Pozorování kvasinek, vitální test Cíl: Vitální test – počítání živých a mrtvých buněk Stanovení % přežívajících buněk Vitální test - slouží ke zjištění okamžitého stavu populace = % živých a mrtvých buněk (kontrola kvasinek během technologického procesu) - propustnost membrán mrtvých buněk pro netoxická barviva (metylénová modř) → tabulka (čas, počet živých a mrtvých buněk v 10-ti polích) graf – závislost přežívajících/mrtvých buněk na čase Přímé stanovení počtu buněk • mikroskopicky v Bürkerově komůrce (skleněná destička s počítací mřížkou) • prostor mezi podložním a krycím sklíčkem má u různých komůrek různou hloubku a je na komůrce vždy vyznačen • při stanovení počtu buněk nejdříve ze známé hloubky komůrky dopočítáme objem vzorku ve čtverečku a následně počet buněk přepočítáme na 1 ml Bürkerova komůrka (skleněná destička s počítací mřížkou) !! Počítat jen 2 strany – levou + horní nebo spodní + pravou Kvasinky • heterotrofní eukaryotní organismy • dle Grama se barví jako G+, ale BS obsahuje chitin, manan, glukany, proteiny (tedy nejsou Gram-pozitivní) • mají schopnost zkvašovat mono-, di-, nebo trisacharidy na ethanol a CO2 • jednobuněčné, pseudomycelium i mycelium • většinou nízká teplotní odolnost (usmrcení při 2-5 minutovém zahřívání na 56°C), spory jsou nepatrně odolnější Kontrola kvasinek • vitální barvení • acidifikační test – rozdíl pH po přidání glukózy do roztoku Laboratorní x wild type Využití • potravinářství (pivo, víno, pekařské droždí, krmná biomasa) • etanol (Pichia, Candida, Kluyveromyces, Issatchenkia, Rhodotula, Zygosaccharomyces, Clavispora, Debaryomyces, Metschnikowia, Cryptococcus, Monilia) • GMO – rekombinantní proteiny (HBsAg – vakcína; Pichia pastoris) • modelový systém (S. pombe, S. cerevisiae, Y. lipolytica) – buněčný cyklus, biofilm, nádory, metabolizmus léků, sekreční dráhy Patogenita • Candida,Cryptococcus, Malassezia a Trichosporon • ale i Geotrichum, Rhodotula, Saccharomyces, Hansenula anomala Výroba piva Buněčný cyklus u kvasinek Životní cyklus Saccharomyces Candida Kvasinkovitá forma – nepatogenní Tvorba mycelia – patogenní forma Schizosaccharomyces pombe Postup – práce ve dvojici • Ze suspenze buněk pipetovat 1 ml do sterilní vody • Z naředěné suspenze pipetovat 1 ml do každé ze 4 zkumavek • Vzorky budou zahřívány při 60°C po dobu 0; 7; 14 a 21 min • Stanovení počtu mrtvých a živých buněk v Bürkerově komůrce (nanést kapku suspenze do komůrky, přikrýt krycím sklíčkem, k okraji přikápnout methylenovou modř, na opačné straně ji odsát filtračním papírem) • Po 2 min se buňky usadí, mrtvé jsou obarveny modře • Pozorujeme při zvětšení 400x • Spočítat mrtvé namodralé a živé nezbarvené buňky min. v 10-ti čtverečcích • Postup opakovat pro každý čas • Z hodnot vytvořit tabulku a graf (v MS exel) závislosti přeživších buněk na čase (celkový počet buněk – čas 0 min) Výpočet: N v 1 ml = součet buněk živých a mrtvých / 10 x 250 x 1000 N = celkový počet buněk