PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6_II 2019 1 PŘÍRODNÍ POLYMERY Polysacharidy II škrob VÝROBA & MODIFIKACE RNDr. Ladislav Pospíšil, CSc. 06112019 06112019 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6_II 2019 2 Emil Votoček Emil Votoček Narození 5. října 1872 Hostinné, Úmrtí 11. října 1950 (ve věku 78 let) Praha, Povolání chemik, hudební skladatel a pedagog Emil Votoček Rakousko-Uhersko Československo 06112019 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6_II 2019 3 Emil Votoček (5. října 1872 Hostinné – 11. října 1950 Praha) byl jeden z nejvýznamnějších českých chemiků. Jeho specializací byla organická chemie, konkrétně monosacharidy, ale byl i spoluautorem českého chemického názvosloví a byl významně pedagogicky činný. Kromě toho byl i hudebním skladatelem a hudebním teoretikem. Významné jsou jeho učebnice chemie a mnohojazyčné slovníky – chemické i hudební. Narodil se v rodině velkoobchodníka s papírem. Přes přání otce nešel studovat obchodní akademii, ale studoval nejprve pražskou techniku, poté dva roky barvířskou školu ve francouzském Mulhouse a pak několik měsíců chemii cukrů v Göttingenu. V roce 1895 se stal asistentem na pražské technice, v roce 1905 docentem a od roku 1907 do roku 1939 (kdy nacisté uzavřeli české vysoké školy) byl profesorem experimentální anorganické a organické chemie. V době svého působení v Mulhouse vytvořil po něm pojmenované Votočkovo činidlo. Společně s A. Sommerem Baťkem se podílel na tvorbě českého chemického názvosloví. Sepsal Šestijazyčný chemický slovník, učebnice Chemie anorganická a Chemie organická, které byly používány řadu desetiletí. Složil také asi 70 hudebních děl Zakladatel chemie cukrů v České republice LITERATURA KNIHY 2 •Modifikované škroby, dextriny a lepidla –ISBN: 80-03-00554-X •Modifikované škroby (Kodet J., Štěrba S., Šlechta L.) –ISBN nemá, je to příručka pro pracovníky škrobáren – • 06112019 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6_II 2019 4 Výroba a použití škrobů (data z roku 1991 & 2011) •Světová výroba(1991): 22 milionů tun •Světová výroba(2011): 70 milionů tun •Kukuřičný škrob: 15 milionů tun •Nejvýznamnější plodiny pro výrobu škrobů: kukuřice, brambory, rýže, maniok •Největší výrobci škrobů: USA (kukuřice), státy bývalého SSSR, Nizozemsko, Německo, Polsko (brambory) •Použití pro výživu: cca. 70 % •Modifikované škroby: cca. 5 milionů tun • 06112019 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6_II 2019 5 06112019 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6_II 2019 6 img741.jpg Cassava = MANIOK česky Wheat = PŠENICE česky 06112019 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6_II 2019 7 img739.jpg Cukrovinky, sladkosti 06112019 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6_II 2019 8 img740.jpg Výroba škrobu z brambor 1 06112019 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6_II 2019 9 •Brambory obsahují 14 – 21 % hmot. škrobu, což není mnoho •Z 1 ha lze získat průměrně 4 t škrobu •Spotřeba vody je vysoká, 3,5 – 8 m3/t brambor, ale moderní postupy jsou nižší •Sušina škrobu je cca. 84 % hmot. •Ostatní složky jsou: img663.jpg 06112019 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6_II 2019 10 img661.jpg Brambory se transportují plavením vodou, proto recyklace vody přes usazovák hlíny a písku Drť se nazývá TŘENKA PLODOVÁ VODA KOAGULACE bílkovin ZDRTKY Malozrnný škrob Další mletí > PŘESTRUHOVÁNÍ OD ŠKROBU K ETHANOLU •ŠKROB –ENZYMY z obilného sladu • jednoduché cukry – ENZYMY z kvasinek »ETHANOL 06112019 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6_II 2019 11 OD ŠKROBU K POLYETHYLENU 06112019 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6_II 2019 12 Výroba škrobu z brambor 2 06112019 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6_II 2019 13 •Bramborová škrobárna se obvykle kombinuje s lihovarem •LIHOVARNICKÉ SUROVINY (v tomto případě): –Jemná frakce škrobu získaná tzv. RAFINACÍ ŠKROBU –Buněčná šťáva získaná při odstřeďování škrobu –Bramborové zdrtky - po očistění a nastrouhání brambor se vypírá škrob pomocí vody. Po oddělení škrobových zrn od ostatní hmoty zůstávají jako krmné zbytky bramborové zdrtky Výroba škrobu z pšenice 06112019 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6_II 2019 14 06112019 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6_II 2019 15 img664.jpg Nic zde nepřijde nazmar! Malá zrna B škrobu se separují (síta, odstředivka) a zpracovávají v oddělených větvích I a J Výroba škrobu z kukuřice 06112019 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6_II 2019 16 •Kukuřičné zrno pro výrobu škrobu má toto složení: • img666.jpg Byly vyšlechtěny odrůdy obsahují buď převážně AMYLÓZU nebo převážně AMYLOPEKTIN Špičkové odrůdy mají v zrnu až 90 % hmot. škrobu Spotřebu vody na 1 t zrna NEVÍM Sušina škrobu je cca. 84 % hmot. Běžné odrůdy, ne speciální vyšlechtěné na škrob 06112019 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6_II 2019 17 img665.jpg Podobné jako výroba z pšenice, až namáčení Nic zde nepřijde nazmar! Kvůli tuku v klíčcích, který by žluknul Výrobky ze škrobu pro potravinářství •Cukrovinky, džemy a marmelády, nápoje, pečivo atd. •Mléčné výrobky, masné výrobky, polévky, omáčky, salátové dresinky atd. •Zmrzliny, kojenecká výživa, cukrovinky • • 06112019 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6_II 2019 18 Výrobky ze škrobu pro průmysl •PAPÍRENSKÝ PRŮMYSL •KLÍŽENÍ VNITŘNÍ VE HMOTĚ, POVRCHOVÉ KLÍŽENÍ, NATÍRÁNÍ PAPÍRU •TEXTILNÍ PRŮMYSL •ŠLICHTOVÁNÍ, TISK, KONEČNÉ ÚPRAVY •LEPENÍ •LEPENKA, VLNITÝ PAPÍR, VÍCEVRSTVÉ PYTLE, LAMINOVÁNÍ, • • • 06112019 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6_II 2019 19 Chování škrobového mazu ve vodě •Snižování teploty: postupné obnovování vodíkových můstků, hlavně u AMYLÓZY, škrob s vysokým podílem AMYLOPEKTINU (VĚTVENÁ MAKROMOLEKULA) má menší tendenci k RETROGRADACI •U nízkých koncentrací do cca. 3 % vypadávání z roztoku ve formě vloček •U vyšších koncentrací vznik GELU s vysokou viskozitou •Tento proces se nazývá RETROGRADACE a lze ho omezit přídavkem glukózy, tuků, NaNO3 • • Křivka MAZOVATĚNÍ škrobu ve vodě 5 06112019 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6_II 2019 21 BOD MAZOVATĚNÍ ŠKROBU mazovatění Google 05112017.jpg RETROGRADATION Toto musí být tlaková voda nebo něco s b.v. nad 100 °C! Křivky MAZOVATĚNÍ škrobu ve vodě 3 06112019 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6_II 2019 22 Micro-Visco-Amylo-Graph-Diagramm_01.jpg Všimněte si PRŮBĚHU TEPLOTY MĚŘENÍ a bodů jejích změn! BOD MAZOVATĚNÍ ŠKROBU RETROGRADACE = zvyšování viskozity se snižující se teplotou > VZNIK GELU SETRVAČNOST PŘI VYPNUTÍ NÁRŮSTU TEPLOTY A PŘEPNUTÍ NA KONSTANTNÍ TEPLOTU Křivky MAZOVATĚNÍ škrobu ve vodě 4 06112019 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6_II 2019 23 Micro-Visco-Amylo-Graph-Diagramm_01.jpg Postupné rozpouštění kratších řetězců a jejich difůze do vody + BOBTNÁNÍ ZRN >>> ZVYŠOVÁNÍ VISKOZITY BOD MAZOVATĚNÍ ŠKROBU RETROGRADACE = zvyšování viskozity se snižující se teplotou > VZNIK GELU SETRVAČNOST PŘI VYPNUTÍ NÁRŮSTU TEPLOTY A PŘEPNUTÍ NA KONSTANTNÍ TEPLOTU Rozpad vodíkových můstků mezi řetězci škrobu a hydratace celého zrna, POSTUPNĚ >>> SOL Uvolňování zbytku menších hydratovaných útvarů >>> SOL Křivka MAZOVATĚNÍ škrobu ve vodě 6 06112019 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6_II 2019 24 BOD MAZOVATĚNÍ ŠKROBU MAZOVATĚNÍ RŮZNÝCH ŠKROBŮ foods-05-00030-g003_05112017.png RETROGRADATION Křivka MAZOVATĚNÍ škrobu ve vodě 7 06112019 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6_II 2019 25 MAZOVATĚNÍ ŠKROBU KŘIVKY 001.jpg BOD MAZOVATĚNÍ ŠKROBU RETROGRADATION Křivka MAZOVATĚNÍ škrobu ve vodě 8 06112019 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6_II 2019 26 MAZOVATĚNÍ ŠKROBU KŘIVKY 002.jpg BOD MAZOVATĚNÍ ŠKROBU RETROGRADATION MAZOVATĚNÍ škrobu v TĚSTĚ 9 06112019 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6_II 2019 27 stages_of_starch_conversion 05112017.gif Těsto Postupné štěpení ENZYMY MAZOVATĚNÍ Křivka MAZOVATĚNÍ škrobu ve vodě 11 06112019 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6_II 2019 28 BOD MAZOVATĚNÍ ŠKROBU želatice škrobu scan 18112017001.jpg RETROGRADATION Jiný typ viskozimetru na měření bodu mazovatění škrobu 1 06112019 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6_II 2019 29 img645.jpg img647.jpg Jiný typ viskozimetru na měření bodu mazovatění škrobu 2 06112019 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6_II 2019 30 img652.jpg VISKOZITA UDÁNA V JEDNOTKÁCH SI! RŮZNÉ DRUHY KUKUŘICE Přechod GEL > SOL Proč modifikujeme škrob 06112019 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6_II 2019 31 •Vysoká viskozita i při nízkých koncentracích •Nízká dispergovatelnost a rozpustnost škrobových zrn •Silná tendence vytvářet tuhý, trojrozměrně provázaný gel (někdy je toto ale výhodné > PUDINK) 06112019 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6_II 2019 32 img743.jpg AMYLOPEKTIN • NEVYTVÁŘÍ ŠROUBOVICI neboli HELIX • Vazba 1 ® 6 přes –OH a přes – CH2OH v místě rozvětvení • Vazba 1 ® 4 přes –OH v hlavním i bočních řetězcích • 15 – 25 jednotek ve větvích Postupy ENZYMATICKÉ modifikace škrobu 06112019 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6_II 2019 33 img681.jpg PRUDKÝ POKLES VISKOZITY ROZTOKU (MAZU) ENZYM Postupy ENZYMATICKÉ modifikace škrobu img682.jpg 06112019 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6_II 2019 34 Štěpení na MALTÓZU enzymy a a b AMYLÓZAMI MALTÓZU lze dále rozštěpit enzymem MALTÁZOU na GLUKÓZU Podle stupně konverze dělíme produkty na: 1. Kapalné sirupy 2. Sušené nebo zahuštěné sirupy 3. Glukózu 06112019 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6_II 2019 35 img744.jpg Postupy HYDROLYTICKÉ modifikace škrobu img682.jpg 06112019 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6_II 2019 36 Katalýza pomocí HCl nebo H2SO4 s neutralizací na konci procesu Lze kombinovat s enzymatickým procesem a dostat se na GLUKÓZU Podle stupně konverze dělíme produkty na: 1. Kapalné sirupy 2. Sušené nebo zahuštěné sirupy 3. Glukózu Postupy HYDROLYTICKÉ modifikace škrobu 06112019 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6_II 2019 37 img684.jpg img683.jpg Nejsou informace o tom, zda proces probíhá náhodně či zda je některé místo v řetězci při hydrolýze preferováno ENZYMATICKÉ VYUŽITÍ GLUKÓZY 06112019 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6_II 2019 38 Alpha-D-Glucopyranose_svg.png 120px-Pyruvate.png 120px-Acetaldehyde-2D-flat_svg.png Ethanol-structure_svg.png Pyruvát konjugovaná báze od kyseliny pyrohroznové Vodka (RUSKY) Gorilka (UKRAJINSKY) Schnaps (NĚMECKY) Prostějovská starorežná (ŽITNÁ) Whisky (ANGLICKY) Bramborový líh > TUZEMSKÝ RUM ENZYMATICKÁ (Xylose isomerase) izomerizace GLUKÓZY na FRUKTÓZU 06112019 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6_II 2019 39 490px-D-Fructose_vs__D-Glucose_Structural_Formulae_V_1_svg.png GLUKÓZY (ALDÓZA) FRUKTÓZU (KETÓZA) D-xylose aldose-ketose-isomerase Fruktóza je asi o 1/5 sladší než GLUKÓZA Vyskytuje se hlavně v ovoci Sorbitol NENÍ sacharin! •Sorbitol •Sacharin 372px-Saccharin.svg.png 06112019 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6_II 2019 40 Ani jedna z těchto látek NENÍ klasifikována jako RAKOVINOTVORNÁ OBECNÉ ROZDĚLENÍ REAKCÍ POLYMERŮ 06112019 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6_II 2019 41 •POLYMERANALOGICKÉ –Nedochází ZÁMĚRNĚ ke štěpení hlavního řetězce •DESTRUKČNÍ (ŠTĚPÍCÍ ŘETĚZEC) –Dochází ZÁMĚRNĚ ke štěpení hlavního řetězce – U POLYSACHARIDŮ jsou obvyklé oba typy reakcí PŘEHLED modifikace škrobu •Enzymatický •Termický •Chemický –Hydrolýza –Oxidace –Esterifikace (několik variant) –Xantace –Karbamace –Škrobové étery •Síťování •Roubování – 06112019 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6_II 2019 42 POUŽITÍ ŠROBU 1 06112019 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6_II 2019 43 img271.jpg POUŽITÍ ŠROBU 2 06112019 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6_II 2019 44 využití škrobu 001.jpg BIOTECHNOLOGIE PO ŠTĚPENÍ NA CUKRY CHEMIE MODIFIKACE ŠKROBU 1 06112019 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6_II 2019 45 MODIFIKACE ŠKROBU 1.jpg Může být mechanická (velikost zrn) nebo roztoková (oddělení amylosy od amylopektinu) TECHNICKÉ DEXTRINY MODIFIKACE ŠKROBU 2 06112019 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6_II 2019 46 MODIFIKACE ŠKROBU 2.jpg Obvykle mechanická (velikost zrn) Jedná se tedy většinou o HETEROGENNÍ REAKCE Je snaha provádět procesy v suspenzi a ne v roztoku PROČ ? MODIFIKACE ŠKROBU 3 06112019 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6_II 2019 47 MODIFIKACE ŠKROBU 3.jpg PREFEROVÁNO Termická modifikace škrobu 1 06112019 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6_II 2019 48 •Nános škrobové suspenze na vyhřívaný válec •Vznik mazu a rozrušení vodíkových můstků mezi molekulami škrobu •Voda se ČÁSTEČNĚ tak rychle odsuší, že nestačí dojít ke vzniku (obnovení) vodíkových můstků mezi molekulami škrobu •Suchý škrob je složený z neasociovaných molekul, ale část molekul vody tam zůstane •Snadná rozpustnost i ve studené vodě Termická modifikace škrobu 2 06112019 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6_II 2019 49 termická modifikace škrobu 001.jpg Vznik mazu a rozrušení vodíkových můstků mezi molekulami škrobu Voda se tak rychle odsuší, že NESTAČÍ DOJÍT ke vzniku (obnovení) vodíkových můstků mezi molekulami ŠKROBU Suchý škrob složený z NEASOCIOVANÝCH MOLEKUL a proto může být rychleji znovu dispergován ve vodě ASOCIOVANÉ MOLEKULY ŠKROBU 06112019 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6_II 2019 50 výklad RETROGRADACE škrobu 001.jpg Termická modifikace škrobu 3 06112019 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6_II 2019 51 img685.jpg Zde probíhá vlastní proces Seškrábnutí suchého filmu NESELEKTIVNÍ Oxidace škrobu 06112019 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6_II 2019 52 img687.jpg Oxidace KARBONYLU v otevřené formy glukózy Oxidace – OH v CYKLICKÉ formě glukózy Oxidace v CYKLICKÉ formě glukózy otevřením mezi C2 a C3 C2 C3 C6 Oxidace škrobu 06112019 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6_II 2019 53 •Nejdůležitější z modifikačních reakcí •CÍLE JSOU: –Stabilita roztoků (odolnost proti RETROGRADACI) –nižší viskozita roztoků •Může probíhat v oblasti nízkých nebo vyšších pH •Nejdůležitější je oxidace chlornanen sodným v oblasti pH cca. 8 – 9 (mírně zásadité prostředí) • Oxidace škrobu - SHRNUTÍ 06112019 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6_II 2019 54 •Vyšší míra oxidace > vyšší je i míra štěpení řetězců > nižší viskozita •Vyšší je míra štěpení řetězců > NIŽŠÍ POJIVÁ SCHOPNOST •Vyšší míra oxidace > vyšší disperzní stabilita, tj. nižší sklon k RETROGRADACI •Pro heterogenní reakci jsou vhodné škroby s velkým počtem kapilár > vyšší povrch • 06112019 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6_II 2019 55 Používají se hlavně bramborové škroby (kapilarita zrna), s malým sklonem k RETROGRADACI NEPOUŽÍVAJÍ SE: OBILNÉ ŠKROBY, protože mají vyšší sklon k RETROGRADACI NESELEKTIVNÍ Oxidace škrobu - schéma 06112019 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6_II 2019 56 img686.jpg TYPICKÁ RECEPTURA • pH = 8 – 9 • Teplota = 35 – 43 °C • reakční doba = 2 – 8 hodin • aktivní chlór (NaClO) = 3 – 45 g/kg škrobu Nastavení pH a jeho udržování během oxidace Oddělení rozpustných látek SELEKTIVNÍ Oxidace škrobu na C 6 z –OH na – COOH pomocí HNO3 06112019 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6_II 2019 57 Alpha-D-Glucopyranose_svg.png C 6 Při takové oxidaci se nemění polymerační stupeň > přeměna polymeranalogická SELEKTIVNÍ Oxidace škrobu na dialdehyd škrobu 06112019 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6_II 2019 58 img688.jpg V IDEÁLNÍM PŘÍPADĚ JE MAKROMOLEKULA ZACHOVÁNA VÝROBA DEXTRINŮ 1 06112019 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6_II 2019 59 img689.jpg img690.jpg 12 – 24 hodin, aby kyseliny & roztoky přísad prostoupily zrno škrobu VÝROBA DEXTRINŮ 2 06112019 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6_II 2019 60 img691.jpg Je to vlastně HYDROLÝZA ŠKROBU následovaná POLYMERACÍ (KOMBINACÍ) FRAGMENTŮ 06112019 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6_II 2019 61 img113.jpg img114.jpg VÝROBA DEXTRINU 06112019 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6_II 2019 62 img115.jpg DE – Dextrose Equivalent = GLUKOZOVÝ EKVIVALENT = % hm. redukujících sacharidů v sušině dextrinu ŠKROB SAMOTNÝ NENÍ REDUKUJÍCÍ SACHARID STRUKTURA DEXTRINŮ 06112019 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6_II 2019 63 320px-Dextrin_skeletal_svg.png Proces DEXTRINACE nastává i při pečení např. chleba a je to ona hnědá kůrka VLASTNOSTI DEXTRINŮ & DALŠÍ TYPY DEXTRINŮ •Barva od bílé přes žlutou po hnědou •Většinou zcela rozpustné ve vodě •DALŠÍ TYPY DEXTRINŮ •Maltodextrin •is a shortchain starch sugar used as a food additive. It is produced also by enzymatic hydrolysis from gelled starch and is usually found as a creamy-white hygroscopic spraydried powder. Maltodextrin is easily digestible, being absorbed as rapidly as glucose, and might either be moderately sweet or have hardly any flavor at •all. •Cyclodextrin •The cyclical dextrins are known as cyclodextrins. They are formed by enzymatic degradation of starch by certain •bacteria, for example, Bacillus macerans. Cyclodextrins have toroidal structures formed by 6-8 glucose residues. 06112019 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6_II 2019 64 Energetické gely a tyčinky POUŽITÍ DEXTRINŮ 06112019 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6_II 2019 65 •Yellow dextrins •water-soluble glues in remoistable envelope adhesives and paper tubes, •in the mining industry as additives in froth flotation, in the foundry industry as green strength additives in •sand casting, as printing thickener for batik resist dyeing, and as binders in gouache paint. •White dextrins •a crispness enhancer for food processing, in food batters, coatings, and glazes, (E number 1400) •a textile finishing and coating agent to increase weight and stiffness of textile fabrics •a thickening and binding agent in pharmaceuticals and paper coatings. •As pyrotechnic binder and fuel, they are added to fireworks and sparklers, allowing them to solidify as pellets or "stars." •Due to the rebranching, dextrins are less digestible; indigestible dextrin are developed as soluble fiber supplements for food products. Maltodextrin v tuzemsku 06112019 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6_II 2019 66 •Jako složku energetických gelů pro sportovce to vyvinul •ing. Josef KODET, CSc. •Testovali to na hokejistech Kladna CYKLODEXTRINY 06112019 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6_II 2019 67 820px-Cyclodextrin_svg.png V molekule CYKLODEXTRINU může být absorbován ethanol (alkohol) a tak vzniká „alkohol v prášku“, který ve vodě uvolní alkohol 06112019 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6_II 2019 68 cyklodextriny nová aplikace 001.jpg To jsou tzv. SELFHEALING MATERIALS DEXTRINY - SHRNUTÍ 06112019 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6_II 2019 69 •PATRNĚ nejrozšířenější produkt modifikace škrobu •Hluboká chemická přeměna škrobu •Široká škála typů a použití •Dobře propracované kontinuální i diskontinuální technologie •Proces je používaný již minimálně od 19. století 06112019 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6_II 2019 70 ACETÁT ŠKROBU Hydroxypropylstärke WIKI ENG 15112018.png HYDROXY PROPYL ŠKROB 06112019 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6_II 2019 71 Kationische_Stärke WIKI ENG 15112018.png KATIONICKÝ ŠKROB 06112019 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6_II 2019 72 KARBOXYMETHYL ŠKROB Carboxymethylstärke WIKI ENG 15112018.png 06112019 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6_II 2019 73 oktenyl anhydrid kyseliny jantarové octenal succinic acid anhydride for the STARCH CROSSLINKING.png OKTENYL pak dává modifikovanému škrobu HYDROFOBICITU, tj. afinitu k tukům 06112019 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6_II 2019 74 ŠKROB substituovaný oktenyl anhydridem kyseliny jantarové OCTENYL SUCCINIC ANHYDRIDE STARCH 001.jpg Síťování škrobu pak jde přes kationt Me+2, která interaguje se dvěma –COO- skupinami dvou makromolekul škrobu 06112019 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6_II 2019 75 komplexa kationtu Ca+2 alginátem 05082017.jpg Síťování škrobu pak jde přes kationt Me+2, která interaguje se dvěma –COO- skupinami dvou makromolekul škrobu Acetylace škrobu 06112019 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6_II 2019 76 img693.jpg img694.jpg Vedlejší reakce snižující výtěžek Monofosfát škrobu 06112019 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6_II 2019 77 img695.jpg • Výsledkem je ANIONICKÝ ŠKROB s NÍZKÝM STUPNĚM SUBSTITUCE (0,02 – 0,1 g substitučního činidla na 1000 g suchého škrobu), což stačí na dobrou rozpustnost zastudena • Souběžně může probíhat SESÍŤOVÁNÍ ŠKROBU, kde je ale vysoký STUPEŇ SUBSTITUCE (0,1 – 0,2 g substitučního činidla na 1000 g suchého škrobu), někdy až nad 1 (kukuřičné škroby nebotnající ani varem ve vodě Zde je použit fosforečnan MONOSODNÝ! 06112019 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6_II 2019 78 Xantát škrobu img696.jpg Alkylétery škrobu 06112019 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6_II 2019 79 Karbamát škrobu img698.jpg img700.jpg Hydroxymetyléter škrobu 06112019 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6_II 2019 80 Karboxymetyléter škrobu img699.jpg img701.jpg img702.jpg Kyanoéter škrobu 06112019 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6_II 2019 81 Karboxymetyléter škrobu – reakce v ethanolu img703.jpg img704.jpg Kationtové škroby 1 06112019 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6_II 2019 82 img705.jpg + Kationtové škroby 2 - VÝROBA PAPÍRU 06112019 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6_II 2019 83 škroby katio a anio v papírovině001.jpg Z CELULÓZY! škroby katio a anio v papírovině002.jpg Přídavek KATIONICKÉHO ŠKROBU zlepšuje retenci tzv. NULITNÍCH VLÁKEN, která pocházejí jak ze sběrového papíru, tak z odpadu při výrobě ANIONTOVÝ ŠKROB potřebuje k účinku kationt Al+3, obvykle z KAl(SO4)4 (kamenec hlinitodraselný) Sesíťované škroby 1 06112019 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6_II 2019 84 img706.jpg Sesíťované škroby 2 06112019 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6_II 2019 85 síťování škrobu trifosfátem sodným 001.jpg • Sesíťované škroby mají VYSOKÝ STUPEŇ SUBSTITUCE někdy až nad 1 (kukuřičné škroby nebotnající ani varem ve vodě) > zasypávací prášky • Souběžně může probíhat ANIONIZACE ŠKROBU, kde je ale NÍZKÝ STUPEŇ SUBSTITUCE (0,02 – 0,1 g substitučního činidla na 1000 g suchého škrobu), Zde je použit fosforečnan TRISODNÝ! Roubované & blokové kopolymery škrobů 06112019 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6_II 2019 86 img710.jpg img709.jpg img708.jpg Použití modifikovaných škrobů •Výroba a úpravy papíru •Potraviny •Textilní průmysl •Lepidla •Farmacie •Flokulanty při čištění vod •…………….. 06112019 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6_II 2019 87 06112019 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6_II 2019 88 škrobová a dextrinová lepidla 001.jpg Lepidla ze škrobů 06112019 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6_II 2019 89 škrob + NaOH.jpg 06112019 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6_II 2019 90 lepidlo ze škrobu.jpg Obvykle se PRŮMYSLOVĚ používá směs bramborového a kukuřičného škrobu 06112019 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6_II 2019 91 Výrobu dextrinů asi dám do laborek Výrobu ŠKROBOVÉHO LEPIDLA asi také dám do laborek Příklad technologie výrobku ze škrobu ŠKROB NA PRÁDLO 06112019 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6_II 2019 92 Nativní škrob se musí vařit a proto jsou používány MODIFIKOVANÉ ŠKROBY img116.jpg BORAX – rozrušuje vodíkové můstky mezi makromolekulami a tak zvyšuje rozpustnost zastudena, vytváří DIESTER ŠKROBU Na2SO4 – zvyšuje rozpustnost PEO (polyethylenový oxidovaný) vosk – proti shlukování při rozpouštění, regulace lepivosti při žehlení Může se přidat i PARAFÍNOVÝ VOSK > regulace lepivosti při žehlení Modřidlo, pro potlačení žlutého odstínu 06112019 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6_II 2019 93 img117.jpg img118.jpg img119.jpg HEREROGENNÍ REAKCE > PROČ??? Běžná sušina škrobu 06112019 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6_II 2019 94 BORAX – rozrušuje vodíkové můstky mezi makromolekulami a tak zvyšuje rozpustnost zastudena, vytváří DIESTER ŠKROBU BORAX se proto přidává do lepidla při výrobě VLNITÉ LEPENKY ŠKROBY JAKO BIODEGRADABILNÍ ADITIVA DO SYNTETICKÝCH TERMOPLASTŮ 06112019 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6_II 2019 95 •VĚTŠINOU NUTNO „POPOHNAT“ termooxidací •Co jsem dělal já •LDPE fólie (až 40 % škrobu kukuřičného) – vzorek nemůžu najít •Části brokového střeliva •Vlákna - vzorek Polypropylénová vlákna s kukuřičným škrobem 1 06112019 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6_II 2019 96 PP skrob 1kx.jpg PP skrob 2kx.jpg Polypropylénová vlákna s kukuřičným škrobem 1 06112019 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6_II 2019 97 PP skrob 5kx b.jpg PP skrob 5kx M.jpg FIBRILACE PP vlákna Škrob v práci konzervátora a restaurátora Typ škrobu nebo jeho derivátu Fyzikální forma Použití poznámka Nativní škrob Maz Rentoaláž Přídavek formalínu proti napadení plísněmi Emulgace s balzámy > vyšší lepivost Dextrin Roztok Lepidlo na papír a knihy (UMĚLÁ KLOVATINA) Křehké filmy > MĚKČENÍ GLYCERINEM NEBO MEDEM Dextrin Roztok Pojivo barev Nativní škrob Maz Pojivo barev (kvaš, tempera) Přídavek formalínu proti napadení plísněmi 06112019 98 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6_II 2019