PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2016 1 PŘÍRODNÍ POLYMERY Polysacharidy I škrob RNDr. Ladislav Pospíšil, CSc. 2. 11. 2016 2. 11. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2016 2 Emil Votoček Emil Votoček Narození 5. října 1872 Hostinné, Úmrtí 11. října 1950 (ve věku 78 let) Praha, Povolání chemik, hudební skladatel a pedagog Emil Votoček Rakousko-Uhersko Československo 2. 11. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2016 3 Emil Votoček (5. října 1872 Hostinné – 11. října 1950 Praha) byl jeden z nejvýznamnějších českých chemiků. Jeho specializací byla organická chemie, konkrétně monosacharidy, ale byl i spoluautorem českého chemického názvosloví a byl významně pedagogicky činný. Kromě toho byl i hudebním skladatelem a hudebním teoretikem. Významné jsou jeho učebnice chemie a mnohojazyčné slovníky – chemické i hudební. Narodil se v rodině velkoobchodníka s papírem. Přes přání otce nešel studovat obchodní akademii, ale studoval nejprve pražskou techniku, poté dva roky barvířskou školu ve francouzském Mulhouse a pak několik měsíců chemii cukrů v Göttingenu. V roce 1895 se stal asistentem na pražské technice, v roce 1905 docentem a od roku 1907 do roku 1939 (kdy nacisté uzavřeli české vysoké školy) byl profesorem experimentální anorganické a organické chemie. V době svého působení v Mulhouse vytvořil po něm pojmenované Votočkovo činidlo. Společně s A. Sommerem Baťkem se podílel na tvorbě českého chemického názvosloví. Sepsal Šestijazyčný chemický slovník, učebnice Chemie anorganická a Chemie organická, které byly používány řadu desetiletí. Složil také asi 70 hudebních děl Zakladatel chemie cukrů v České republice LITERATURA •Ing. J. Dvořáková: PŘÍRODNÍ POLYMERY, VŠCHT Praha, Katedra polymerů, skripta 1990 •J. Mleziva, J. Kálal: Základy makromolekulární chemie, SNTL Praha, 1986 •A. Blažej, V. Szilvová: Prírodné a syntetické polymery, SVŠT Bratislava, skripta 1985 •J. Kodet, K. Babor: Modifikované škroby, dextriny a lepidla, SNTL Praha, 1991, ISBN 80-03-00554-X •J. Kodet, S. Štěrba, L. Šlechta: Modifikované škroby, SNTL Praha, 1982 •P. Kadlec a kol.: Technologie sacharidů, VŠCHT Praha, 2000 • 2. 11. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2016 4 Definice POLYSACHARIDŮ 2. 11. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2016 5 img351.jpg LITERATURA zahraniční – John Willey •Starch ‐ Stärke časopis •Thermoplastic Starch –Leon Janssen, Leszek Moscicki –ISBN: 978-3-527-32528-3 –255 pages –October 2009 • 2. 11. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2016 6 1.Druhy škrobů 2. Výroby škrobů 3. Chemie škrobu 4. Použití škrobu 5. Modifikace škrobu 6. Výroba dextrinů 7. Použití dextrinů 2. 11. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2016 7 Druhy PRŮMYSOVĚ VÝZNAMNÝCH škrobů 2. 11. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2016 8 img659.jpg TVARY ZRN Dva druhy zrn! PŠENIČNÝ škrob 2. 11. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2016 9 TVARY ZRN Dva druhy zrn! Jiné větvení 2. 11. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2016 10 1280px-Wheat_starch_granules.jpg Pšeničný škrob – dvě velikosti zrn Velikosti zrn škrobů 2. 11. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2016 11 •Brambory: převážně 10 – 70 mm (ŠIROKÁ distribuce velikostí zrn) •Kukuřice: převážně 20 mm (úzká distribuce velikostí zrn) •Pšenice: dva druhy zrn –velikost 1 – 10 mm > škrob B (odpadní produkt, obsahuje proteiny) –velikost 10 – 25 mm > škrob A (výrobek) •Rýže: převážně cca. 5 mm (úzká distribuce velikostí zrn) – Výroba a použití škrobů (data z roku 1991 & 2011) •Světová výroba(1991): 22 milionů tun •Světová výroba(2011): 70 milionů tun •Kukuřičný škrob: 15 milionů tun •Nejvýznamnější plodiny pro výrobu škrobů: kukuřice, brambory, rýže, maniok •Největší výrobci škrobů: USA (kukuřice), státy bývalého SSSR, Nizozemsko, Německo, Polsko (brambory) •Použití pro výživu: cca. 70 % •Modifikované škroby: cca. 5 milionů tun • 2. 11. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2016 12 2. 11. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2016 13 img741.jpg Cassava = MANIOK česky Wheat = PŠENICE česky 2. 11. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2016 14 img739.jpg 2. 11. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2016 15 img740.jpg Výroba škrobů v ČR & SR 2. 11. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2016 16 •Brambory: ČR & SR •Kukuřice: SR •Pšenice: ČR •Rýže: ani ČR & SR – Výroba škrobu z brambor 1 2. 11. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2016 17 •Brambory obsahují 14 – 21 % hmot. škrobu, což není mnoho •Z 1 ha lze získat průměrně 4 t škrobu •Spotřeba vody je vysoká, 3,5 – 8 m3/t brambor, ale moderní postupy jsou nižší •Sušina škrobu je cca. 84 % hmot. •Ostatní složky jsou: img663.jpg 2. 11. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2016 18 img661.jpg Brambory se transportují plavením vodou, proto recyklace vody přes usazovák hlíny a písku Drť se nazývá TŘENKA PLODOVÁ VODA KOAGULACE ZDRTKY Malozrnný škrob Další mletí > PŘESTRUHOVÁNÍ OD ŠKROBU K ETHANOLU •ŠKROB –ENZYMY z obilného sladu • jednoduché cukry – ENZYMY z kvasinek »ETHANOL 2. 11. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2016 19 Výroba škrobu z brambor 2 2. 11. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2016 20 •Bramborová škrobárna se obvykle kombinuje s lihovarem •LIHOVARNICKÉ SUROVINY (v tomto případě): –Jemná frakce škrobu získaná tzv. RAFINACÍ ŠKROBU –Buněčná šťáva získaná při odstřeďování škrobu –Bramborové zdrtky - po očistění a nastrouhání brambor se vypírá škrob pomocí vody. Po oddělení škrobových zrn od ostatní hmoty zůstávají jako krmné zbytky bramborové zdrtky Výroba škrobu z pšenice 2. 11. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2016 21 2. 11. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2016 22 img664.jpg Nic zde nepřijde nazmar! Malá zrna B škrobu se separují a zpracovávají v oddělených větvích I a J Výroba škrobu z kukuřice 2. 11. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2016 23 •Kukuřičné zrno pro výrobu škrobu má toto složení: • img666.jpg Byly vyšlechtěny odrůdy obsahují buď převážně AMYLÓZU nebo převážně AMYLOPEKTIN Špičkové odrůdy mají v zrnu až 90 % hmot. škrobu Spotřebu vody na 1 t zrna NEVÍM Sušina škrobu je cca. 84 % hmot. 2. 11. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2016 24 img665.jpg Podobné jako výroba z pšenice, až namáčení Nic zde nepřijde nazmar! Výrobky ze škrobu pro potravinářství •Cukrovinky, džemy a marmelády, nápoje, pečivo atd. •Mléčné výrobky, masné výrobky, polévky, omáčky, salátové dresinky atd. •Zmrzliny, kojenecká výživa, cukrovinky • • 2. 11. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2016 25 Výrobky ze škrobu pro průmysl •PAPÍRENSKÝ PRŮMYSL •KLÍŽENÍ VNITŘNÍ VE HMOTĚ, POVRCHOVÉ KLÍŽENÍ, NATÍRÁNÍ PAPÍRU •TEXTILNÍ PRŮMYSL •ŠLICHTOVÁNÍ, TISK, KONEČNÉ ÚPRAVY •LEPENÍ •LEPENKA, VLNITÝ PAPÍR, VÍCEVRSTVÉ PYTLE, LAMINOVÁNÍ, • • • 2. 11. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2016 26 ŠKROB versus CELULÓZA 1 2. 11. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2016 27 img672.jpg ŠKROB je polymer z a-D-glukopyranosy CELULÓZA je polymer z b-D-glukopyranosy LIŠÍ SE POLOHOU –CH2OH VŮČI -OH ŠKROB versus CELULÓZA 2 2. 11. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2016 28 img669.jpg ŠKROB cellobiosa & celulosa.jpg CELULÓZA C4 C1 C4 C1 Všimněte si polohy vazby přes kyslík mezi jednotkami glukózy 2. 11. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2016 29 img724.jpg ŠKROB (amylósa - lineární) versus CELULÓZA 3 ŠKROB versus CELULÓZA 4 2. 11. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2016 30 ŠKROB CELULÓZA img232.jpg img231.jpg AMYLÓZA & AMYLOPEKTIN 1 2. 11. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2016 31 img660.jpg AMYLOPEKTIN AMYLÓZA Dělení 1 AMYLÓZA - AMYLOPEKTIN 2 •Selektivní enzymatické rozštěpení AMYLOPEKTINU na cukry •Rozdílná rozpustnost AMYLOPEKTINU a AMYLÓZY –Směs DMSO + voda > rozdílné rozpustnosti –Voda + NaOH > vysolit NaCl > AMYLÓZA v roztoku a AMYLOPEKTIN gel (oddělení trvá delší dobu) • 2. 11. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2016 32 2. 11. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2016 33 img987.jpg img986.jpg Lze to nazvat „VYSOLENÍ“. Je vidět vliv iontů na rozpustnost polymerů různé struktury Dě Poznámky AMYLÓZA & AMYLOPEKTIN podobnost s polyetylénem •LDPE •Větvený •Větší elasticita taveniny •HDPE •Lineární •MENŠÍ elasticita taveniny 2. 11. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2016 34 AMYLOPEKTIN •Větvený •Větší elasticita taveniny ve směsi škrob - glycerol AMYLÓZA •Lineární •Menší elasticita taveniny ve směsi škrob - glycerol AMYLÓZA & AMYLOPEKTIN 2. 11. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2016 35 img669.jpg img671.jpg Na AMYLOPEKTIN může být vázána jako ester kyselina fosforečná, hlavně ve škrobu bramborovém img673.jpg AMYLOPEKTIN.jpg AMYLÓZA & AMYLOPEKTIN 2. 11. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2016 36 img668.jpg AMYLÓZA & AMYLOPEKTIN Relativně střední molekulová hmotnost AMYLÓZA AMYLOPEKTIN Zdroj, poznámka M n 105 - 106 107 Kálal M w Nebylo nalezeno M bez udání zda se jedná o n či w 105 - 106 107 - 108 Kodet 2. 11. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2016 37 Každopádně se jedná o VYSOKÉ HODNOTY, na úrovni syntetických polyolefinů (PE, PP) AMYLÓZA & AMYLOPEKTIN 2. 11. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2016 38 img269.jpg img270.jpg RETROGRADACE = z gelu a/nebo roztoku se vylučuje NADMOLEKULÁRNÍ STRUKTURA škrobu 2. 11. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2016 39 img675.jpg img674.jpg Lineární AMYLOZA krystalizuje – vodíkové můstky Rozvětvený AMYLOPEKTIN je amorfní ROZPUSTNOST versus BOTNÁNÍ 2. 11. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2016 40 rozpust verus botnání.jpg nebo jiného rozpouštědla (solvatačního činidla) Chování škrobu ve vodě •Laboratorní teplota: pouze vratné zaplnění kapilár v zrnu škrobu •Zvyšování teploty: postupná hydratace a rozpad vodíkových můstků, rozpouštění AMYLÓZY, AMYLOPEKTIN pouze bobtná •Zvyšující se teplota & míchání: rozpad hydratovaných zrn a dosažení „BODU MAZOVATĚNÍ ŠKROBU (peptizace)“ •BOD MAZOVATĚNÍ ŠKROBU je charakteristický pro různé škroby 2. 11. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2016 41 Křivky MAZOVATĚNÍ škrobu ve vodě 2. 11. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2016 42 •Suited for starch and flour •Usage for acid and lye •Small sample size (5 - 15 g) •Short measuring times •Speed (0 - 300 min-1) •Temperature measurement within the sample •Heating / cooling rates of up to 10°C / min •No follow-up costs •Evaluation in BU, mPas, cP or cmg img676.jpg Upravený ROTAČNÍ VISKOZIMETR ROTAČNÍ VISKOZIMETR 2. 11. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2016 43 img676.jpg Upravený ROTAČNÍ VISKOZIMETR 472px-Rotationsviskosimeter.jpg Standardní ROTAČNÍ VISKOZIMETR 2. 11. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2016 44 Sol-Gel_Scheme_svg WIKI ENG 09112016.png Škrobu se týká toto 2. 11. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2016 45 SolGelCartoon WIKI ENG 09112016.png SOL – velké částice v roztoku Po vyžíhání vznikne pevný GEL Křivky MAZOVATĚNÍ škrobu ve vodě 1 2. 11. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2016 46 Micro-Visco-Amylo-Graph-Diagramm_01.jpg •Suited for starch and flour •Usage for acid and lye •Small sample size (5 - 15 g) •Short measuring times •Speed (0 - 300 min-1) •Temperature measurement within the sample •Heating / cooling rates of up to 10°C / min •No follow-up costs •Evaluation in BU, mPas, cP or cmg BU = Brabender Unit Brabender je název VÝROBCE přístrojů v Německu Všimněte si PRŮBĚHU TEPLOTY MĚŘENÍ a bodů jejích změn! BOD MAZOVATĚNÍ ŠKROBU Křivky MAZOVATĚNÍ různých škrobů ve vodě 2 2. 11. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2016 47 img677.jpg BOD MAZOVATĚNÍ ŠKROBU img678.jpg Vliv sacharidů a solí na teplotu mazovatění – PROČ ASI? 2. 11. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2016 48 img679.jpg Vliv sacharidů a solí na teplotu mazovatění – PROČ ASI? 2. 11. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2016 49 img680.jpg Kukuřičný škrob má normálně hodnoty: 62 – 72 – 67 °C Chování škrobového mazu ve vodě •Snižování teploty: postupné obnovování vodíkových můstků, hlavně u AMYLÓZY, škrob s vysokým podílem AMYLOPEKTINU (VĚTVENÁ MAKROMOLEKULA) má menší tendenci k RETROGRADACI •U nízkých koncentrací do cca. 3 % vypadávání z roztoku ve formě vloček •U vyšších koncentrací vznik GELU s vysokou viskozitou •Tento proces se nazývá RETROGRADACE a lze ho omezit přídavkem glukózy, tuků, NaNO3 • • 2. 11. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2016 50 Křivky MAZOVATĚNÍ škrobu ve vodě 3 2. 11. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2016 51 Micro-Visco-Amylo-Graph-Diagramm_01.jpg Všimněte si PRŮBĚHU TEPLOTY MĚŘENÍ a bodů jejích změn! BOD MAZOVATĚNÍ ŠKROBU RETROGRADACE = zvyšování viskozity se snižující se teplotou > VZNIK GELU SETRVAČNOST PŘI VYPNUTÍ NÁRŮSTU TEPLOTY A PŘEPNUTÍ NA KONSTANTNÍ TEPLOTU Křivky MAZOVATĚNÍ škrobu ve vodě 4 2. 11. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2016 52 Micro-Visco-Amylo-Graph-Diagramm_01.jpg Postupné rozpouštění kratších řetězců a jejich difůze do vody > ZVYŠOVÁNÍ VISKOZITY BOD MAZOVATĚNÍ ŠKROBU RETROGRADACE = zvyšování viskozity se snižující se teplotou > VZNIK GELU SETRVAČNOST PŘI VYPNUTÍ NÁRŮSTU TEPLOTY A PŘEPNUTÍ NA KONSTANTNÍ TEPLOTU Rozpad vodíkových můstků mezi řetězci škrobu a hydratace celého zrna, trojrozměrná síť > GEL Uvolňování menších hydratovaných útvarů > SOL Jiný typ viskozimetru na měření bodu mazovatění škrobu 1 2. 11. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2016 53 img645.jpg img647.jpg Jiný typ viskozimetru na měření bodu mazovatění škrobu 2 2. 11. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2016 54 img652.jpg VISKOZITA UDÁNA V JEDNOTKÁCH SI! RŮZNÉ DRUHY KUKUŘICE Přechod GEL > SOL Princip barevné reakce roztoku škrobu s jódem •Amylóza •Helixová struktura částečně zachovaná v klubcích makromolekuly •Interakce I3-1 a/nebo I5-1 s touto strukturou •„Charge transfer complex“ •Změna barvy jódu na tmavě modrou •Využití při jodometrických titracích • 2. 11. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2016 55 2. 11. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2016 56 Barevná reakce škrobu 1 Dextrin_and_triiodide.gif starch_complexation of Iodine.jpg Nad 70 °C zbarvení mizí > škrobový maz je nutno ochladit (nejlépe na pokojovou teplotu), aby se reakce barevně projevila I2(l) + I-(aq) <---> I3-(aq) I3-(aq) <---> starch I3- complex --------------------------------------... I2(l) + I-(aq) <---> starch I3- complex 2. 11. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2016 57 Barevná reakce škrobu 2 547starchiodine.gif Amylose in starch is responsible for the formation of a deep blue color in the presence of iodine. The iodine molecule slips inside of the amylose coil. Iodine - KI Reagent: Iodine is not very soluble in water, therefore the iodine reagent is made by dissolving iodine in water in the presence of potassium iodide. This makes a linear triiodide ion complex with is soluble that slips into the coil of the starch causing an intense blue-black color. 2. 11. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2016 58 Barevná reakce škrobu 3 Nad 70 °C zbarvení mizí > škrobový maz je nutno ochladit (nejlépe na pokojovou teplotu), aby se reakce barevně projevila I2(l) + I-(aq) <---> I3-(aq) I3-(aq) <---> starch I3- complex --------------------------------------... I2(l) + I-(aq) <---> starch I3- complex Zubay291 •Důkaz škrobu v potravinách a rostlinném materiálů •Důkaz jodu •Jodometrická titrace 1.The triiodide ion solution is then titrated against standard thiosulfate solution to give iodide again using starch indicator: 2.I3− + 2 e− ⇌ 3 I− (Eo = + 0.5355 V)Together with reduction potential of thiosulfate:[1] 3.S4O62− + 2 e− ⇌ 2 S2O32− (Eo = + 0.08 V) •The overall reaction is thus: •I3− + 2 S2O32− → S4O62− + 3 I− (Eo = + 0.4555 V) For simplicity, the equations will usually be written in terms of aqueous molecular iodine rather than the triiodide ion, as the iodide ion did not participate in the reaction in terms of mole ratio analysis. – 2. 11. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2016 59 Barevná reakce škrobu v analytické chemii Proč modifikujeme škrob 2. 11. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2016 60 •Vysoká viskozita i při nízkých koncentracích •Nízká dispergovatelnost a rozpustnost škrobových zrn •Silná tendence vytvářet tuhý, trojrozměrně provázaný gel (někdy je toto ale výhodné > PUDINK) AMYLÓZA & AMYLOPEKTIN 2. 11. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2016 61 img669.jpg img671.jpg KDE JSOU POTENCIÁLNÍ REAKČNÍ CENTRA V TĚCHTO MAKROMOLEKULÁCH VĚTVENÍ HLAVNÍ ŘETĚZEC AMYLOPEKTIN.jpg 2. 11. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2016 62 img742.jpg AMYLOSA • Vytváří ŠROUBOVICI neboli HELIX • Šest jednotek GLUKOSY na jednu otočku (závit) • Vazba 1 ® 4 přes –OH • 300 – 1000 jednotek v makromolekule 2. 11. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2016 63 img743.jpg AMYLOPEKTIN • NEVYTVÁŘÍ ŠROUBOVICI neboli HELIX • Vazba 1 ® 6 přes –OH a přes – CH2OH v místě rozvětvení • Vazba 1 ® 4 přes –OH v hlavním i bočních řetězcích • 15 –25 jednotek ve větvích Postupy ENZYMATICKÉ modifikace škrobu 2. 11. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2016 64 img681.jpg PRUDKÝ POKLES VISKOZITY ROZTOKU (MAZU) Postupy ENZYMATICKÉ modifikace škrobu img682.jpg 2. 11. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2016 65 Štěpení na MALTÓZU enzymy a a b AMYLÓZAMI MALTÓZU lze dále rozštěpit enzymem MALTÓZOU na GLUKÓZU Podle stupně konverze dělíme produkty na: 1. Kapalné sirupy 2. Sušené nebo zahuštěné sirupy 3. Glukózu 2. 11. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2016 66 img744.jpg Postupy HYDROLYTICKÉ modifikace škrobu img682.jpg 2. 11. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2016 67 Katalýza pomocí HCl nebo H2SO4 s neutralizací na konci procesu Lze kombinovat s enzymatickým procesem a dostat se na GLUKÓZU Podle stupně konverze dělíme produkty na: 1. Kapalné sirupy 2. Sušené nebo zahuštěné sirupy 3. Glukózu Postupy HYDROLYTICKÉ modifikace škrobu 2. 11. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2016 68 img684.jpg img683.jpg Nejsou informace o tom, zda proces probíhá náhodně či zda je některé místo v řetězci při hydrolýze preferováno ENZYMATICKÉ VYUŽITÍ GLUKÓZY 2. 11. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2016 69 Alpha-D-Glucopyranose_svg.png 120px-Pyruvate.png 120px-Acetaldehyde-2D-flat_svg.png Ethanol-structure_svg.png Pyruvát konjugovaná báze od kyseliny pyrohroznové Vodka Gorilka Schnaps Prostějovská starorežná Whisky Bramborový líh > TUZEMSKÝ RUM ENZYMATICKÁ (Xylose isomerase) izomerizace GLUKÓZY na FRUKTÓZU 2. 11. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2016 70 490px-D-Fructose_vs__D-Glucose_Structural_Formulae_V_1_svg.png GLUKÓZY (ALDÓZA) FRUKTÓZU (KETÓZA) D-xylose aldose-ketose-isomerase Fruktóza je asi o 1/5 sladší než glukóza Vyskytuje se hlavně v ovoci PŘEHLED modifikace škrobu •Enzymatický •Termický •Chemický –Hydrolýza –Oxidace –Esterifikace (několik variant) –Xantace –Karbamace –Škrobové étery •Síťování •Roubování – 2. 11. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2016 71 POUŽITÍ ŠROBU 2. 11. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2016 72 img271.jpg MODIFIKACE ŠKROBU 1 2. 11. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2016 73 MODIFIKACE ŠKROBU 1.jpg Může být mechanická (velikost zrn) nebo roztoková (oddělení amylosy od amylopektinu) MODIFIKACE ŠKROBU 2 2. 11. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2016 74 MODIFIKACE ŠKROBU 2.jpg Obvykle mechanická (velikost zrn) Jedná se tedy většinou o HETEROGENNÍ REAKCE Je snaha provádět procesy v suspenzi a ne v roztoku PROČ ? MODIFIKACE ŠKROBU 3 2. 11. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2016 75 MODIFIKACE ŠKROBU 3.jpg Termická modifikace škrobu 2. 11. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2016 76 •Nános škrobové suspenze na vyhřívaný válec •Vznik mazu a rozrušení vodíkových můstků mezi molekulami škrobu •Voda se tak rychle odsuší, že nestačí dojít ke vzniku (obnovení) vodíkových můstků mezi molekulami škrobu •Suchý škrob složený z neasociovaných molekul •Snadná rozpustnost i ve studené vodě Termická modifikace škrobu 2. 11. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2016 77 img685.jpg Zde probíhá vlastní proces Seškrábnutí suchého filmu NESELEKTIVNÍ Oxidace škrobu 2. 11. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2016 78 img687.jpg Oxidace KARBONYLU v otevřené formy glukózy Oxidace – OH v CYKLICKÉ formě glukózy Oxidace v CYKLICKÉ formě glukózy otevřením mezi C2 a C3 C2 C3 C6 Oxidace škrobu 2. 11. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2016 79 •Nejdůležitější z modifikačních reakcí •Může probíhat v oblasti nízkých nebo vyšších pH •Nejdůležitější je oxidace chlornanen sodným v oblasti pH cca. 8 – 9 (mírně zásadité prostředí) •Používají se hlavně bramborové škroby (kapilarita zrna), s malým sklonem k RETROGRADACI • NESELEKTIVNÍ Oxidace škrobu - schéma 2. 11. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2016 80 img686.jpg TYPICKÁ RECEPTURA • pH = 8 – 9 • Teplota = 35 – 43 °C • reakční doba = 2 – 8 hodin • aktivní chlór (NaClO) = 3 – 45 g/kg škrobu DEPOLYMERACE V ALKALICKÉM PROSTŘEDÍ > SNIŽOVÁNÍ MOLEKULOVÉ HMOTNOSTI SELEKTIVNÍ Oxidace škrobu na C 6 z –OH na – COOH pomocí HNO3 2. 11. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2016 81 Alpha-D-Glucopyranose_svg.png C 6 Při takové oxidaci se nemění polymerační stupeň > přeměna polymeranalogická SELEKTIVNÍ Oxidace škrobu na dialdehyd škrobu 2. 11. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2016 82 img688.jpg Oxidace škrobu - SHRNUTÍ 2. 11. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2016 83 •Vyšší míra oxidace > vyšší je i míra štěpení řetězců > nižší viskozita •Vyšší je míra štěpení řetězců > NIŽŠÍ POJIVÁ SCHOPNOST •Vyšší míra oxidace > vyšší disperzní stabilita, tj. nižší sklon k RETROGRADACI •Pro heterogenní reakci jsou vhodné škroby s velkým počtem kapilár > vyšší povrch • VÝROBA DEXTRINŮ 1 2. 11. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2016 84 img689.jpg img690.jpg 12 – 24 hodin, aby kyseliny & roztoky přísad prostoupily zrno škrobu VÝROBA DEXTRINŮ 2 2. 11. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2016 85 img691.jpg Je to vlastně HYDROLÝZA ŠKROBU následovaná POLYMERACÍ (KOMBINACÍ) FRAGMENTŮ 2. 11. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2016 86 img113.jpg img114.jpg VÝROBA DEXTRINU 2. 11. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2016 87 img115.jpg DE – Dextrose Equivalent = GLUKOZOVÝ EKVIVALENT = % hm. Redukujících sacharidů v sušině dextrinu. ŠKROB SAMOTNÝ NENÍ REDUKUJÍCÍ SACHARID STRUKTURA DEXTRINŮ 2. 11. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2016 88 320px-Dextrin_skeletal_svg.png Proces DEXTRINACE nastává i při pečení např. chleba a je to ona hnědá kůrka VLASTNOSTI DEXTRINŮ & DALŠÍ TYPY DEXTRINŮ •Barva od bílé přes žlutou po hnědou •Většinou zcela rozpustné ve vodě •DALŠÍ TYPY DEXTRINŮ •Maltodextrin •is a shortchain starch sugar used as a food additive. It is produced also by enzymatic hydrolysis from gelled starch and is usually found as a creamy-white hygroscopic spraydried powder. Maltodextrin is easily digestible, being absorbed as rapidly as glucose, and might either be moderately sweet or have hardly any flavor at •all. •Cyclodextrin •The cyclical dextrins are known as cyclodextrins. They are formed by enzymatic degradation of starch by certain •bacteria, for example, Bacillus macerans. Cyclodextrins have toroidal structures formed by 6-8 glucose residues. 2. 11. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2016 89 Energetické gely a tyčinky POUŽITÍ DEXTRINŮ 2. 11. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2016 90 •Yellow dextrins •water-soluble glues in remoistable envelope adhesives and paper tubes, •in the mining industry as additives in froth flotation, in the foundry industry as green strength additives in •sand casting, as printing thickener for batik resist dyeing, and as binders in gouache paint. •White dextrins •a crispness enhancer for food processing, in food batters, coatings, and glazes, (E number 1400) •a textile finishing and coating agent to increase weight and stiffness of textile fabrics •a thickening and binding agent in pharmaceuticals and paper coatings. •As pyrotechnic binder and fuel, they are added to fireworks and sparklers, allowing them to solidify as pellets or "stars." •Due to the rebranching, dextrins are less digestible; indigestible dextrin are developed as soluble fiber supplements for food products. DEXTRINY - SHRNUTÍ 2. 11. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2016 91 •PATRNĚ nejrozšířenější produkt modifikace škrobu •Hluboká chemická přeměna škrobu •Široká škála typů a použití •Dobře propracované kontinuální i diskontinuální technologie •Proces je používaný již minimálně od 19. století Acetylace škrobu 2. 11. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2016 92 img693.jpg img694.jpg Vedlejší reakce snižující výtěžek Monofosfát škrobu 2. 11. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2016 93 img695.jpg Xantát škrobu img696.jpg Alkylétery škrobu 2. 11. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2016 94 Karbamát škrobu img698.jpg img700.jpg Hydroxymetyléter škrobu 2. 11. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2016 95 Karboxymetyléter škrobu img699.jpg img701.jpg img702.jpg Kyanoéter škrobu 2. 11. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2016 96 Karboxymetyléter škrobu – reakce v ethanolu img703.jpg img704.jpg Kationtové škroby 2. 11. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2016 97 img705.jpg + Sesíťované škroby 2. 11. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2016 98 img706.jpg img707.jpg Roubované & blokové kopolymery škrobů 2. 11. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2016 99 img710.jpg img709.jpg img708.jpg Použití modifikovaných škrobů •Výroba a úpravy papíru •Potraviny •Textilní průmysl •Lepidla •Farmacie •Flokulanty při čištění vod •…………….. 2. 11. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2016 100 Lepidla ze škrobů 2. 11. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2016 101 škrob + NaOH.jpg lepidlo ze škrobu.jpg Obvykle se PRŮMYSLOVĚ používá směs bramborového a kukuřičného škrobu 2. 11. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2016 102 Výrobu dextrinů asi dám do laborek Výrobu ŠKROBOVÉHO LEPIDLA asi také dám do laborek Příklad technologie výrobku ze škrobu ŠKROB NA PRÁDLO 2. 11. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2016 103 Nativní škrob se musí vařit a proto jsou používány MODIFIKOVANÉ ŠKROBY img116.jpg BORAX – rozrušuje vodíkové můstky mezi makromolekulami a tak zvyšuje rozpustnost zastudena, vytváří DIESTER ŠKROBU Na2SO4 – zvyšuje rozpustnost PEO vosk – proti shlukování při rozpouštění, regulace lepivosti při žehlení Může se přidat i PARAFÍNOVÝ VOSK > regulace lepivosti při žehlení Modřidlo, pro potlačení žlutého odstínu 2. 11. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2016 104 img117.jpg img118.jpg img119.jpg HEREROGENNÍ REAKCE > PROČ??? Běžná sušina škrobu ŠKROBY JAKO BIODEGRADABILNÍ ADITIVA DO SYNTETICKÝCH TERMOPLASTŮ 2. 11. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2016 105 •VĚTŠINOU NUTNO „POPOHNAT“ termooxidací •Co jsem dělal já •LDPE fólie •Části brokového střeliva •Vlákna •………………… Polypropylénová vlákna s kukuřičným škrobem 1 2. 11. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2016 106 PP skrob 1kx.jpg PP skrob 2kx.jpg Polypropylénová vlákna s kukuřičným škrobem 1 2. 11. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2016 107 PP skrob 5kx b.jpg PP skrob 5kx M.jpg FIBRILACE PP vlákna TERMOPLASTICKÉ ŠKROBY •ZPRACOVÁNÍ TECHNOLOGIEMI PRO SYNTETICKÉ TERMOPLASTY, ale velmi náročné (zatím) •Nutno ale použít změkčovadla – voda & glycerol •Výrobky jsou BIODEGRADOVATELNÉ •Ve spojení s PŘÍRODNÍMI VLÁKNY (např. len) > BIODEGRADOVATELNÉ KOMPOZITY • • 2. 11. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2016 108 Škrob v práci konzervátora a restaurátora Typ škrobu nebo jeho derivátu Fyzikální forma Použití poznámka Nativní škrob Maz Rentoaláž Přídavek formalínu proti napadení plísněmi Emulgace s balzámy > vyšší lepivost Dextrin Roztok Lepidlo na papír a knihy (UMĚLÁ KLOVATINA) Křehké filmy > MĚKČENÍ GLYCERINEM NEBO MEDEM Dextrin Roztok Pojivo barev Nativní škrob Maz Pojivo barev (kvaš, tempera) Přídavek formalínu proti napadení plísněmi 2. 11. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2016 109 SEM škrobů – vlastní práce na MU 2. 11. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2016 110 Skrob brambor 200x.jpg Skrob brambor 2kxb.jpg ŠKROB BRAMBOROVÝ NEVIDÍTE tam žádné ZVRÁSNĚNÍ POVRCHU, jako na kresbě (viz snímek 8). Asi proto, že tady nebyla zrna škrobu před snímkování vysušena. SEM škrobů – vlastní práce na MU 2. 11. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2016 111 ŠKROB BRAMBOROVÝ Skrob brambor 5kx.jpg Skrob brambor 10kx.jpg SEM škrobů – vlastní práce na MU 2. 11. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2016 112 ŠKROB BRAMBOROVÝ Skrob brambor 1kx M.jpg SEM škrobů – vlastní práce na MU 2. 11. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2016 113 ŠKROB KUKUŘIČNÝ Skrob kukurice 2kx M.jpg SEM škrobů – vlastní práce na MU 2. 11. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2016 114 ŠKROB KUKUŘIČNÝ Skrob kukurice 200x.jpg Skrob kukurice 1kx.jpg NEVIDÍTE tam žádné ZVRÁSNĚNÍ POVRCHU, jako na kresbě (viz snímek 8). Asi proto, že tady nebyla zrna škrobu před snímkování vysušena. SEM škrobů – vlastní práce na MU 2. 11. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2016 115 ŠKROB KUKUŘIČNÝ Skrob kukurice 5kx.jpg Skrob kukurice 10kx.jpg SEM škrobů – vlastní práce na MU 2. 11. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2016 116 ŠKROB KUKUŘIČNÝ X BRAMBOROVÝ Skrob kukurice 1kx.jpg Skrob brambor 1kx b.jpg SEM škrobů – vlastní práce na MU 2. 11. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2016 117 ŠKROB KUKUŘIČNÝ X BRAMBOROVÝ Skrob kukurice 5kx.jpg Skrob brambor 5kx.jpg AGAR 2. 11. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2016 118 agar 15012016.jpg AGAR & potravinářství • ČIŘENÍ ovocných šťáv • Zahušťovadlo AGAR & medicína Živná půda pro růst plísní a baktérií Agar consists of a mixture of agarose and agaropectin. Agarose, the predominant component of agar, is a linear polymer, made up of the repeating monomeric unit of agarobiose. Agarobiose is a disaccharide made up of D-galactose and 3,6-anhydro-L-galactopyranose. Agaropectin is a heterogeneous mixture of smaller molecules that occur in lesser amounts, and is made up of alternating units of D-galactose and L-galactose heavily modified with acidic side-groups, such as sulfate and pyruvate. Kyselina pyrohroznová 1024px-Pyruvic-acid-2D-skeletal.png Jiné užitečné polysacharidy 1 2. 11. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2016 119 Tento druh jitrocele se pro farmakologické účinky semen pěstuje na plantážích např. v Indii, Brazílií, na Blízkém východě i na severu Afriky. Hlavní léčebnou látkou je rozpustná vláknina ve formě bezbarvého slizu který po zvlhnutí bobtná. Získává se z osemení které se ze suchých semen sdírá a mele na prášek, osemení tvoří asi čtvrtinu objemu semene. Je schopno absorbovat vodu a tím asi desetinásobně zvětšit svůj objem, nejčastěji se používá jako šetrné projímadlo. Jitrocel vejčitý (Plantago ovata, Psyllium plantago) je jednoletá rostlina, druh rodu jitrocel. Je jedním z mála jitrocelů který nepovažujeme za plevel, nýbrž za léčivku a je pěstován pro léčivé účinky semen. Jiné užitečné polysacharidy 2 2. 11. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2016 120 img378.jpg arabinose.jpg glucose.jpg mannose.jpg xylose.jpg Jsou to HETEROPLYSACHARIDY PENTÓZY HEXÓZY 2. 11. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2016 121 Stavební jednotka Strukturní jednotka 453px-Alginsäure_svg.png ALGINÁT Molar mass 10,000 – 600,000 img145.jpg Alginic acid is a linear copolymer with homopolymeric blocks of (1-4)-linked β-D-mannuronate (M) and its C-5 epimer α-L-guluronate (G) residues, respectively, covalently linked together in different sequences or blocks. 2. 11. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2016 122 Alginate absorbs water quickly, which makes it useful as an additive in dehydrated products such as slimming aids, and in the manufacture of paper and textiles. It is also used for waterproofing and fireproofing fabrics, in the food industry as a thickening agent for drinks, ice cream and cosmetics, and as a gelling agent for jellies.[citation needed] Alginate is used as an ingredient in various pharmaceutical preparations, such as Gaviscon, in which it combines with bicarbonate to inhibit reflux. Sodium alginate is used as an impression-making material in dentistry, prosthetics, lifecasting and for creating positives for small-scale casting. Sodium alginate is used in reactive dye printing and as a thickener for reactive dyes in textile screen-printing.[citation needed] Alginates do not react with these dyes and wash out easily, unlike starch-based thickeners. As a material for micro-encapsulation.[7] Calcium alginate is used in different types of medical products including skin wound dressings to promote healing[8] and can be removed with less pain than conventional dressings.[ 16. 11. 2016 PŘÍRODNÍ POLYMERY sacharidy NÁZVOSLOVÍ PŘF MU 6_3 2016 123 Stavební jednotka Strukturní jednotka Chondroitin_Sulfate_Structure_NTP.png Chondroitin Jde o polysacharid složený z pravidelně se opakujících monomerů glukuronátu a N-acetylgalaktosaminu img139.jpg Chemical structure of one unit in a chondroitin sulfate chain. Chondroitin-4-sulfate: R1 = H; R2 = SO3H; R3 = H. Chondroitin-6-sulfate: R1 = SO3H; R2, R3 = H. Medicínský profil látky Mechanismus účinku Působí patrně galaktosamin vzniklý odbouráním polysacharidového řetězce, mechanismus účinku je pravděpodobně shodný s glukosaminem. K výstavbě chrupavky není využíván polysacharidový řetězec či jeho štěpy, ale jednotlivé monomery (vzhledem k výše uvedené biosyntéze proteoglykanů). Účinky Chondroitin sulfát patří mezi symptomaticky pomalu působící léky při osteoartróze.To znamená, že při dlouhodobém užívání (alespoň 2 měsíce) má příznivé účinky proti bolesti a zánětu při artróze kloubů. Na rozdíl od analgetik a nesteroidních antiflogistik je tento účinek opožděný, projeví se až po 4-6 týdnech pravidelného užívaní. Po vysazení však tento účinek obvykle přetrvává nějakou dobu. Proto je možné po 2-3 měsících užívání udělat další asi 2-3měsíční přestávku. Chondroitin sulfát též zřejmě dokáže zastavit ztrátu kloubní chrupavky, ke které při artróze dochází. Chondroitin