Otázky na zkoušku z předmětu PŘÍRODNÍ POLYMERY – 26. 1. 2015 Student (ka): ……………………………………………………………… UČO: …………………………………………………………………………… 1. Co to je BIOMASA? 2. Co to jsou Modifikované přírodní produkty? 3. Označte to, co je ModifikovanÝ přírodní produkt a. POLYETYLÉN VYROBENÝ TAK, ŽE V PŘÍRODĚ SE VYTĚŽÍ ROPA, Z NÍ UDĚLÁ ETYLÉN A Z NĚHO POLYMERACÍ POLYETYLÉN b. Z konopí se získá celulóza a ta je pak nitrací přeměněna na NITROCELULÓZU c. Z brambor se vytěží škrobová částice 4. Jak se liší z hlediska chemické PŘÍRODNÍ OLEJE od MINERÁLNÍCH OLEJŮ? 5. Napište OBECNÝ VZOREC přírodních olejů 6. Co to je VYSÝCHÁNÍ PŘÍRODNÍHO OLEJE, např. lněného? 7. Čím se liší VOSKY od OLEJŮ? a. Obsahují většinou nasycenou mastnou kyselinu(y) b. Nejsou to estery, ale étery c. Obsahují aromatické části 8. V jaké teplotní oblasti leží většinou bod tání přírodních vosků? a. 50 – 90 °C b. 30 – 50 °C c. 90 – 120 °C 9. Jaké má použití VČELÍ VOSK v práci konzervátora & restaurátora? 10. PŘÍRODNÍ GUMY jsou chemicky a. Estery s aromatickými kyselinami b. Polyterpeny obsahující dvojné vazby mezi atomy uhlíku v hlavním řetězci a vulkanizovatelné sírou c. Polysacharidy 11. Jaké použití mají PŘÍRODNÍ GUMY v potravinářství? a. Konzervační prostředek b. Regulátor kyselosti c. Zahušťovadlo 12. Vyjmenujte alespoň dvě NEPOTRAVINÁŘSKÁ POUŽITÍ PŘÍRODNÍ GUMY a. …………………………………… b. ………………………………. 13. Hlavní řetězec PŘÍRODNÍCH POLYTERPENŮ je a. Lineární b. Rozvětvený c. Rozvětvený jen na aromatických částích 14. Obsahují PŘÍRODNÍ POLYTERPENY nějaké nenasycené vazby? Pokud ano, pak jaké? 15. Jaký PŘÍRODNÍ POLYTERPEN je technicky nejdůležitější a proč? 16. Popište SLOVY co je to LIGNIN a jaká je jeho funkce v dřevu 17. Popište SLOVY, co jsou to TANINY a jaké jejich využití 18. Na jaké chemické reakci je založen DUBĚNKOVÝ INKOUST, příčiny blednutí inkoustu a reakce iontu železa při této změně, obnovování duběnkového inkoustu 19. ŠKROB je: a. Polysacharid b. Polypeptid c. Polyester d. Polymočovina 20. ŠKROB obsahuje makromolekuly: a. Jen lineární b. Jen větvené c. Je to směs makromolekul lineárních a větvených 21. Která z následujících surovin obsahuje, je-li optimálně vyšlechtěna, nejvyšší hmotnostní podíl škrobu: a. Bramborová hlíza b. Zrno pšenice c. Zrno kukuřice d. Zrno jitrocele 22. CELULÓZA obsahuje makromolekuly: a. Jen lineární b. Jen větvené c. Je to směs makromolekul lineárních a větvených 23. Jak se liší ŠKROB a CELULÓZA z hlediska primární struktury? 24. V jakých médiích (rozpouštědlech) je rozpustná CELULÓZA aniž by se ZÁSADNÍM ZPŮSOBEM snížila její molekulová hmotnost? 25. Co to je a aminokyselina a napište její OBECNÝ VZOREC 26. Co to je PEPTIDOVÁ VAZBA a napište její OBECNÝ VZOREC 27. Popište SLOVY, co to jsou u bílkovin: a. Primární struktura b. Sekundární struktura c. Terciární struktura d. Kvartérní struktura 28. Co je KASEIN a jaké jeho použití? 29. Vyjmenujte alespoň tři dělící metody používané při analýzy přírodních látek a polymerů zvláště 30. Pro jaké přírodní polymery (látky) je zvláště vhodná ELEKTROFORÉZA? a. Aminokyseliny a proteiny b. Vosky a tuky c. Cukry a polysacharidy d. Přírodní gumy 31. Která ze spektroskopií, NMR nebo IFČ, se jeví vhodnější a univerzálnější pro analýzu přírodních polymerů a proč? 32. Na jakém principu je založeno stanovení dusíku podle KJELDAHLA? a. Volumetrické stanovení elementárního dusíku jako plynu po přepočtu na normální podmínky b. Převod na NO[3]^- a následné fotometrické stanovení c. Mineralizace na amoniak a jeho titrace 33. Jaký kovový kationt je redukován v reakci tzv. Fehlingova činidla a co vzniká onou redukcí? 34. Reakci s tzv. Fehlingovým činidlem dávají: a. Aldehydy b. Ketony c. Aldehydy i ketony d. Karboxylové skupiny e. Etherové vazby f. Amidy 35. Kolagen je bílkovina: a. Živočišná b. Rostlinná c. Může být tvořena v těle živočichů i v rostlinách 36. Kolagen má v primární podobě sekundární strukturu: a. Spirálovou (šroubovice) b. List c. Má globulární strukturu d. Je amorfní 37. Co to je DENATURACE bílkovin a co to je KOAGULACE bílkovin? Popište slovy a načrtněte obrázek. 38. Z čeho a jak se vyrábí klih a želatina? Jaká změna nastává u původní terciární struktury výchozího přírodního polymeru? a. Denaturace b. Koagulace 39. Kde se vyskytuje KERATIN? Je původu rostlinného nebo živočišného? 40. KERATIN terciární a kvartérní struktury. Je v nich nějaká vazby mezi primárními řetězci? Pokud ano, popište a načrtněte její podobu. 41. Jaký může být či je CHEMICKÝ PRINCIP TRVALÉ ondulace vlasů? 42. Jaký je rozdíl mezi PŘÍRODNÍM a VISKÓZOVÝM hedvábím? Uveďte alespoň dva rozdíly. 43. Co je to LANOLÍN, jak vzniká a co se používá? 44. Co to je za jednotku dtex? Kde se používá a jaká je její definice? 45. Co to je ELASTIN a jaké má zvláštní vlastnosti? Čím jsou tyto zvláštní vlastnosti dány – popište slovy a udělejte náčrtek, jak to může vypadat a fungovat? 46. PŘELOŽTE: Fibrillin is a glycoprotein, which is essential for the formation of elastic fibers found in connective tissue. Fibrillin is a major component of the microfibrils that form a sheath surrounding the amorphous elastin 47. PŘELOŽTE: 1. Suited for starch and flour 2. Usage for acid and lye 3. Small sample size (5 - 15 g) 4. Short measuring times 5. Speed (0 - 300 min^-1) 6. Temperature measurement within the sample 7. Heating / cooling rates of up to 10°C / min 8. No follow-up costs 9. Evaluation in BU, mPas, cP or cmg 48. PŘELOŽTE: Nanocellulose can also be obtained from native fibers by an acid hydrolysis, giving rise to highly crystalline and rigid nanoparticles (generally referred to as nanowhiskers) which are shorter (100s (překlad je “stovky”) to 1000 nanometers) than the nanofibrils obtained through the homogenization route. The resulting material is known as nanocrystalline cellulose (NCC). 49. Vyjmenujte alespoň dva deriváty celulózy a uveďte jejich použití?