• Mikroskopické houby (Bi6620) Výživa hub Ekologie hub MASARYKOVA UNIVERZITA PŘÍRODOVĚDECKÁ FAKULTA ÚSTAV EXPERIMENTÁLNÍ BIOLOGIE ČESKÁ SBÍRKA MIKROORGANISMŮ http://www.sci.muni.cz/ccm • http://en.wikipedia.org/wiki/Mycorrhiza http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/a5/Mycorrhizal_root_tips_%28amanita%29.jpg/22 0px-Mycorrhizal_root_tips_%28amanita%29.jpg frontal-cortex: It all started with… Cordyceps is a genus of ascomycete fungi (sac fungi) that includes about 400 identified species and many yet to be described. All Cordyceps species are endoparasitoids, mainly on insects and other arthropods (they are thus entomopathogenic fungi); a few are parasitic on other fungi. When a Cordyceps fungus attacks a host, the mycelium invades and eventually replaces the host tissue, while the elongated fruiting body (ascocarp) may be cylindrical, branched, or of complex shape. Some Cordyceps species are able to affect the behavior of their insect host: Cordyceps unilateralis causes ants to climb a plant and attach there before they die. This ensures the parasite’s environment is at an optimal temperature and humidity, and that maximal distribution of the spores from the fruiting body that sprouts out of the dead insect is achieved. (Wikipedia) http://abys-mal.tumblr.com/post/34723991202/frontal-cortex-it-all-started-with-cordyceps Výživa hub a houbových organizmů ČESKÁ SBÍRKA MIKROORGANISMŮ http://www.sci.muni.cz/ccm •Příjem živin •- způsob výživy heterotrofní •- příjem organických látek živočišného a rostlinného původu •- fagocytóza – pohlcování buněk nebo potravních částic typická pro myxaméby hlenek -získávají živiny nejjednodušší cestou – nejprve jsou využity rozpustné cukry a aminokyseliny => poté škrob => pak celulóza a pektiny => nakonec lignin a tuky •- příjem pouze nízkomolekulárních látek (jednoduché cukry – mono- a disacharidy, aminokyseliny, mastné kyseliny, steroly, vitamíny) •- buněčná stěna – má porézní strukturu, propouští vodu s drobnými molekulami. Její funkce je hlavně strukturní, ale může na sebe vázat ionty. •- plazmatická membrána – má mechanizmy pro selektivní příjem dalších látek - Výživa houbových organismů ČESKÁ SBÍRKA MIKROORGANISMŮ http://www.sci.muni.cz/ccm •Transport živin •- pasivní difúze – velmi pomalá, vyrovnávání koncentrace látky uvnitř a vně buňky •- usnadněná difúze – rychlejší proces přes přenašeč nebo proteinový kanál •- aktivní transport za účasti specifických přenašečů (permeáz) lokalizovaných na membráně – tento proces vyžaduje přísun energie (ATP). • http://sszdra-karvina.cz/bunka/bi/04tra/obr/transporty.jpg http://sszdra-karvina.cz/bunka/bi/04tra/trashr.htm Výživa houbových organismů ČESKÁ SBÍRKA MIKROORGANISMŮ http://www.sci.muni.cz/ccm •Transport živin • •- přijímané látky se šíří hyfami díky perforovaným přehrádkám, které umožňují propojení protoplazmy celé houby •- přenos látek probíhá na úrovni mikrometrů až po "dálkovou dopravu" v řádu desítek metrů (a možná stovek či kilometrů...?) • Mycel_provazce http://www.anbg.gov.au Výživa houbových organismů •Způsob získávání živin * složitější látky (polysacharidy, pektiny, proteiny, lignin) jsou rozkládány vně buněk za pomoci extracelulárních enzymů * často se jedná o hydrolytické enzymy vytvářené poblíž růstového vrcholu hyfy a přes plazmatickou membránu dochází k jejich exkreci * produkty štěpení vstupují do buněk kde jsou dále zpracovány intracelulárními enzymy a začleněny do metabolismu * proces ztrátový, náročný na výrobu enzymů • ČESKÁ SBÍRKA MIKROORGANISMŮ http://www.sci.muni.cz/ccm Extracelulární enzymy škrob => α -amyláza celulóza => endoceluláza, exoceluláza, β-glukozidáza pektin => pektinesteráza, polymethyl galakturonáza proteiny => exopeptidázy (α-aminoacylpeptidáza), endopeptidázy (serin proteináza) Výživa houbových organismů •Voda * důležitá pro difúzi živin a enzymů * zdrojem kyslíku a vodíku pro metabolismus buněk * dostupnost vody v substrátu (vodní aktivita) * dostupnost vody v atmosféře (relativní vlhkost) * houby potřebují v průměru relativní vlhkost nejméně 70 %, resp. vodní aktivitu 0,7 -optimum pro makromycety je 0,99 -kvasinky 0,87 -běžné mikromycety 0,8 -extrém je 0,6 -pod 0,55 dochází k denaturaci DNA -pro srovnání syrové maso má hodnotu vodní aktivity 0,98; sušené ovoce kolem 0,75; suché těstoviny 0,5 - ČESKÁ SBÍRKA MIKROORGANISMŮ http://www.sci.muni.cz/ccm http://files.prirodnienergie.webnode.cz/200000260-57868587f5/voda.jpg Výživa houbových organismů •Uhlík •extracelulární enzymy rozkládají polysacharidy na monosacharidy rozpustné ve vodě, které pak mohou projít buněčnou stěnou •v buňce jsou převedeny na glukózo-6-fosfát • •Zdroje: * jednoduché cukry, škrob (α-amyláza) * organické kyseliny (mléčná, octová, jablečná, …) * lipidy (lipáza) - lipolytické houby (patogenní druhy, entomofágní druhy, Malassezia) * nerozpustné polysacharidy - celulóza, hemicelulóza, pektiny (endoceluláza, exoceluláza, β-glukozidáza) - celulolytické houby (Ascomycota a Basidiomycota) * lignin - obtížně rozložitelný komplex látek (Basidiomycota produkující ligninolytické enzymy) – ligninolytické houby • ČESKÁ SBÍRKA MIKROORGANISMŮ http://www.sci.muni.cz/ccm http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcS16TVYgutBAZHVO7c3vmg5Vm4PZGPW3B_hQ4zuVNdDhCpe2TES Výživa houbových organismů •Zdroje: * alkoholy vícesytné (glycerol) i jednosytné (ethanol, methanol) * uhlovodíky (Hormoconis resinae, Aspergillus fumigatus rostou v nádržích s kerosinem) ČESKÁ SBÍRKA MIKROORGANISMŮ http://www.sci.muni.cz/ccm Hormoconis resinae (Amorphotheca resinae) http://genome.jgi.doe.gov/Amore1/Amore1.home.html Hormoconis resinae http://www.pfdb.net/photo/mirhendi_h/box020909/standard/a_fumigatus_s.jpg Aspergillus fumigatus http://www.pfdb.net/html/species/s11.htm http://www.historycentral.com/aviation/fpostwar/kc_10.jpg Výsledek obrázku pro Hormoconis resinae https://openi.nlm.nih.gov/detailedresult.php?img=PMC2104743_235fig3&req=4 Výživa houbových organismů •Dusík • •Zdroje: * bílkoviny získávané z živých (parazité, „dravé houby“) nebo mrtvých živočichů * proteolytickými enzymy (proteináza) rozštěpeny na aminokyseliny – proteolytické houby * chitin rozkládán chitinázou (Chytriomyces spp. rovněž Mortierella, Aspergillus, Trichoderma, Humicola, Verticillium) - chitinolytické houby * lignin (peroxidázy) - ligninolytické houby * močovina (ve velkém množství toxická) * puriny při rozkladu DNA * keratin (Chytridiomycota, askomycety z řádu Onygenales) keratinofilní houby * soli dusičnanů (hnojivo), amoniak (uvolňujícího se při rozkladu rostlinných nebo živočišných zbytků) * houby nedokáží fixovat N2 • ČESKÁ SBÍRKA MIKROORGANISMŮ http://www.sci.muni.cz/ccm http://mail.zsebenese.opava.cz/tabulka/n.jpg Výživa houbových organismů •Fosfor * transportován ve formě H2PO4 •Síra * je přijímána ve formě SO42–, z rostlin cholin-O-sulfát, tyrosin-O-sulfát * důležitý pro syntézu cysteinu a methioninu •Hořčík, draslík * zdrojem jsou zejména jejich soli například MgSO4, K3PO4 •Vápník, sodík * vzácněji jen některé houby (mořské houby ve formě NaCl) • * pro výživu hub je důležitá kombinace prvků, především poměr C:N a C:P * nedostatek N – zpomalení růstu a metabolismu – zpomalení rozkladu organické hmoty houbami • ČESKÁ SBÍRKA MIKROORGANISMŮ http://www.sci.muni.cz/ccm http://www.planetarium.cz/old/obrazy/pandulak.jpg Výživa houbových organismů •Stopové prvky • •Fe, Cu, Mn, Mo, Zn, Ni * transport nejčastěji pomocí siderophorů • (uvolněny ven z buňky à navážou kovový iont à přenašečem dovnitř buňky) • •Měď * nutná ve stopovém množství, ale toxická ve vyšších koncentracích * úplně prvním fungicidním přípravkem (bordeauxská jícha z dílny Pierre-Marie-Alexise Millardeta) • • • • ČESKÁ SBÍRKA MIKROORGANISMŮ http://www.sci.muni.cz/ccm http://lsb380.plbio.lsu.edu/Highway%20markers%20folder/2008%20highway%20markers/Millardet%20and%20B ordeaux%20/millardet_ds.jpg http://lsb380.plbio.lsu.edu/Highway%20markers%20folder/2008%20highway%20markers/Millardet%20and%20B ordeaux%20/Millardet.html Výživa houbových organismů •Energetické procesy •oxidace * dýchání, v aerobních podmínkách, uvolňuje se CO2 a voda •fermentace * kvašení, v anaerobních podmínkách * vzniká etanol (alkoholová fermentace) – Zygomycota, Ascomycota * kyselina mléčná (mléčná fermentace) – Chytridiomycota, Oomycota * • ČESKÁ SBÍRKA MIKROORGANISMŮ http://www.sci.muni.cz/ccm Nerezové a keramické nádoby ve sklepech vinařství Beneš http://www.bonuseventus.cz/vyroba-vina.html Výživa houbových organismů •Kyslík • •Obligátní aerobové •- O2 nutně potřebují – obligátně oxidativní • •Fakultativní anaerobové (většina hub) •- dokáží žít v podmínkách s i bez O2, v aerobních podmínkách lepší růst - fakultativně fermentativní (většina hub) •- snáší přítomnost O2, vyžadují vysoké koncentrace CO2 (5-20%), Blastocladia - obligátně fermentativní • • • ČESKÁ SBÍRKA MIKROORGANISMŮ http://www.sci.muni.cz/ccm http://www.winsk.sk/resize/domain/oxy/files/o2.jpg?w=200&h=200?w=200&h=200 Blastocladia http://www.life.uiuc.edu/ib/471/lectures/371_day13/Lecture13_gallery/pages/FBlastocladia.htm Výživa houbových organismů •Kyslík • •obligátní anaerobové •žijí pouze v podmínkách bez O2, O2 je pro ně toxický, Neocallimastix - anaerobní saprobionti v zažívacím traktu býložravců - obligátně fermentativní • • ČESKÁ SBÍRKA MIKROORGANISMŮ http://www.sci.muni.cz/ccm http://grupthinkpro.s3.amazonaws.com/grupthinklive90f9e86489c3ba1f8bb4c3f455a00a58 http://www.grupthink.com/answer/38857/Neocallimastix Neocallimastix Ekologie hub •Význam hub v prostředí • * rozklad (dekompozice) organické hmoty na anorganické složky (minerální látky, CO2 - mineralizace), které tak vrací zpět do půdy a ovzduší * zásadní význam v koloběhu uhlíku, který získávají zejména rozkladem polysacharidů (celulózy, ligninu aj.), ale i tuků a jiných látek – jejich rozklad finálně vede až k CO2 * význam v koloběhu dusíku, který rozkládají na NH3, po uvolnění do půdy je amoniak oxidován na NO2– nebo NO3–, případně denitrifikačními bakteriemi převeden na N2 * humifikace – z organických látek rozložených jen do určitého stupně jsou syntetizovány látky humusové • * ČESKÁ SBÍRKA MIKROORGANISMŮ http://www.sci.muni.cz/ccm http://www.uel.cz/download/Multimedialni_ucebni_text/images/14.3.jpg http://www.uel.cz/download/Multimedialni_ucebni_text/yznam_zivisne_slozky.htm Ekologie hub •Autekologie * zkoumá ekologické vztahy jednotlivých organizmů – specificitu habitatu – geografickou distribuci – fyziologické charakteristiky – interakce s ostatními organismy – „chování druhu“ (růst, reprodukce, adaptace) – zahrnuje laboratorní pokusy/pozorování a práci v terénu Výstupem autekologické studie je důkladná znalost fyziologických vlastností, nároků a růstových parametrů jednotlivých hub (resp. jejich vybraných kmenů), často za zjednodušených a optimálních laboratorních podmínek * ČESKÁ SBÍRKA MIKROORGANISMŮ http://www.sci.muni.cz/ccm Devils_Rock_odbery.jpg J:\CCM\Monika\Antarktida\Antarctida meristematic fungi\CDA-PDA 1C 3mes-10C.JPG Ekologie hub •Synekologie * studuje vztahy společenstev organismů k prostředí – celkové počty druhů zvolené synuzie (skupina druhů organismů téže životní formy žijící na společném stanovišti) • – relativní frekvenci druhů (četnost) • – zahrnuje izolace, sběry z terénu a mnohorozměrné analýzy •Výsledky synekologické studie poskytnou •znalost společenstva, spektra druhů, •sukcese, četnosti vybraných druhů. ČESKÁ SBÍRKA MIKROORGANISMŮ http://www.sci.muni.cz/ccm Ekologie hub •Faktory prostředí •Faktory ovlivňující výskyt a růst hub na různých stanovištích: * klimatické: srážky a vlhkost, teplota, vzduch a jeho pohyb, světlo * edafické: skladba substrátu, jeho fyzikální a chemické vlastnosti * topografické: poloha stanoviště – nadmořská výška, orientace, reliéf terénu * biotické: vzájemné ovlivňování živých organismů v rámci biotopu * antropické: přímé či nepřímé působení člověka * ČESKÁ SBÍRKA MIKROORGANISMŮ http://www.sci.muni.cz/ccm image http://gyanforum.com/discussion/716/biotic-and-abiotic-factors Ekologie hub •Klimatické faktory •Voda * životní prostředí pro některé zástupce (Chytridiomycota nebo vodní hyfomycety) * půdní voda a voda na povrchu rostlin umožňuje šíření zoospor (parazitické houby) * přítomnost vody v substrátu, relativní vzdušná vlhkost * přítomnost vodní kapky se uplatňuje při uvolňování spor i celých sporangií (Pilobolus) * ČESKÁ SBÍRKA MIKROORGANISMŮ http://www.sci.muni.cz/ccm J:\CCM\Monika\Borneo\P8160034.TIF J:\CCM\Monika\Borneo\P8160005.TIF Pilobolus http://starcentral.mbl.edu/microscope/portal.php?pagetitle=assetfactsheet&imageid=12425 Ekologie hub •Klimatické faktory •Voda * transport vody do buňky se děje na základě rozdílu vodních potenciálů buňky a prostředí * buňky hub přijímají vodu v případě, že mají nižší potenciál než okolní prostředí • ČESKÁ SBÍRKA MIKROORGANISMŮ http://www.sci.muni.cz/ccm kapky na listech , HYDROCLAR Ekologie hub •Klimatické faktory •Voda •xerofilní houby (osmofilní) - optimum růstu v koncentrovaných roztocích či v suchých podmínkách. Schopné růst při vodní aktivitě 0,85 a nižší a zároveň by měly růst rychleji v podmínkách s vodní aktivitou nižší než 1 •xerotolerantní (osmotolerantní) - rostou při vyšším potenciálu, ale snáší i nižší daný vysokou koncentrací rozpuštěných, osmoticky aktivních, organických i anorganických látek. Rostou pouze v rozmezí vodní aktivity od 1 do 0,85 nebo tolerují i nižší vodní aktivitu než 0,85, ale jejich růst je nejrychlejší při nejvyšší vodní aktivitě •Zdroj: substráty s nízkou vodní aktivitou (0,6 a nižší), s vysokým obsahem cukrů 20-50% nebo solí (sušené potraviny, marmeláda, čokoláda …), aridní oblasti, hypersalinní vody •Zástupci řádu Eurotiales (Emericella, Eurotium, Neosartorya, Talaromyces……), bazidiomyceta Wallemia sebi • ČESKÁ SBÍRKA MIKROORGANISMŮ http://www.sci.muni.cz/ccm http://www.sci.muni.cz/ueb/mik/Miniatlas/images/plisne/lupa/Wallemia%20sebi%20CCF%203005%20lupa.jpg http://www.sci.muni.cz/ueb/mik/Miniatlas/images/plisne/mikro/Wallemia%20sebi%20CCF%203005%20mikro.j pg http://www.sci.muni.cz/ueb/mik/Miniatlas/wal.htm Ekologie hub •Klimatické faktory •Voda •hygrofilní – druhy rostoucí i fruktifikující na substrátech (detrit, dřevo) ponořeném ve vodě (vodní hyfomycety Anguillospora, Articulospora, Flagellospora, Lunulospora, Tetracladium ……) ČESKÁ SBÍRKA MIKROORGANISMŮ http://www.sci.muni.cz/ccm ファイル:Clavariopsis aquatica 01.jpg Clavariopsis aquatica http://www.scielo.org.ve/img/fbpe/abv/v30n2/img263.gif http://www.scielo.org.ve/scielo.php?pid=S0084-59062007000200005&script=sci_arttext http://ja.wikipedia.org/wiki/%E3%83%95%E3%82%A1%E3%82%A4%E3%83%AB:Clavariopsis_aquatica_01.jpg Ekologie hub •Klimatické faktory •Voda •halofilní – rostou při nízkém potenciálu daném anorganickými ionty (druhy mořské, slaništní) Basipetospora halophila – obligátní halofil ČESKÁ SBÍRKA MIKROORGANISMŮ http://www.sci.muni.cz/ccm http://old.fooddata.nl/Fooddata_CMS/Database/upload/Basipetospora%20halophila.jpg http://old.fooddata.nl/Fooddata/index/microorganisme.asp?MOKlasse=KL0010&MOCode=MO_6150&Stap=3 •http://www.vyletnik.cz/images/vylet/uzivatele/michellin/soos-53e.jpg Ekologie hub •pH * ovlivňuje aktivity enzymů nebo funkce membrán * ovlivnění dostupnosti živin; při nízkém pH jsou uvolňovány a dostupné ionty Al3+, Cu2+, Fe3+, zatímco při vysokém pH jsou kovy nerozpustné, mohou chybět např. Cu2+, Mn2+, Zn2+ * optimum pH 5 - 6,5 (tolerují rozsah pH 4 – 7) * uvnitř hyf pH 7 * oproti bakteriím houby dominují v kyselejších půdách * v laboratorních podmínkách byl zjištěn růst při pH blízkém 0 Trichosporon cerebriae, pH 1,5 Candida krusei, Rhodotorula mucilaginosa i pH 9 Saccharomyces fragilis * v přírodních podmínkách je rozmezí užší ČESKÁ SBÍRKA MIKROORGANISMŮ http://www.sci.muni.cz/ccm http://www.fnplzen.cz/mykoatlas/kvasinky/Rhodot_ma_celk_1b.jpg Rhodotorula mucilaginosa http://www.fnplzen.cz/mykoatlas/kvasinky/Rhodotorula.html Ekologie hub •Teplota * různé druhy hub mají různá teplotní minima, optima a maxima * překročením mezních hodnot se zastavuje činnost buněk následkem denaturace klíčových enzymů nebo zhroucení regulačních mechanismů metabolismu * výkyvy teplot snáší trvalé útvary (např. sklerocia, chlamydospory, konidie, spory), citlivé je zejména mycelium * optimální teplota nemusí být stejná pro vegetativní růst a pro fruktifikaci * v laboratorních podmínkách je rychlost růstu a metabolické pochody nejrychlejší při optimální teplotě, v přírodních podmínkách je růst ovlivněn konkurenčními vztahy jiných organizmů ČESKÁ SBÍRKA MIKROORGANISMŮ http://www.sci.muni.cz/ccm Ekologie hub •Teplota * psychrofilní druhy - neschopné růstu nad 20 °C optimum pod 15°C * psychrotolerantní druhy - rostou i při nízkých teplotách, optimum mají kolem ± 20 °C * mezofilní druhy - většina druhů dokáže růst 4 - 30°C, optimum 20 - 25°C * termotolerantní druhy - optimum ± 20°C, dokáží růst i při 50°C * termofilní druhy - neschopné růstu pod 20 °C, maximum ± 55 °C • ČESKÁ SBÍRKA MIKROORGANISMŮ http://www.sci.muni.cz/ccm Ekologie hub •Teplota •Termofilní druhy • •- nejvyšší teplota pro růst 61,5°C, Dactylaria gallopava (termální vývěry) •- na pouštích mikrokoloniální druhy (Lichenothelia) •- termofilní druhy v kompostech, hnízdech ptáků, krokodýlů, … • ČESKÁ SBÍRKA MIKROORGANISMŮ http://www.sci.muni.cz/ccm http://bioinfo.bact.wisc.edu/themicrobialworld/LAHT/gps.jpg http://bioinfo.bact.wisc.edu/themicrobialworld/LAHT/b10.html This is a plate culture of Ochroconis gallopavum, formerly Dacty These are conidia on conidiophores of Ochroconis gallopavum, for http://totallyfreeimages.com/120406/These-are-conidia-on-conidiophores-of-Ochroconis-gallopavum,-fo r Dactylaria gallopava Ekologie hub •Teplota •Termotolerantní druhy • •termotolerantní druhy: Mucor pusillus, Chaetomium thermophile, Thermomyces lanuginosus, Thermoascus aurantiacus … • ČESKÁ SBÍRKA MIKROORGANISMŮ http://www.sci.muni.cz/ccm http://www.biology.ed.ac.uk/archive/jdeacon/microbes/thermo.htm http://www.biology.ed.ac.uk/archive/jdeacon/microbes/tlanug2.jpg Thermomyces lanuginosus http://www.biology.ed.ac.uk/archive/jdeacon/microbes/thermas2.jpg Thermoascus aurantiacus - kleistothecia Ekologie hub •Teplota • •druhy přežívající (nerostou) teploty +70°C, je ale nutné sucho •- askospory Talaromyces flavus přežijí i 80°C •- konidie čeledi Trichocomaceae přežijí i požár (exp. přežily 105°C, izolovány i z borky po požáru) • ČESKÁ SBÍRKA MIKROORGANISMŮ http://www.sci.muni.cz/ccm http://wikimedia.org/wikipedia/commons/2/26/Forest_fire_aftermath.jpg http://www.bcrc.firdi.org.tw/fungi/showImage.jsp?id=IM200802030030 Talaromyces flavus http://www.bcrc.firdi.org.tw/fungi/fungal_detail.jsp?id=FU200802030015 Stock Photo titled: Forest Fire Aftermath, Yellowstone National Park, Wyoming, unlicensed use prohibited Ekologie hub •Teplota •psychrotolerantní kmeny mezofilních druhů – Antarktida • • ČESKÁ SBÍRKA MIKROORGANISMŮ http://www.sci.muni.cz/ccm Ekologie hub •Teplota •psychrotolerantní kmeny mezofilních druhů – Antarktida • • ČESKÁ SBÍRKA MIKROORGANISMŮ http://www.sci.muni.cz/ccm Ekologie hub •Teplota •psychrotolerantní kmeny mezofilních druhů – Antarktida • • ČESKÁ SBÍRKA MIKROORGANISMŮ http://www.sci.muni.cz/ccm Ekologie hub •Teplota •psychrotolerantní kmeny mezofilních druhů – Antarktida • • ČESKÁ SBÍRKA MIKROORGANISMŮ http://www.sci.muni.cz/ccm Ekologie hub •Teplota •psychrotolerantní druhy - uskladněné maso •(Thamnidium, Mucor, Cladosporium, Penicillium) • • ČESKÁ SBÍRKA MIKROORGANISMŮ http://www.sci.muni.cz/ccm Thamnidium.jpg Thamnidium elegans https://botany.natur.cuni.cz/en/taxonomy/term/124 Ekologie hub •Teplota •psychrofilní druhy •- Antarktida • • ČESKÁ SBÍRKA MIKROORGANISMŮ http://www.sci.muni.cz/ccm Ekologie hub ČESKÁ SBÍRKA MIKROORGANISMŮ http://www.sci.muni.cz/ccm Ekologie hub •Teplota •psychrofilní druhy •- Antarktida • • ČESKÁ SBÍRKA MIKROORGANISMŮ http://www.sci.muni.cz/ccm Ekologie hub •Teplota •psychrofilní druhy •- Antarktida • • ČESKÁ SBÍRKA MIKROORGANISMŮ http://www.sci.muni.cz/ccm Ekologie hub •Teplota •psychrofilní druhy •- Antarktida • ČESKÁ SBÍRKA MIKROORGANISMŮ http://www.sci.muni.cz/ccm Ekologie hub •Světlo * vliv na tvorbu spor a plodnic (u dřevokazných druhů) * nutné pro tvorbu sporokarpů hlenek * u některých hub byly pozorovány reakce na ultrafialové záření a blízké modré světlo * UV: • - indikuje tvorbu karotenoidů, které hrají ochrannou roli proti volným radikálům • - indukuje tvorbu melaninu, poskytujícího "univerzální ochranu" proti UV záření, radioaktivitě, vyschnutí (váže velké množství vody), extrémním teplotám, reaktivním látkám (H2O2, volné radikály), lytickým enzymům (glukanáza, chitináza), zpevňuje buněčné stěny, váže a akumuluje kovy (Zn, Fe, Cu až 50x více oproti okolí) a u patogenních druhů může působit i jako virulentní faktor ČESKÁ SBÍRKA MIKROORGANISMŮ http://www.sci.muni.cz/ccm http://www.germicidni-lampy.cz/images/uv-zareni.jpg http://www.germicidni-lampy.cz/charakteristika-uv-zareni.html Ekologie hub •Světlo • * některé druhy hub vyžadují pro sporulaci střídání světelné a temnostní fáze * „Black light“ – blízké UV (300-380 nm), indukuje sporulaci (v kombinaci s tmou např. 12h/12h po dobu 3-4 dnů) * •Receptory * viditelné světlo - receptorem jsou flavonoidy vázané na membránu * UV - receptory mykochromy a mykosporiny • ČESKÁ SBÍRKA MIKROORGANISMŮ http://www.sci.muni.cz/ccm