázi (insulin)Sacharidy v resorpční fázi (insulin) játra Glc glykogen Glc v krvi laktát ery CNSCO2 NADPH Glc střevo TAG tuková tkáň glycerol-P TAG sval glykogen CO2, pyruvát, laktát víceméně opoziční efekt k insulinu (vyjmavíceméně opoziční efekt k insulinu (vyjma AAAA –– důležité u stravy bohaté na bílkovinydůležité u stravy bohaté na bílkoviny)) 1.1. stimulacestimulace glykogenolýzyglykogenolýzy a glukoneogenezea glukoneogeneze 2.2. stimulace lipolýzy astimulace lipolýzy a ketogenezeketogeneze v játrechv játrech á í ýá í ý Glukagon (29 AA)Glukagon (29 AA) 3.3. potenciální proteolýza (podporuje transportpotenciální proteolýza (podporuje transport AA do jater pro glukoneogenezi)AA do jater pro glukoneogenezi) důležitý poměr I/Gdůležitý poměr I/G po jídle až 30po jídle až 30 ráno po nočním hladovění 2ráno po nočním hladovění 2 po hladovění 1po hladovění 1--2 dny < 0.52 dny < 0.5 Faktory ovlivňující sekreci insulinu a glukagonuFaktory ovlivňující sekreci insulinu a glukagonu INSULIN GLUKAGON stimulace inhibice stimulace inhibice ↑ glc adrenalin ↓ glc mastné kyselinykyseliny aminokyseliny noradrenalin aminokyseliny somatostatin mastné kyseliny somatostatin adrenalin insulin GI hormony noradrenalin glukagon 2 acetyl-CoA acetacetylCoA 3HMG-CoA CoA AcCoA CoA acetacetát3-hydroxybutyrát NADH + H + NAD + AcCoA aceton3-hydroxybutyrát acetacetát H+ Játra Krev KETOGENEZE acetacetát sukcinylCoA sukcinát acetacetylCoA 2 acetylCoA NAD+ NADH + H+ CO2 3-hydroxybutyrát KCmitochondrie periferních tkání 10/10/2012 3 Metabolický obrat živin za hladověníMetabolický obrat živin za hladovění • Glukoneogeneze v játrech postupně klesá • Substráty pro glukoneogenezi se nemění (laktát, AK, glycerol) • Podíl Ery na spotřebě Glc zůstává stejný (36 g/d), což při dlouhodobém hladovění může činit až 45 % zcož při dlouhodobém hladovění může činit až 45 % z produkce Glc • Rozsah lipolýzy v tukové tkáni zůstává zhruba stejný • Produkce ketolátek také je zhruba stejná (acidóza) • Svaly přestávají využívat ketolátky • Mozek se postupně adaptuje na ketolátky Zdroje glukosy v pěti fázích hladověníZdroje glukosy v pěti fázích hladovění CharakteristikaCharakteristika II IIII IIIIII IVIV VV Časový intervalČasový intervalaa 00--4 hod4 hod 44--16 hod16 hod 1616--30 hod30 hod 22--24 dnů24 dnů nad 24 dnůnad 24 dnů Původ Glc v krviPůvod Glc v krvi potravapotrava glykogenglykogencc glukoneogenezeglukoneogeneze glukoneogenezeglukoneogeneze glykogenglykogencc glukoneogenezeglukoneogeneze glukoneogenezeglukoneogeneze Využití GlcVyužití Glc všechnyvšechny tkánětkáněbb všechny tkáněvšechny tkáněbb omezeně svalomezeně sval všechny tkáněvšechny tkáněbb málo svalmálo sval CNS,CNS, EryEry,, ledvinyledviny,, málomálo svalysvaly Ery, ledvinyEry, ledviny omezeně CNSomezeně CNS Energie pro CNSEnergie pro CNS GlcGlc GlcGlc GlcGlc Glc, ketolátkyGlc, ketolátky ketolátky,ketolátky, GlcGlc a Čas 0 = čas hlavního jídla (např. oběd). b Kromě jater. c Výhradně jaterní glykogen. Diabetes mellitusDiabetes mellitus hyperglykemiehyperglykemie působení inzulínupůsobení inzulínupůsobení inzulínupůsobení inzulínu ~ nedostatečná sekrece~ nedostatečná sekrece ~ chybějící odpověď buněk periferních tkání~ chybějící odpověď buněk periferních tkání MetabolismusMetabolismus Glc se zřetelemGlc se zřetelem k DMk DM endokrinní žlázy sekretující hyperglykemizující hormony kortisol glukagon hypothalamus proteiny AK glykogen G-6-P pyr AcCoA keto KC svaly TAG MK tuková tkáň glc + X X X pyr AK MK AcCoA keto KC mal PEP G-6-P glc OA játra ledviny glc glc keto DiabetesDiabetes mellitusmellitus „chronická hyperglykemie“„chronická hyperglykemie“ IDDMIDDM –– DM 1.typuDM 1.typu NIDDMNIDDM –– DM 2. typuDM 2. typu těhotenský (gestační) diabetestěhotenský (gestační) diabetestěhotenský (gestační) diabetestěhotenský (gestační) diabetes ostatní (endokrinní, zánětlivé,ostatní (endokrinní, zánětlivé, podávání leků, …podávání leků, … diabetické komplikacediabetické komplikace krátkodobékrátkodobé Hyperglykemie (glykosurie, díky osmotickémuHyperglykemie (glykosurie, díky osmotickému efektu zvýšená exkrece vodyefektu zvýšená exkrece vody –– polyurie,polyurie, dehydratace)dehydratace) Ketoacidosa +ketonurie, berou sebou ionty Na a K,Ketoacidosa +ketonurie, berou sebou ionty Na a K, což vede k narušené rovnováze elektrolytůcož vede k narušené rovnováze elektrolytůcož vede k narušené rovnováze elektrolytůcož vede k narušené rovnováze elektrolytů dlouhodobédlouhodobé dlouhodobédlouhodobé ⇐⇐ GLYKACEGLYKACE PROTEINŮPROTEINŮ diabetická retinopatie, nefropatie, neuropatie,diabetická retinopatie, nefropatie, neuropatie, angiopatieangiopatie ⇒⇒ kk nejčastějším a nejzávažnějším komplikacímnejčastějším a nejzávažnějším komplikacím patří diabetická noha (15 % diabetiků)patří diabetická noha (15 % diabetiků) 10/10/2012 4 C H C R H OH O C H C R H OH NR ' R ' -NH2 H2O H2C C R O NHR ' glykace proteinůglykace proteinů -- fruktosaminyfruktosaminy KETIMIN cévní endotel, myelinové obaly nervových vláken,cévní endotel, myelinové obaly nervových vláken, glomerulární membrána, retiny, …glomerulární membrána, retiny, … AGEsAGEs Laboratorní diagnostikaLaboratorní diagnostika GlukosaGlukosa OrálníOrální glukosovýglukosový toleranční test (toleranční test (oGTToGTT)) GlykovanýGlykovaný hemoglobin (HBA1c)hemoglobin (HBA1c) 20 GlykovanýGlykovaný hemoglobin (HBA1c)hemoglobin (HBA1c) CC--peptidpeptid MikroalbuminurieMikroalbuminurie (30(30 –– 130 mg/ml)130 mg/ml) InsulinInsulin Diagnostika DM u dospělýchDiagnostika DM u dospělých PP--GluGlu (nalačno)(nalačno) ≥≥7,07,0 mmolmmol/l/l PP GlGl ( áh d ý dbě )( áh d ý dbě ) ≥≥11 111 1 ll/l/l 21 PP--GluGlu (náhodný odběr)(náhodný odběr) ≥≥11,111,1 mmolmmol/l/l oGTToGTT (WHO) zátěž 75 g(WHO) zátěž 75 g glukosyglukosy, odběr, odběr 2h po zátěži2h po zátěži ≥≥11,111,1 mmolmmol/l/l inzulinová rezistence Zevní vlivy přejídání a obezita psychický stres nedostatek fyzické aktivity kouření některé léky genetické vlivy hyperinzulinémie obezita h l dyslipoproteinémie TAG↑ hyperurikémie mikroalbuminurie porucha tolerance glukosy, NIDDM TAG↑ HDL-Chol↓ LDL↑ hypertenze mikroalbuminurie změna složení mastných kyselin v lipidech ATHERosklerosa