PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 9 2015 BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I 1 PŘÍRODNÍ POLYMERY Bílkovinná vlákna I - KOLAGEN RNDr. Ladislav Pospíšil, CSc. 3. 12. 2015 Časový plán 3. 12. 2015 PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 9 2015 BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I 2 LEKCE téma 1 Úvod do předmětu - Struktura a názvosloví přírodních polymerů, literatura 2 Deriváty kyselin, - přírodní pryskyřice, vysýchavé oleje, šelak 3 Vosky 4 Přírodní gumy, Polyterpeny – přírodní kaučuk, získávání, zpracování a modifikace 5 Polyyfenoly – lignin, huminové kyseliny 6 Polysacharidy I – škrob 7 Polysacharidy II – celulóza 8 Kasein, syrovátka, vaječné proteiny 3. 12. Bílkovinná vlákna I 10. 12. Bílkovinná vlákna II 17. 12. Identifikace přírodních látek Bylo již probráno v přednášce 9: Kasein, syrovátka, vaječné proteiny 1.Chemie peptidů a proteinů ( bílkovin) 2.Nadmolekulární stuktura peptidů a proteinů ( bílkovin) 3. 12. 2015 PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 9 2015 BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I 3 •P. Mokrejš: Aplikace přírodních polymerů – Návody k laboratorním cvičením z předmětu, skripta UTB Zlín, 2008 •P. Mokrejš, F. Langmaier: Aplikace přírodních polymerů, skripta UTB Zlín, 2008 •Ing. J. Dvořáková: PŘÍRODNÍ POLYMERY, VŠCHT Praha, Katedra polymerů, skripta 1990 •J. Zelinger, V. Heidingsfeld, P. Kotlík, E. Šimůnková: Chemie v práci konzervátora a restaurátora, ACADEMIA Praha 1987, •A. Blažej, V. Szilvová: Prírodné a syntetické polymery, SVŠT Bratislava, skripta 1985 •M. Mrazík: Koželužská technologie, SNTL Praha 1989 •J. Bajzík, P. Múčka: Chemická technológia kože II, ALFA Bratislava 1987 • • • 3. 12. 2015 PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 9 2015 BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I 4 3. 12. 2015 PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 9 2015 BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I 5 img295.jpg 3. 12. 2015 PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 9 2015 BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I 6 img270.jpg Obsahuje hodně metod na bílkoviny & aminokyseliny a na dřevo, málo na škrob 1.Zopakování základních pojmů týkajících se BÍLKOVIN (přednáška 9) 2.Vláknité bílkoviny 3.Výroba želatiny a klihu 4.Koželužství 1.Kůže versus useň 2.Postup činění kůží 5.Useň a konzervátor - restaurátor 3. 12. 2015 PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 9 2015 BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I 7 1.Zopakování základních pojmů týkajících se BÍLKOVIN (přednáška 9) 3. 12. 2015 PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 9 2015 BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I 8 Strukturní hierarchie peptidů a proteinů( bílkovin) •Primární struktura – sled aminokyselin •Sekundární struktura – interakce v rámci jedné makromolekuly •Terciární struktura - interakce v rámci více makromolekul, svazky řetězců nebo nesousedními segmenty polymerního řetězce •Kvartérní struktura – interakce mezi svazky řetězců •Terciární a kvartérní struktury – tomu se budeme věnovat nyní u kolagenu 3. 12. 2015 PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 9 2015 BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I 9 Dělení proteinů( bílkovin) podle výskytu dalších složek v makromolekule 3. 12. 2015 PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 9 2015 BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I 10 •JEDNODUCHÉ (PROTEINY) – hydrolýzu se štěpí jen na aminokyseliny •SLOŽENÉ (PROTEIDY) – hydrolýzu se štěpí na aminokyseliny, cukry, tuky, … –LIPOPROTEINY (tuky) –GLYKOPROTEINY (cukry) –FOSFOPROTEINY (fostátové skupiny > KASEIN) –CHROMOPEROTEINY (barviva, např. hemoglobin, melamin) – • Dělení proteinů( bílkovin) podle rozpustnosti ve vodě 3. 12. 2015 PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 9 2015 BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I 11 •ROZPUSTNÉ (SFÉROPROTEINY) –(TEPLO > KOAGULACE) –Albumin > vaječný bílek –Gluteliny > glutein z pšenice •NEROZPUSTNÉ (SKLEROPROREINY) –Keratiny a a b –Kolageny – – • 2.Vláknité bílkoviny 3. 12. 2015 PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 9 2015 BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I 12 3. 12. 2015 PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 9 2015 BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I 13 Primary_and other structures bílkoviny 12102015.png Dělení proteinů( bílkovin) podle tvaru molekul či nadmolekulárních útvarů 3. 12. 2015 PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 9 2015 BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I 14 •VLÁKNITÉ = FIBRILÁRNÍ > HEDVÁBÍ, VLASY, SVALY, VAZIVA •KULOVÉ = GLOBULÁRNÍ > ENZYMY, VAJEČNÉ A MLÉČNÉ BÍLKOVINY, INSULIN, … • DENATURACE a KOAGULACE proteinů 3. 12. 2015 PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 9 2015 BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I 15 denaturace bílkovin.jpg DENATURACE je ROZRUŠENÍ STRUKTURY BÍLKOVINY KOAGULACE je vytvoření nerozpustné formy bílkoviny z původně rozpustné formy fyzikálním působením, např. tepla (např. bílek při vaření vejce) nebo působením chemických činidel. KOAGULACE je jednou z forem DENATURACE 3. 12. 2015 PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 9 2015 BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I 16 Denaturation is a process in which proteins or nucleic acids lose the quaternary structure, tertiary structure and secondary structure which is present in their native state, by application of some external stress or compound such as a strong acid or base, a concentrated inorganic salt, an organic solvent (e.g., alcohol or chloroform), radiation or heat.[3] If proteins in a living cell are denatured, this results in disruption of cell activity and possibly cell death. Denatured proteins can exhibit a wide range of characteristics, from loss of solubility to communal aggregation Protein_Denaturation.png PRIMÁRNÍ STRUKTURA proteinů I 3. 12. 2015 PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 9 2015 BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I 17 Protein_primary_structure_svg.png KOLAGEN jako příklad FIBRILÁRNÍCH PROTEINŮ •KŮŽE, KOSTI, CHRUPAVKY, ŠLACHY, CÉVNÍ STĚNY, ROHOVKY, … •Glycin 27 %, prolin 15 %, sekvence (GLY-X-Y)n •Popsáno do nynějška 15 typů kolagenů, lišících se výskytem a zastoupením aminokyselin •TROPOKOLAGEN – tři vzájemně ovinuté řetězce •TROPOKOLAGEN >samoseskupení v KOLAGENOVÉ FIBRILY > sesíťování přes H můstky > KOLAGENOVÁ VLÁKNA > SVAZKY VLÁKEN •ODBOURÁNÍ KOLAGENU ENZYMEM KOLAGENÓZOU > stárnutí pokožky • 3. 12. 2015 PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 9 2015 BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I 18 3. 12. 2015 PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 9 2015 BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I 19 Glycin (Gly, G) Amminoacido_glicina_formula.png Prolin (Pro, P) 800px-Amminoacido_prolina_formula_svg.png PRIMÁRNÍ STRUKTURA proteinů II - KOLAGEN jako příklad 3. 12. 2015 PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 9 2015 BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I 20 AMK Typ I Typ II Typ III Typ IV Typ V alfa1 alfa2 A B 3-Hyp 1,0 0,0 2,0 — 11 2,5 2,9 4-Hyp 96 86 99 125 130 109 109 Asp 46 44 42 42 51 51 50 Thr 20 20 20 13 23 26 19 Ser 42 43 27 39 37 31 26 Glu 74 66 89 71 84 84 91 Pro 129 113 121 107 61 97 118 Gly 330 336 333 350 310 319 322 Ala 112 102 100 96 33 52 46 Val 20 32 18 14 29 27 18 Gys 1 - - - 2 8 - - Met 8 6 9 8 10 11 8 Ile 6 16 9 13 30 16 19 Leu 18 32 26 22 54 35 39 Tyr 2 2 1 3 6 18 2,1 Xhe 12 10 13 8 27 14 12 Hyl 4,3 8 20 30 10 18 20 Lys 30 22 2 6 10 11 7,3 Arg 49 51 51 46 33 68 50 PRIMÁRNÍ STRUKTURA proteinů III KOLAGEN jako příklad 3. 12. 2015 PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 9 2015 BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I 21 Typ Molekulární složení Výskyt I [alfa1(I)]2alfa2 V kůži, šlachách, kostech, aortě, plicích atd. II [alfa1(II)]3 Hyalinová chrupavka III [alfa1(III)]3 Stejně jako typ I, dříve se nazýval retikulín IV [alfa1(IV)]3 V bazálních membránách V V novotvarech apod. VI V intersticiální tkáni VII V tkáních epitelu VIII V některých buňkách endotelu IX V chrupavkách spolu s typem II X Je součástí hypertrofických a mineralizujících chrupavek XI V chrupavce XII Vyskytuje se společně s typy I a III 3. 12. 2015 PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 9 2015 BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I 22 Glu-Met-Ser-Tyr-Gly-Tyr-Asp-Glu-Lys-Ser-Ala-Gly-Val-Ser-Val-Pro– Gly-Pro-Met-Gly-Pro-Ser-Gly-Pro-Arg-Gly-Leu-Hyp-Gly-Pro-Hyp-Gly-Ala-Hyp-Gly-Pro-Gln-Gly-Phe-Gln-Gly -Pro-Hyp- Gly-Glu-Hyp-Gly-Glu-Hyp-Gly-Ala-Ser-Gly-Pro-Met-Gly-Pro-Arg-Gly-Pro-Hyp-Gly-Pro-Hyp-Gly-Lys-Asn-Gly -Asp-Asp- Gly-Glu-Ala-Gly-Lys-Pro-Gly-Arg-Hyp-Gly-Gln-Arg-Gly-Pro-Hyp-Gly-Pro-Gln-Gly-Ala-Arg-Gly-Leu-Hyp-Gly -Thr-AJa- Gly-Leu-Hyp-Gly-Met-Hyl-Gly-His-Arg-Gly-Phe-Ser-Gly-Leu-Asp-Gly-Ala-Lys-Gly-Asn-Thr-Gly-Pro-AIa-Gly -Pro-Lys- Gly-Glu-Hyp-Gly-Ser-Hyp-Gly-Glx-Asx-Gly-Ala-Hyp-Gly-Gln-Met-Gly-Pro-Arg-Gly-Leu-Hyp-Gly-Glu-Arg-Gly -Arg-Hyp- Gly-Pro-Hyp-Gly-Ser-Ala-Gly-Ala-Arg-Gly-Asp-Asp-Gly-Ala-Val-Gly-Ala-Ala-Gly-Pro-Hyp-Gly-Pro-Thr-Gly -Pro-Thr- Gly-Pro-Hyp-Gly-Phe-Hyp-Gly-Ala-Ala-Gly-Ala-Lys-Gly-Glu-Ala-Gly-Pro-Gln-Gly-Ala-Arg-Gly-Ser-Glu-Gly -Pro-Gln- Gly-Val-Arg-Gly-Glu-Hyp-Gly-Pro-Hyp-Gly-Pro-Ala-Gly-Ala-Ala-Gly-Pro-Ala-Gly-Asn-Hyp-Gly-Ala-Asp-Gly -Gln-Hyp- Gly-Ala-Lys-Gly-Ala-Asn-Gly-Ala-Hyp-Gly-Ile-Ala-Gly-Ala-Hyp-Gly-Phe-Hyp-Gly-Ala-Arg-Gly-Pro-Scr-Gly -Pro-Gln- Gly-Pro-Ser-Gly-Ala-Hyp-Gly-Pro-Lys-Gly-Asn-Ser-Gly-Glu-Hyp-Gly-Ala-Hyp-Gly-Asn-Lys-Gly-Asp-Thr-Gly -Ala-Lys- Gly-Glu-Hyp-Gly-Pro-Ala-Gly-Val-Gln-Gly-Pro-Hyp-Gly-Pro-Ala-Gly-Glu-Glu-Gly-Lys-Arg-Gly-Ala-Arg-Gly -Glu-Hyp- Gly-Pro-Ser-Gly-Leu-Hyp-Gly-Pro-Hyp-Gly-Glu-Arg-Gly-Gly-Hyp-Gly-Ser-Arg-Gly-Phe-Hyp-Gly-Ala-Asp-Gly -Val-Ala- Gly-Pro-Lys-Gly-Pro-Ala-Gly-Glu-Arg-Gly-Ser-Hyp-Gly-Pro-Ala-Gly-Pro-Lys-Gly-Ser-Hyp-Gly-Glu-Ala-Gly -Arg-Hyp- Gly-Glu-Ala-Gly-Leu-Hyp-Gly-Ala-Lys-Gly-Leu-Thr-Gly-Ser-Hyp-Gly-Ser-Hyp-Gly-Pro-Asp-Gly-Lys-Thr-Gly -Pro-Hyp- Gly-Pro-Ala-Gly-Gln-Asp-Gly-Arg-Hyp-Gly-Pro-Ala-Gly-Pro-Hyp-Gly-Ala-Arg-Gly-Gln-Ala-Gly-Val-Met-Gly -Phe-Hyp- Gly-Pro-Lys-Gly-Ala-Ala-Gly-Glu-Hyp-Gly-Lys-AIa-Gly-Glu-Arg-Gly-Val-Myp-Gly-Pro-Hyp-Gly-Ala-Val-Gly -Pro-Ala- Gly-Lys-Asp-Gly-Glu-A]a-Gly-Ala-Gln-Gly-Pro-Hyp-Gly-Pro-Ala-Gly-Pro-A,.-Gly-Glu-Arg-Gly-Glu-Gln-Gly -Pro-Ala- Gly-Ser-Hyp-Gly-Phe-Gln-Gly-Leu-Hyp-GIy-Pro-Ala-Gly-Pro-Hyp-Gly-Glu-Ala-Gly-Lys-Hyp-Gly-Glu-Gln-Gly -Val-Hyp- Gly-Asp-Leu-Gly-Ala-Hyp-Gly-Pro-Ser-Gly-Ala-Arg-Gly-Glu-Arg-Gly-Phe-Hyp-Gly-Glu-Arg-Gly-Val-Glu-Gly -Pro-Hyp- Gly-Pro-Ala-GJy-Pro-Arg-Gly-Ala-Asn-Gly-Ala-Hyp-Gly-Asn-Asp-Gly-Ala-Lys-Gly-Asp-Ala-Gly-Ala-Hyp-Gly -Ala-Hyp- Gly-Ser-Gin-Gly-Als-Hyp-Gly-Leu-Gin-Gly-Met-Hyp-Gly-Glu-Arg-Gly-Ala-Ala-Gly-Leu-Hyp-Gly-Pro-Lys-Gly -Asp-Arg- Gly-Asp-Ala-Gly-Pro-Lys-Gly-Aln-Asp-Gly-Ala-Pro-Gly-Lys-Asp-Gly-Val-Arg-Gly-Leu-Thr-Gly-Pro-Ile-Gly -Pro-Hyp- Gly-Pro-Ala-Gly-Ala-Hyp-Gly-Asp-Lys-Gly-Glu-Ala-Gly-Pro-Ser-Gly-Pro-Ala-Giy-Thr-Arg-Gly-Ala-Hyp-Gly -Asp-Arg- Gly-Glu-Hyp-Gly-Pro-Hyp-Gly-Pro-Ala-Gly-Phe-Ala-Gly-Pro-Hyp-Gly-Ala-Asp-Gly-Gln-Hyp-Gly-Ala-Lys-Gly -Glu-Hyp- Gly-Asp-Ala-Gly-Ala-Lys-Gly-Asp-Ala-Gly-Pro-Hyp-Gly-Pro-Ala-Gly-Pro-Ala-Gly-Pro-Hyp-Gly-Pro-Ile-Gly -Asn-Val- Gly-Ala-Hyp-Gly-Pro-Hyl-Gly-Ala-Arg-Gly-Ser-Ala-Gly-Pro-Hyp-Gly-Ala-Thr-Gly-Phe-Hyp-Gly-Ala-Ala-Gly -Arg-Val- Gly-Pro-Hyp-Gly-Pro-Ser-Gly-Asn-Ala-Gly-Pro-Hyp-Gly-Pro-Hyp-Gly-Pro-Ala-Gly-Lys-Glu-Gly-Ser-Lys-Gly -Pro-Arg- Gly-Glu-Thr-Gly-Pro-Ala-Gly-Arg-Hyp-Gly-Glu-Val-Gly-Pro-Hyp-Gly-Pro-Hyp-Gly-Pro-Ala-Gly-Glu-Lys-Gly -Ala-Hyp- Gly-Als-Asp-Gly-Pro-Ala-Gly-Ala-Hyp-Gly-Thr-Pro-Gly-Pro-Gln-Gly-Ile-Ala-Gly-Gln-Arg-Gly-Val-Val-Gly -Leu-Hyp- Gly-Gln-Arg-Gly-Glu-Arg-Gly-Phe-Hyp-Gly-Leu-Hyp-Gly-Pro-Ser-Gly-Glu-Hyp-Gly-Lys-Gln-Gly-Pro-Ser-Gly -Ala-Ser- Gly-Glu-Arg-Gly-Pro-Hyp-Gly-Pro-Met-Gly-Pro-Hyp-Gly-Leu-AlarGly-Pro-Hyp-Gly-Glu-Ser-Gly-Arg-Glu-Gly -Ala-Hyp- Gly-Ala-Glu-Gly-Ser-Hyp-Gly-Arg-Asp-Gly-Ser-Hyp-Gly-Ala-Lys-Gly-Asp-Arg-Gly-Glu-Thr-Gly-Pro-Ala-Giy -Ala-Hyp- Gly-Pro-Hyp-Gly-Ala-Hyp-Gly-Ala-Hyp-Gly-Pro-Val-Gly-Pro-Ala-Gly-Lys-Ser-Gly-Asp-Arg-Gly-Glu-Thr-Gly -Pro-Ala- Gly-Pro-Ile-Gly-Pro-Val-Gly-Pro-Ala-Gly-AIa-Arg-Gly-Pro-Ala-Gly-Pro-Gln-Gly-Pro-Arg-Gly-Asx-Hyl-Gly -Glx-Thr- Gly-Glx-Glx-Gly-Asx-Arg-Gly-Ile-Hyl-Gly-His-Arg-Gly-Phe-Ser-Gly-Leu-Gln-Gly-Pro-Hyp-Gly-Pro-Hyp-Gly -Ser-Hyp- Gly-Glu-Gln-Gly-Pro-Ser-Gly-Ala-Ser-Gly-Pro-Ala-GIy-Pro-Arg-Gly-Pro-Hyp-Gly-Ser-Ala-Gly-Ser-Hyp-Gly -Lys-Asp- Gly-Leu-Asn-Gly-Leu-Hyp-Gly-Pro-Ile-Gly-Hyp-Hyp-Gly-Pro-Arg-Gly-Arg-Thr-Gly-Asp-Ala-Gly-Pro-Ala-Gíy -Pro-Hyp- Gly-Pro-Hyp-Gly-Pro-Hyp-Gly-Pro-Hyp-Gly-Pro-Pro- Ser-Gly-Gly-Tyr-Asp-Leu-Ser-Phe-Leu-Pro-Gin-Pro-Pro-Gin-Gin-Glx-Lys-Ala-His-Asp-Gly-Gly-Arg-Tyr-Tyr Aminokyselinová sekvence alfa1 řetězce kolagenu kůže (N-terminální a C-terminální oblasti jsou odděleny a nejsou očíslovány) SEKUNDÁRNÍ STRUKTURA proteinů I 3. 12. 2015 PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 9 2015 BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I 23 img778.jpg SEKUNDÁRNÍ STRUKTURA proteinů II 3. 12. 2015 PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 9 2015 BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I 24 img779.jpg Kolageny SEKUNDÁRNÍ STRUKTURA proteinů II KOLAGEN jako příklad 3. 12. 2015 PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 9 2015 BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I 25 Uspořádání SEKUNDÁRNÍ STRUKTURY (a-helix, b- plošné uspořádání, statistické klubko) má vliv i na polohu pásů v IFČ. img868.jpg Poněkud neobvyklá, leč správná, jednotka vlnočtu 102 m-1. Numericky je to ale stejné, jako OBVYKLÁ JEDNOTKA cm-1. KOLAGEN je a-helix TERCIÁRNÍ STRUKTURA proteinů I KOLAGEN jako příklad 3. 12. 2015 PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 9 2015 BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I 26 Interakce mezi jednotlivými vláknitými strukturami svinutými do spirály v rámci již vytvořené SEKUNDÁRNÍ STRUKTURY. Například u KOLAGENU se jedná o tři do další spirály stočené řetězce SEKUNDÁRNÍ STRUKTURY. Uspořádání SEKUNDÁRNÍ STRUKTURY (a-helix, b- plošné uspořádání, statistické klubko) má vliv i na polohu pásů v IFČ. img868.jpg Poněkud neobvyklá, leč správná, jednotka vlnočtu 102 m-1. Numericky je to ale stejné, jako OBVYKLÁ JEDNOTKA cm-1. KOLAGEN je a-helix TERCIÁRNÍ STRUKTURA proteinů II KOLAGEN jako příklad tři do další spirály stočené řetězce 3. 12. 2015 PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 9 2015 BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I 27 http://www.hypro.cz/img/kolagen/molekula.gif http://www.hypro.cz/img/kolagen/model.gif TERCIÁRNÍ STRUKTURA proteinů III KOLAGEN jako příklad tři do další spirály stočené řetězce 3. 12. 2015 PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 9 2015 BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I 28 http://www.hypro.cz/img/kolagen/tropomol.gif Schematické znázornění trojité tropokolagenové molekuly. Vpravo jsou naznačeny intervaly D (67 nm), o něž jsou jednotlivé molekuly vzájemně posunuty a necelistvý interval 0,35 D, který je v koncové oblasti a umožňuje vznik osové mezery KVARTÉRNÍ STRUKTURA proteinů I KOLAGEN jako příklad 3. 12. 2015 PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 9 2015 BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I 29 Interakce mezi SLOŽENÝMI vláknitými strukturami svinutými do spirály v rámci již vytvořené TERCIÁRNÍ STRUKTURY. Například u KOLAGENU se jedná o PARALELNÍ SVAZKY TERCIÁRNÍ STRUKTURY. Někdy se toto nazývá VZNIK ASOCIÁTŮ. Toto je typické pro ENZYMY, kde se ale nejedná o PARALELNÍ SVAZKY, ale o GLOBULÁRNÍ ÚTVARY. Cellulase_1JS4 PICTURE WIKI ENG.jpg Jeden z enzymů ze skupiny „CELULÁZY“ KVARTÉRNÍ STRUKTURA proteinů II KOLAGEN jako příklad 3. 12. 2015 PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 9 2015 BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I 30 Interakce mezi SLOŽENÝMI vláknitými strukturami svinutými do spirály v rámci již vytvořené TERCIÁRNÍ STRUKTURY. Například u KOLAGENU se jedná o PARALELNÍ SVAZKY TERCIÁRNÍ STRUKTURY. http://www.hypro.cz/img/kolagen/mikrofib.gif Model mikrofibrily vytvořené důsledkem interakce polárních a hydrofobních vedlejších řetězců. Pět tropokolagenových molekul je zde vzájemně posunuto o interval D a vytváří válcovitý útvar o průměru 4 nm KVARTÉRNÍ STRUKTURA proteinů III KOLAGEN jako příklad 3. 12. 2015 PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 9 2015 BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I 31 Interakce mezi SLOŽENÝMI vláknitými strukturami svinutými do spirály v rámci již vytvořené TERCIÁRNÍ STRUKTURY. Například u KOLAGENU se jedná o PARALELNÍ SVAZKY TERCIÁRNÍ STRUKTURY. http://www.hypro.cz/img/kolagen/vlakna.jpg KOLAGEN – PŘÍČNÉ VAZBY IN VIVO •Vazby jsou založeny na reakcích oxidované – HN2 skupiny lyzinu a reakcemi vzniklých skupin •Reakce jsou hlavně INTRAMOLEKULÁRNÍ, ale také INTERMOLEKULÁRNÍ •V tzv. MLADÉM KOLAGENU je méně příčných vazeb > vyšší rozpustnost •V tzv. STARÉM KOLAGENU je VÍCE příčných vazeb > NIŽŠÍ rozpustnost •lyzin 3. 12. 2015 PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 9 2015 BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I 32 Amminoacido_lisina_formula.png KOLAGEN – PŘÍČNÉ VAZBY IN VIVO 1 3. 12. 2015 PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 9 2015 BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I 33 Kolagen příčné vazby IN VIVO 1.jpg KOLAGEN – PŘÍČNÉ VAZBY IN VIVO 2 3. 12. 2015 PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 9 2015 BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I 34 Kolagen příčné vazby IN VIVO 2.jpg KOLAGEN – PŘÍČNÉ VAZBY IN VIVO 3 3. 12. 2015 PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 9 2015 BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I 35 Kolagen příčné vazby IN VIVO 3.jpg KOLAGEN – PŘÍČNÉ VAZBY IN VIVO 4 3. 12. 2015 PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 9 2015 BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I 36 Kolagen příčné vazby IN VIVO 4.jpg KOLAGEN – PŘÍČNÉ VAZBY IN VIVO 5 3. 12. 2015 PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 9 2015 BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I 37 Kolagen příčné vazby IN VIVO 5.jpg KOLAGEN – PŘÍČNÉ VAZBY IN VIVO 6 3. 12. 2015 PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 9 2015 BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I 38 Kolagen příčné vazby IN VIVO 6.jpg KOLAGEN – PŘÍČNÉ VAZBY IN VIVO 7 3. 12. 2015 PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 9 2015 BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I 39 Kolagen příčné vazby IN VIVO 7.jpg 3.Výroba želatiny a klihu 3. 12. 2015 PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 9 2015 BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I 40 Výroba želatiny a klihu suroviny nevypadají vábně 1! 3. 12. 2015 PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 9 2015 BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I 41 Suroviny TANEX IMAG0951.jpg Suroviny TANEX IMAG0943.jpg Výroba želatiny a klihu suroviny nevypadají vábně 2! 3. 12. 2015 PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 9 2015 BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I 42 Suroviny TANEX IMAG0942.jpg Suroviny TANEX IMAG0950.jpg Výroba želatiny a klihu základní schéma 3. 12. 2015 PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 9 2015 BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I 43 Přeměna kolagen - želatina 3. 12. 2015 PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 9 2015 BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I 44 výroba klihu a želatiny img870.jpg výroba klihu a želatiny img871.jpg Lepší suroviny & MÍRNĚJŠÍ PODMÍNKY > ŽELATINA Horší suroviny & DRSNĚJŠÍ PODMÍNKY > KLIH SUROVINY: • ODPAD Z KOŽELUŽEN (kůže a usně) > KOŽNÍ KLIH • ODPAD Z JATEK (kosti) > KOSTNÍ KLIH KLÍH Výroba želatiny a klihu TECHNOLOGICKÉ KROKY 1.Praní klihovky (odstranění konzervantů – Ca(OH)2) a okyselení na pH 6,2 – 6,5 pomocí HCl nebo H2SO4 2.Vaření želatiny a klihu > přeměna kolagenu na GLUTINOVÝ roztok (! NE gluten!) , postupně v několika vařeních, až zbyde jen cca. 2 – 5 % vsázky, např. odpadních kůží a usní 3.Filtrace – odstranění nečistot 4.Konzervace a bělení – SO2 nebo H2O2 5.Zahušťování v odparce 6.Ochlazení a formování > KLIHOVÁ GALERTA 7.Sušení na obsah vody 12 – 15 % 8.Sekání na kostičky nebo mletí na drť 9. 9. 3. 12. 2015 PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 9 2015 BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I 45 Výroba želatiny a klihu TECHNOLOGICKÉ ODPADY 3. 12. 2015 PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 9 2015 BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I 46 1.KOŽNÍ TUK > rafinace > prodej nebo výroba mýdla 2.Odfiltrované nečistoty > bioplyn nebo skládka nebo spalování Výroba klihu PŘÍKLAD SORTIMENTU I TANEX Vladislav 3. 12. 2015 PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 9 2015 BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I 47 •Kožní klih a technická želatina je směs glutinu a menšího množství jeho štěpných produktů. Vyrábí se vyluhováním nečiněných kůží a kožních odpadů teplou vodou. Klih je dodáván v zrnité konzistenci s nepravidelnou velikostí zrn a to drcený (průměr zrn cca 1,5 - 2,5 mm) a nedrcený (průměr zrn cca 3,5 - 4,5 mm). Používá se k různým účelům v textilním, chemickém, dřevařském, papírenském a polygrafickém průmyslu. •Glutin = málo přečištěná želatina Výroba klihu PŘÍKLAD SORTIMENTU II TANEX Vladislav 3. 12. 2015 PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 9 2015 BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I 48 TECHNICKÁ ŽELATINA Bod tání: 31 °C Báze: kožní klih v suchém stavu Barva: světle žlutá Charakter filmu: tvrdý Viskozita: 3 - 5,5 Engler (min) Popel: do 1 - 2 % Pracovní teplota: 60 - 80 °C Obsah vody: do 14 % (max) Pokles viskozity: 10 -15 (max) pH 1% roztoku: 6,5 - 7,2 Pevnost gelu: 200 - 350 Bloom/g (min) Obsah tuku : 0,3 - 0,5 % Detail Technická želatina Technická želatina Výroba klihu PŘÍKLAD SORTIMENTU III TANEX Vladislav 3. 12. 2015 PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 9 2015 BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I 49 SIRKÁRENSKÝ KLIH Bod tání: 31 °C Báze: kožní klih v suchém stavu Barva: žlutá až tmavohnědá Charakter filmu: tvrdý Viskozita: min. 5 Engler (min) Popel: 1 - 2 % Pracovní teplota: 60 - 80 °C Obsah vody: do 14 % (max) Pokles viskozity: 10 - 15 (max) pH 1% roztoku: 6,5 - 7,2 Pevnost gelu: 280 - 340 Bloom/g (min) Obsah tuku : 0,3 - 0,5 % Detail Technická želatina Výroba klihu PŘÍKLAD SORTIMENTU III TANEX Vladislav 3. 12. 2015 PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 9 2015 BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I 50 SIRKÁRENSKÝ KLIH Bod tání: 31 °C Báze: kožní klih v suchém stavu Barva: žlutá až tmavohnědá Charakter filmu: tvrdý Viskozita: min. 5 Engler (min) Popel: 1 - 2 % Pracovní teplota: 60 - 80 °C Obsah vody: do 14 % (max) Pokles viskozity: 10 - 15 (max) pH 1% roztoku: 6,5 - 7,2 Pevnost gelu: 280 - 340 Bloom/g (min) Obsah tuku : 0,3 - 0,5 % Detail Technická želatina S vysokou PĚNIVOSTÍ & NÍZKÝM OBSAHEM TUKU Výroba klihu PŘÍKLAD SORTIMENTU IV TANEX Vladislav 3. 12. 2015 PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 9 2015 BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I 51 KLIH TOPAZ SPECIÁL Bod tání: 31 °C Báze: kožní klih v suchém stavu Barva: žlutá až tmavohnědá Charakter filmu: tvrdý Viskozita: 5 - 6 Engler (min) Popel: do 3 % Pracovní teplota: 60 - 80 °C Obsah vody: do 15 % (max) Pokles viskozity: 10 - 15 (max) pH 1% roztoku: 6 - 7,5 Pevnost gelu: 280 - 340 Bloom/g (min) Obsah tuku : 4 % Detail Technická želatina Výroba klihu PŘÍKLAD DALŠÍHO SORTIMENTU TANEX Vladislav 1.KRÁLIČÍ KLIH 2.TOPAZ I - pro náročné zákazníky 3.TOPAZ II - NEJPRODÁVANĚJŠÍ DRUH 4.Kožní klih K2 – náhrada kostního klihu 5. •KOŽNÍ versus KOSTNÍ klih •Kožní klih dává lepší vlastnosti •POSTUPNÉ VAŘENÍ KLIHU •První vaření dává nejlepší klih, protože dlouhé makromolekuly kolagenu jsou nejméně hydrolyzované na kratší makromolekuly 1. 3. 12. 2015 PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 9 2015 BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I 52 Detail Technická želatina Klih &ŽELATINA a KONZERVÁTOR – RESTAURÁTOR I 3. 12. 2015 PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 9 2015 BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I 53 Detail Technická želatina •ŽELATINA OBSAHUJE MÉNĚ NÍZKOMOLEKULÁRNÍCH LÁTEK NEŽ KLIH •Do 20°C želatina ve vodě jen silně botná •Želatina bobtná víc než klihy •Nad 35 °C tvoří želatina viskózní roztoky •Po ochlazení roztoků vytváří želatina GEL již při nízké koncentraci pod 1 % hmot. •Vlivy na viskozitu mají i soli či formaldehyd (TEN VYTVÁŘÍ NEROZPUSTNÉ GELY) •Podobná je reakce s ionty Al, Cr a Fe > činění kůží •Nadměrným zahříváním nad 35 °C klesá MW a tím i viskozita a zhoršují se vlastnosti Klih &ŽELATINA a KONZERVÁTOR – RESTAURÁTOR II 3. 12. 2015 PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 9 2015 BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I 54 Detail Technická želatina img872.jpg Klih &ŽELATINA a KONZERVÁTOR – RESTAURÁTOR III 3. 12. 2015 PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 9 2015 BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I 55 Detail Technická želatina img873.jpg Klih &ŽELATINA a KONZERVÁTOR – RESTAURÁTOR IV 3. 12. 2015 PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 9 2015 BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I 56 Detail Technická želatina img874.jpg Klih &ŽELATINA a KONZERVÁTOR – RESTAURÁTOR V •HLAVNÍ PARAMETRY KVALITY • želatiny a klihu •Viskozita roztoku > vyšší viskozita > pevnější spoj •Pevnost gelu • 3. 12. 2015 PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 9 2015 BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I 57 Detail Technická želatina Klih &ŽELATINA a KONZERVÁTOR – RESTAURÁTOR VI 3. 12. 2015 PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 9 2015 BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I 58 Detail Technická želatina •Lepení dřeva, •Knižní vazba, •Pojivo barev, •Podklady pod malbu •Pojení netkaného textilu • •Fotografické desky a filmy •Odlévací formy •Podklady pro zlacení • 3.Koželužství –3.1 Kůže versus useň –3.2 Postup činění kůží – 3. 12. 2015 PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 9 2015 BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I 59 3.1 Kůže versus useň 3. 12. 2015 PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 9 2015 BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I 60 Kůže versus useň 3. 12. 2015 PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 9 2015 BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I 61 Detail Technická želatina ŘEZ KŮŽÍ.jpg KŮŽE = TO CO SE ZÍSKÁ PO USMRCENÍ ZVÍŘETE USEŇ = ZPRACOVANÁ KŮŽE PRO VÝROBU USNĚ JE VÝZNAMNÁ ŠKÁRA. POKOŽKA I PODKOŽNÍ VAZIVO SE ODSTRAŇUJÍ V PRŮBĚHU ZPRACOVÁNÍ Složení kůže 3. 12. 2015 PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 9 2015 BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I 62 Detail Technická želatina ŘEZ KŮŽÍ.jpg • bílkoviny • fibrilární (kolagen) • globulární (např. albumin, odstraňují se před činěním) • tuky • voda • anorganické látky ZPRACOVANÍ KŮŽE na USEŇ = ČINĚNÍ KŮŽE Kůže – SLOŽENÍ ŠKÁRY 3. 12. 2015 PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 9 2015 BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I 63 Detail Technická želatina •KOLAGEN –VLÁKNA VYTVÁŘEJÍ TROJROZMĚRNOU STRUKTURU •POVRCHOVÁ VRSTVA ŠKÁRY = PAPILÁRNÍ VRSTVA •Spodní vrstva škáry = RETIKULÁRNÍ VRSTVA •Poměr tloušťek PAPILÁRNÍ versus RETIKULÁRNÍ vrstvy určuje kvalitu kůže a u různých živočichů se liší • TEPLOTA SMRŠTĚNÍ Kůže VERSUS USEŇ 3. 12. 2015 PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 9 2015 BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I 64 Detail Technická želatina img875.jpg TEPLOTA SMRŠTĚNÍ Uvolnění vodíkových vazeb mezi vlákny kolagenu vlivem zvýšené teploty a smrštění takto uvolněných vláken Tento proces je NEVRATNÝ Kůže VERSUS USEŇ •USEŇ je ve vlhkém prostředí odolnější vůči mikroorganismům •USEŇ má vyšší chemickou stabilitu, méně botná ve vodě •USEŇ má lepší a výhodnější mechanické vlastnosti a v suchém stavu je měkká a vláčná •USEŇ má vyšší TEPLOTU SMRŠTĚNÍ • • 3. 12. 2015 PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 9 2015 BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I 65 Detail Technická želatina 3.2 Postup činění kůží 3. 12. 2015 PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 9 2015 BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I 66 3. 12. 2015 PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 9 2015 BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I 67 img267.jpg Asi jen pro modifikaci 3. 12. 2015 PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 9 2015 BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I 68 Kde byli koželuhové v Brně.jpg V Brně máme ulice JIRCHÁŘSKÁ a KOŽELUŽSKÁ POSTUP zpracování kůže na USEŇ 3. 12. 2015 PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 9 2015 BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I 69 Detail Technická želatina 1.Konzervování 2.Máčení 3.Loužení 4.Odchlupování 5.Mízdření 6.Odvápňování 7.Moření 8.ČINĚNÍ 9.Mazání (tukování) 10. KOLAGEN – PŘÍČNÉ VAZBY IN VITRO 1 3. 12. 2015 PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 9 2015 BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I 70 Kolagen příčné vazby IN VITRO 1.jpg KOLAGEN – PŘÍČNÉ VAZBY IN VITRO JSOU CHEMICKOU PODSTATOU ČINĚNÍ KŮŽE NA USEŇ 3. 12. 2015 PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 9 2015 BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I 71 Kolagen příčné vazby IN VITRO 2.jpg Činění kůže na USEŇ 3. 12. 2015 PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 9 2015 BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I 72 Detail Technická želatina •Činění kůže je CHEMICKÁ OPERACE, kdy reagují funkční skupiny KOLAGENU s ČINÍCÍ LÁTKOU •ČINÍCÍ LÁTKY 1.TŘÍSLOVINY (HYDROLYZOVATELNÉ NEBO KONDENZOVANÉ) 2.KAMENCE (SÍRANY HLINITO-DRASELNÉ) 3.CHROMITÉ SLOUČENINY ČINĚNÍ kůže na USEŇ Podobnost s VULKANIZACÍ kaučuku na PRYŽ 3. 12. 2015 PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 9 2015 BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I 73 Detail Technická želatina •Činění kůže je CHEMICKÁ OPERACE (REAKCE), kdy reagují funkční skupiny KOLAGENU s ČINÍCÍ LÁTKOU a vytvářejí SÍŤ MEZI MAKROMOLEKULAMI KOLAGENU • •VULKANIZACE kaučuku na PRYŽ je CHEMICKÁ OPERACE (VULKANIZACE) vytvářející SÍŤ MEZI MAKROMOLEKULAMI POLYIZOPRENU TŘÍSLOČINĚNÍ kůže na USEŇ 1 3. 12. 2015 PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 9 2015 BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I 74 Detail Technická želatina •PODSTATOU je interakce –OH nebo SO3- skupin třísloviny s postranními skupinami v řetězci KOLAGENU za vytvoření VODÍKOVÝCH VAZEB • img876.jpg TŘÍSLOČINĚNÍ kůže na USEŇ 2 3. 12. 2015 PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 9 2015 BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I 75 Detail Technická želatina img879.jpg img880.jpg img881.jpg Vazba kovalentní CHINONU s AMINOSKUPINAMI Vazba VODÍKOVÁ s IMIDOSKUPINAMI Vazba kovalentní CHINONU s AMINOSKUPINAMI + Vazba VODÍKOVÁ s IMIDOSKUPINAMI CHROMOČINĚNÍ kůže na USEŇ 1 3. 12. 2015 PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 9 2015 BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I 76 Detail Technická želatina •PODSTATOU je interakce –COOH KOLAGENU za vytvoření NA KOMPLEXNÍ SLOUČENINU CHRÓMU • img878.jpg 3. 12. 2015 PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 9 2015 BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I 77 img261.jpg 3. 12. 2015 PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 9 2015 BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I 78 Detail Technická želatina lossy-page1-458px-Possible_Chromium(III)_Tanning_Mechanisms_tif.jpg KAMENCOVÉ ČINĚNÍ kůže na USEŇ 3. 12. 2015 PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 9 2015 BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I 79 Detail Technická želatina img259.jpg