sbíráme celé plodnice (i s bazí třeně - důležité znaky!) sbírat (pokud možno) reprezentativní materiál – mladé i dospělé plodnice v čerstvém stavu (=ne ohnilé, oschlé, rozblemcané, přestárlé či přemrzlé plodnice) malé a křehké plodnice umístit zvlášť do krabiček (rybářské potřeby – „organizér“, filmovky), větší plodnice do alobalu (příp. do novin či do papírových sáčků - nevýhodné u slizkých a lepkavých plodnic) umisťujeme do koše nebo do krabic (plech, plast), možno také krabice vystlat mechem a plodnice vložit přímo do nich plodnice by neměly vyschnout, pomačkat se či zapařit nebalit více druhů dohromady! (míchají se výtrusy) již v terénu označit (třeba i jen provizorním) číslem sběr a zpracování mykologického materiálu Již v terénu zapíšeme: topografické údaje – lokalizace (dnes GPS, souřadnice s příslušnou přesností, ale i slovní popis lokality) ekologické údaje • okolní dřeviny (zejména mykorizní druhy – okruh ca 10-20 m) • substrát (u dřevních druhů lze přiložit kousek dřeva k případnému pozdějšímu xylotomickému ověření jeho identity) některé znaky, delším transportem mizející (zejména u drobných hub): • vůně (bývá jiná v bázi třeně) • ojínění, hygrofánnost • slizkost nebo lepkavost • přítomnost, zbarvení a charakter vela • barva lupenů v mládí (pokud se zráním mění) velmi vhodné digitální foto – dokumentace samotného nálezu, příp. i biotopu sběr a zpracování mykologického materiálu po příchodu z terénu (neurčujeme-li rovnou, a někdy i tak) je třeba pořídit podrobný popis: fotografie (nebyla-li pořízena již v terénu; pozor na vyvážení bílé!) zbarvení celé plodnice - pokud možno pozorovat ± na denním světle! (existují světelné zdroje se spektrem podobným dennímu světlu) barva a barevné změny dužniny na řezu, příp. povrchu plodnic po otlačení sběr a zpracování mykologického materiálu v ideálním případě barevný kód podle barevné stupnice - chromotaxie Ridgway R. (1912): Color Standards and Color Nomenclature. – Washington, D.C., published privately (by the author). 43 pp + 53 color pls. Kornerup A. et Wanscher J.H. (1967): Methuen Handbook of Colour. Second edition. Methuen Co., London. 243 pp + 30 two-page color plates. (1440 barev) Küppers H (2003): Du Mont’s Farbenatlas. (5500 barev) Munsell soil color charts, 1988 (205 barev) sběr a zpracování mykologického materiálu Küppers 2003 Kornerup et Wanscher 1978 sběr a zpracování mykologického materiálu podrobný popis: chuť (ochutnávaný kousek vyplivnout!) a vůně morfologický popis (ideální kresba/fotografie) přítomnost vela (ohledat mladé plodnice!) výtrusný prach – několik hodin nebo nejlépe přes noc nechat klobouk položený na bílém papíře nebo lépe na sklíčku sběr a zpracování mykologického materiálu vhodné přiložit k položce (ideální k měření spor - jen zralé; důležitá je i barva v.p.) k měření spor lze použít i v.p. ulpělý na třeni, povrchu sousedících klobouků apod. konzervace a uchovávání mykologického materiálu sušení v sušičce (klasická kuchyňská sušička na ovoce) nebo na zdroji tepla při teplotě max. 50 °C, ideálně 30-40 °C - větší houby rozkrojit na kusy do 2 cm tloušťky (lépe schnou a vejdou se do sušičky) - usušit zcela do sucha (pozor u masitějších druhů a chorošů!), pak lze krátce vystavit vyšší vzdušné vlhkosti (plodnice poněkud „zvláční“) - uložit do novin či igelitových sáčků se zipem a do herbářové obálky s etiketou: • jméno • lokalita, stanoviště • datum sběru a jméno sběratele variantou je též sušení pomocí silikagelu (drobné plodnice) uchovávat v suchu! výhody: skladnost, trvanlivost, snadná příprava nevýhody: změna tvaru a barvy plodnic  používáno zejména pro vědecké sbírky sušení sušené položky náchylné k poškození plísněmi (při zvlhnutí) a především hmyzem (brouci, moli) zvláště citlivé jsou některé jednoleté choroše (Trametes), lošákovité houby, holubinky a ryzce, některé hřiby aj.  nutná dezinsekce!!! (alespoň 1x ročně, poprvé hned po usušení): - hluboké podmrazení – několik dní při teplotě -30°C a nižší - plynování – PH3, CS2 (silně jedovaté), příp. tablety proti hmyzu (Invet apod. – menší sbírky) ideální kombinace obou metod konzervace a uchovávání mykologického materiálu konzervace v tekutinách - základem většiny používaných roztoků formaldehyd, ledová kyselina octová, glycerol a etanol - několik dní máčet v roztoku, pak umístit do skleněného nebo PE válce výhody: plodnice drží tvar nevýhody: náročné na prostor, obtížný transport, změna barev, tekutiny nutno doplňovat  používáno zejména dříve pro expoziční účely, dnes minimáně kryosikace (lyofilizace) - sušení za velmi nízkého tlaku a teploty (~ve vakuu - vakuové vymrazování) výhody: výborně zachována barva a zejména tvar plodnic nevýhody: velké (zejména počáteční) náklady, rel. prostorová náročnost, materiál nutno udržovat v suchém prostředí (snadno znovu vlhne)  užíváno dosti zřídka konzervace a uchovávání mykologického materiálu - najít a sebrat tři houby (ve volné přírodě) - výše popsaným způsobem zdokumentovat a usušit - opatřit schedou a vytvořit herbářové položky (obalové materiály dodám na vyžádání) - dle možností určit zápočtový úkol