Metody sterilní práce. Očkování a uchovávání mikroorganismů. Základní pojmy uBakteriální druh ujasně vymezená skupina navzájem přibuzných kmenů, zahrnujících typový kmen usdílí 70% a vyšší DNA-DNA homologii komplementárních párů bází (DNA reasociace) uvykazuje, až na výjimky, shodné fenotypové znaky a současně má některé odlišné znaky od jiných skupin Kultura umikroorganizmy kultivované v laboratorních podmínkách na živných médiích uČistá (jeden druh) x smíšená (několik druhů) x technická (výskum, provoz) uPřeočkovávaní – přenos kultury na čerstvé médium (oživení, izolace, odečet vlastností, diagnostika) uBakteriální kolonie = klon jedné buňky https://catalog.hardydiagnostics.com/cp_prod/Content/hugo/refphoto/g60_tsa_ecoli_25922_hugo.jpg Izolace bakteriálního kmene u= získání čisté kultury uMohou se využít selektivní média – vyroste jen daný taxon uMetoda izolace = Křížový roztěr upostupné zřeďování původní kultury za účelem zisku jednotlivých kolonií (klony jedné buňky). V místě hádku – rostou už jen jednotlivé kolonie (kmeny), které pak hodnotíme http://www.crackling.com.au/wp-content/uploads/2013/07/E_-coli-6.jpg Na jaká média kultury očkovat? uVe cvičení pracujeme s čistými kulturami získanými z České sbírky mikroorganismů, kultivujeme podle jejich podmínek uKmeny z prostředí - snažíme se dodržet pro ně přirozené podmínky (koncentrace soli, živiny, teplota) uZvažujeme aspekty růstu kultury (pracujeme s čistou či smíšenou kulturou?), zvažujeme limit živin, kyslíku, typ kultivace (stacionární, kontinuální), homogenitu růstu; odlišně bude probíhat růst v tekutém médiu a na agaru (jiná distribuce živin, kyslíku) u Kultivace uKultivace - předstupeň izolace, identifikace, stanovení citlivosti na ATB... uTypy kultivace – pro kultury v tekutém médiu: uKontinuálně uchemostat - růstová rychlost kultury je v něm řízena koncentrací limitující živiny, která je přítokem nového média dodávána uStaticky uSubmerzní kultivace - třepaná nebo vzdušněná (promícháváním se zvětšuje plocha fázového rozhraní a může probíhat efektivnější výměna plynů) u Nároky na teplotu utermofilní – optimum cca nad 55 °C; extremní termofily rostou kolem 100°C umezofilní mikroorganizmy u optimum růstu 20 - 40 °C u většina bakteriálních druhů; parazitické mikroorganizmy u Pseudomonas (ale některé její druhy mohou růst i při nízkých teplotách v lednici (4°C)! upsychrofilní mikroorganizmy uoptimum růstu méně než 20 °C uoceány, jeskyně; mohou růst i v ledničce! – např. pseudomonády, aeromonády, listerie uNároky na tlak – barofilní, barotolerantní uNároky na živiny uzdroj uhlíku u heterotrof – organické látky u autotrof – CO2 uzdroj energie u fototrof –světelná energie u organotrof – organické látky u litotrof – anorganické látky uNároky na redoxpotenciál, pH u Vztah MO ke kyslíku uAerobní uFakultativne anaerobní (aerobně je to pro ně výhodnější energeticky ale nevadí jim anaerobné prostředí) uAnaerobní uStriktně – obligátně anaerobní (kyslík je zabíjí) uAerotolerantní (přežijí nízke koncentrace, ale O2 NENÍ akceptor elektronů) uMikroaerofilní – třeba určité % O2, je akceptor u FAN – nevadí im anaerobne prostredie, ale kde je prítomný kyslík, zapnú si energeticky výhodnejší aerobný metabolizmus AN – kyslík ich zabíja Aerotol – vedia rásř v nízkych konc. Kyslíka, ale O2 není ich konečný akceptor elektrónov Mikroaer – Třeba im určité percento kyslíka, je akceptor Růstová křivka ugrafické vyjádření závislosti počtu buněk na délce statické kultivace u(1) Lag fáze u(2) Fáze zrychleného růstu – fáze fyziologického mládí u(3) Log fáze – logaritmická – exponenciální u(4) Fáze zpomaleného růstu u(5) Fáze stacionární u(6) Fáze odumírání Lag – bunky sa prispůsobujú novým podmienkam, prostrediu, médiu, rada ich odumiera Zrýchl. Rast – už sú nasyntetizované enzýmy, maximálna rýchlosř rastu Log – intenzívny rast, Spomalený – znížený metabolizmus, hromadia sa metabolity Stac – počet vznikajúcich bunek = počet odumírajucich Odum – menej buniek, kopa metabolitov Diauxie upostupné využití substrátu (např. nejdříve využije jednoduchý zdroj - glukóza→první vrchol; potom teprve nastartuje metabolizmus k využití složitějšího substrátu – laktóza →druhý vrchol) Uchovávání bakterií uje nutné zajištění životaschopnosti una Petriho misce při 4 °C (krátkodobě, nutno přeočkovávat) uve zkumavce v agaru ve vpichu – měsíce una šikmém agaru v lednici při +4 °C – týdny una porézních materiálech - želatinových discích, kuličkách ulyofilizované – lyofilizace = vymražení vody ve vakuu sublimací vody uzmražené na – 70 °C po malých objemech v hlubokomrazicím boxu (měsíce, roky) uboxy s pevným CO2 – suchý led (- 78 °C) uKryoprezervace - reverzibilní anabióza, neprobíhají biochemické procesy uzamražení kultur v tekutém dusíku (až - 196°C) nebo v jiných plynech (He, Cr, H), uchovávání neomezeně dlouho Postup uVšechny zkumavky i Petriho misky popíšeme fixou (druh, kmen, datum, své iniciály). u uAseptická práce!! Žíhat hrdla a kličky!!! Misky otevírat co nejméně!!! u uKaždý pracuje sám – 3 misky, 1 šikmý agar, 1 tekuté médium u uPopsat sklo uZapnout kahan, ožíhat kličku, nechat zchládnout uNabrat kulturu – tak ¼ kličky uMalíčkem otevřít vršek, ožíhat zkumavku uKličku těsně nad okraj hladiny, na stěnu zkumavky, postupně vmíchat do média uhttps://www.youtube.com/watch?v=NV0TlN0DpPw (od 0:30) u u u Tekuté půdy Šikmý agar: uPopsat sklo uVyžíhat kličku a nechat zchládnout uNabrat ¼ kličky uMalíčkem vršek, ožíhat zkumavku u „hádek“ na šikmý agar odspodu u Petriho misky u1. křížový roztěr - čistá kultura uhttps://www.youtube.com/watch?v=AaG3Pt3nwLQ u2. křížový roztěr směsná kulura G+ a G- u3. misku rozdělit na čtvrtiny a hádek od okraje ke středu Křížový roztěr http://photos1.blogger.com/blogger/3757/4063/1600/M_BI_ES_19.jpg https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/38/Chocolate_agar_1.jpg http://i.ytimg.com/vi/_1KP9zOtjXk/maxresdefault.jpg Kultury uG- u• Escherichia coli CCM 3954 (fakultativně anaerobní) u• Pseudomonas putida (aerobní) u•Serratia marcescens CCM 303 (fakultativně anaerobní) uG+ u• Kocuria rosea CCM 839 (aerobní) u• Micrococcus luteus CCM 169 (aerobní) u• Bacillus cereus CCM 2010 (fakultativně anaerobní) u• Staphylococcus aureus SA 812 (fakultativně anaerobní) ukvasinky u• Saccharomyces cerevisiae (fakultativně anaerobní)