PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 9 2016 BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I 1 PŘÍRODNÍ POLYMERY Bílkovinná vlákna I - KOLAGEN RNDr. Ladislav Pospíšil, CSc. 7. 12. 2016 Časový plán 7. 12. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 8 2016 2 LEKCE téma 1 Úvod do předmětu - Struktura a názvosloví přírodních polymerů, literatura 2 Deriváty kyselin, - přírodní pryskyřice, vysýchavé oleje, šelak 3 Vosky 4 Přírodní gumy, Polyterpeny – přírodní kaučuk, získávání, zpracování a modifikace 5 Polyfenoly – lignin, huminové kyseliny 6 Polysacharidy I – škrob 30. 11. Polysacharidy II – celulóza (DOKONČENÍ LEKCE) 7. 12. Kasein, syrovátka, vaječné proteiny 7. 12. Bílkovinná vlákna I - kolagen 14. 12. Bílkovinná vlákna II – fibroin atd. 14. 12. Identifikace přírodních látek (POKUD TO STIHNEME) Bylo již probráno v přednášce 9: Kasein, syrovátka, vaječné proteiny 1.Chemie peptidů a proteinů ( bílkovin) 2.Nadmolekulární stuktura peptidů a proteinů ( bílkovin) 7. 12. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 9 2016 BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I 3 •P. Mokrejš: Aplikace přírodních polymerů – Návody k laboratorním cvičením z předmětu, skripta UTB Zlín, 2008 •P. Mokrejš, F. Langmaier: Aplikace přírodních polymerů, skripta UTB Zlín, 2008 •Ing. J. Dvořáková: PŘÍRODNÍ POLYMERY, VŠCHT Praha, Katedra polymerů, skripta 1990 •J. Zelinger, V. Heidingsfeld, P. Kotlík, E. Šimůnková: Chemie v práci konzervátora a restaurátora, ACADEMIA Praha 1987, •A. Blažej, V. Szilvová: Prírodné a syntetické polymery, SVŠT Bratislava, skripta 1985 •M. Mrazík: Koželužská technologie, SNTL Praha 1989 •J. Bajzík, P. Múčka: Chemická technológia kože II, ALFA Bratislava 1987 • • • 7. 12. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 9 2016 BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I 4 7. 12. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 9 2016 BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I 5 img295.jpg 7. 12. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 9 2016 BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I 6 img270.jpg Obsahuje hodně metod na bílkoviny & aminokyseliny a na dřevo, málo na škrob 1.Zopakování základních pojmů týkajících se BÍLKOVIN (přednáška 9) 2.Vláknité bílkoviny 3.Výroba želatiny a klihu 4.Koželužství 1.Kůže versus useň 2.Postup činění kůží 5.Useň a konzervátor - restaurátor 7. 12. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 9 2016 BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I 7 1.Zopakování základních pojmů týkajících se BÍLKOVIN (přednáška 9) 7. 12. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 9 2016 BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I 8 Strukturní hierarchie peptidů a proteinů( bílkovin) •Primární struktura – sled aminokyselin •Sekundární struktura – interakce v rámci jedné makromolekuly •Terciární struktura - interakce v rámci více makromolekul, svazky řetězců nebo nesousedními segmenty polymerního řetězce •Kvartérní struktura – interakce mezi svazky řetězců •Terciární a kvartérní struktury – tomu se budeme věnovat nyní u kolagenu 7. 12. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 9 2016 BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I 9 Dělení proteinů( bílkovin) podle výskytu dalších složek v makromolekule 7. 12. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 9 2016 BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I 10 •JEDNODUCHÉ (PROTEINY) – hydrolýzu se štěpí jen na aminokyseliny •SLOŽENÉ (PROTEIDY) – hydrolýzu se štěpí na aminokyseliny, cukry, tuky, … –LIPOPROTEINY (tuky) –GLYKOPROTEINY (cukry) –FOSFOPROTEINY (fostátové skupiny > KASEIN) –CHROMOPEROTEINY (barviva, např. hemoglobin, melamin) – • Dělení proteinů( bílkovin) podle rozpustnosti ve vodě 7. 12. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 9 2016 BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I 11 •ROZPUSTNÉ (SFÉROPROTEINY) –(TEPLO > KOAGULACE) –Albumin > vaječný bílek –Gluteliny > glutein z pšenice •NEROZPUSTNÉ (SKLEROPROREINY) –Keratiny a a b –Kolageny – – • 2.Vláknité bílkoviny 7. 12. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 9 2016 BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I 12 7. 12. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 9 2016 BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I 13 Primary_and other structures bílkoviny 12102015.png Interakce v rámci jedné makromolekuly Interakce v rámci VÍCE MAKROMOLEKUL Dvě možnosti - struktury 7. 12. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 9 2016 BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I 14 Levels_of_structural_organization_of_a_protein_svg.png Functional proteins have four levels of structural organization: 1) Primary Structure : the linear structure of amino acids in the polypeptide chain 2) Secondary Structure : hydrogen bonds between peptide group chains in an alpha helix or beta 3) Tertiary Structure : three-dimensional structure of alpha helixes and beta helixes folded 4) Quaternary Structure : three-dimensional structure of multiple polypeptides and how they fit together Interakce v rámci jedné makromolekuly Interakce v rámci VÍCE MAKROMOLEKUL Dělení proteinů( bílkovin) podle tvaru molekul či nadmolekulárních útvarů 7. 12. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 9 2016 BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I 15 •VLÁKNITÉ = FIBRILÁRNÍ > HEDVÁBÍ, VLASY, SVALY, VAZIVA •KULOVÉ = GLOBULÁRNÍ > ENZYMY, VAJEČNÉ A MLÉČNÉ BÍLKOVINY, INSULIN, … • DENATURACE a KOAGULACE proteinů 7. 12. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 9 2016 BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I 16 denaturace bílkovin.jpg DENATURACE je ROZRUŠENÍ STRUKTURY BÍLKOVINY KOAGULACE je vytvoření nerozpustné formy bílkoviny z původně rozpustné formy fyzikálním působením, např. tepla (např. bílek při vaření vejce) nebo působením chemických činidel. KOAGULACE je jednou z forem DENATURACE KOAGULACE TEPLEM JE OBVYKLE NEVRATNÁ 7. 12. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 9 2016 BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I 17 Process_of_Denaturation_svg.png Process of Denaturation: 1)Functional protein showing a quaternary structure 2)when heat is applied it alters the intramolecular bonds of the protein 3)unfolding of the polypeptides (amino acids) 1 2 3 7. 12. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 9 2016 BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I 18 Denaturation is a process in which proteins or nucleic acids lose the quaternary structure, tertiary structure and secondary structure which is present in their native state, by application of some external stress or compound such as a strong acid or base, a concentrated inorganic salt, an organic solvent (e.g., alcohol or chloroform), radiation or heat.[3] If proteins in a living cell are denatured, this results in disruption of cell activity and possibly cell death. Denatured proteins can exhibit a wide range of characteristics, from loss of solubility to communal aggregation Protein_Denaturation.png 290px-Chemical_precipitation_diagram_svg.png KOAGULACE TEPLEM ANALOGIE se sponkami 7. 12. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 9 2016 BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I 19 IUPAC definition Process of partial or total alteration of the native secondary, and/or tertiary, and/or quaternary structures of proteins or nucleic acids resulting in a loss of bioactivity. Note 1: Denaturation can occur when proteins and nucleic acids are subjected to elevated temperature or to extremes of pH, or to nonphysiological concentrations of salt, organic solvents, urea, or other chemical agents. Note 2: An enzyme loses its catalytic activity when it is denaturized.[2] 7. 12. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 9 2016 BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I 20 Reversibility and irreversibility In very few cases, denaturation is reversible (the proteins can regain their native state when the denaturing influence is removed). This process can be called renaturation.[6] This understanding has led to the notion that all the information needed for proteins to assume their native state was encoded in the primary structure of the protein, and hence in the DNA that codes for the protein, the so-called "Anfinsen's thermodynamic hypothesis".[7] One example of renaturation is that an egg white can be uncooked using vitamin C or sodium borohydride.[8] PRIMÁRNÍ STRUKTURA proteinů I 7. 12. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 9 2016 BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I 21 Protein_primary_structure_svg.png KOLAGEN jako příklad FIBRILÁRNÍCH PROTEINŮ •KŮŽE, KOSTI, CHRUPAVKY, ŠLACHY, CÉVNÍ STĚNY, ROHOVKY, … •Glycin 27 %, prolin 15 %, sekvence (GLY-X-Y)n •Popsáno do nynějška 15 typů kolagenů, lišících se výskytem a zastoupením aminokyselin •TROPOKOLAGEN – tři vzájemně ovinuté řetězce •TROPOKOLAGEN >samoseskupení v KOLAGENOVÉ FIBRILY > sesíťování přes H můstky > KOLAGENOVÁ VLÁKNA > SVAZKY VLÁKEN •ODBOURÁNÍ KOLAGENU ENZYMEM KOLAGENÓZOU > stárnutí pokožky • 7. 12. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 9 2016 BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I 22 7. 12. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 9 2016 BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I 23 Glycin (Gly, G) Amminoacido_glicina_formula.png Prolin (Pro, P) 800px-Amminoacido_prolina_formula_svg.png PRIMÁRNÍ STRUKTURA proteinů II - KOLAGEN jako příklad (uvedeny počty jednotlivých aminokyselin v makromolekule) 7. 12. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 9 2016 BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I 24 AMK Typ I Typ II Typ III Typ IV Typ V alfa1 alfa2 A B 3-Hyp 1,0 0,0 2,0 — 11 2,5 2,9 4-Hyp 96 86 99 125 130 109 109 Asp 46 44 42 42 51 51 50 Thr 20 20 20 13 23 26 19 Ser 42 43 27 39 37 31 26 Glu 74 66 89 71 84 84 91 Pro 129 113 121 107 61 97 118 Gly 330 336 333 350 310 319 322 Ala 112 102 100 96 33 52 46 Val 20 32 18 14 29 27 18 Gys 1 - - - 2 8 - - Met 8 6 9 8 10 11 8 Ile 6 16 9 13 30 16 19 Leu 18 32 26 22 54 35 39 Tyr 2 2 1 3 6 18 2,1 Xhe 12 10 13 8 27 14 12 Hyl 4,3 8 20 30 10 18 20 Lys 30 22 2 6 10 11 7,3 Arg 49 51 51 46 33 68 50 PRIMÁRNÍ STRUKTURA proteinů III KOLAGEN jako příklad 7. 12. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 9 2016 BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I 25 Typ Molekulární složení Výskyt I [alfa1(I)]2alfa2 V kůži, šlachách, kostech, aortě, plicích atd. II [alfa1(II)]3 Hyalinová chrupavka III [alfa1(III)]3 Stejně jako typ I, dříve se nazýval retikulín IV [alfa1(IV)]3 V bazálních membránách V V novotvarech apod. VI V intersticiální tkáni VII V tkáních epitelu VIII V některých buňkách endotelu IX V chrupavkách spolu s typem II X Je součástí hypertrofických a mineralizujících chrupavek XI V chrupavce XII Vyskytuje se společně s typy I a III 7. 12. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 9 2016 BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I 26 Glu-Met-Ser-Tyr-Gly-Tyr-Asp-Glu-Lys-Ser-Ala-Gly-Val-Ser-Val-Pro– Gly-Pro-Met-Gly-Pro-Ser-Gly-Pro-Arg-Gly-Leu-Hyp-Gly-Pro-Hyp-Gly-Ala-Hyp-Gly-Pro-Gln-Gly-Phe-Gln-Gly -Pro-Hyp- Gly-Glu-Hyp-Gly-Glu-Hyp-Gly-Ala-Ser-Gly-Pro-Met-Gly-Pro-Arg-Gly-Pro-Hyp-Gly-Pro-Hyp-Gly-Lys-Asn-Gly -Asp-Asp- Gly-Glu-Ala-Gly-Lys-Pro-Gly-Arg-Hyp-Gly-Gln-Arg-Gly-Pro-Hyp-Gly-Pro-Gln-Gly-Ala-Arg-Gly-Leu-Hyp-Gly -Thr-AJa- Gly-Leu-Hyp-Gly-Met-Hyl-Gly-His-Arg-Gly-Phe-Ser-Gly-Leu-Asp-Gly-Ala-Lys-Gly-Asn-Thr-Gly-Pro-AIa-Gly -Pro-Lys- Gly-Glu-Hyp-Gly-Ser-Hyp-Gly-Glx-Asx-Gly-Ala-Hyp-Gly-Gln-Met-Gly-Pro-Arg-Gly-Leu-Hyp-Gly-Glu-Arg-Gly -Arg-Hyp- Gly-Pro-Hyp-Gly-Ser-Ala-Gly-Ala-Arg-Gly-Asp-Asp-Gly-Ala-Val-Gly-Ala-Ala-Gly-Pro-Hyp-Gly-Pro-Thr-Gly -Pro-Thr- Gly-Pro-Hyp-Gly-Phe-Hyp-Gly-Ala-Ala-Gly-Ala-Lys-Gly-Glu-Ala-Gly-Pro-Gln-Gly-Ala-Arg-Gly-Ser-Glu-Gly -Pro-Gln- Gly-Val-Arg-Gly-Glu-Hyp-Gly-Pro-Hyp-Gly-Pro-Ala-Gly-Ala-Ala-Gly-Pro-Ala-Gly-Asn-Hyp-Gly-Ala-Asp-Gly -Gln-Hyp- Gly-Ala-Lys-Gly-Ala-Asn-Gly-Ala-Hyp-Gly-Ile-Ala-Gly-Ala-Hyp-Gly-Phe-Hyp-Gly-Ala-Arg-Gly-Pro-Scr-Gly -Pro-Gln- Gly-Pro-Ser-Gly-Ala-Hyp-Gly-Pro-Lys-Gly-Asn-Ser-Gly-Glu-Hyp-Gly-Ala-Hyp-Gly-Asn-Lys-Gly-Asp-Thr-Gly -Ala-Lys- Gly-Glu-Hyp-Gly-Pro-Ala-Gly-Val-Gln-Gly-Pro-Hyp-Gly-Pro-Ala-Gly-Glu-Glu-Gly-Lys-Arg-Gly-Ala-Arg-Gly -Glu-Hyp- Gly-Pro-Ser-Gly-Leu-Hyp-Gly-Pro-Hyp-Gly-Glu-Arg-Gly-Gly-Hyp-Gly-Ser-Arg-Gly-Phe-Hyp-Gly-Ala-Asp-Gly -Val-Ala- Gly-Pro-Lys-Gly-Pro-Ala-Gly-Glu-Arg-Gly-Ser-Hyp-Gly-Pro-Ala-Gly-Pro-Lys-Gly-Ser-Hyp-Gly-Glu-Ala-Gly -Arg-Hyp- Gly-Glu-Ala-Gly-Leu-Hyp-Gly-Ala-Lys-Gly-Leu-Thr-Gly-Ser-Hyp-Gly-Ser-Hyp-Gly-Pro-Asp-Gly-Lys-Thr-Gly -Pro-Hyp- Gly-Pro-Ala-Gly-Gln-Asp-Gly-Arg-Hyp-Gly-Pro-Ala-Gly-Pro-Hyp-Gly-Ala-Arg-Gly-Gln-Ala-Gly-Val-Met-Gly -Phe-Hyp- Gly-Pro-Lys-Gly-Ala-Ala-Gly-Glu-Hyp-Gly-Lys-AIa-Gly-Glu-Arg-Gly-Val-Myp-Gly-Pro-Hyp-Gly-Ala-Val-Gly -Pro-Ala- Gly-Lys-Asp-Gly-Glu-A]a-Gly-Ala-Gln-Gly-Pro-Hyp-Gly-Pro-Ala-Gly-Pro-A,.-Gly-Glu-Arg-Gly-Glu-Gln-Gly -Pro-Ala- Gly-Ser-Hyp-Gly-Phe-Gln-Gly-Leu-Hyp-GIy-Pro-Ala-Gly-Pro-Hyp-Gly-Glu-Ala-Gly-Lys-Hyp-Gly-Glu-Gln-Gly -Val-Hyp- Gly-Asp-Leu-Gly-Ala-Hyp-Gly-Pro-Ser-Gly-Ala-Arg-Gly-Glu-Arg-Gly-Phe-Hyp-Gly-Glu-Arg-Gly-Val-Glu-Gly -Pro-Hyp- Gly-Pro-Ala-GJy-Pro-Arg-Gly-Ala-Asn-Gly-Ala-Hyp-Gly-Asn-Asp-Gly-Ala-Lys-Gly-Asp-Ala-Gly-Ala-Hyp-Gly -Ala-Hyp- Gly-Ser-Gin-Gly-Als-Hyp-Gly-Leu-Gin-Gly-Met-Hyp-Gly-Glu-Arg-Gly-Ala-Ala-Gly-Leu-Hyp-Gly-Pro-Lys-Gly -Asp-Arg- Gly-Asp-Ala-Gly-Pro-Lys-Gly-Aln-Asp-Gly-Ala-Pro-Gly-Lys-Asp-Gly-Val-Arg-Gly-Leu-Thr-Gly-Pro-Ile-Gly -Pro-Hyp- Gly-Pro-Ala-Gly-Ala-Hyp-Gly-Asp-Lys-Gly-Glu-Ala-Gly-Pro-Ser-Gly-Pro-Ala-Giy-Thr-Arg-Gly-Ala-Hyp-Gly -Asp-Arg- Gly-Glu-Hyp-Gly-Pro-Hyp-Gly-Pro-Ala-Gly-Phe-Ala-Gly-Pro-Hyp-Gly-Ala-Asp-Gly-Gln-Hyp-Gly-Ala-Lys-Gly -Glu-Hyp- Gly-Asp-Ala-Gly-Ala-Lys-Gly-Asp-Ala-Gly-Pro-Hyp-Gly-Pro-Ala-Gly-Pro-Ala-Gly-Pro-Hyp-Gly-Pro-Ile-Gly -Asn-Val- Gly-Ala-Hyp-Gly-Pro-Hyl-Gly-Ala-Arg-Gly-Ser-Ala-Gly-Pro-Hyp-Gly-Ala-Thr-Gly-Phe-Hyp-Gly-Ala-Ala-Gly -Arg-Val- Gly-Pro-Hyp-Gly-Pro-Ser-Gly-Asn-Ala-Gly-Pro-Hyp-Gly-Pro-Hyp-Gly-Pro-Ala-Gly-Lys-Glu-Gly-Ser-Lys-Gly -Pro-Arg- Gly-Glu-Thr-Gly-Pro-Ala-Gly-Arg-Hyp-Gly-Glu-Val-Gly-Pro-Hyp-Gly-Pro-Hyp-Gly-Pro-Ala-Gly-Glu-Lys-Gly -Ala-Hyp- Gly-Als-Asp-Gly-Pro-Ala-Gly-Ala-Hyp-Gly-Thr-Pro-Gly-Pro-Gln-Gly-Ile-Ala-Gly-Gln-Arg-Gly-Val-Val-Gly -Leu-Hyp- Gly-Gln-Arg-Gly-Glu-Arg-Gly-Phe-Hyp-Gly-Leu-Hyp-Gly-Pro-Ser-Gly-Glu-Hyp-Gly-Lys-Gln-Gly-Pro-Ser-Gly -Ala-Ser- Gly-Glu-Arg-Gly-Pro-Hyp-Gly-Pro-Met-Gly-Pro-Hyp-Gly-Leu-AlarGly-Pro-Hyp-Gly-Glu-Ser-Gly-Arg-Glu-Gly -Ala-Hyp- Gly-Ala-Glu-Gly-Ser-Hyp-Gly-Arg-Asp-Gly-Ser-Hyp-Gly-Ala-Lys-Gly-Asp-Arg-Gly-Glu-Thr-Gly-Pro-Ala-Giy -Ala-Hyp- Gly-Pro-Hyp-Gly-Ala-Hyp-Gly-Ala-Hyp-Gly-Pro-Val-Gly-Pro-Ala-Gly-Lys-Ser-Gly-Asp-Arg-Gly-Glu-Thr-Gly -Pro-Ala- Gly-Pro-Ile-Gly-Pro-Val-Gly-Pro-Ala-Gly-AIa-Arg-Gly-Pro-Ala-Gly-Pro-Gln-Gly-Pro-Arg-Gly-Asx-Hyl-Gly -Glx-Thr- Gly-Glx-Glx-Gly-Asx-Arg-Gly-Ile-Hyl-Gly-His-Arg-Gly-Phe-Ser-Gly-Leu-Gln-Gly-Pro-Hyp-Gly-Pro-Hyp-Gly -Ser-Hyp- Gly-Glu-Gln-Gly-Pro-Ser-Gly-Ala-Ser-Gly-Pro-Ala-GIy-Pro-Arg-Gly-Pro-Hyp-Gly-Ser-Ala-Gly-Ser-Hyp-Gly -Lys-Asp- Gly-Leu-Asn-Gly-Leu-Hyp-Gly-Pro-Ile-Gly-Hyp-Hyp-Gly-Pro-Arg-Gly-Arg-Thr-Gly-Asp-Ala-Gly-Pro-Ala-Gíy -Pro-Hyp- Gly-Pro-Hyp-Gly-Pro-Hyp-Gly-Pro-Hyp-Gly-Pro-Pro- Ser-Gly-Gly-Tyr-Asp-Leu-Ser-Phe-Leu-Pro-Gin-Pro-Pro-Gin-Gin-Glx-Lys-Ala-His-Asp-Gly-Gly-Arg-Tyr-Tyr Aminokyselinová sekvence alfa1 řetězce kolagenu kůže (N-terminální a C-terminální oblasti jsou odděleny a nejsou očíslovány) SEKUNDÁRNÍ STRUKTURA proteinů I 7. 12. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 9 2016 BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I 27 img778.jpg SEKUNDÁRNÍ STRUKTURA proteinů II 7. 12. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 9 2016 BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I 28 img779.jpg Kolageny SEKUNDÁRNÍ STRUKTURA proteinů II KOLAGEN jako příklad 7. 12. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 9 2016 BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I 29 Uspořádání SEKUNDÁRNÍ STRUKTURY (a-helix, b- plošné uspořádání, statistické klubko) má vliv i na polohu pásů v IFČ. img868.jpg Poněkud neobvyklá, leč správná, jednotka vlnočtu 102 m-1. Numericky je to ale stejné, jako OBVYKLÁ JEDNOTKA cm-1. KOLAGEN je a-helix TERCIÁRNÍ STRUKTURA proteinů I KOLAGEN jako příklad 7. 12. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 9 2016 BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I 30 Interakce mezi jednotlivými vláknitými strukturami svinutými do spirály v rámci již vytvořené SEKUNDÁRNÍ STRUKTURY. Například u KOLAGENU se jedná o tři do další spirály stočené řetězce SEKUNDÁRNÍ STRUKTURY. Uspořádání SEKUNDÁRNÍ STRUKTURY (a-helix, b- plošné uspořádání, statistické klubko) má vliv i na polohu pásů v IFČ. img868.jpg Poněkud neobvyklá, leč správná, jednotka vlnočtu 102 m-1. Numericky je to ale stejné, jako OBVYKLÁ JEDNOTKA cm-1. KOLAGEN je a-helix TERCIÁRNÍ STRUKTURA proteinů II KOLAGEN jako příklad tři do další spirály stočené řetězce 7. 12. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 9 2016 BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I 31 http://www.hypro.cz/img/kolagen/molekula.gif http://www.hypro.cz/img/kolagen/model.gif TERCIÁRNÍ STRUKTURA proteinů III KOLAGEN jako příklad tři do další spirály stočené řetězce 7. 12. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 9 2016 BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I 32 http://www.hypro.cz/img/kolagen/tropomol.gif Schematické znázornění trojité tropokolagenové molekuly. Vpravo jsou naznačeny intervaly D (67 nm), o něž jsou jednotlivé molekuly vzájemně posunuty a necelistvý interval 0,35 D, který je v koncové oblasti a umožňuje vznik osové mezery 7. 12. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 9 2016 BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I 33 Collagen_biosynthesis_(en).png NEHELIXÁLNÍ PRODLOUŽENÍ = není stočeno do spirály ENZYMATICKÝM ODBOURÁNÍM NEHELIXÁLNÍHO PRODLOUŽENÍ se zvyšuje BIOKOMPATIBILITA, tj. potlačují se ANTIGENITA KVARTÉRNÍ STRUKTURA proteinů I KOLAGEN jako příklad 7. 12. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 9 2016 BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I 34 Interakce mezi SLOŽENÝMI vláknitými strukturami svinutými do spirály v rámci již vytvořené TERCIÁRNÍ STRUKTURY. Například u KOLAGENU se jedná o PARALELNÍ SVAZKY TERCIÁRNÍ STRUKTURY. Někdy se toto nazývá VZNIK ASOCIÁTŮ. Toto je typické pro ENZYMY, kde se ale nejedná o PARALELNÍ SVAZKY, ale o GLOBULÁRNÍ ÚTVARY. Cellulase_1JS4 PICTURE WIKI ENG.jpg Jeden z enzymů ze skupiny „CELULÁZY“ KVARTÉRNÍ STRUKTURA proteinů II KOLAGEN jako příklad 7. 12. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 9 2016 BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I 35 Interakce mezi SLOŽENÝMI vláknitými strukturami svinutými do spirály v rámci již vytvořené TERCIÁRNÍ STRUKTURY. Například u KOLAGENU se jedná o PARALELNÍ SVAZKY TERCIÁRNÍ STRUKTURY. http://www.hypro.cz/img/kolagen/mikrofib.gif Model mikrofibrily vytvořené důsledkem interakce polárních a hydrofobních vedlejších řetězců. Pět tropokolagenových molekul je zde vzájemně posunuto o interval D a vytváří válcovitý útvar o průměru 4 nm KOLAGEN – hierarchie struktur 7. 12. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 9 2016 BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I 36 img799.jpg SEKUNDÁRNÍ = jedna šroubovice TERCIÁRNÍ – dvě různá znázornění TŘI ŠROUBOVICE Obrázek vlevo - ZJEDNODUŠENÍ Obrázek vpravo - SKUTEČNOST KVARTÉRNÍ 7. 12. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 9 2016 BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I 37 img085.jpg Primární struktury různých typů KOLAGENŮ byly už ukázány na předchozích snímcích SEKUNDÁRNÍ = jedna šroubovice TERCIÁRNÍ – tři šroubovice KVARTÉRNÍ 7. 12. 2016 38 img084.jpg SEKUNDÁRNÍ jedna šroubovice TERCIÁRNÍ tři šroubovice KVARTÉRNÍ struktura PŘÍKLAD VYTVOŘENÍ KVARTÉRNÍ STRUKTURY - HEMOGLOBIN 7. 12. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 9 2016 BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I 39 img800.jpg img801.jpg SLOŽKY - terciární struktury KVARTÉRNÍ STRUKTURA KVARTÉRNÍ STRUKTURA proteinů III KOLAGEN jako příklad 7. 12. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 9 2016 BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I 40 Interakce mezi SLOŽENÝMI vláknitými strukturami svinutými do spirály v rámci již vytvořené TERCIÁRNÍ STRUKTURY VZNIKÁ STRUKTURA KVARTÉRNÍ . Například u KOLAGENU se jedná o PARALELNÍ SVAZKY TERCIÁRNÍ http://www.hypro.cz/img/kolagen/vlakna.jpg Svazky kolagenových vláken kvartérní struktury KOLAGEN – PŘÍČNÉ VAZBY IN VIVO •Vazby jsou založeny na reakcích oxidované – HN2 skupiny lyzinu a reakcemi vzniklých skupin •Reakce jsou hlavně INTRAMOLEKULÁRNÍ, ale také INTERMOLEKULÁRNÍ •V tzv. MLADÉM KOLAGENU je méně příčných vazeb > vyšší rozpustnost •V tzv. STARÉM KOLAGENU je VÍCE příčných vazeb > NIŽŠÍ rozpustnost •lyzin 7. 12. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 9 2016 BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I 41 Amminoacido_lisina_formula.png KOLAGEN – PŘÍČNÉ VAZBY IN VIVO 1 7. 12. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 9 2016 BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I 42 Kolagen příčné vazby IN VIVO 1.jpg KOLAGEN – PŘÍČNÉ VAZBY IN VIVO 2 7. 12. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 9 2016 BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I 43 Kolagen příčné vazby IN VIVO 2.jpg KOLAGEN – PŘÍČNÉ VAZBY IN VIVO 3 7. 12. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 9 2016 BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I 44 Kolagen příčné vazby IN VIVO 3.jpg KOLAGEN – PŘÍČNÉ VAZBY IN VIVO 4 7. 12. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 9 2016 BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I 45 Kolagen příčné vazby IN VIVO 4.jpg KOLAGEN – PŘÍČNÉ VAZBY IN VIVO 5 7. 12. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 9 2016 BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I 46 Kolagen příčné vazby IN VIVO 5.jpg KOLAGEN – PŘÍČNÉ VAZBY IN VIVO 6 7. 12. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 9 2016 BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I 47 Kolagen příčné vazby IN VIVO 6.jpg KOLAGEN – PŘÍČNÉ VAZBY IN VIVO 7 7. 12. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 9 2016 BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I 48 Kolagen příčné vazby IN VIVO 7.jpg KOLAGEN – hierarchie struktur 7. 12. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 9 2016 BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I 49 img807.jpg KOLAGEN – použití v medicíně 7. 12. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 9 2016 BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I 50 img808.jpg KOLAGEN – nanovlákna 1 (laskavostí CONTIPRO) 7. 12. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 9 2016 BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I 51 NANOVLÁKNO KOLAGEN vzorek_4_1kx.tiff KOLAGEN – nanovlákna 2 (laskavostí CONTIPRO) 7. 12. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 9 2016 BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I 52 NANOVLÁKNO KOLAGEN vzorek_4_5kx.tiff KOLAGEN – nanovlákna 3 (laskavostí CONTIPRO) 7. 12. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 9 2016 BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I 53 NANOVLÁKNO KOLAGEN vzorek_4_10kx.tiff KOLAGEN – ceny pro kosmetiku, vodorozpustný 7. 12. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 9 2016 BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I 54 US $12 - 18 / Kilogram 100% Soluble In Water Solubility Hydrolyzed Collagen For Hair Supply Ability: 300 Ton/Tons per Month Fish Collagen ZEMĚ PŮVODU: ČÍNA (ČLR) US $12 - 18 / Kilogram FOOD GRADE Supply Ability: 300 Ton/Tons per Month Fish Collagen ZEMĚ PŮVODU: ČÍNA (ČLR) KOLAGEN – rozpustnost 7. 12. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 9 2016 BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I 55 Some cosmetics include soluble or hydrolyzed collagen. In this case, the collagen molecules have been broken down into much smaller fragments, which are able to penetrate the skin’s surface. ROZPUSTNOST KOLAGENU ZÁVISÍ NA: • MW > hydrolyzované typy jsou rozpustnější, a to i ve vodě • pH, • ………….. KOLAGEN jako předmět chemických reakcí 7. 12. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 9 2016 BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I 56 • pokud možno POLYMERANALOGICKÉ PŘEMĚNY, tj. bez změn MW, • hlavně se jednalo o modifikace pro fotografické emulze > PATENTY, • nyní pro substráty na pěstování buněk, • řada patentů i publikací. Místem reakce bývá aminoskupina (-NH2) ČLÁNEK (např.): Synthesis and properties of some gelatin derivatives with substituents at the amino groups J. Chem. Techn. and Biotechnology, 15, (1965), 479 7. 12. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 9 2016 BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I 57 KOLAGEN jako předmět chemických reakcí Chemická modifikace reakce s monofunkčními reagenty • acylace (acetanhydrid + aminoskupiny) • esterifikace (dimethylsulfátem, bezvodým methanolem) – mění průběh křivky botnání, struktura a nerozpustnost je zachována • deaminace (směs dusitanu sodného a ledové kyseliny octové) - aminoskupiny à hydroxylové skupiny; změna křivky botnání • deguanidinace – arginin à ornitin + močovina nebo citrulin + amoniak 7. 12. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 9 2016 BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I 58 KOLAGEN jako předmět chemických reakcí Chemická modifikace reakce vedoucí ke tvorbě síťovaného gelu • větší pružnost, odolnost k proteázám, nižší stupeň nabotnání à lepší produkt • aldehydová kondenzace (glutaraldehyd tvoří můstky) à dvojitá Schiffova báze – větší odolnost vůči kyselé nebo vysokoteplotní hydrolýze • oxidace jodistanem (5-hydroxyprolin à aldehyd à + aminoskupiny lysinů à síť) à větší mechanická pevnost, • 7. 12. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 9 2016 BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I 59 KOLAGEN jako předmět chemických reakcí Chemická modifikace reakce se syntetickými polymery (povrchová imobilizace) • potažení porézního KOPOLYMERU polyethylenu s kyselinou akrylovou kolagenem vázaným k povrchu kovalentní amidovou vazbou (mezi karboxylovými skupinami kyseliny akrylové a aminoskupinami molekul kolagenu) à zvýšení biokompatibility implantátů PŘÍKLAD Potahování cévních náhrad z PET pleteniny 7. 12. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 9 2016 BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I 60 Medicínské aplikace KOLAGENU 1 • ze střev stočená šicí vlákna (“catgut”) – resorbovatelnost se řídí zesíťováním solemi chromu • kožní štípenky, netkané textilie, fixované pěny à radiačně-chemická sterilizace à zakrytí ran a popálenin • sprejová bandáž na rány (práškový kolagen) • oprava cév, náhrady šlach • pěstování buněčných kultur in vitro • kombinace s Goretexem, Poromeriksem – brání vysušení 7. 12. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 9 2016 BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I 61 Medicínské aplikace KOLAGENU 2 • hemostyptika, membrány,netkané textilie zástava krvácení, hojení operačních ran • teflonové hadice vyložené kolagenem > CÉVNÍ NÁHRADY • kombinace s fosforečnanem vápenatým à náhrada kostí a zubů • vstřikování mikrokapslí napuštěných účinnou látkou – hojení ran • kolagenová lepidla v chirurgii • s polyakryláty – kontaktní čočky • Výrobci kolagenních preparátů v tuzemsku – dva příklady 7. 12. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 9 2016 BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I 62 STOSPOL, s.r.o., Valašské Meziříčí GEPROCOL (ENZYMATICKÝ HYDROLYZÁT KOLAGENU), doplněk stravy s stopovým množstvím Cr+3 Hypro, s.r.o., Otrokovice Používá hovězí kolagen Hypro-sorb (krycí roušky, hemostatické vstřebatelné plsti a další medicínské aplikace) 3.Výroba želatiny a klihu •TANEX, Vladislav u Třebíč •Snímky pořízeny při exkurzi • 7. 12. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 9 2016 BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I 63 Výroba želatiny a klihu suroviny nevypadají vábně 1! 7. 12. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 9 2016 BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I 64 Suroviny TANEX IMAG0951.jpg Suroviny TANEX IMAG0943.jpg Jateční odpad z vepřového dobytka Kůže, uši atd. Výroba želatiny a klihu suroviny nevypadají vábně 2! 7. 12. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 9 2016 BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I 65 Suroviny TANEX IMAG0942.jpg Suroviny TANEX IMAG0950.jpg Jateční odpad z vepřového dobytka Kůže, uši atd. Výroba želatiny a klihu základní schéma 7. 12. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 9 2016 BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I 66 Přeměna kolagen - želatina 7. 12. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 9 2016 BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I 67 výroba klihu a želatiny img870.jpg výroba klihu a želatiny img871.jpg Lepší suroviny & MÍRNĚJŠÍ PODMÍNKY > ŽELATINA Horší suroviny & DRSNĚJŠÍ PODMÍNKY > KLIH SUROVINY: • ODPAD Z KOŽELUŽEN a jatek (kůže a usně) > KOŽNÍ KLIH • ODPAD Z JATEK (kosti) > KOSTNÍ KLIH KLÍH Výroba želatiny a klihu TECHNOLOGICKÉ KROKY 1.Praní klihovky (odstranění konzervantů – Ca(OH)2) a okyselení na pH 6,2 – 6,5 pomocí HCl nebo H2SO4 2.Vaření želatiny a klihu > přeměna kolagenu na GLUTINOVÝ roztok (! NE gluten!) , postupně v několika vařeních, až zbude jen cca. 2 – 5 % vsázky, např. odpadních kůží a usní 3.Filtrace – odstranění nečistot 4.Konzervace a bělení – SO2 nebo H2O2 5.Zahušťování v odparce 6.Ochlazení a formování > KLIHOVÁ GALERTA 7.Sušení na obsah vody 12 – 15 % 8.Sekání na kostičky nebo mletí na drť 9. 9. 7. 12. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 9 2016 BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I 68 Výroba želatiny a klihu TECHNOLOGICKÉ ODPADY 7. 12. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 9 2016 BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I 69 1.KOŽNÍ TUK > rafinace > prodej nebo výroba mýdla 2.Odfiltrované nečistoty > bioplyn nebo skládka nebo spalování Výroba klihu PŘÍKLAD SORTIMENTU I TANEX Vladislav 7. 12. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 9 2016 BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I 70 •Kožní klih a technická želatina je směs glutinu a menšího množství jeho štěpných produktů. Vyrábí se vyluhováním nečiněných kůží a kožních odpadů teplou vodou. Klih je dodáván v zrnité konzistenci s nepravidelnou velikostí zrn a to drcený (průměr zrn cca 1,5 - 2,5 mm) a nedrcený (průměr zrn cca 3,5 - 4,5 mm). Používá se k různým účelům v textilním, chemickém, dřevařském, papírenském a polygrafickém průmyslu. •Glutin = málo přečištěná želatina Výroba klihu PŘÍKLAD SORTIMENTU II TANEX Vladislav 7. 12. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 9 2016 BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I 71 TECHNICKÁ ŽELATINA Bod tání: 31 °C Báze: kožní klih v suchém stavu Barva: světle žlutá Charakter filmu: tvrdý Viskozita: 3 - 5,5 Engler (min) Popel: do 1 - 2 % Pracovní teplota: 60 - 80 °C Obsah vody: do 14 % (max) Pokles viskozity: 10 -15 (max) pH 1% roztoku: 6,5 - 7,2 Pevnost gelu: 200 - 350 Bloom/g (min) Obsah tuku : 0,3 - 0,5 % Detail Technická želatina Technická želatina Výroba klihu PŘÍKLAD SORTIMENTU III TANEX Vladislav 7. 12. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 9 2016 BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I 72 SIRKÁRENSKÝ KLIH Bod tání: 31 °C Báze: kožní klih v suchém stavu Barva: žlutá až tmavohnědá Charakter filmu: tvrdý Viskozita: min. 5 Engler (min) Popel: 1 - 2 % Pracovní teplota: 60 - 80 °C Obsah vody: do 14 % (max) Pokles viskozity: 10 - 15 (max) pH 1% roztoku: 6,5 - 7,2 Pevnost gelu: 280 - 340 Bloom/g (min) Obsah tuku : 0,3 - 0,5 % Detail Technická želatina S vysokou PĚNIVOSTÍ & NÍZKÝM OBSAHEM TUKU Výroba klihu PŘÍKLAD SORTIMENTU IV TANEX Vladislav 7. 12. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 9 2016 BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I 73 KLIH TOPAZ SPECIÁL Bod tání: 31 °C Báze: kožní klih v suchém stavu Barva: žlutá až tmavohnědá Charakter filmu: tvrdý Viskozita: 5 - 6 Engler (min) Popel: do 3 % Pracovní teplota: 60 - 80 °C Obsah vody: do 15 % (max) Pokles viskozity: 10 - 15 (max) pH 1% roztoku: 6 - 7,5 Pevnost gelu: 280 - 340 Bloom/g (min) Obsah tuku : 4 % Detail Technická želatina KLIH TOPAZ SPECIÁL SIRKÁRENSKÝ KLIH TECHNICKÁ ŽELATINA Bod tání: 31 °C 31 °C 31 °C Báze: kožní klih v suchém stavu kožní klih v suchém stavu kožní klih v suchém stavu Barva: žlutá až tmavohnědá žlutá až tmavohnědá světle žlutá Charakter filmu: tvrdý tvrdý tvrdý Viskozita: 5 - 6 Engler (min) min. 5 Engler (min) 3 - 5,5 Engler (min) Popel: do 3 % 1 - 2 % do 1 - 2 % Pracovní teplota: 60 - 80 °C 60 - 80 °C 60 - 80 °C Obsah vody: do 15 % (max) do 14 % (max) do 14 % (max) Pokles viskozity: 10 - 15 (max) 10 - 15 (max) 10 -15 (max) pH 1% roztoku: 6 - 7,5 6,5 - 7,2 6,5 - 7,2 Pevnost gelu: 280 - 340 Bloom/g (min) 280 - 340 Bloom/g (min) 200 - 350 Bloom/g (min) Obsah tuku : 4 % 0,3 - 0,5 % 0,3 - 0,5 % Výroba klihu PŘÍKLAD DALŠÍHO SORTIMENTU TANEX Vladislav 1.KRÁLIČÍ KLIH 2.TOPAZ I - pro náročné zákazníky 3.TOPAZ II - NEJPRODÁVANĚJŠÍ DRUH 4.Kožní klih K2 – náhrada kostního klihu •KOŽNÍ versus KOSTNÍ klih •Kožní klih dává lepší vlastnosti •POSTUPNÉ VAŘENÍ KLIHU •První vaření dává nejlepší klih, protože dlouhé makromolekuly kolagenu jsou nejméně hydrolyzované na kratší makromolekuly 1. 7. 12. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 9 2016 BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I 75 Detail Technická želatina Klih &ŽELATINA a KONZERVÁTOR – RESTAURÁTOR I 7. 12. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 9 2016 BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I 76 Detail Technická želatina •ŽELATINA OBSAHUJE MÉNĚ NÍZKOMOLEKULÁRNÍCH LÁTEK NEŽ KLIH •Do 20°C želatina ve vodě jen silně botná •Želatina bobtná víc než klihy •Nad 35 °C tvoří želatina viskózní roztoky •Po ochlazení roztoků vytváří želatina GEL již při nízké koncentraci pod 1 % hmot. •Vlivy na viskozitu mají i soli či formaldehyd (TEN VYTVÁŘÍ NEROZPUSTNÉ GELY) •Podobná je reakce s ionty Al, Cr a Fe > činění kůží •Nadměrným zahříváním nad 35 °C klesá MW a tím i viskozita a zhoršují se vlastnosti Klih &ŽELATINA a KONZERVÁTOR – RESTAURÁTOR II 7. 12. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 9 2016 BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I 77 Detail Technická želatina img872.jpg POZOR! SI jednotky 1 St = 1 cm2·s-1 = 10-4 m2·s-1 1 cSt = 1 mm2·s-1 = 10-6m2·s-1 kinematická viskozita (vazkost) n = h/r 1 cSt > centistoke (podle G. G. Stokes) CHYBNÉ OZNAČENÍ Klih &ŽELATINA a KONZERVÁTOR – RESTAURÁTOR III 7. 12. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 9 2016 BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I 78 Detail Technická želatina img873.jpg POZOR! SI jednotky CHYBNÉ OZNAČENÍ Klih &ŽELATINA a KONZERVÁTOR – RESTAURÁTOR IV 7. 12. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 9 2016 BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I 79 Detail Technická želatina img874.jpg POZOR! SI jednotky CHYBNÉ OZNAČENÍ Klih &ŽELATINA a KONZERVÁTOR – RESTAURÁTOR V •HLAVNÍ PARAMETRY KVALITY • želatiny a klihu •Viskozita roztoku > vyšší viskozita > pevnější spoj •Pevnost gelu • 7. 12. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 9 2016 BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I 80 Detail Technická želatina Klih &ŽELATINA a KONZERVÁTOR – RESTAURÁTOR VI 7. 12. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 9 2016 BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I 81 Detail Technická želatina •Lepení dřeva, •Knižní vazba, •Pojivo barev, •Podklady pod malbu •Pojení netkaného textilu • •Fotografické desky a filmy •Odlévací formy •Podklady pro zlacení • ŽELATINA - čiření vína a ovocných šťáv 7. 12. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 9 2016 BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I 82 želatina pH X izoelektrický bod 15012016.jpg ČIŘENÍ = opatření, jak odstranit látky tvořící ZÁKALY Hlavní látkou tvořící ZÁKALY jsou PEKTINY PEKTIN 15012016.jpg 7. 12. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 9 2016 BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I 83 KVALITATIVNĚ NEJNIŽŠÍ MW MÁ MALÍŘSKÝ KLIH Na malování v interiéru, kde se dává kvůli soudržnosti malby Protože má nejnižší MW, tj. je to nejvíce odbouraný KOLAGEN, je rozpustný zastudena 7. 12. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 9 2016 BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I 84 img194.jpg img195.jpg Kniha je dost stará, ale ono se to tak vyrábí pořád 3.Koželužství –3.1 Kůže versus useň –3.2 Postup činění kůží – 7. 12. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 9 2016 BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I 85 3.1 Kůže versus useň 7. 12. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 9 2016 BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I 86 Kůže versus useň 7. 12. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 9 2016 BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I 87 Detail Technická želatina ŘEZ KŮŽÍ.jpg KŮŽE = TO CO SE ZÍSKÁ PO USMRCENÍ ZVÍŘETE USEŇ = ZPRACOVANÁ KŮŽE PRO VÝROBU USNĚ JE VÝZNAMNÁ ŠKÁRA. POKOŽKA I PODKOŽNÍ VAZIVO SE ODSTRAŇUJÍ V PRŮBĚHU ZPRACOVÁNÍ Složení kůže 7. 12. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 9 2016 BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I 88 Detail Technická želatina ŘEZ KŮŽÍ.jpg • bílkoviny • fibrilární (kolagen) • globulární (např. albumin, odstraňují se před činěním) • tuky • voda • anorganické látky ZPRACOVANÍ KŮŽE na USEŇ = ČINĚNÍ KŮŽE Kůže – SLOŽENÍ ŠKÁRY 7. 12. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 9 2016 BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I 89 Detail Technická želatina •KOLAGEN –VLÁKNA VYTVÁŘEJÍ TROJROZMĚRNOU STRUKTURU •POVRCHOVÁ VRSTVA ŠKÁRY = PAPILÁRNÍ VRSTVA •Spodní vrstva škáry = RETIKULÁRNÍ VRSTVA •Poměr tloušťek PAPILÁRNÍ versus RETIKULÁRNÍ vrstvy určuje kvalitu kůže a u různých živočichů se liší • TEPLOTA SMRŠTĚNÍ Kůže VERSUS USEŇ 7. 12. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 9 2016 BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I 90 Detail Technická želatina img875.jpg TEPLOTA SMRŠTĚNÍ Uvolnění vodíkových vazeb mezi vlákny kolagenu vlivem zvýšené teploty a smrštění takto uvolněných vláken Tento proces je NEVRATNÝ Kůže VERSUS USEŇ •USEŇ je ve vlhkém prostředí odolnější vůči mikroorganismům •USEŇ má vyšší chemickou stabilitu, méně botná ve vodě •USEŇ má lepší a výhodnější mechanické vlastnosti a v suchém stavu je měkká a vláčná •USEŇ má vyšší TEPLOTU SMRŠTĚNÍ • • 7. 12. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 9 2016 BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I 91 Detail Technická želatina 3.2 Postup činění kůží 7. 12. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 9 2016 BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I 92 7. 12. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 9 2016 BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I 93 img267.jpg Asi jen pro modifikaci 7. 12. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 9 2016 BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I 94 Kde byli koželuhové v Brně.jpg V Brně máme ulice JIRCHÁŘSKÁ a KOŽELUŽSKÁ POSTUP zpracování kůže na USEŇ 7. 12. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 9 2016 BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I 95 Detail Technická želatina 1.Konzervování 2.Máčení 3.Loužení v roztoku sulfidu sodného a vápna (dnes) kvůli odstranění srsti a vznikne holina. 4.Odchlupování 5.Mízdření - odřeže se vazivo a zbytky svalů 6.Odvápňování – viz 3, odstranění Ca solí 7.Moření – příprava na ČINĚNÍ 8.ČINĚNÍ 9.Mazání (tukování) 10. KOLAGEN – PŘÍČNÉ VAZBY IN VITRO 1 7. 12. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 9 2016 BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I 96 Kolagen příčné vazby IN VITRO 1.jpg KOLAGEN – PŘÍČNÉ VAZBY IN VITRO JSOU CHEMICKOU PODSTATOU ČINĚNÍ KŮŽE NA USEŇ 7. 12. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 9 2016 BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I 97 Kolagen příčné vazby IN VITRO 2.jpg Činění kůže na USEŇ 7. 12. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 9 2016 BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I 98 Detail Technická želatina •Činění kůže je CHEMICKÁ OPERACE, kdy reagují funkční skupiny KOLAGENU s ČINÍCÍ LÁTKOU •ČINÍCÍ LÁTKY 1.TŘÍSLOVINY (HYDROLYZOVATELNÉ NEBO KONDENZOVANÉ) 2.KAMENCE (SÍRANY HLINITO-DRASELNÉ) 3.CHROMITÉ SLOUČENINY ČINĚNÍ kůže na USEŇ Podobnost s VULKANIZACÍ kaučuku na PRYŽ 7. 12. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 9 2016 BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I 99 Detail Technická želatina •Činění kůže je CHEMICKÁ OPERACE (REAKCE), kdy reagují funkční skupiny KOLAGENU s ČINÍCÍ LÁTKOU a vytvářejí SÍŤ MEZI MAKROMOLEKULAMI KOLAGENU • •VULKANIZACE kaučuku na PRYŽ je CHEMICKÁ OPERACE (VULKANIZACE) vytvářející SÍŤ MEZI MAKROMOLEKULAMI POLYIZOPRENU TŘÍSLOČINĚNÍ kůže na USEŇ 1 7. 12. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 9 2016 BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I 100 Detail Technická želatina •PODSTATOU je interakce –OH nebo SO3-2 skupin třísloviny s postranními skupinami v řetězci KOLAGENU za vytvoření VODÍKOVÝCH VAZEB • img876.jpg T = TŘÍSLOVINA Tady patří 2 & + ! TŘÍSLOČINĚNÍ kůže na USEŇ 2 7. 12. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 9 2016 BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I 101 Detail Technická želatina img879.jpg img880.jpg img881.jpg Vazba kovalentní CHINONU s AMINOSKUPINAMI Vazba VODÍKOVÁ s IMIDOSKUPINAMI Vazba kovalentní CHINONU s AMINOSKUPINAMI + Vazba VODÍKOVÁ s IMIDOSKUPINAMI CHROMOČINĚNÍ kůže na USEŇ 1 7. 12. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 9 2016 BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I 102 Detail Technická želatina •PODSTATOU je interakce –COOH KOLAGENU za vytvoření NA KOMPLEXNÍ SLOUČENINU CHRÓMU • img878.jpg Chromium(III) sulfate ([Cr(H2O)6]2(SO4)3) has long been regarded as the most efficient and effective tanning agent. 7. 12. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 9 2016 BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I 103 img261.jpg 7. 12. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 9 2016 BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I 104 Detail Technická želatina lossy-page1-458px-Possible_Chromium(III)_Tanning_Mechanisms_tif.jpg KAMENCOVÉ ČINĚNÍ kůže na USEŇ 7. 12. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU 9 2016 BÍLKOVINNÁ VLÁKNA I 105 Detail Technická želatina img259.jpg