Enzymologie Enzymy a jejich základní vlastnosti Koenzymy Enzymová kinetika Katalyzátor (Berzelius 1835) •Látka urychlující chemickou reakci •Snižuje aktivační energii •Nemění rovnováhu chemických reakcí (zvyšuje rychlost reakce oběma směry) Aktivační energie Překonání repulsních sil • dostatečné přiblížení reaktantů nutná dostatečná kinetická energie T , p – v živých systémech omezeno substrát katalyzátor Ea (kJ/mol) H2O2 žádný 75.4 H2O2 jodid 54.4 H2O2 kol. platina 48.6 H2O2 kataláza 23.0 Enzym = biokatalyzátor Enzymy jsou proteiny, které katalyzují chemické reakce v živých buňkách Rozložení aktivační energie do několika kroků (suma stejná jako bez katalyzátoru) Reakce spěje do rovnovážného stavu (ne pouze produkt) Chemické katalyzátory • látky urychlující chemické reakce • nemění přitom rovnováhy chemických reakcí • snižují aktivační energii • „nemění“ se při reakci Biokatalyzátory – navíc speciální požadavky • katalyzované reakce probíhají cíleně podle přesného genetického plánu • průběh reakcí musí být specifický • rychlost reakce, kterou katalyzují, musí být přesně regulována podle potřeb organismu Katalyzátory – obecné vlastnosti Proto se biokatalyzátory liší od běžných chemických katalyzátorů: Schopností regulace Vyšší specifitou Vyšší reakční rychlostí Mírnějšími podmínkami reakce – T, pH, tlak substrát produkt enzym Berzelius 1835 rozklad škrobu sladem Pasteur 1860 – fermentace cukru na ethanol, fermentace je katalyzována látkami „fermenty“, tuto schopnost však nelze oddělit od živých buněk, které jsou vybaveny tzv. životní sílou vis vitalis Liebig – fermenty jsou schopny katalyzovat tyto reakce i mimo živou buňku – spor s Pasteurem Kühn 1878 – „enzym“ en zme – v kvasnicích Büchner 1897 – tyto reakce je schopen katalyzovat i samotný extrakt kvasinek (extrahoval směs enzymů z kvasničných buněk) Sumner 1926 – bílkovinná povaha enzymů – ureasa (izolace + krystal) Historie Názvosloví a klasifikace enzymů Triviální – nejstarší objevené enzymy • názvy souvisely s místem výskytu nebo funkcí – ptyalin (sliny), trypsin, pepsin, starý žlutý enzym Jednoduché • název substrátu nebo reakce + koncovka asa – amylasa, ureasa Systematické názvosloví • odráží reakční specificitu – podle katalyzované reakce • Regulérní • Substráty:produkty-reakce, typické pro jednotlivé třídy • L-Glu:NAD+-oxidoreduktasa (deaminující) • Zjednodušené • Substrát + reakce + asa • glukosa-6-fosfátdehydrogenasa Mezinárodní klasifikace enzymů 1. Oxidoreduktasy - enzymy biologické oxidace a redukce Např. alkohol:NAD-oxidoreduktasa (alkoholdehydrogenasa) EC 1.1.1.1 EC 1 – oxidoreduktasy EC 1.1. – skupina CHOH EC 1.1.1. – kofaktor NAD EC 1.1.1.1 – číslo uvnitř skupiny 2. Transferasy - enzymy přenášející skupiny (alaninaminotransferasa) 3. Hydrolasy – enzymy katalyzující hydrolytická štěpení (ureasa) 4. Lyasy – enzymy katalyzující eliminační reakce (karbonátanhydrasa) 5. Isomerasy – enzymy katalyzující přeskupení uvnitř molekul (glukosa-6- fosfátisomerasa) 6. Ligasy – enzymy katalyzující tvorbu vazby za štěpení ATP (glutaminsyntetasa) 1961 EC (Enzyme Commission) rozdělení do šesti tříd http://www.chem.qmul.ac.uk/iubmb/enzyme/index.html (holo)enzym=kofaktor+apoenzym Enzym se skládá z bílkovinné složky – apoenzymu a nízkomolekulární neaminokyselinové struktury - kofaktoru. Apoenzymy – globulární proteiny Vyjímka - RNA – ribozymy Několik speciálních reakcí Syntéza peptidové vazby Zbytek „RNA světa“ struktura enzymů jednoduché enzymy – složené pouze z proteinu globulárních protein enzymy monomerní - tvořené jedinou podjednotkou dimerní, tetramerní …. oligomerní - tvořené z více podjednotek složené enzymy – obsahují navíc nebílkovinou složku kovový ion – metaloenzymy (Zn2+ - alkoholdehydrogenasa, Cu2+ - diaminoxidasa) organická skupina či sloučenina Pevně (většinou kovalentně) vázaná – prostetická skupina Volně vázaná – koenzym – běžně disociuje odstranění kofaktoru – ztráta aktivity koenzym x prostetická skupina - dialýza struktura enzymů Různý způsob regenerace : jednoduchý enzym – vratná změna reaktivních skupin aminoacylů prostetická skupina – na téže enzymové bílkovině, je pevně vázaná koenzym – disociuje z dané enzymové bílkoviny a může se regenerovat v jiné enzymové reakci – též druhý substrát Oddělení vysokomolekulární látky od nízkomolekulární bez ztráty aktivity • GPC (Gelová permeační chromatografie) • dialýza dialýza Vlastnosti enzymů Substrátová specifita absolutní • nepůsobí ani na velmi podobný substrát • ureasa skupinově specifická • alkoholdehydrogenasa • proteinasy o trypsin (karboxyl argininu nebo lysinu) o chymotrypsin (karboxyl tyrosinu, tryptofanu, fenylalaninu nebo leucinu) Všechny enzymy dokážou rozlišit enantiomery substrátu Vlastnosti enzymů Specifita účinku enzym katalyzuje pouze jednu z možných přeměn substrátu Vlastnosti enzymů Aktivní místo enzymů interakcí enzym – substrát se deformuje i substrát • zvýšení rychlosti reakce • správná prostorová orientace Vlastnosti enzymů Aktivní místo enzymů Model zámku a klíče Model indukovaného přizpůsobení Fischer 1894 Koshland 1959 vazbou substrátu se mění konformace schopnost vyvolávat změnu konformace – afinita, Km řazená vazba substrátů Uspořádaný x neuspořádaný mechanismus