7 Čich a chuť 1 Čich a chuť jsou „chemické smysly“, které spolu úzce souvisí 2 Čich a chuť jsou „chemické smysly“, které spolu úzce souvisí 3 Čich • Schopnost vnímat chemické látky ve vzduchu 4 Čich • Schopnost vnímat chemické látky ve vzduchu • Podmínil rozvoj kůry 5 Čich • Schopnost vnímat chemické látky ve vzduchu • Podmínil rozvoj kůry • Identifikace místa • Identifikace potravy 6 Čich • Schopnost vnímat chemické látky ve vzduchu • Podmínil rozvoj kůry • Identifikace místa • Identifikace potravy • Člověk je mikroolfaktorický tvor – Úbytek analytických schopností vedl k relativnímu zvýraznění psychologické komponenty 7 Čich • Člověk je schopen rozlišit asi 80 chemických látek a 144-10000 vůní • Vyšší citlivost vůči liposolubilním molekulám • Čich s věkem výrazně degeneruje http://www.slideshare.net/drpsdeb/presentations 8 10 základních kategorií vůní ✓ vůně (příjemná) ✓ dřevo/pryskyřice ✓ ovoce (kromě citrusů) ✓ Hniloba ✓ Chemikálie ✓ Peprmint ✓ sladké vůně ✓ Popcorn ✓ palčivé/štiplavé vůně ✓ citrón Categorical dimensions of human odor descriptor space revealed by non-negative matrix factorization. Castro JB, Ramanathan A, Chennubhotla CS. PLoS One. 2013 Sep 18;8(9):e73289. doi: 10.1371/journal.pone.0073289. eCollection 2013. PMID:24058466 9 Categorical dimensions of human odor descriptor space revealed by non-negative matrix factorization. Castro JB, Ramanathan A, Chennubhotla CS. PLoS One. 2013 Sep 18;8(9):e73289. doi: 10.1371/journal.pone.0073289. eCollection 2013. PMID:24058466 10 Čich http://www.slideshare.net/drpsdeb/presentations 11 Čich http://www.slideshare.net/drpsdeb/presentations 12 Čich http://www.slideshare.net/drpsdeb/presentations 13 Čich http://www.slideshare.net/drpsdeb/presentations 14 Chuť • Schopnost vnímat chemické látky rozpuštěné ve slinách 15 Chuť • Schopnost vnímat chemické látky rozpuštěné ve slinách • Úzká souvislost s čichem • Identifikace potravy 16 Chuť • Schopnost vnímat chemické látky rozpuštěné ve slinách • Úzká souvislost s čichem • Identifikace potravy • Napojení na systém odměny 17 Chuť • Schopnost vnímat chemické látky rozpuštěné ve slinách • Úzká souvislost s čichem • Identifikace potravy • Napojení na systém odměny 18 Termoreceptory • Volná nervová zakončení senzitivní na teplo • TRP kanály (transient receptor potential) • Každý subtyp TRP kanálu citlivý na určitou teplotu a chemickou substanci http://www.slideshare.net/CsillaEgri/presentations 19 Chuť http://www.slideshare.net/drpsdeb/presentations 20 http://www.slideshare.net/drpsdeb/presentations Chuť 21 http://media.tumblr.com/1abd820225a3792d0787cd3b53ada989/tu mblr_inline_mqyyza95I71qz4rgp.png http://www.slideshare.net/drpsdeb/presentations Chuť 22