Enzymová kinetika nepřímo - aktivita - odvozena od rychlosti enzymové reakce – množství přeměněného substrátu či vzniklého produktu za časovou jednotku. Tato rychlost (dc/dt) se stanovuje vhodnými metodami, s výhodou fotometricky. Jednotky aktivity • Smluvní jednotky – např. u amylasy - množství enzymu, které rozštěpilo za 30 min při 40 oC dané množství škrobu aby ten nedával reakci s jodem • IU - mezinárodní jednotky 1961 – množství enzymu, jež přeměnní 1 µmol substrátu za 1 minutu za standardních podmínek (pH, T, přebytek substrátu, přítomnost aktivátorů) • Katal (podle soustavy SI) 1971 - množství enzymu, jež přemění 1 mol substrátu za 1 sekundu za standardních podmínek (pH, T, přebytek substrátu, přítomnost aktivátorů) 1 IU = 16,67 nKat Enzymové jednotky – vyjádření koncentrace enzymu obsah enzymů nelze obvykle určit přímo (přebytek balastních bílkovin) Rychlost (enzymové) reakce Metody stanovení Stanovení [P] nebo [S] – pak –dc/dt Výhodnější [P], ale záleží na možnostech metody Spektrální – absorpční, fluoresceční aj., chemické, elektrochemické (amperometrie), enzymové (spřažené reakce) 𝒗 = 𝒅𝒄/𝒅𝒕 𝒗 = 𝒌 . [𝑺] k - rychlostní konstanta [S] – koncentrace substrátu • pH – obvykle neutrální (pH 6-8 neutrofilní ) alkalofilní, acidofilní • teplota konvenční hodnota 30oC teplokrevní x studenokrevní, mikroorganizmy aj. psychrofilní do 20 oC, mezofilní 20 oC - 40 oC, termofilní, hypertermofilní (až 80 oC) • iontová síla – obvykle odpovídá 0,9% NaCl (fyziologický roztok) halofilní (min. 0.2 M NaCl) • regulátory – inhibitory, aktivátory Optimální podmínky • In vivo – fysiologické prostředí • In vitro – snaha o napodobení optimálních (fyziologických) podmínek Rychlost (enzymové) reakce – vliv prostředí Vliv pH Tvar závislosti určuje několik vlivů • vliv ionizace substrátu(ů) • vliv pH na disociaci vazebných skupin enzymu (aktivní centrum) • irreverzibilní změny struktury enzymu při extrémních hodnotách pH pH optimum daného enzymu navíc závisí na reakčních podmínkách (druh pufru, druh substrátu, koncentrace substrátu, přítomnost aktivátorů a inhibitorů, doba inkubace enzymu se substrátem atd.) Vliv teploty „teplotní optimum“ – závisí na dalších podmínkách, doba měření aj. dva protichůdné procesy: zvyšování teploty zvýšení kinetické energie molekul – zvýšení počtu jejich srážek – - zvýšení rychlosti reakce (Arheniova rovnice) zvýšení rychlosti denaturace enzymu – pokles rychlosti reakce 𝑘 = 𝐴 . 𝑒 −𝐸𝑎 𝑅𝑇 ln 𝑘 = ln 𝐴 − 𝐸 𝑎 𝑅𝑇 Arrheniova rovnice A - „frekvenční faktor“ Linearita – vliv koncentrace enzymu oblast linearity je důležitá pro určení množství enzymu pro jakékoliv měření rychlosti v0 počáteční reakční rychlost (odstranění vlivu snižující se koncentrace substrátu nebo vlivu vznikajících produktů) 𝒗 𝟎 = 𝒌 . 𝑬 𝐸 koncentrace enzymu využití při stanovení koncentrace enzymu Kinetika enzymové reakce ustavení rovnováhy [P]/[S] odpovídající rovnovážné konstantě reakce prestacionární stav cca 0.01 s Stacionární kinetika v1 = k1.[E].[S] v2 = k2.[ES] v3 = k3.[ES] v4 = k4.[E].[P] (= 0) platí pro podmínky v0 (počátek reakce) Za stacionárních podmínek koncentrace [ES] konstantní v1 + v4 = v2 + v3 k1.[E].[S] + 0 = k2.[ES] + k3.[ES] = (k2 + k3).[ES] [E].[S] / [ES] = (k2 + k3) / k1 = Km, pro k2 ›› k3 Km = Ks v0 = k . [ES] Vlim = k. [E]t = k.([E] + [ES]) Vlim . [S] v0 = ------------- KM + [S] Rovnice Michaelise-Mentenové v0 = f([S]) Vlim . [S] v0 = ---------------- Km + [S] hyperbolický průběh Speciální případy [S] ◄ Km [S] ► Km [S] = Km v0 = Vlim / 2 Vlim Vlim Vlim/2 Stanovení kinetických parametrů KM a Vlim KM + [S] KM 1 1 1/v0 = = . + Vlim . [S] Vlim [S] Vlim Vynesení dle Hanese a Wolfa [S] /v0 = f([S]) Lineární transformace rovnice Michaelise a Mentenové, tvar y = ax + b Vynesení dle Lineweavera a Burka 1/v0 = f(1/[S]) Vynesení dle Eadie a a Scatcharda v0 / [S] = f(v0) 1 / [S] 1 / [vO ] 0 KmPrůsečík = -1/ VlimPrůsečík = -1/ KmSklon = / Vlim  Dvojnásobně reciproké vynesení 1 / vo proti 1 / [S] dle Lineweaver a Burka 1 / vo = Km / Vlim . 1 / [S] + 1 / Vlim 1 Km je mírou afinity substrátu k enzymu • formálně disociační konstantou komplexu [ES] • Není závislá na katalytickém množství (aktivitě enzymu), pokud pracujeme v oblasti lineární závislosti v na [E] • Lze ji tabelovat a užít jako srovnávací parametr • Mění se s externími parametry Liší se pro různé substráty téhož enzymu • Alternativní • Kosubstráty – NAD apod. (LDH) • Vztah k metabolickým hotovostem – „pool“ Michaelisova konstanta Km Vlim je ukazatelem aktivity enzymu Závisí na katalytickém množství enzymu v experimentu, není konstantou obecnějšího rázu, lze nahradit v0 při nadbytku S Dá se užít k vyjádření katalytické účinnosti a čistoty enzymu. V těchto případech se vypočítá tzv. specifická aktivita jako poměr Vlim a množství enzymu (typicky v mg bílkoviny neznáme-li jeho Mr nebo pracujeme se směsí – homogenát, krevní sérum apod.) Specifická aktivita • aktivita vztažená na celkové množství (koncentraci) vztažného parametru( bílkoviny) – katal/g • udává stupeň přečištění enzymu Celková bílkovina [mg] Celková aktivita [nKat] Specifická aktivita [nKat/mg] Výtěžek [%] Přečištění Surový cytosol 2224 941.5 0.42 100 - Frakcionace síranem amonným 540.4 667.5 1.23 70.8 2.9 IEC Sepharon Q HR10/10 97.1 561.3 5.78 59.0 13.7 GPC UltroPac TSKG 3000 21.5 522.0 24.28 55.4 57.8 Purifikační tabulka purifikace alkoholdehydrogenasy bakterie Paracoccus denitrificans Vlim / [E] [mol.s-1/mol] = TN [s-1] = kcat Číslo přeměny (TN) látkové množství substrátu (mol) přeměněné molem enzymu za časovou jednotku (s) – k [s-1] udává limitní rychlost enzymové reakce kcat = k3 = k Konstanta specificity • poměr kcat (vyšší – účinnější katalýza) a Km (nižší – větší afinita enzymu k substrátu) • spolehlivější ukazatel substrátové specificity – preference substrátů • modelově estery, specificita k aromatickým acylům Inhibice enzymové aktivity Ireversibilní Vážou se pevně a nevratně Lze reaktivovat chemickou reakcí Reversibilní interagují s enzymem vratně dají se odstranit např. dialýzou, gelovou chromatografií • Kompetitivní • Nekompetitivní • Akompetitivní Modifikační činidla Studium aktivního centra Organofosfáty (sarin), ionty těžkých kovů, alkylační činidla (cystein) … Ireversibilní inhibice Ireverzibilní inhibice acetylcholinesterasy diisopropylfluorofosfátem sarin Kompetitivní • Inhibitor se váže do aktivního místa • Strukturní podobnost se substrátem • Soutěžení inhibitoru se substrátem Nekompetitivní • Inhibitor se váže mimo vazebné místo • Substrát neovlivní vazbu inhibitoru Akompetitivní • Inhibitor se váže na komplex ES Alosterická • Vazba na jinou podjednotku Reversibilní inhibice Inhibice SDH malonátem • Jantaran (sukcinát) je substrátem enzymu sukcinátdehydrogenasy (vzniká fumarát) • Malonát je kompetitivním inhibitorem SDH (nelze ho dehydrogenovat) • Strukturní podobnost, někdy bývá méně názorná (el. hustoty) • Určení typu inhibice kineticky Kompetitivní inhibice Kompetitivní inhibitor reaguje s volným enzymem a soutěží se substrátem vazné místo v aktivním centru. může se navázat pouze na volný enzym V reakční směsi se vyskytuje mimo E, S a ES ještě EI (komplex enzyminhibitor), který se tvoří vratně mezi volným enzymem a inhibitorem Oproti neinhibované reakci zahrnuje Ki = [E] . [I] / [EI] a pak [E]t = [E] + [EI] + [ES] dále v = Vlim . [S] / [Km (1+ [I]/ Ki) + [S]], kde Km (1+ [I]/ Ki) = Kapp a po linearizaci 1/v = 1/ Vlim + Kapp/ Vlim . 1/[S] Kompetitivní inhibitor – kinetická analýza Výraz Kapp zdánlivá Michaelisova konstanta Vlim se nemění Nekompetitivní inhibitor není podobný substrátu váže se jak na volný E tak na komplex ES • Vytváří komplex EI • [EI] nezávisí na [S], ale pouze [I] Et + I = EI v = (Vlim . [S]) / (Km + [S]).(1+ [I]/Ki) a po linearizaci 1/v = (1/ Vlim + Km/Vlim . 1/[S]) . (1+ [I]/Ki) Nekompetitivní inhibitor – kinetická analýza Km se nemění Vlim se snižuje úměrně poměru [I]/Ki Akompetitivní inhibitor neváže se na volný enzym (pouze na komplex [ES] ) Snižuje Km i Vlim 1/v = Km/Vlim . 1/[S] + 1/ Vlim . (1+ [I]/Ki) Pokles hodnoty Km je způsoben reakcí ES + I = ESI, která odčerpává část komplexu ES a tím posunuje rovnováhu reakce E + S = ES doprava Alosterické enzymy • vazba na jinou podjednotku (oligomerní enzymy) • kooperativita podjednotek (viz. hemoglobin) • efektivní regulace klíčových enzymů metabolických drah • neřídí se Michaelisovskou kinetikou Alosterická inhibice (aktivace) Izoenzymy Enzymy, které katalyzují stejnou reakci, ale mají různou primární strukturu Jsou si velmi podobné, ale dají se oddělit (např. elektroforeticky) Klinické aspekty Izoenzymy - laktátdehydrogenasa Vyskytuje se ve všech tkáních (anaerobní glykolysa, cytoplasmatický enzym) Tetramer – dva druhy podjednotek M a H Kombinací vzniká pět izoenzymů H4, H3M, H2M2, HM3 a M4 Marker poškození určité tkáně Zymogeny - proenzymy proteasy – aktivace až v místě účinku Praktické využití enzymů Průmyslové využití Prací prostředky (proteolytické enzymy) Krmivářství Potravinářství Lékařství Diagnostika (využití při stanovení mnoha složek klinického obrazu) Terapie substituční (rozvoj spojený s přípravou rekombinantních proteinů) podpůrná (tlumení negativních účinků primární léčby) Bioanalytická chemie Stanovení substrátů, inhibitorů Enzymová katalýza v organické chemii Specifita reakcí, Stereoselektivita Extremofilní živočichové - „šampióni“ Teplota Strain 121 hypertermofilní archebakterie z třídy Thermoprotei nalezena v roce 2003 v hydrotermálním průduchu v Puget Sound, USA růst při teplotách dosahujících 121 °C metabolismus je založen na redukci oxidů železa Cryptoendolithotrophs mikroorganismus z Antarktidy aktivní do -15 ºC pomáhá jim k tomu glycerol a další látky v těle pH Thermoplasma acidophilus skládky hlušiny po těžbě uhlí pH 0 Natronobacterium pharaonis pH 10 Dunaliella salina jednobuněčná zelená řasa (30 % roztok soli), Mrtvé moře (Izrael) produkuje vysoký obsah beta-karotenu (průmyslové využití) a glycerolu (ochrana proti osmotickému tlaku) Iontová síla Deinococcus radiodurans Vydrží bez problémů dávku 5000 Gy (40% jedinců zvládne dokonce i 15 000 Gy) žije i v blízkosti jaderných zařízení Pro srovnání, člověk onemocní již při 2 Gy a 6 - 10 Gy se považuje za letální dávku. Běžné bakterie nepřežijí více než 60 Gy. Radiace Želvuška - drobný příbuzný členovců o velikosti 0,1 – 1,5 mm výskyt prakticky všude, včetně extrémně chladných či suchých oblastí, nejčastěji však ve vodě nebo alespoň vlhku, například v mechu nebo v porostech lišejníků Přežijí (v anabióze, kdy zcela vyschnou a buňky stabilizují cukrem trehalosou): • vysoké teploty do 150°C (po dobu několika minut) • mráz –272,8°C, • dlouhodobé zamrznutí • obrovské tlaky až 600MPa • odolají i vakuu • ozáření rentgenovými paprsky do 5700 Gy • jsou schopny žít i sto let • Dsup protein + kopie důležitých genů Nejodolnější živočich trehalosa -D-Glc-(1 1)-b-D-Glc