MEDIA – Mikroskopické houby SAB - Sabouraudův agar s glukózou glukóza 40 g/l pepton 10 g/l agar 15 g/l pH 6,9 MA 2% - agar se sladovým extraktem Malt extrakt 20,0 g/l agar 20,0 g/l pH 5.6 MA 0,5 % - agar se sladovým extraktem Malt extrakt 5,0 g/l agar 20,0 g/l pH 5.6 Vodní agar destilovaná voda 1000 ml agar 20,0 g/l Půdní agar půdní extrakt 1000 ml agar 20,0 g/l Půdní extrakt - 500 g půdy vařit 1 hodinu v 1200 ml vody, přefiltrovat přes filtrační papír a doplnit na 1000 ml. /pH 6-6,5/ pH 6,6 - 6,8. OA- Ovesný Agar ovesné vločky 30 g/l agar 20 g/l Ovesné vločky vařit pozvolna 2 hodiny v 1 l vody. Přefiltrovat přes gázu, doplnit do 1 litru. Přidat agar. SEA – Půdní agar s glukosou a bengálskou červení půdní extrakt 1000 ml glukóza 10,0g/l K[2]HPO[4] 1,0g/l NaNO[3] 1,0g/l agar 20 g/l bengálská červeň 0,07 g/l Půdní extrakt - 500 g půdy vařit 1 hodinu v 1200 ml vody, přefiltrovat přes filtrační papír a doplnit na 1000 ml. /pH 6-6,5/ pH 6,6 - 6,8. DRBC (Agar s dichloranem, bengálskou červení a chloramfenikolem) pepton 5,0g/l glukóza 10,0g/l KH[2]PO[4] 1,0g/l MgSO[4] 0,5g/l dichloran 0,002g/l bengálská červeň 0,025g/l agar 15,0g/l pH 5.6 ± 0.2 Media pro identifikace rodu Aspergillus CYA (Czapkův agar s kvasničným extraktem) Pitt, 1973 K[2]HPO[4] 1 g/l Czapkův koncentrát* 10 ml/l kvasniční extrakt 5 g/l sacharóza 30 g/l agar 15 g/l pH 6 - 6,5 *Czapkův koncentrát: NaNO[3] 30 g KCl 5 g MgSO[4].7H[2]O 5 g FeSO[4].7H[2]O 0,1 g ZnSO[4] 0,1 g CuSO[4] 0,05 g destilovaná voda 100 ml MEA (Agar se sladovým extraktem) Blakeslee, 1915 malt extrakt 20 g/l pepton 1 g/l glukóza 20g/l agar 20 g/l pH 5 - 5,5 CY20S (Czapkův agar s kvasničným extraktem a 20% sacharózy) Pitt et Hocking, 1985 K[2]HPO[4 ] 1 g/l Czapkův koncentrát* 10 ml/l kvasniční extrakt 5 g/l sacharóza 200 g/l agar 20 g/l pH 5,2 Media pro identifikace rodu Penicillium MEA (Agar se sladovým extraktem) Raper et Thom, 1949 malt extrakt 30 g/l pepton 1 g/l glukóza 20g/l ZnSO[4] 0,01 g/l CuSO[4 ] 0,005 g/l agar 20 g/l pH 5 - 5,5 CYA (Czapkův agar s kvasničným extraktem) Pitt, 1979 K[2]HPO[4] 1 g/l Czapkův koncentrát* 10 ml/l kvasniční extrakt 5 g/l sacharóza 30 g/l agar 15 g/l pH 6,3 ± 0,2 *Czapkův koncentrát: NaNO[3] 30 g KCl 5 g MgSO[4].7H[2]O 5 g FeSO[4].7H[2]O 0,1 g ZnSO[4] 0,1 g CuSO[4] 0,05 g destilovaná voda 100 ml CYAS (Czapkův agar s 5% NaCl) K[2]HPO[4] 1 g/l NaCl 50g/l Czapkův koncentrát* 10 ml/l kvasniční extrakt 5 g/l sacharóza 30 g/l agar 15 g/l pH 6,3 ± 0,2 YEA (Agar s kvasničním extraktem a sacharózou) Frisvad, 1989 kvasniční extrakt 20 g/l sacharóza 150 g/l agar 20 g/l MgSO[4].7H[2]O 0,5 g/l ZnSO[4] 0,01 g/l CuSO[4] 0,005 g/l CREA (Kreatinový agar se sacharózou) Frisvad, 1985;1993 K[2]HPO[4] 1,3 g/l MgSO[4].7H[2]O 0,5 g/l FeSO[4].7H[2]O 0,01 g/l KCl 0,5 g/l ZnSO[4] 0,01 g/l CuSO[4] 0,005 g/l kreatin 3 g/l sacharóza 30 g/l bromkresolový purpur 0,05 g/l agar 15 g/l pH 8,0 ± 0,2 G25N (Glycerol nitrate agar) Pitt, 1973 K[2]HPO[4] 0,75 g Czapkův koncentrát* 7,5 ml kvasniční extrakt 3,7 g glycerol 250 g agar 12 g destilovaná voda 750 ml pH 6,3 ± 0,2 Ehrlichovo činidlo, Lund 1995 – pro testování přítomnosti mykotoxinů 4-dimethylamino-benzaldehyd 2 g ethanol 85 ml 10 N HCl 15 ml 4-dimethylaminobenzaldehyd přidat do ethanolu, poté přidat HCl. Media pro identifikace rodu Fusarium PDA (Bramboro-dextrózový agar) Burgess, Liddell et Summerell, 1988 dextróza 20 g/l brambory 250 g/l agar 20 g/l Oloupané brambory nakrájet na kostky a přilít 1 l vody, vařit 1 hodinu. Rozmixovat, přefiltrovat, doplnit vyvařenou vodu na 1000ml. PSA (Bramboro-sacharózový agar) Burgess, Liddell et Summerell, 1988 sacharóza 20 g/l brambory 300 g/l agar 15 g/l Oloupané brambory nakrájet na kostky a přilít 1 l vody, vařit 1 hodinu. Rozmixovat, přefiltrovat, doplnit vyvařenou vodu na 1000ml. SNA (Syntetické živné médium) Gerlach et Nirenberg, 1982 K[2]HPO[4] 1,0 g/l MgSO[4].7H[2]O 0,5 g/l KNO[3] 1,0 g/l KCl 0,5 g/l sacharóza 0,2 g/l glukóza 0,2 g/l agar 15 g/l Po ztuhnutí média v Petriho miskách položit na povrch agaru sterilní filtrační papír (cca 1 cm2). Stonek lupinu (Lupinus polyphyllus, vlčí bob mnoholistý) Zelené stonky lupinu se rozdělí na několik cm dlouhé části a vysterilizují v erlence s vodou. Sterilní kousky se přidají k ještě tekutému agarovému médiu v Petriho misce.