Zamecky1 Akvakultura v České republice Zdeněk Adámek Laboratoř sladkovodních ekosystémů Fakulta rybářství a ochrany vod JU Mobil 728 006 599 Podstatou akvakultury je chov vodních bezobratlých a ryb a pěstování vodních rostlin Þ ryby 65% chovustric chovustric1 Pozn.: seafood = produkty nejen mořské, ale i sladkovodní Rybolov Akvakultura Celková produkce ryb (lov + chov) •158 milionů tun ryb •z toho 136 milionů tun pro lidskou konzumaci • •19,2 kg ryb/člověka •v ČR 4 – 5,5 kg, z toho 1,5 kg sladkovodní ryby využití jiné než potrava potrava populace spotřeba na člověka Akvakultura •Nejrychleji rostoucí odvětví živočišné výroby ( cca 8% ročně) •Pokrývá cca 50% lidské spotřeby ryb •66,6 (90,4 včetně řas) milionů tun (v roce 2012) za 144 miliard $ • ANd9GcRUAp87I7RvSPABgxKA66D2mqRIiVu4KEmsGkow2NuqRpnP8cIP-w ANd9GcSzK_188wx8NBzaf4jsyKx3OkW1elPNfozIueWySlkF3c25vMVDGA Podíl mořské a sladkovodní akvakultury Miliony tun – živá hmotnost Stávající trend v rozvoji akvakultury Rybolov Akvakultura Světová produkce akvakultury (bez vodních rostlin) v tisících tun Produkce z akvakultury - Evropa Norsko ČR C:\Users\adamek\Desktop\Obrázek3.jpg Podíl členských zemí na celkové produkci EU akvakultury Produkce z akvakultury (objem) v Evropě střední a východní Evropa kapr 41% (hodnota) západní Evropa losos 58% (hodnota) Hlavní druhy sladkovodní akvakultury západní Evropa střední a východní Evropa Pstruh duhový Kapr Světová produkce ryb (source FAO Fishstat Plus) Tolstolobik bílý Amur bílý Kapr 12% Tolstolobik pestrý Karasi Produkce kapra v Evropě ČR Složení produkce ryb v ČR export 42.0% export 47.7% Ostatní Dravé ryby Býložravé ryby Lín, síhové Lososovité Kapr Textové pole: 52,6 % v roce 2016 52,6 % v roce 2016 Kapr 2018 Export 47,5 % rybník3 Chov ryb v rybnících v České republice Þ extenzivní a polointenzivní metody Þ nízký podíl intenzifikačních rybníků v důsledku víceúčelového využití rybníků (mimoprodukční funkce) a s tím související omezení ß vodohospodářské využití rekreace tvorba krajiny přírodní rezervace apod. (43 tis.ha) rybnik3 Chov kapra je součástí české kulturní tradice a historického dědictví s téměř tisíciletou historií fig3a První rybníky na území České republiky - 10./11. století ß produkce 10 - 20 kg/ha 14. století Þ 75 000 ha Þ 30 kg/ha 16./17. století Þ 180 000 ha Þ » 30 kg/ha 30. léta XX.století Þ 45 000 ha Þ » 80 kg/ha v současnosti Þ 52 000 ha » 450 kg/ha (250-800 kg/ha) produkce Þ 200 (Domažlice, ~ 500 m n.m.) - 1100 kg/ha (Pohořelice, ~ 200 m n.m. http://www.cmkos.cz/data/pictures_items/Czechia_-_outline_map500_th.png www.frov.jcu.cz Rybnikářské oblasti ČR Výlov z 1 ha rybníků v ČR průměr cca 490 kg.ha-1 410 kg.ha-1 515 kg.ha-1 500 kg.ha-1 736 kg.ha-1 500 kg.ha-1 430 kg.ha-1 850 kg.ha-1 695 kg.ha-1 485 kg.ha-1 Charakteristika rybářství v ČR V ČR je cca 24 tis. rybníků a vodních nádrží o výměře cca 52 tis. ha, z toho chov ryb je realizován na 41 tis. ha, Teoretický objem vody v rybnících cca 600 mil. m3 Odhad skutečného objemu vody v rybnících cca 400 mil.m3 Odhad objemu sedimentů cca 200 mil.m3 V rybářství pracuje 1200 – 1600 lidí C:\Users\Jan\Pictures\Panoramata\Luční rybník 5_panorama.jpg Privatizace 1993 - 1995 Þ 40 velkých společností + ~ 50 malých podniků ß Rybářské sdružení České republiky (70 členů = 85% plochy rybníků a 86% produkce) www.frov.jcu.cz Produkce ryb v ČR (tuny) Rekreační rybolov: průměr 4 250 (3 321–5 127) Akvakultura: průměr 19 623 (17 231–21 010) Celkem: průměr 23 873 (20 881–25 077) 2018 3650 21751 20200 rok 2015 3841 www.frov.jcu.cz Produkce ryb v ČR (tuny) Způsob produkce 20478 2018 31 1242 www.frov.jcu.cz Produkce vedlejších ryb v ČR (tuny) Vedlejší druhy ryb celkem 2018 1106 1076 259 152 142 586 www.frov.jcu.cz Produkce ryb v ČR (tuny) Vedlejší druhy ryb – lososovité ryby 2018 322 784 www.frov.jcu.cz Produkce ryb v ČR (tuny) Vedlejší druhy ryb – dravé ryby 2018 5 14 91 62 87 Spotřeba ryb v ČR se dlouhodobě pohybuje na úrovni 4 - 5,5 kg na osobu za rok, přičemž spotřeba sladkovodních ryb je na úrovni cca 1,5 kg na osobu za rok 70-tá léta výzkum grónských Eskymáků Þ netrpí kardiovaskulárními chorobami (?) fsl_eskimo_1_DW_Pol_173106g Þomega 3 mastné kyseliny Þpotřeba zvýšit konzumaci ryb na 2 porce týdně \\cbe11fsr1p01\home$\fm11f\fm11ff\RICHARD\FRESH FOOD\RYBY\AKCE 2013\FILETOVÁNÍ V PEGASTU 10_2013\Ukázka filetování v restauraci Pegast (4).jpg Perspektiva pro růst spotřeby masa ryb u nás zpracování marketing úprava Hlavní chovaný druh Kapr obecný (Cyprinus carpio) - » 88-90% - tržní hmotnost 1,5 - 3 kg - (2)3 - 4(5) roky chovu - 80% kapra je prodáno v průběhu prosince jako tradiční vánoční pokrm (rybí polévka a smažený kapr) - v současnosti mírný nárůst spotřeby kapra (+ ryb obecně) Þ supermarkety „Ryba domácí“ (?) - česká genová banka kapra zahrnuje » 30 linií Fig 4 carp monument.tif - kvalita masa - efektivní využití jak přirozené potravy, tak předkládaných krmiv (obiloviny) - vysoká plodnost - dobré růstové schopnosti - vysoká odolnost proti: - nepříznivým podmínkám prostředí - manipulaci - transportu - možnost uchování živé ryby ve vysoké biomase C:\Users\Jan\Pictures\Rybníky Třenoň - Vodňany 2013\Odchyt na plné vodě Dvořiště 2013\DSCF0057 (2).JPG Proč kapr? PA180042.JPG Rybniční polykultury Lín obecný (Tinca tinca) Býložravé ryby - amur bílý (Ctenopharyngodon idella) - tolstolobik bílý (Hypophthalmichthys molitrix) - tolstolobik pestrý (Aristichthys nobilis) Dravé ryby štika obecná (Esox lucius) candát obecný (Stizostedion lucioperca) sumec velký (Silurus glanis) okoun říční (Perca fluviatilis) Fig 13 carp ANd9GcTcHMMf6VWXw0H515FnbpXzXcWP6Cg4zhQjov4pWC5nDJip4tVa ANd9GcRxfCUbRC79jUSbPJ9AXMCx4LyOw3A7Gz6t3Wt3aBvrLoMOfVBHsocj89hF Sumec ANd9GcRF7_YsYMOScJoaxhsejapveK61_WeKo2_AJNdl03bOwuTTiE6c kapr štika sumec tolstolobici candát okoun Fig 14 tench+silvercarp6+grasscarp lín tolstolobik bílý amur t. bílý t. pestrý IMG_3064 Přikrmování ryb v rybnících (takřka výlučně obiloviny) Þ 25 - 30% podíl na celkové produkci Þ většina založená na přirozených potravních zdrojích krm Hlavní faktory ovlivňující spotřebu ryb (~ kapra) na domácím trhu Þ vysoká kusová hmotnost (2 - 3 kg) Þ 3-4 (5)-letý produkční cyklus Þ sezónnost (vánoce a velikonoce) Þ preference šupinatého kapra v Čechách lysce na Moravě lysce v exportu Þ od roku 1997 - ± setrvalá (relativně vysoká) cena na domácím trhu Þ Stávající zásadní problémy v českém produkčním rybářství Eutrofizace rybníků versus všeobecný zákaz hnojení (Vodní zákon) - možné pouze se zvláštním souhlasem orgánů ŽP - deficit uhlíku a dusíku Þ sinicové vodní květy - příznivý poměr N:P (16:1) Þ vegetační zákal nebo nadměrný rozvoj makrofyt Rostoucí význam mimoprodukčního využití rybníků Invaze nežádoucích druhů ryb (střevlička východní, Pseudorasbora parva a karas stříbřitý, Carassius gibelio) Rybožraví predátoři kormorán (Phalacrocorax carbo sinensis) vydra (Lutra lutra) volavka popelavá (Ardea cinerea) Perspektivy rozvoje chovu ryb v ČR: - rozšíření sortimentu tržních ryb (konflikt s nežádoucími introdukcemi) - využití zdrojů odpadního tepla (ostatní uživatelé - skleníky, vytápění) - možnost kombinace intenzivních chovů v zařízeních s oteplenou vodou (raná vývojová stádia a/nebo starší ryby přes zimu) s rybničním chovem (= snížení ztrát a zkrácení produkčního cyklu) - eliminace znečištění recipientů z intenzivních chovů a recirkulačních systémů (perspektivní cesty náhrady očekávaného poklesu produkce z rybníků v důsledku nárůstu limitujících faktorů (ochrana prostředí, Natura 2000 apod.) Organické chovy -přirozená reprodukce -přikrmování krmivy organického původu -bez aplikace pesticidů -omezená aplikace léčiv -bez genetických intervencí (hybridizace, změna pohlaví apod.) - rostoucí význam, u nás ale obava z diskreditace proklamovaného „ekologického chovu“ kapra svět Data z poslední dekády nejsou dostupná, odhad je mírný nárůst Dotazy?