Kvantitativně největší zastoupení v živé přírodě Monosacharidy, di- a oligosacharidy Zásobní polysacharidy Strukturní polysacharidy Glykoproteiny a proteoglykany Glykolipidy Sacharidy Struktura, názvosloví, vlastnosti Polyhydroxyaldehy – aldosy Polyhydroxyketony – ketosy * * D - glyceraldehyd dihydroxyaceton D - erutrulosa triosy tetrosy 4 D-Glyceraldehyd CHO C CH2OH OHH 1 2 3 D-Erythrosa C C CH2OH OHH CHO OHH 1 2 3 D-Threosa C C CH2OH OHH CHO HOH 4 5 D-Erythrosa C C CH2OH OHH CHO OHH 1 2 3 4 D-Ribosa C C CH2OH OHH C OHH CHO OHH 1 2 3 D-Arabinosa C C CH2OH OHH C OHH CHO HOH 4 5 6 D-Ribosa C C CH2OH OHH C OHH CHO OHH 1 2 3 4 5 D-Allosa C C CH2OH OHH C OHH C OHH CHO OHH 1 2 3 4 5 6 D-Altrosa C C CH2OH OHH C OHH C OHH CHO OHH D-Arabinosa C C CH2OH OHH C OHH CHO HOH D-Glukosa C C CH2OH OHH C OHH C HOH CHO OHH D-Mannosa C C CH2OH OHH C OHH C HOH CHO HOHHO H Aldosy Ketosy pyran aldehyd alkohol hemiacetal Fischer Haworth furan keton alkohol hemiketal D - fructosa β - D - fructofuranosa Fischer Haworth Mutarotace cyklizací monosacharidu vzniká další chirální centrum izomery (anomery) značíme α, β mutarotace je proces ustavení rovnováhy α - β (po rozpuštění) [α] = + 112o [α] = + 19o 36% α 64% β [α] = + 52.7o 63% < 1% < 1% 36% < 0.1% Rovnovážné formy glukosy • Triosy - glyceraldehyd, dihydroxyaceton • Tetrosy - threosa, erythrosa • Pentosy - ribosa, deoxyribosa, arabinosa • Hexosy - glukosa, manosa, galaktosa, fruktosa • Heptosa - sedoheptulosa Biologicky významné monosacharidy Deriváty monosacharidů - oxidace • mírná oxidace (bromem) – oxidace na C1 aldos • vznikají aldonové kyseliny • aldonové kyseliny snadno přecházejí na laktony • z glukosy vzniká kyselina glukonová • silná oxidace (HNO3) – oxidace na C1 i C6 aldohexos • vznikají aldarové kyseliny • z glukosy vzniká kyselina glukarová Deriváty monosacharidů - oxidace Deriváty monosacharidů - oxidace • specifická oxidace (stínění C1 nebo enzymaticky) – oxidace na C6 aldohexos • vznikají alduronové kyseliny • z glukosy vzniká kyselina glukurová kyselina askorbová u primátů vitamín doporučená dávka: 60 mg/den maximální dávka: 2g/den Deriváty monosacharidů - redukce • mírná redukce (borhydridem) – aldehydická skupina na C1 • vznikají polyalkoholy • z glukosy vzniká glucitol (sorbitol) Deriváty monosacharidů - estery fosforečné estery velice významné metabolické formy monosacharidů sulfoestery složky heteropolysacharidů Deriváty monosacharidů - aminy náhrada nepolyacetalového hydroxylu aminoskupinou součásti antigenních determinantů a glykolipidů (glukosamin, galaktosamin) často dochází k acetylaci (acylaci) součásti polysacharidů • N-acetyl-D-glukosamin - chitin • N-acetyl-D-galaktosamin - chondroitinsulfát 2-deoxy-2-amino-D-galaktosa N-acetyl-D-glukosamin Deriváty monosacharidů – sialové kyseliny deriváty kyseliny neuraminové (5-amino-3,5-dideoxy-α-D-glycero-D-galakto-2-nonulopyranosová) sialová kyselina výskyt ve formě derivátů (N-acetylových, O-acetylových a N-glykolylových) součást glykoproteinů, glykolipidů a antigenních determinantů Glykosidy • deriváty (acetaly) monosacharidů • reakce přes poloacetalový hydroxid • vazba se nazývá glykosidová homoglykosidy monosacharid – monosacharid vznikají oligo až polysacharidy heteroglykosidy monosacharid – aglykon aglykon alkohol, karboxylová kyselina, thiol, amin velmi různorodá skupina Disacharidy • stejné nebo různé monosacharidy (homoglykosidy) • redukující x neredukující (poloacetal) sacharosa α-D-Glc-(1 2)-β-D-Fru O - α -D - glukopyranosyl (1→2) - β - D – fruktofuranosid neredukující laktosa β-D-Gal-(1 4)-D-Glc O - β -D - galaktopyranosyl (1→4) -D – glukopyranosa redukující maltosa α-D-Glc-(1 4)-D-Glc Fehlingova reakce – důkaz redukujících sacharidů Složka I. roztok CuSO4 Složka II. NaOH alkalické prostředí vinan sodno draselný zabránění vysrážení Cu(OH)2 Oligocharidy Rafinosa (Gal-Glc-Fru) v zelenině (fazole, zelí ..) u rostlin transportní sacharid nemáme enzym pro štěpení (až bakterie v tlustém střevě) Polysacharidy Zásobní Typicky jednoduché (homopolysacharidy – složeny z jednoho monosacharidu) • rostliny škrob, inulin • živočichové glykogen lze využívat i z jiných organizmů Strukturní výskyt u rostlin celulosa, chitin – homopolysacharidy pektiny, algináty, agary – heteropolysacharidy („polymery disacharidů“) bobtnání (až 98% vody) Škrob zásobní jednoduchý polysacharid u rostlin amylosa 20 – 30 %, rozpustná ve vodném prostředí lineární řetězce glukosy α (1-4) amylopektin nerozpustný ve vodném prostředí lineární řetězce glukosy α (1-4), větvení po cca 20 monomerech Inulin zásobní jednoduchý polysacharid u některých rostlin čekanka, topinambur, artyčok, pampeliška, česnek, cibule chutná sladce, neštěpí se amylasou, chová se jako vláknina cca 30 D-fruktofuranosových jednotek β (2-1) koncový monosacharid bývá glukosa topinambur Glykogen zásobní jednoduchý polysacharid živočichů a mikroorganismů strukturně podobný amylopektinu, hustější větvení (po cca 12 monomerech) ukládá se ve formě granulí v cytoplasmě lidská játra až 20% svalová buňka až 1% v centru glykogenu je protein glykogenin lineární řetězce glukosy α (1-4), větvení (1-6) Celulosa strukturní jednoduchý polysacharid u rostlin nejrozšířenější organická sloučenina biosféry vláknitá struktura, 1500 – 10000 monomerů, D-glukosa β (1-4) celulosové řetězce se stabilizují vodíkovými vazbami a tmelí hemicelulozami celulosové fibrily spojeny pektiny a ligninem – lignocelulosový komplex Chitin strukturní jednoduchý polysacharid bezobratlých vedle celulosy nejrozšířenější polysacharid hlavní složka kutikuly členovců (často inkrustována pomocí minerálních látek) součást buněčné stěny hub řetězce N-acetyl-D-glukosaminu β (1-4) Agar strukturní složený polysacharid u rostlin Izolace z červených mořských řas Směs agarosy (lineární) a agaropektinu (větvený) Agarosa – polymer β-D-galaktosy a 3,6-anhydro-α-L-galaktosy Taje při 96 °C a tuhne při 40 °C Agaropektin další substituce pyruvát, sulfát – dodávají kyselý charakter metyl agar funkce a využití součást pletiv zahušťovadlo v potravinářství kultivace mikroorganismů příprava gelů o různé hustotě pro elektroforézu matrice chromatografických sorbentů agarosa O OH OH CH2OH O O O O CH2 O n D-galaktosa 3,6-anhydrogalaktosa Vyšší teploty (nad 40 oC) a vysoké koncentrace látek rušících vodíkové můstky (močovina, guanidin) gel „taje“ Využití agaru - agarosová elektroforesa Agarosová elektroforesa barvení a vyhodnocení Pektiny strukturní složený polysacharid u rostlin pojivo rostlinných buněk (ovoce) lineární polymery kyseliny galakturonové a esteru kyseliny galakturonové vznikají polymery (50-100 kDa) , agregáty ( až 1MDa) řetězce bývají částečně metylované využití • v konzervárenském průmyslu – zahušťovadla • imobilizace enzymů a buněk - stabilizace Mukopolysacharidy – „kyselé polysacharidy“ Nevětvené polysacharidy derivátů uronových kyselin a hexaminových zbytků Vysoká elasticita a viskozita Spojovací hmota pojivových tkání (chrupavky, šlachy, cévní stěny, pokožka) Kyselina hyaluronová Kloubní mazadlo, součást očního sklivce Viskozita klesá se vzrůstajícím střižným napětím heparin – antikoagulační účinky, tvoří se v žírných buňkách chondroitin sulfát – zvyšuje pružnost chrupavky dermatan sulfát – antikoagulační a antitrombotické účinky Glykoproteiny, proteoglykany proteoglykany převládá (až 95%) polysacharidová složka (glykosaminoglykany) proteinová část dává možnost dalších interakcí (vazba buněk, imobilizace rozpustných látek) součásti pojivových tkání peptidoglykany - mureiny tvoří vnitřní vrstvu buněčné stěny bakterií glykoproteiny proteiny, na které jsou navázány krátké (často větvené) oligosacharidy pokud převyšuje obsah sacharidu 10% hmotnosti podle vazby protein – sacharid dělíme na • O-glykoproteiny • N-glykoproteiny • C-glykoproteiny O-glykoproteiny - muciny vazba sacharidu přes Ser a Thr rozvětvené galaktosamin-glykany vazkost sliznic dýchacího a trávicího traktu - ochrana jejich povrchu proti proteolytickým enzymům N-glykoproteiny vazba sacharidu přes Asn základ struktury konstantní – variace v nadstavbě signální a rozpoznávací funkce Poly- a oligosacharidy v buněčné komunikaci epitopy - povrchové struktury Velké množství kombinací, stačí malé rozdíly pro rozpoznání krevní skupiny vliv glykoproteinů na povrchu erytrocytů Srdeční glykosidy Vliv na transport iontů – Na, K, Ca ovlivnění tepu (zpomalení kontrakce srdečního svalu) steroidní jádro s laktonem – aglykon sacharid vázaný glykosidovou vazbou Digitoxin Náprstník červený – digitoxin Náprstník vlnatý - digoxin Hlaváček jarní – adoninin Konvalinka vonná – konvallamarin Čemeřice zelená – hellobeorin Acocanthera ouabaio –ouabain (šípový jed) Aminoglykosidy - baktericidní antibiotika Streptomycin - produkován Streptomyces griseus. • rozpustný ve vodě jako sulfát • baktericidní (působí na proteosyntézu) váže se na ribosom – záměna AMK D-Streptamin- O-2-deoxy-2-(methylamino)-α-L- glukopyranosyl-(1→2)-O-5-deoxy-3-C-formyl-α-L- lyxofuranosyl-(1→4)-N,N1-bis(aminoiminomethyl)sulfát (2:3). plíseň Streptomyces griseus Stévie steviol-glykosidy rebaudiosid C je 50-120x sladší než cukr rebaudiosid D 250-450x steviosid 250-300x (nejvyšší zastoupení) amygdalin – mandle, střemcha pozdní amygdalin střemcha pozdní