STUDIUM FYTOESTROGENNÍCH LÁTEK V RUMINÁLNÍ TEKUTINĚ Martin Štěpánek Vedoucí práce: Mgr. Tomáš Kašparovský, Ph. D. Ve svojí diplomové práci budu volně navazovat na svoji bakalářskou práci ve které jsem se věnoval hladinám isoflavonů v jogurtech. Fytoestrogeny ■Sekundární metabolity rostlin – ochrana ■Hlavní zdroj – čeleď bobovité – jetel, sója ■Zájem o studium – 40. léta – neplodnost ovcí ■Podobná struktura na 17-β-estradiol ■Vazba na ERα a ERβ – etrogenně aktivní ■Základní členění: isoflavonoidy (isoflavony), flavonoidy, stilbeny (resveratrol) a lignany Na tomto snímku můžeme vidět základní informace o fytoestroegenech, což jsou látky rostlinného původu, které v rostlině působí jako ochranné látky vůči škůdcům ale i proti UV záření. Svému názvu také vděčí jejich podobné struktuře na 17-β-estradiol, díky ní se také dokáží vázat na estrogenní receptory a tím vyvolat danou reakci. Hlavním zdrojem fytoestrogenů jsou rostliny čeledi bobovité, do které paří sója a jetel. Zájem o jejich studium začal v 40. letech kdy se zjistilo, že ovce, které se živily především červeným jetelem bývají často neplodné. Fytoestrogeny můžeme rozdělit jak je výše uvedeno a z toho nejzajímavější skupinou jsou isflavonoidy. Isoflavony ■Nesteroidní polyfenolické látky z skupiny ■Glykosylované formy – rostliny – biologicky neaktivní ■Aglykony – přeměněny v zažívacím traktu bakteriemi (β - glukosidasa) – biologicky aktivní (lepším přechod přes stěnu žaludku) – dále jsou v těle metabolizovány Isoflavony jsou jednou z nejzajímavějších a nejprobádanějších skupin fytoestrogenů. Jedná se o nesteroidní polyfenolické látky se základní strukturou kterou můžeme vidět výše. V rostlinách se objevují v glykosylované formě (mají na sobě navázanou glukózu), tato forma není biologicky aktivní jelikož se nedokáže dostat do krevního oběhu přes stěnu zažívacího traktu do oběhu. Tzv. aglykony je forma isoflavonů, kterým je enzymaticky odštěpena glukóza, tato forma je dále metabolizována v těle. Metabolismus Na tomto snímku můžeme vidět metabolismus isoflavonů a již dříve zmíněné odštěpení cukerné složky. Daidzein je dále metabolizován na Equol. Zdroje Produkt Celková koncentrace(mg/100g ) Daidzein Genistein Sójové boby 128,34 46,46 73,76 Sójová mouka 177,89 71,19 96,83 Natto 58,93 21,85 29,04 Miso 42,55 16,13 24,56 Tempeh 43,52 17,59 24,85 Tofu 22,70 8,00 12,75 Sójové mléko 9,65 4,45 6,06 Isoflavony jsou hlavně zastoupeny v sóje a výrobcích z ní. Je zajímavé srovnat koncentrace isoflavonů v tofu a temehu. V tempehu je vyšší koncentrace díky fermentační úpravě. Zdravotní účinky ■Schopnost odstraňovat volné radikály ■Redukce příznaků menopauzy ■Stimulace osteoblastů ■Příznivé účinky na hladinu HDL/LDL – cholesterolu ■Bohatá strava na sóju v Asii – menší míra výskytu rakoviny prsu Na tomto snímku můžeme vidět jedny z kladných zdravotních účinků isoflavonů. Některé výzkumy ohledně kladných zdravotních účinků isoflavonů si protiřečí. Analyzované látky ■Daidzein – vzniká buďto z daidzinu nebo demethylací prekurzoru formononetiu nejvíce zastoupeným isoflavonem, prekurzorem Equolu ■Genistein – prekurzor biochanin A, inhibuje proliferaci rakovinných buněk rakoviny prsu a prostaty ■Glycitein – málo probádaný, 5 – 10 % isoflavonů v sóji Výše můžeme vidět látky, které budu analyzovat v ruminální tekutině. Kromě daidzeinu a genisteinu budu zkoumat i jejich prekurzory formononetin a biochanin A. Equol ■Metabolit daidzeinu ■Nejvyšší estrogenní aktivita ■Equol producenti 30 – 50 % populace (v Asii vyšší procento) ■Přežvýkavci 100 % ■Skvělý antioxidant Equol je jedna z nejzajímavějších látek z skupiny fytoestrogenů, jelikož má vysokou afinitu k ER. Jedná se o metabolit daidzeinu. Pouze 30 – 50 % populace umí metabolitovat daidzein na equol a vyšší procento těchto lidí žije v Asii. (Pravděpodobně vyšší konzumaci sóji a výrobků z ní). Přežvýkavci ovšem umí všichni metabolizovat equol a ten se dále i s ostatními isoflavony dostane do mléka, čehož se dá využít. Analýza ■Centrifugace pro odstranění nečistot ■Přidání vnitřního standardu (4-HBP) ■Extrakce 2 x 5 ml ethylacetátu ■Zmražení – odstranění tuků ■Odpaření na vakuové odsparce ■Příprava na měření – rozpuštění odparku v 50% methanolu ■Měření pomocí HPLC-MS-TOF Přesný postup analýzy vzorků ještě nevím ale takhle zhruba by to mělo vypadat. Cíl ■Sledování přeměny formononetinu a biochaninu A na daidzein, equol a genistein v ruminální tekutině Děkuji za pozornost