1 Význam mikroorganizmů Význam mikroorganizmů A. Mikroorganizmy způsobující onemocnění (v přednášce budou uvedena pouze vybraná bakteriální onemocnění!) A. Užitečné mikroorganizmy • Potravinářství • Zpracování odpadů • Biokontrolní mikroorganizmy 2 A. Patogenita • Mikroorganizmy nepatogenní – existují vůbec?? • Mikroorganizmy patogenní Primární (obligátní) patogeny Oportunní (fakultativní) patogeny Obligátní patogeny vyvolávají onemocnění u původně zdravých jedinců s nepostiženou imunitou, např. Corynebacterium diphtheriae, Salmonella typhi, Neisseria gonorrhoeae, Yersinia pestis, Streptococcus pyogenes… Fakultativní patogeny vyvolávají onemocnění za určitých podmínek, většinou u jedinců se sníženou obranyschopností, pocházejí většinou z endogenní mikroflóry nebo okolního prostředí, např. Escherichia coli, enterokoky, Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa… Rychlým průchodem vzduchu přes cilie nosohltanu dochází k odstranění mikroorganizmů Kůže je bariéra produkující antimikrobiální mastné kyseliny, její přirozená mikroflóra inhibuje kolonizaci patogeny Kyselost žaludku (pH 2) inhibuje mikrobiální růst Přirozená mikroflóra soupeří s patogeny Proplachování močového traktu je prevencí proti kolonizaci Lysozym v slzách a jiných sekretech rozpouští buněčné stěny Sliznice a tracheální řasinky pomáhají vylučovat mikroorganizmy z těla Sliznice a fagocyty v plicích jsou prevencí kolonizace Krevní a lymfatické proteiny inhibují růst mikroorganizmů Rychlá změna pH inhibuje mikrobiální růst Přirozená mikroflóra soupeří s patogeny ve střevech 3 1.Patogeny přenášené vzduchem Přímý kontakt nakažených (např. kapénková nákaza) – většina patogenů nepřežívá ve vzduchu, přenos jen na malé vzdálenosti Infekce dýchacího traktu Různé mikroorganizmy charakteristicky kolonizují dýchací trakt na různých úrovních Regions Pathogens Horní cesty dýchací Dolní cesty dýchací Nasal cavity Oral cavity Pharynx Larynx Trachea Primary bronchus Secondary bronchus Respiratory bronchiole Terminal bronchus Alveolar ducts Alveolar sacs Alveoli Over 60 150 180 65 14 2 1 4 6 Below 3 10 20 Airvelocity(cm/sec) Sizeofparticlespenetrating(m) Staphylococcus aureus Neisseria meningitidis Streptococcus pyogenes Corynebacterium diphtheriae Haemophilus influenzae Influenza virus Coccidioides immitis Bordetella pertussis Streptococcus pneumoniae Coxiella burnetii Chlamydophila psittaci Streptococcus pyogenes beta hemolytické streptokoky skupiny A • Běžně se nachází v malém počtu v horních cestách dýchacích zdravých jedinců • Může způsobit zánět středního ucha, prsní žlázy a kůže • Infekce propukne u oslabených jedinců nebo v přítomnosti silně virulentního kmene 4 Streptococcus pyogenes beta hemolytické streptokoky skupiny A • Erysipel (růže) – akutní lokalizovaný zánět kůže s alterací celkového stavu, častá recidiva • Incidence v ČR: 36,4/100 000 obyvatel (ČR rok 2014), povinné hlášení, léčba penicilinem • Spálová angína – akutní tonzilitida provázená exantémem • Exotoxin – angína, erytém obličeje, malinový jazyk Erysipel (růže) Streptococcus pneumoniae • Alfa-hemolytický streptokok • Roste ve dvojicích, tvoří pouzdra • Opouzdřená forma způsobuje pneumonii, meningitidy nebo sepse • Neopouzdřená forma u 70 % dětí běžně • Průkaz streptokoků kultivací • Častá je rezistence k antibiotikům S. pneumoniae na krevním agaru (P. Dušek, LF UK) 5 Corynebacterium diphtheriae • Záškrt (diftérie) – závažné infekční onemocnění vyvolané tzv. difterickým toxinem Corynebacterium diphtheriae • Toxin vyvolá nekrózu buněk zablokováním proteosyntézy, tvorbu tzv. pablán (pseudomembrán) z odumřelých buněk, fibrinu a leukocytů – může způsobit udušení • Povinné očkování v ČR od r. 1946 • Léčba antibiotiky • Difterický antitoxin pro akutní případy www.zdravotnickydenik.cz Bordetella pertusis • G- krátká nepohyblivá tyčinka ovoidního tvaru • Osídluje řasinky dýchacích cest, lidský patogen • Původce černého kašle – akutní, vysoce infekční onemocnění • Výskyt častý u malých dětí, dráždivý kašel • Pertusový toxin • Očkování zavedeno v ČR od r. 1958, od r. 2007 součást hexavakcíny, chrání jen 4 až 12 let B. pertusis – Gramovo barvení 2011 v ČR hlášeno cca 300 případů 2014 již přes 2500 případů! 6 Mycobacterium tuberculosis, M. bovis • Rovné nebo mírně zakřivené tyčky, občas se větvící. Mohou se vyskytnout vlákna nebo “mycélium“ připomínající struktury, které se snadno rozpadají do tyček a koků • Aerobní a chemoorganotrofní • Mykobakterie jsou rozšířené v půdách a vodách, některé druhy jsou obligátní paraziti a patogeni obratlovců. • M. tuberculosis – původce tuberkulózy, projevuje se jako onemocnění jednotlivých orgánů nebo v generalizované formě; patogenní pro člověka, primáty a jiné živočichy. • M. bovis – čerstvé izoláty jsou mikroaerofilní; původně izolován z tuberkulózy skotu, ale obecně je tento druh patogenní pro většinu zvířat.M. tuberculosis ve sputu 2014: 512 onemocnění v ČR, zemřelo 21 osob cca. 5 případů/100 tis. Obyvatel 2011 zrušeno plošné očkování dětí Mycobacterium tuberculosis Zdroj: Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2014 7 Mycobacterium tuberculosis Zdroj: Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2014 Mycobacterium leprae • Vážné onemocnění způsobující boulovité léze na těle M. kansasii – izolován z plicních lézí člověka, je patogenní, způsobuje onemocnění připomínající tuberkulózu M. leprae – obligátně intracelulární parazit, způsobuje onemocnění kůže, varlat a periferního nervového systému známého pod jménem malomocenství neboli lepra 8 Neisseria meningitidis tzv. meningokok • Způsobuje meningitidu (zánět meningů) u člověka • Přenos kapénkami • G- diplokok, nesporulující, opouzdřený – kapsulární polysacharid obohacen kys. sialovou – rezistence k fagocytóze • Kosmopolitní rozšíření, ohrožení dětí a mladistvých • Horečky, bolesti svalů, kloubů a hlavy, spavost, výsev patechií na kůži – klinický obraz sepse • U nejtěžších forem může nastat meningokoková sepse – septický šok s respiračním a renálním selháním - smrt • Vakcína proti meningokokům typu B www.shutterstock.com Fluorescenční barvení protilátek Neisseria meningitidis sufuze jako projev meningokokové infekce Foto autor: MUDr. Hana Roháčová, Ph. D. Klinika infekčních, parazitárních a tropických nemocí FN Na Bulovce, Praha 9 2.Patogeny přenášené přímým kontaktem • Staphylococcus • Helicobacter pylori a gastrické ulceritidy • Sexuálně přenosná onemocnění Treponema pallidum • Původce syfilis • Častý je přenos společně s kapavkou • Kongenitální syfilis – přenos z matky na plod • Tři fáze: primární, sekundární a terciální • Penicilinem lze léčit primární a sekundární fázi • 2012: 696 případů v ČR Museé de l'Homme, Trocadéro, Paris USA Centre for Disease Control and Prevention 3. Přenos infekce živočišnými vektory • Mikroorganizmy přenášené vektory mají většinou velkou virulenci. • Vektor se pohybuje na delší vzdálenosti, nerespektuje hranice hostitelského druhu • Častá je superinfekce a velké inokulum 10 Rickettsia prowazekii (skvrnitý tyfus) Rickettsia rickettsii (horečka Skalistých hor) • Vztah ke krev sajícím členovcům • Způsobují skvrnité horečky • 3 skupiny: (1) Způsobující tyfus, (2) Způsobující skvrnitou horečku, (3) Způsobující erlichiózu rickettsióza Borrelia burgdorferi • Lymeská borelióza – 1982 objevil Dr. Burgdofrer • Postihuje člověka i zvířata • Old Lyme (Connecticut) místo identifikace prvních případů, onemocnění kloubů u dětí v blízkosti lesa • Přenos klíštětem • Šíří se klíšťaty vysoké zvěře Ixodes scapularis, hlavní vektor G- spirocheta B. burgdorferi 11 Yersinia pestis • Původce moru • G-, fakultativně anaerobní tyčinka • Po malárii a tuberkulóze nejvíce obětí • Ve středověku známá pod názvem „černá smrt“ vzhledem ke gangrénám a černání částí těla Onemocnění hlodavců, člověk je náhodným hostitelem, blechy jsou mezihostitelem a vektorem, který roznáší Y. pestis mezi savci Při včasném rozpoznání lze léčit antibiotiky Clostridium tetani • Tetanus – vážné, život ohrožující onemocnění • Bakterie produkuje exotoxin • Přirozeným rezervoárem je zemina • Vstupní branou je do hloubky poraněná kůže znečištěná zeminou • Dojde ke křeči svalů • Vakcinace © 2012 Pearson Education, Inc. 4. Přenos patogenů z půdy 12 5. Přenos patogenů vodou • Patogeny přenášené vodou rostou obvykle ve střevech a šíří se výkaly Cholera – Vibrio cholerae • Průjem, infekce po pití kontaminované vody • V rozvojových zemích rozšířená © 2012 Pearson Education, Inc. V. cholerae atakuje epiteliální buňky tenkého střeva, uvolňuje zde choleratoxin (enterotoxin) Průjem „rýžová voda“ Dehydratace může vést ke smrti Léčba – rehydratace elektrolyty Legionella penumophila • Legionelóza (legionářská nemoc) • Přenos aerosolem • G- bakterie běžná ve vodách • Relativně odolná ke chloraci a vyšší teplotě, běžná v chladících věžích a klimatizačních systémech • Infekce není přenosná mezi lidmi, jen aerosolem • Léčba antibiotiky je účinná • Prevence – projektování chladících a topných systémů s ohledem na riziko legionelózy Vyhláška č. 252/2004 Sb. stanoví hygienické požadavky na pitnou a teplou vodu a četnost a rozsah kontroly pitné vody - Limit legionel pro nemocnice a ubytovací zařízení – 100 KTJ / 100 ml 13 Salmonella enterica • Celosvětově rozšířený patogen přenášený vodou • Onemocnění – tyfus S. enterica ssp. enterica sérovar Typhimurium Buňky mají tvar rovné tyčky, většinou pohyblivé peritrichálními bičíky. Fakultativně anaerobní a chemoorganotrofní. Vyskytují se u člověka, studenokrevných i teplokrevných živočichů, v potravinách i v prostředí. Patogenní pro člověka a pro zvířata. Je to infekční agens tyfu, střevních horeček, gastroenteritid a septikémií. 6. Onemocnění přenášená potravinami Zdravotní problémy způsobené potravinami: 1. Intoxikace – působení toxinů uvolňovaných do potravin mikroorganizmy, mikroorganizmy nemusí vykazovat růst 2. Infekce – mikrobiální infekce způsobená požitím kontaminované potravy následovaná růstem mikroorganizmů Escherichia coli O157:H7 Escherichia coli – enterotoxigenní, enteroinvazivní nebo enteropatogenní Produkuje enterotoxiny: shigatoxin, verotoxin 14 Clostridium perfringens Clostridium botulinum • Produkují endospóry, které jsou odolné k vaření a konzervování • C. perfringens – V USA a V. Británii je 3. nejčastější příčinou nemoci z potravin • Infekční dávka je více než 108 CFU! • 6 – 15 hodin po jídle je produkován termolabilní enterotoxin C. perfringens Krystal toxinu Spóra B. Užitečné mikroorganizmy Využití: • Potravinářství • Při zpracování odpadů • Jako biokontrolní mikroorganizmy 15 Mléčné produkty • Fermentované mléčné nápoje • Kysaná mléka: Streptococcus lactis, Streptococcus cremoris, Streptococcus lactis subsp. diacetilactis), kefír, kumys atd. • Jogurty: Lactobacillus bulgaricus, Streptococcus thermophilus • Sýry - Čerstvé sýry, tvaroh - Bílé sýry - Měkké sýry - Plísňové sýry - Sýry s mletou sýřeninou - Sýry z nízkodohřívané sýřeniny - Sýry z vysokodohřívané sýřeniny Máslo - z kyselé smetany - ze sladké smetany Fermentované nápoje Pivo a pivu podobné nápoje • Pito – nealkoholický nápoj, při jehož přípravě se vychází z 4% mladiny a zkráceného kvašení. Doba kvašení je volena tak, aby obsah alkoholu nebyl vyšší než 0,59 % • Ruský kvas – nápoj z ječného nebo žitného sladu, žitné mouky. Kvasinky Saccharomyces cerevisiae. Obsahuje asi 0,5 % alkoholu • Pombe – vyráběný z prosa činností Saccharomyces pombe. Obsahuje asi 0,5 % alkoholu. Někdy se označuje jako “africké pivo“ Víno • Mikroorganizmy podílející se na výrobě vína : Kloeckera appiculata, Saccharomyces cerevisiae var. ellipsoideus, Saccharomyces oviformis, Hanseniaspora guilliermondii, Lactobacillus ssp. (pro jablečno-mléčnou fermetaci – snížení kyselosti vína) 16 Fermentované nápoje Výroba bílého vína mletí hroznů Lisování Rmut – rozdrcené bobule matolina vylisované zbytky mošt SO2 kvašení zrání školení filtrace pasterace Expedice Fermentované nápoje Výroba červeného vína školení filtrace pasterace Expedice lisování matolina mošt zrání kvasinky “kvašení na slupkách“ kvašení mletí hroznů SO2 17 Fermentační výroba etanolu • Výroba lihu destilací byla známa více než 2000 let před naším letopočtem • Ve středověku byl líh řazen mezi základních 5 prvků – Země, Voda, Vzduch, Oheň, Líh • V lihovarnictví rozlišujeme výrobu : zemědělského lihu (škrobnaté plodiny brambory, obilí. Cukerné plodiny – cukrovka, polocukrovka, ovoce) průmyslového lihu (substrát – melasa, sulfitové výluhy, lignocelulóza – dřevní odpad) Fermentační výroba etanolu Surovina Melasa, cukrový roztok, škrob, celulóza Úprava Hydrolýza, čeření, filtrace, pasterace fermentace destilace dehydratace denaturace výpalky (hnojivo, krmivo, palivo, výroba metanu) Kvasinky (Saccharomyces cerevisiae, Kluyveromyces, Candida), CO2 rafinovaný etanol (96% obj.) absolutní etanol 18 Lihoviny podle původu etanolu • Lihoviny vyráběné kvasným pochodem – etanol vzniká zkvašením sacharidických surovin pro výrobu lihovin. Následující destilací a dalšími úpravami destilátu se získá konečný výrobek, jehož charakter je určen původní zpracovávanou surovinou (slivovice, brandy, koňak, whisky, calvados, …) • Lihoviny vyráběné studenou cestou bez kvašení – připravují se smícháním jednotlivých složek. Základní surovinou je rafinovaný líh (vyrobený v oddělených lihovarech). Dalšími složkami jsou cukr, ovocné suskusy a šťávy, destiláty, maceráty bylin a drog apod. (vodka, gin, Becherovka, tuzemský rum, ….) Produkce antibiotik • Antibiotika jsou v přírodě se vyskytující látky produkované organizmy, které inhibují aktivitu jiných organizmů, nebo je usmrcují • Je známo více než 10 000 antibiotik, ale komerčně se využívá asi 100 • Antibiotika jsou sice produkována organizmy, ale patří sem i látky syntetické odvozené na základě přirozených zdrojů • Některá antibiotika mohou být semisyntetická Některá antibiotika produkovaná mikroorganizmy Penicilin Penicillium chryzogenum Bacitracin Bacillus licheniformis Chlortetracyklin Streptomyces autreofaciens Chloramfenikol Streptomyces venezuelae Neomycin Streptomyces fradiae Nystatin Streptomyces noursei Streptomycin Streptomyces griseus Polymyxin Bacillus polymyxa 19 Vitamíny Vitamín C (kyselina askorbová) Glukóza kys.glukonová kys.5-ketoglukonová kys.idonová kys.2-ketogulonová kys.diaceton-2-ketogulonová kys.askorbová Acetobacter melanogenum Acetobacter suboxidans Acetobacter suboxidans Pseudomonas mildenbergii sorbóza Sorbitol Acetobacter suboxidans kys.vinná Acetobacter suboxidans chemicky Aminokyseliny Základní reakce při syntéze kyseliny glutamové Glukóza glykolýza pyruvát+pyruvát kys.oxaloctová acetát+ izocitrát α-ketoglutarát NADP+ NADPH glutamát α-ketoglutarát NH3 CO2 CO2 Corynebacterium glutamicum, Brevibacterium sp., Arthrobacter sp., Microbacterium,sp. Organizmy: 20 Produkce organických kyselin kyselina octová - ocet • První zmínky o výrobě octa se objevují asi 10000 let př.n.l. • O octu jsou zmínky ve Starém i Novém Zákonu • Pro alchymisty byl ocet jedna z nejvýznamnějších surovin • Po domácku byl ocet původně připravován “kvašením“ alkoholických nápojů a používal se hlavně jako rozpouštědlo, lék, nápoj, …. • Mikrobiologickou podstatu přípravy octa popsal v r. 1868 L.Pasteur a potvrdil tak objev Kützinga z r. 1837 (popsal příčinu octového kvašení) • Rychlý rozvoj výroby octa byl zaznamenán v 19. století, kdy se začal používat jako pochutina k okyselování, kořenění a konzervaci Produkce organických kyselin kyselina mléčná • Z hlediska technologického mají význam především bakterie uskutečňující homofermentativní mléčné kvašení • Podle vztahu k teplotě jsou využívány termofilní - Lactobacillus delbreuckii subsp. delbreuckii, L. delbreuckii subsp. bulgaricus, L. thermophillus nebo mezofilní Streptococcus lactis a Pediococcus sp. • Potravinářská (60% roztok) – má velmi jemné příjemné aroma – při výrobě ovocných šťáv, sirupů, cukrovinek (nahrazuje kyselinu citronovou), ke konzervaci (zeleniny, ovoce, ryb) • V chemické výrobě – příprava kyseliny akrylové – výrova plexiskla a plexigumy • V koželužství – dekalcinace kůží • V barvířství – jako mořidlo • Ve farmaceutickém průmyslu – Ca, Fe soli (vysoká čistota, obsah více než 90 %) 21 Produkce organických kyselin kyselina mléčná • POLYMER MLÉČNÉ KYSELINY (Polylactic acid - PLA) chemická polymerace kyseliny mléčné • Bioplast PLA je svými vlastnostmi podobný konvenčním plastům (polyetylenu - PE, polypropylenu – PP), proto závěrečný krok výroby polymerizaci PLA je možné provést na již existujících zařízeních používaných právě k výrobě PE nebo PP. Výhodou PLA je jeho průhlednost. • Velice důležitou vlastností PLA je jeho dobrá snášenlivost v lidském těle - biokompatibilita. Lidské tělo po čase PLA resorbuje, aniž by tento proces pro něj představoval nadměrný stres. Toho se využívá především v medicíně, když se právě z PLA vyrábí samovstřebatelné stehy a implantáty Produkce organických kyselin kyselina mléčná • Bioplast PLA BiodegradabilitaVýrobce: Natureworks LLC 22 Produkce organických kyselin kyselina citronová • Izolace kyseliny citronové z citronové šťávy r.1784 Scheel • První komerční výroba kys. citronové z citronové šťávy v r.1826 Sturge (Anglie) • V r. 1893 (Wehner) zjištěna při produkci kyseliny šťavelové Penicillium glaucum • Záhorský v r. 1913 získal patent na produkci k. citronové Aspergillus niger • Podklady pro průmyslovou výrobu s produkčním kmenem Aspergillus niger – J. Currie v r. 1917 • První otevření výroby 1928 - Kaznějov u Plzně, Belgie, USA, Anglie A. niger: Mycology online Produkce organických rozpouštědel butanol • Především mikrobiologická produkce butanolu, acetonu a butylenglykolu • Suroviny - škrobnaté (kukuřice, obilí, rýže, brambory) - cukerné (melasa, sulfitové výluhy, hydrolyzáty dřeva) • Zrniny se nejprve melou, smísí s vodou a sterilizují při zvýšené teplotě a tlaku • Produkční organizmy – zástupci rodu Clostridium • Butanol se používá jako - rozpouštědlo v mnoha chemických a textilních procesech (např. ředidlo barev) - složka hydraulických a brzdných kapalin - složka parfémů 23 Produkce biopolymerů exopolysacharidy - xantan • Xantan je produkován zástupci rodu Xantomonas (X.campestris) • Průmyslová výroba fa Merck 1963 • Patří mezi hydrokoloidy (látky vázající vodu) – používá se jako zahušťovadlo roztoků na vodní bázi a dále jako stabilizátor • V potravinářském průmyslu se využívá v těchto oblastech (používá se pod názvem xantanová guma): salátové tekoucí dressingy, masové šťávy a omáčky, masné produkty (šunka, drůbež), zmrzliny, nápoje – džusy, cukrovinky, pečivo, zejména litá těsta a některé speciální výrobky: palačinky a lívance, muffins, biskvity, nízkokalorické chleby a pečivo, bezlepkové výrobky, mražené a chlazené pečivo. Finální výrobky zůstávají déle čerstvé, křehké a mají zpomalené vysychání (tvrdnutí). Produkce biopolymerů exopolysacharidy- xantan • Je ideální jako stabilizátor pro zubní pasty a gely nebo ve farmaceutických přípravcích • V průmyslu se xantan využívá jako stabilizátor rozstřikovaných látek, stabilizuje vodou ředitelné barvy, přísada do keramických glazur, … • Využívá se i v mléčných náhražkách pro telata a selata nebo při výrobě šťavnatých krmiv pro domácí mazlíčky Bio-harmonie.cz 24 Produkce biopolymerů exopolysacharidy dextran • Producent – Leuconostoc mesenteroides • Polymer α-D-glukózy • Mechanizmus syntézy dextranu je dosud nejasný • Komerční využití - Výchozí materiál pro výrobu biologicky odbouratelných polykationtů a polyaniontů – využití ve fotografickém a kosmetickém průmyslu, při čištění vod, v zemědělství - Přísada pro stabilizaci mražených mléčných produktů - Použití jako stabilizátoru při výrobě hotových jídel (z masa, zeleniny, ryb) - V cukrovinkách zabraňuje krystalizaci, zvyšuje viskozitu, udržuje vůni - V poslední době se hodně používá při výrobě nealkoholických nápojů, aromatických výtažků a polev Produkce enzymů Enzym zdroj aplikace Amyláza Bacillus subtilis v potravinářství (výroba piva, etanolu, pekárenský průmyslBacillus diastaticus Aspergillus niger Proteáza Bacillus subtilis v potravinářství (pekařství- zkracují přípravu těsta, sýrařství – sýřidlo), krmivářství(zvýšení účinnosti výkrmu), kožedělném průmyslu (úprava usní), výroba pracích prášků), doplněk stravy Aspergillus niger Aspergillus oryzae Aspergillus flavus Glukózaoxidáza Penicillium notatum odstraňování glukózy, testovací proužky pro diabetikyAspergilus niger Lipáza Micrococcus výroba sýrů, potravinový doplněk 25 Příprava lidských proteinů • Pro docílení úspěšné exprese eukaryotických genů v bakteriích se musí nejdříve vytvořit v laboratoři genový konstrukt (transgen), který bude v bakteriích fungovat stejně dobře jako v buňkách původního organizmu optimalizace genové exprese. Po vytvoření se genový konstrukt vnese do produkčního kmene. • První produkty připravené metodami genového inženýrství v geneticky pozměněných bakteriích byly lidský inzulin (1982) a růstový hormon, které lze díky jejich jednoduché struktuře připravit v bakteriích v aktivní formě. Výroba potravinářské a krmné biomasy – SCP (single cell proteins) • Mikrobiální biomasa má sloužit především jako zdroj bílkovin, vitaminů, fosfolipidů atd. • Cílem je získat produkt s vysokým obsahem požadované složky – především bílkoviny. Dříve se propagovala tam, kde nebyla dostupná jiná bílkovina. V takovém pojetí se jeví jako ekonomicky nezajímavá a nemůže konkurovat např. sojové bílkovině • Ekonomicky schůdné je však komplexní využití vyprodukované biomasy. Produkty mohou potom nalézt uplatnění ve výživě, zdravotnictví zbytky pro přípravu krmiv atd. 26 Výroba potravinářské a krmné biomasy – SCP (single cell proteins) • Vedle Saccharomyces se v současné době využívají kmeny rodu Candida. Většina používaných kmenů produkuje minimálně 50% bílkovin v sušině. Tyto kmeny jsou výhodnější i svými menšími nároky na výživu a tolerují media s vyšším obsahem solí • Candida utilis, Candida tropicalis, Candida pseudotropicalis, Candida robusta, Candida scottii, Candida ingens, Candida crusei, Candida mogii, Candida boidinii a další • Ostatní kvasinkovité mikroorganizmy jako Yarrowia lipolytica, Hansenula anomala, Hansenula polymorfa, Hansenula capsulata, Pichia pastoris a další • V některých speciálních případech jsou využívány i bakterie Methanomonas methanica, dříve Pseudomonas methanica (při výrobě biomasy ze zemního plynu) Výroba potravinářské a krmné biomasy – SCP (single cell proteins) • Melasa – v současné době jen ve výjimečných případech • Lihovarské výpalky • Sulfitové výluhy (po výrobě celulózy)nebo hydrolyzáty dřeva • „Citrolouhy“ (po výrobě kyseliny citronové) • Syrovátka a další “odpady“ z potravinářské výroby, případně zemědělství • n-alkany • Etanol, metanol – mohou být připraveny velmi čisté a získané SCP je nejvyšší kvality • SCP (bakterie, kvasinky) obsahuje 70 - 80 %hm. čistých bílkovin • Mikrobiální biomasa se vyznačuje vysokým obsahem nukleových kyselin (především RNA). Jejich obsah je v korelaci s obsahem bílkovin a pohybuje se v rozmezí 8 - 15 % sušiny. Maximální denní dávka pro člověka je 2 g nukleových kyselin, což odpovídá asi 20 g mikrobiální biomasy Substráty pro přípravu SCP 27 ČOV Modřice (Brno) 513 000 EO Na biologickém čištění v aerobní části se podílí přibližně 200 000 kg mikroorganizmů Biologické čištění odpadních vod Při anaerobní stabilizaci kalu 45 000 kg mikroorganizmů Schéma čistírny odpadních vod Modřice 28 Anoxický reaktor Oxický reaktor Odpadní voda Vyčištěná voda Přebytečná biomasaNitrifikační mikrorganizmy Nitrospira, Nitrosoccus, Nitrosomonas, NH4 NO2 Nitrobacter sp. NH4 NO2 - NO3 Denitrifikační mikrorganizmy NO- 2, NO- 3 N2 Heterotrofní: Pseudomonas, Alcaligenes, Bacillus, Achromobakter, Hydrogenomonas aj. Chemolitotrofní: Thiobacillus, Nitrosomonas aj. Biologické odstraňování dusíku Tvorba vloček v aktivovaném kalu Vločky představují spojení malých částic do velkých partikulí obsahující nejrůznější látky zbytky buněk, živé buňky a biopolymery. Jedním z pozitivních aspektů bakterií tvořící vločky je, že snadno sedimentují a snižují náklady na odvodňování. Negativním aspektem je vysoký podíl “obalových“ polysacharidů. V těchto případech je sedimentace značně obtížná. Vločka mladého kalu Vločka starého kalu, začíná od středu “černat“ 29 Kompostování • Kompostování je aerobní proces přeměny organických materiálů vlivem mikrobiální aktivity na kompost • Kompost je organický prostředek pro zlepšení půdy obsahující stabilizované organické látky a rostlinné živiny získaný řízeným biologickým rozkladem směsi sestávající zejména z rostlinných zbytků a mající deklarované kvalitativní znaky Kompostování Co se děje v kompostu? Pokud je vlhkost a teplota optimální, organická hmota se začne rychle rozkládat. Na rozkladu se podílí živé organizmy - houby, aktinomycety, řasy, kvasinky, bakterie, roztoči, chvostoskoci a mnoho dalších drobných živočichů. • Souběžně s rozkladem se zároveň vytvářejí nové sloučeniny. Organický odpad se přeměňuje na komplexní látky trvalého humusu. • Technologie kompostování - zakládky - boxy/reaktory - vaky 30 Kompostování Kompostování v zakládkách Vnější vrstva (ochlazovaná, silně provzdušněná, vysýchající) Chráněná vrstva (dobře provzdušněná) Redukční zóna (zrání téměř neprobíhá) 40-60 °C 30-40 °C 10-30 °C Pásové zakládky jsou pravidelně překopávány kvůli zvýšení poréznosti hromady a homogenity kompostovaných materiálů, zabezpečení dobrého provzdušňování a vhodné vlhkosti. Optimální vlhkost v zakládce by měla být 50 - 60 %. Při obsahu vody nad 60 % se navozují anaerobní podmínky. Kompostování Boxy Vaky Uzavřené kompostovací boxy s nuceným přívodem/odvodem vzduchu, bez koncovky pro čištění zápachů, umístěny v hale. Kompostovací vak je vak určený ke kompostování biologicky lehce rozložitelných odpadů, vybavený aerací a dalším příslušenstvím nezbytným pro kontrolu a řízení kompostovacího procesu. 31 Biologické loužení kovů z rud Biohydrometalurgie • využití mikroorganizmů při získávání kovů, • využívá se v případech, kdy obsah kovu v rudě je velice nízký (v rozmezí asi 0,1 - 0,5 % kovu), jedná se většinou o tzv. nebilanční rudy nebo hlušinu • tímto technologickým postupem se nejprve získávala měď a uran, později i další kovy Získávání mědi Kyslík v aerované nádrži Pumpa Měď pro průmyslové využití Oxidační nádrž: T. ferrooxidans oxiduje FeSO4 na Fe3+ + H2SO4 (kyselý loužící roztok) Loužení: Fe3+ v kyselém loužícím roztoku oxiduje nerozpustný Cu2S (Cu+) na rozpustný CuSO4 (Cu2+) Roztok bohatý na CuSO4 Fe0 (zbytky kovového železa) CuSO4 precipituje na měď (Cu0); Fe3+ je přeměněno na FeSO4 (Fe2+)“Čistý roztok“ bez mědi; železo jako FeSO4 Rozstřikování Loužení vložené rudy s Cu2S 32 Bioinsekticidy Bacillus thuringiensis • Bacillus thuringiensis (Bt) je G+ tyčka vyskytující se běžně v půdě • Popsaná v roce 1901 japoncem Shigetane Ishiwatari • V roce 1976, Robert A. Zakharyan prokázal přítomnost plazmidu, který se podílí na řízení sporulace a produkce „krystalů“ (toxiny kódované cry geny a prasporální inkluze) • 1997 - využití jako bioinsekticidy proti moučnému červu • „cry toxiny“ mají relativně velkou specifitu působení na jednotlivé druhy řádů Lepidoptera Diptera Hymenoptera Nematoda