Postup v metodikách při zjišťování stafylokokové enterotoxigenity •Staphylococcus spp. způsobuje závažné infekce zažívacího traktu, vylučované toxiny ohrožují život nemocného •Toxin - agens syndromu toxického šoku STŠ •1. 90 léta 20. století sledování citlivosti pacientů na enterotoxiny ze séra pomocí Ouchterlonyho metodou, zjištěná citlivost na antiséra dodaného ze zahraničí byla 1µg/ml •2. RPLA metoda latexové aglutinace od 2008-2011, citlivost toxinu na antisérum dodaného ze zahraničí 0,5ng/ml STŠ – syndrom toxického šoku •3. pomocí PCR, RT-PCR od r. 2007, metoda zjišťuje bakteriální geny, kódující toxiny A-E atd, ale jen u kmenů, které nelze zjistit latexovou aglutinací •Nemoc: Stafylokoková enterotoxikóza •Světový primát v počtu nemocných •1961 Teplice v Čechách, několik tisíc nemocných z cukráren 1.vlna epidemie •Staphylococcus aureus ve žloutkovém krému cukrářských výrobků •Původce – jeden zaměstananec – další zam. ze stěrů v krku •2. vlna epidemie po 6-ti dnech •Tisíce nemocných, zjištěno 500.000 jednotek /g žloutkového krému •3. vlna epidemie po 6-ti dnech několik tisíc postižených •Zdroj: v kloubu ramene hnětacího stroje – ve vazelíně, kde žloutkový krém stříkal do tohoto kloubu a hmota pak stékala dolů do výrobků- kontaminace Závěr •20-25 tisíc nemocných •Některé kmeny S. aureus velmi invazivní a v případě vnímavého pacienta – do 2 dnů úmrtí