Měření mikroorganismů Cíl cvičení Pomůcky Organismy Pomůcky Popište co je celkové zvětšení mikroskopu a maximální užitečné zvětšení. Vyjmenujte základní mikroskopické metody Vyhodnocení Buňka Bakterie (tyčinka): Bakterie (kok): dílky okulár. mikrometru dílky okulár. mikrometru délka buňky šířka buňky šířka buňky 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Průměr [dílky okul. mikr.] Průměrná velikost [μm] 1. Napište hodnotu velikosti dílku okulárového mikrometru, průměr zorného pole a vypočtěte plochu zorného pole pro jednotlivá zvětšení mikroskopu. Objektiv 1 dílek okulárového mikrometru [μm] Objektiv Průměr zorného pole [μm] Plocha zorného pole [μm^2] 2. Při největším zvětšení jste změřili velikost 10 náhodně vybraných buněk bakterií tvaru tyčinky a koka – napište jejich průměrnou velikost. 3. Na základě výsledků měření velikosti bakterií proveďte výpočty některých orientačních hodnot. Objem jedné buňky v μm^3 kok (koule) = 4/3 πr^3 tyčinka (válec) = πr^2d Povrch jedné průměrné buňky v μm^2 kok (koule) = 4πr^2 tyčinka (válec) = 2πrd+2πr^2 Počet buněk v cm^3 (30 % meziprostory) (1.10^12/V) . 0,7 (V = objem jedné buňky) kok (koule) tyčinka (válec) Povrch buněk bakterií v objemu 1 ml (v cm^3) [μm^2] Povrch buněk . počet buněk v 1 ml kok (koule) tyčinka (válec) Počet buněk na ploše 1 cm^2 (30 % meziprostory) (1 . 10^8/S) . 0,7 (S = povrch jedné buňky *) kok (koule) - jeho kolmý průmět do roviny … kruh πr^2 tyčinka (válec) - obdélník d . š *!!! nezadávat do vzorce povrch jedné buňky z druhého výpočtu, ale je nutné vypočítat „S“ jako kolmý průmět do roviny 4. Na základě zjištěných hodnot uveďte, jaký tvar buňky je pro bakterie výhodnější z hlediska příjmu živin a jaký z hlediska kolonizace prostředí. Doplňte do tabulky průměrné hodnoty velikosti u všech zkoumaných MO ve skupině Tyčinka Kok Bakteriální kmen Délka [µm] Šířka [µm] Šířka [µm] Escherichia coli CCM 3954 Pseudomonas putida nebo Pseudomonas fluorescens Serratia marcescens CCM 2222 Kocuria rosea CCM 839 Micrococcus luteus CCM 168 Bacillus cereus CCM 2010 Staphylococcus aureus SA 812 Saccharomyces cerevisiae