PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2021 1 PŘÍRODNÍ POLYMERY Polysacharidy I škrob RNDr. Ladislav Pospíšil, CSc. 19.10.2021 Časový plán 19.10.2021 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2021 2 LEKCE téma 1 Úvod do předmětu - Struktura a názvosloví přírodních polymerů, literatura 2 Deriváty kyselin, - přírodní pryskyřice, vysýchavé oleje, šelak 3 Vosky 4 Přírodní gumy, Polyterpeny – přírodní kaučuk, získávání, zpracování a modifikace 5 Polyfenoly – lignin, huminové kyseliny 25.10. & 1. 11. Polysacharidy I – škrob 8.11. & 15. 11. Polysacharidy II – celulóza 22. & 22. 11. Bílkovinná vlákna I 29. 11. & 6. 12. Bílkovinná vlákna II 13. & 20. 12. Kasein, syrovátka, vaječné proteiny 20. 12. Identifikace přírodních látek Laboratorní metody hodnocení přírodních polymerů 19.10.2021 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2021 3 Emil Votoček Emil Votoček Narození 5. října 1872 Hostinné, Úmrtí 11. října 1950 (ve věku 78 let) Praha, Povolání chemik, hudební skladatel a pedagog Emil Votoček Rakousko-Uhersko Československo 19.10.2021 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2021 4 Emil Votoček (5. října 1872 Hostinné – 11. října 1950 Praha) byl jeden z nejvýznamnějších českých chemiků. Jeho specializací byla organická chemie, konkrétně monosacharidy, ale byl i spoluautorem českého chemického názvosloví a byl významně pedagogicky činný. Kromě toho byl i hudebním skladatelem a hudebním teoretikem. Významné jsou jeho učebnice chemie a mnohojazyčné slovníky – chemické i hudební. Narodil se v rodině velkoobchodníka s papírem. Přes přání otce nešel studovat obchodní akademii, ale studoval nejprve pražskou techniku, poté dva roky barvířskou školu ve francouzském Mulhouse a pak několik měsíců chemii cukrů v Göttingenu. V roce 1895 se stal asistentem na pražské technice, v roce 1905 docentem a od roku 1907 do roku 1939 (kdy nacisté uzavřeli české vysoké školy) byl profesorem experimentální anorganické a organické chemie. V době svého působení v Mulhouse vytvořil po něm pojmenované Votočkovo činidlo. Společně s A. Sommerem Baťkem se podílel na tvorbě českého chemického názvosloví. Sepsal Šestijazyčný chemický slovník, učebnice Chemie anorganická a Chemie organická, které byly používány řadu desetiletí. Složil také asi 70 hudebních děl Zakladatel chemie cukrů v České republice ZÁKLADNÍ LITERATURA •Ing. J. Dvořáková: PŘÍRODNÍ POLYMERY, VŠCHT Praha, Katedra polymerů, skripta 1990 •J. Mleziva, J. Kálal: Základy makromolekulární chemie, SNTL Praha, 1986 •A. Blažej, V. Szilvová: Prírodné a syntetické polymery, SVŠT Bratislava, skripta 1985 •J. Kodet, K. Babor: Modifikované škroby, dextriny a lepidla, SNTL Praha, 1991, ISBN 80-03-00554-X •J. Kodet, S. Štěrba, L. Šlechta: Modifikované škroby, SNTL Praha, 1982 •P. Kadlec a kol.: Technologie sacharidů, VŠCHT Praha, 2000 •A. Sinica a kol.: Přírodní a modifikované polysacharidy, VŠCHT Praha, 2021, ISBN:978-80-7592-089-8 • 19.10.2021 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2021 5 Definice POLYSACHARIDŮ 19.10.2021 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2021 6 img351.jpg LITERATURA KNIHY 1 •Thermoplastic Starch –ISBN: 978-3-527-32528-3 •Chemie a analytika sacharidů –ISBN: 80-7080-306-1 •Starches –ISBN: 978-1-4200-8023-0 •Starch – Chemisty and Technology –ISBN: 978-0-12-746275-2 • • – • 19.10.2021 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2021 7 LITERATURA KNIHY 2 •Modifikované škroby, dextriny a lepidla –ISBN: 80-03-00554-X •Modifikované škroby (Kodet J., Štěrba S., Šlechta L.) –ISBN nemá, je to příručka pro pracovníky škrobáren – • 19.10.2021 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2021 8 LITERATURA zahraniční – ČASOPISY •Starch ‐ Stärke •Journal of Carbohydrate Chemistry •Carbohydrate Polymers (IF: 5,1 !!!) • • 19.10.2021 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2021 9 1.Druhy škrobů 2. Výroby škrobů 3. Chemie škrobu 4. Použití škrobu 5. Modifikace škrobu 6. Výroba dextrinů 7. Použití dextrinů 19.10.2021 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2021 10 Druhy PRŮMYSOVĚ VÝZNAMNÝCH škrobů 19.10.2021 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2021 11 img659.jpg TVARY ZRN Dva druhy zrn! Podobné je i žito. PŠENIČNÝ škrob 19.10.2021 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2021 12 TVARY ZRN Dva druhy zrn! Jiné větvení 19.10.2021 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2021 13 1280px-Wheat_starch_granules.jpg Pšeničný škrob – dvě velikosti zrn Velikosti zrn škrobů 19.10.2021 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2021 14 •Brambory: převážně 10 – 70 mm (ŠIROKÁ distribuce velikostí zrn) •Kukuřice: převážně 20 mm (úzká distribuce velikostí zrn) •Pšenice: dva druhy zrn –velikost 1 – 10 mm > škrob B (odpadní produkt, obsahuje proteiny) –velikost 10 – 25 mm > škrob A (výrobek) •Rýže: převážně cca. 5 mm (úzká distribuce velikostí zrn) – Výroba a použití škrobů (data z roku 1991 & 2011) •Světová výroba(1991): 22 milionů tun •Světová výroba(2011): 70 milionů tun •Kukuřičný škrob: 15 milionů tun •Nejvýznamnější plodiny pro výrobu škrobů: kukuřice, brambory, rýže, maniok •Největší výrobci škrobů: USA (kukuřice), státy bývalého SSSR, Nizozemsko, Německo, Polsko (brambory) •Použití pro výživu: cca. 70 % •Modifikované škroby: cca. 5 milionů tun • 19.10.2021 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2021 15 19.10.2021 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2021 16 img741.jpg Cassava = MANIOK česky Wheat = PŠENICE česky 19.10.2021 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2021 17 img739.jpg Cukrovinky, sladkosti 19.10.2021 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2021 18 img740.jpg Výroba škrobů v ČR & SR 19.10.2021 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2021 19 •Brambory: ČR & SR •Kukuřice: SR •Pšenice: ČR •Rýže: ani ČR & SR – Výroba škrobu z brambor 1 19.10.2021 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2021 20 •Brambory obsahují 14 – 21 % hmot. škrobu, což není mnoho •Z 1 ha lze získat průměrně 4 t škrobu •Spotřeba vody je vysoká, 3,5 – 8 m3/t brambor, ale moderní postupy jsou nižší •Sušina škrobu je cca. 84 % hmot. •Ostatní složky jsou: img663.jpg 19.10.2021 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2021 21 img661.jpg Brambory se transportují plavením vodou, proto recyklace vody přes usazovák hlíny a písku Drť se nazývá TŘENKA PLODOVÁ VODA KOAGULACE bílkovin ZDRTKY Malozrnný škrob Další mletí > PŘESTRUHOVÁNÍ OD ŠKROBU K ETHANOLU •ŠKROB –ENZYMY z obilného sladu • jednoduché cukry – ENZYMY z kvasinek »ETHANOL 19.10.2021 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2021 22 OD ŠKROBU K POLYETHYLENU 19.10.2021 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2021 23 19.10.2021 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2021 24 BIO PE přes etanol 001.jpg Většina dílů stavebnice LEGO je ale z ABS terpolymeru Výroba škrobu z brambor 2 19.10.2021 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2021 25 •Bramborová škrobárna se obvykle kombinuje s lihovarem •LIHOVARNICKÉ SUROVINY (v tomto případě): –Jemná frakce škrobu získaná tzv. RAFINACÍ ŠKROBU –Buněčná šťáva získaná při odstřeďování škrobu –Bramborové zdrtky - po očistění a nastrouhání brambor se vypírá škrob pomocí vody. Po oddělení škrobových zrn od ostatní hmoty zůstávají jako krmné zbytky bramborové zdrtky Výroba škrobu z pšenice 19.10.2021 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2021 26 19.10.2021 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2021 27 img664.jpg Nic zde nepřijde nazmar! Malá zrna B škrobu se separují a zpracovávají v oddělených větvích I a J Výroba škrobu z kukuřice 19.10.2021 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2021 28 •Kukuřičné zrno pro výrobu škrobu má toto složení: • img666.jpg Byly vyšlechtěny odrůdy obsahují buď převážně AMYLÓZU nebo převážně AMYLOPEKTIN Špičkové odrůdy mají v zrnu až 90 % hmot. škrobu Spotřebu vody na 1 t zrna NEVÍM Sušina škrobu je cca. 84 % hmot. 19.10.2021 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2021 29 img665.jpg Podobné jako výroba z pšenice, až namáčení Nic zde nepřijde nazmar! Výrobky ze škrobu pro potravinářství •Cukrovinky, džemy a marmelády, nápoje, pečivo atd. •Mléčné výrobky, masné výrobky, polévky, omáčky, salátové dresinky atd. •Zmrzliny, kojenecká výživa, cukrovinky • • 19.10.2021 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2021 30 Výrobky ze škrobu pro průmysl •PAPÍRENSKÝ PRŮMYSL •KLÍŽENÍ VNITŘNÍ VE HMOTĚ, POVRCHOVÉ KLÍŽENÍ, NATÍRÁNÍ PAPÍRU •TEXTILNÍ PRŮMYSL •ŠLICHTOVÁNÍ, TISK, KONEČNÉ ÚPRAVY •LEPENÍ •LEPENKA, VLNITÝ PAPÍR, VÍCEVRSTVÉ PYTLE, LAMINOVÁNÍ, • • • 19.10.2021 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2021 31 ŠKROB versus CELULÓZA 1 19.10.2021 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2021 32 img672.jpg ŠKROB je polymer z a-D-glukopyranosy CELULÓZA je polymer z b-D-glukopyranosy LIŠÍ SE POLOHOU –CH2OH VŮČI -OH ŠKROB versus CELULÓZA 2 19.10.2021 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2021 33 img669.jpg ŠKROB cellobiosa & celulosa.jpg CELULÓZA C4 C1 C4 C1 Všimněte si polohy vazby přes kyslík mezi jednotkami glukózy 19.10.2021 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2021 34 img724.jpg ŠKROB (amylósa - lineární) versus CELULÓZA 3 ŠKROB versus CELULÓZA 4 19.10.2021 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2021 35 ŠKROB CELULÓZA img232.jpg img231.jpg GLYKOGEN Převzato z: Ing. J. Dvořáková: PŘÍRODNÍ POLYMERY, VŠCHT Praha, skripta 1990 AMYLÓZA & AMYLOPEKTIN 1 19.10.2021 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2021 36 img660.jpg AMYLOPEKTIN AMYLÓZA C1 C6 Dělení 1 AMYLÓZA - AMYLOPEKTIN 2 •Selektivní enzymatické rozštěpení AMYLOPEKTINU na cukry •Rozdílná rozpustnost AMYLOPEKTINU a AMYLÓZY –Směs DMSO + voda > rozdílné rozpustnosti –Voda + NaOH > vysolit NaCl > AMYLÓZA v roztoku a AMYLOPEKTIN gel (oddělení trvá delší dobu) • 19.10.2021 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2021 37 19.10.2021 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2021 38 img987.jpg img986.jpg Lze to nazvat „VYSOLENÍ“. Je vidět vliv iontů na rozpustnost polymerů různé struktury Dě Poznámky AMYLÓZA & AMYLOPEKTIN 3 podobnost s polyetylénem •LDPE •Větvený •Větší elasticita taveniny •HDPE •Lineární •MENŠÍ elasticita taveniny 19.10.2021 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2021 39 AMYLOPEKTIN •Větvený •Větší elasticita taveniny ve směsi škrob - glycerol AMYLÓZA •Lineární •Menší elasticita taveniny ve směsi škrob - glycerol AMYLÓZA & AMYLOPEKTIN 4 19.10.2021 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2021 40 img669.jpg img671.jpg Na AMYLOPEKTIN může být vázána jako ester kyselina fosforečná, hlavně ve škrobu bramborovém. Na viskozitu vodných roztoků a/nebo gelů má pak vliv kationt (K+, Ca+2, Mg+2 atd.) img673.jpg AMYLOPEKTIN.jpg C1 C6 AMYLÓZA & AMYLOPEKTIN 5 19.10.2021 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2021 41 img668.jpg AMYLÓZA & AMYLOPEKTIN 6 Relativně střední molekulová hmotnost AMYLÓZA AMYLOPEKTIN Zdroj, poznámka M n 105 - 106 107 Kálal M w Nebylo nalezeno M bez udání zda se jedná o n či w 105 - 106 107 - 108 Kodet 19.10.2021 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2021 42 Každopádně se jedná o VYSOKÉ HODNOTY, na úrovni syntetických polyolefinů (PE, PP) AMYLÓZA & AMYLOPEKTIN 7 19.10.2021 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2021 43 img269.jpg img270.jpg RETROGRADACE = z gelu a/nebo roztoku se vylučuje POLYMER Tento obrázek se týká VODNÝCH ROZTOKŮ AMYLÓZA & AMYLOPEKTIN 8 19.10.2021 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2021 44 TERMOPLASTICKÝ ŠKROB007.jpg TERMOPLASTICKÝ ŠKROB008.jpg G – glukózová jednotka AMYLÓZA & AMYLOPEKTIN 9 19.10.2021 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2021 45 • OBVYKLE převažuje AMYLOPEKTIN v poměru 4/1 • AMYLOPEKTIN nedává modré zbarvení s jodem • některé škroby, např. hrachový, mají jen AMYLÓZU • Jiné škroby, např. odrůda kukuřice zvaná vosková, mají jen AMYLOPEKTIN • AMYLOPEKTIN na vyšší MW • ………………. MWD škrobů 1 (metoda GPC) 19.10.2021 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2021 46 MWD škrobu scan 18112017001.jpg OXIDACE ŠTĚPÍ HLAVNÍ ŘETĚZEC > SNÍŽENÍ MW MWD škrobů 2 (metoda GPC) 19.10.2021 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2021 47 MWD škrobu scan 18112017002.jpg Co s tím mohl udělat DMSO, to tedy nevím Různé škroby > různá MWD MWD škrobů 3 19.10.2021 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2021 48 MWD škrobu scan 18112017003.jpg Různé škroby > téměř stejná MWD Škrob je PŘÍRODNÍ POLYMER a tak se MWD liší i pro stejné plodiny (zdroje) Možné uložení molekul TUKU v obilném škrobu 19.10.2021 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2021 49 TERMOPLASTICKÝ ŠKROB006.jpg Molekula tuku v šroubovici amylózy Mě se toto moc nezdá, protože tuky jsou TRIGLYCERIDY! Na tři řetězce je v šroubovici asi málo místa? NADMOLEKULÁRNÍ STRUKTURA škrobu 19.10.2021 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2021 50 img675.jpg img674.jpg Lineární AMYLOZA krystalizuje – vodíkové můstky Rozvětvený AMYLOPEKTIN – mohou krystalizovat jen větve, pokud jsou dost dlouhé. Základní řetězec může procházet řadou takových krystalických částí. Krystalické části jsou prostoupeny a propojeny částmi amorfními (nekrystalickými), stejně jako je tomu u syntetických SEMIKRYSTALICKÝCH polymerů ROZPUSTNOST versus BOTNÁNÍ 19.10.2021 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2021 51 rozpust verus botnání.jpg nebo jiného rozpouštědla (solvatačního činidla) ROZPOUŠTĚNÍ ŠKROBU 19.10.2021 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2021 52 • NATIVNÍ ŠKROB není ve STUDENÉ VODĚ rozpustný, má pouze vodu v kapilárách a ve vodíkových můstcích, cca. 14 – 16 % vody • Při vložení NATIVNÍHO ŠKROBU do vody za laboratorní teploty se jen zaplňují další kapiláry vodou • Při zvyšování teploty nad cca. 50 °C BOTNÁ , vodíkové můstky se rozrušují a vzniká DISPERZE ZBOTNANÝCH (hydratovaných) ČÁSTIC VE VODĚ • Po přijetí další vody dojde k PLNÉ (maximální pro daný škrob) HYDRATACI, rozpadají se zrna škrobu a vzniká GEL (AMYLOPEKTIN) A VYSOKOVISKÓZNÍ KOLOIDNÍ ROZTOK (AMYLÓZA) • VÝSLEDNÝ STAV SE NAZÝVÁ MAZOVATĚNÍ ŠKROBU Chování škrobu ve vodě •Laboratorní teplota: pouze vratné zaplnění kapilár v zrnu škrobu •Zvyšování teploty: postupná hydratace a rozpad vodíkových můstků, rozpouštění AMYLÓZY, AMYLOPEKTIN pouze botná •Zvyšující se teplota & míchání: rozpad hydratovaných zrn a dosažení „BODU MAZOVATĚNÍ ŠKROBU (peptizace)“ •BOD MAZOVATĚNÍ ŠKROBU je charakteristický pro různé škroby 19.10.2021 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2021 53 Křivky MAZOVATĚNÍ škrobu ve vodě 19.10.2021 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2021 54 •Suited for starch and flour •Usage for acid and lye •Small sample size (5 - 15 g) •Short measuring times •Speed (0 - 300 min-1) •Temperature measurement within the sample •Heating / cooling rates of up to 10°C / min •No follow-up costs •Evaluation in BU, mPas, cP or cmg img676.jpg Upravený ROTAČNÍ VISKOZIMETR ROTAČNÍ VISKOZIMETR 19.10.2021 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2021 55 img676.jpg Upravený ROTAČNÍ VISKOZIMETR 472px-Rotationsviskosimeter.jpg Standardní ROTAČNÍ VISKOZIMETR SOL > GEL (obecně) •GEL je DISPERZNÍ SOUSTAVA, ve které spojitý DISPERZNÍ PODÍL je prostupuje spojité DISPERZNÍ PROSTŘEDÍ •PŘÍKLADY •PVC pasta > SOL (disperze částic PVC ve směsi změkčovadel) > zahřátí (interakce PVC částic se změkčovadly = ŽELATINACE) > ochlazení > GEL •KLÍH (vyroben z KOLAGENU) > SOL (zředěný roztok v teplé vodě) > zahuštění a ochlazení > KLIHOVÁ GALERTA = GEL •POTRAVINÁŘSTVÍ > ROSOL Z ŽELATINY • 19.10.2021 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2021 56 19.10.2021 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2021 57 Sol-Gel_Scheme_svg WIKI ENG 09112016.png Škrobu se týká toto 19.10.2021 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2021 58 SolGelCartoon WIKI ENG 09112016.png SOL – velké částice v roztoku Po vyžíhání vznikne pevný GEL Křivka MAZOVATĚNÍ škrobu ve vodě - OBECNĚ 19.10.2021 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2021 59 BOD MAZOVATĚNÍ ŠKROBU mazovatění Google 05112017.jpg RETROGRADATION MAZOVATĚNÍ škrobu – popis jevu 1 převzato ze skript VŠCHT Praha ISBN 978-80-7592-089-8 19.10.2021 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2021 60 Obsah obrázku text Popis byl vytvořen automaticky Schéma MAZOVATĚNÍ škrobu převzato ze skript VŠCHT Praha ISBN 978-80-7592-089-8 19.10.2021 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2021 61 Obsah obrázku text Popis byl vytvořen automaticky MAZOVATĚNÍ škrobu – popis jevu 2 převzato ze skript VŠCHT Praha ISBN 978-80-7592-089-8 19.10.2021 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2021 62 Obsah obrázku stůl Popis byl vytvořen automaticky Křivky MAZOVATĚNÍ škrobu ve vodě 1 19.10.2021 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2021 63 Micro-Visco-Amylo-Graph-Diagramm_01.jpg •Suited for starch and flour •Usage for acid and lye •Small sample size (5 - 15 g) •Short measuring times •Speed (0 - 300 min-1) •Temperature measurement within the sample •Heating / cooling rates of up to 10°C / min •No follow-up costs •Evaluation in BU, mPas, cP or cmg BU = Brabender Unit Brabender je název VÝROBCE přístrojů v Německu Všimněte si PRŮBĚHU TEPLOTY MĚŘENÍ a bodů jejích změn! BOD MAZOVATĚNÍ ŠKROBU Křivky MAZOVATĚNÍ různých škrobů ve vodě 2 19.10.2021 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2021 64 img677.jpg BOD MAZOVATĚNÍ ŠKROBU img678.jpg Vliv sacharidů a solí na teplotu mazovatění – PROČ ASI? 19.10.2021 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2021 65 img679.jpg Vliv sacharidů a solí na teplotu mazovatění – PROČ ASI? 19.10.2021 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2021 66 img680.jpg Kukuřičný škrob má normálně hodnoty: 62 – 72 – 67 °C Chování škrobového mazu ve vodě •Snižování teploty: postupné obnovování vodíkových můstků, hlavně u AMYLÓZY, škrob s vysokým podílem AMYLOPEKTINU (VĚTVENÁ MAKROMOLEKULA) má menší tendenci k RETROGRADACI •U nízkých koncentrací do cca. 3 % vypadávání z roztoku ve formě vloček •U vyšších koncentrací vznik GELU s vysokou viskozitou •Tento proces se nazývá RETROGRADACE a lze ho omezit přídavkem glukózy, tuků, NaNO3 • • 19.10.2021 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2021 67 Křivky MAZOVATĚNÍ škrobu ve vodě 3 19.10.2021 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2021 68 Micro-Visco-Amylo-Graph-Diagramm_01.jpg Všimněte si PRŮBĚHU TEPLOTY MĚŘENÍ a bodů jejích změn! BOD MAZOVATĚNÍ ŠKROBU RETROGRADACE = zvyšování viskozity se snižující se teplotou > VZNIK GELU SETRVAČNOST PŘI VYPNUTÍ NÁRŮSTU TEPLOTY A PŘEPNUTÍ NA KONSTANTNÍ TEPLOTU Křivky MAZOVATĚNÍ škrobu ve vodě 4 19.10.2021 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2021 69 Micro-Visco-Amylo-Graph-Diagramm_01.jpg Postupné rozpouštění kratších řetězců a jejich difůze do vody > ZVYŠOVÁNÍ VISKOZITY BOD MAZOVATĚNÍ ŠKROBU RETROGRADACE = zvyšování viskozity se snižující se teplotou > VZNIK GELU SETRVAČNOST PŘI VYPNUTÍ NÁRŮSTU TEPLOTY A PŘEPNUTÍ NA KONSTANTNÍ TEPLOTU Rozpad vodíkových můstků mezi řetězci škrobu a hydratace celého zrna, trojrozměrná síť > GEL Uvolňování menších hydratovaných útvarů > SOL Křivka MAZOVATĚNÍ škrobu ve vodě 5 19.10.2021 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2021 70 BOD MAZOVATĚNÍ ŠKROBU mazovatění Google 05112017.jpg RETROGRADATION Křivka MAZOVATĚNÍ škrobu ve vodě 6 19.10.2021 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2021 71 BOD MAZOVATĚNÍ ŠKROBU MAZOVATĚNÍ RŮZNÝCH ŠKROBŮ foods-05-00030-g003_05112017.png RETROGRADATION Křivka MAZOVATĚNÍ škrobu ve vodě 7 19.10.2021 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2021 72 MAZOVATĚNÍ ŠKROBU KŘIVKY 001.jpg BOD MAZOVATĚNÍ ŠKROBU RETROGRADATION Křivka MAZOVATĚNÍ škrobu ve vodě 8 19.10.2021 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2021 73 MAZOVATĚNÍ ŠKROBU KŘIVKY 002.jpg BOD MAZOVATĚNÍ ŠKROBU RETROGRADATION MAZOVATĚNÍ škrobu ve vodě 9 19.10.2021 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2021 74 stages_of_starch_conversion 05112017.gif Těsto Postupné štěpení enzymy MAZOVATĚNÍ Křivka MAZOVATĚNÍ škrobu ve vodě 11 19.10.2021 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2021 75 BOD MAZOVATĚNÍ ŠKROBU želatice škrobu scan 18112017001.jpg RETROGRADATION Jiný typ viskozimetru na měření bodu mazovatění škrobu 1 19.10.2021 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2021 76 img645.jpg img647.jpg Jiný typ viskozimetru na měření bodu mazovatění škrobu 2 19.10.2021 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2021 77 img652.jpg VISKOZITA UDÁNA V JEDNOTKÁCH SI! RŮZNÉ DRUHY KUKUŘICE Přechod GEL > SOL Princip barevné reakce roztoku škrobu s jódem •AMYLÓZA •Helixová struktura částečně zachovaná v klubcích makromolekuly •Interakce I3-1 a/nebo I5-1 s touto strukturou •„Charge transfer complex“ •Změna barvy jódu na tmavě modrou •Využití při jodometrických titracích • 19.10.2021 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2021 78 19.10.2021 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2021 79 Barevná reakce škrobu 1 Dextrin_and_triiodide.gif starch_complexation of Iodine.jpg Nad 70 °C zbarvení mizí > škrobový maz je nutno ochladit (nejlépe na pokojovou teplotu), aby se reakce barevně projevila I2(l) + I-(aq) <---> I3-(aq) I3-(aq) <---> starch I3- complex --------------------------------------... I2(l) + I-(aq) <---> starch I3- complex 19.10.2021 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2021 80 Barevná reakce škrobu 2 547starchiodine.gif Amylose in starch is responsible for the formation of a DEEP BLUE COLOR in the presence of iodine. The iodine molecule slips inside of the amylose coil. Iodine - KI Reagent: Iodine is not very soluble in water, therefore the iodine reagent is made by dissolving iodine in water in the presence of potassium iodide. This makes a linear triiodide ion complex with is soluble that slips into the coil of the starch causing an intense blue-black color. 19.10.2021 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2021 81 Barevná reakce škrobu 3 Nad 70 °C zbarvení mizí > škrobový maz je nutno ochladit (nejlépe na pokojovou teplotu), aby se reakce barevně projevila I2(l) + I-(aq) <---> I3-(aq) I3-(aq) <---> starch I3- complex --------------------------------------... I2(l) + I-(aq) <---> starch I3- complex Zubay291 •Důkaz škrobu v potravinách a rostlinném materiálů •Důkaz jodu •Jodometrická titrace 1.The triiodide ion solution is then titrated against standard thiosulfate solution to give iodide again using starch indicator: 2.I3− + 2 e− ⇌ 3 I− (Eo = + 0.5355 V)Together with reduction potential of thiosulfate:[1] 3.S4O62− + 2 e− ⇌ 2 S2O32− (Eo = + 0.08 V) •The overall reaction is thus: •I3− + 2 S2O32− → S4O62− + 3 I− (Eo = + 0.4555 V) For simplicity, the equations will usually be written in terms of aqueous molecular iodine rather than the triiodide ion, as the iodide ion did not participate in the reaction in terms of mole ratio analysis. – 19.10.2021 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2021 82 Barevná reakce škrobu v analytické chemii Proč modifikujeme škrob 19.10.2021 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2021 83 •Vysoká viskozita i při nízkých koncentracích •Nízká dispergovatelnost a rozpustnost škrobových zrn •Silná tendence vytvářet tuhý, trojrozměrně provázaný gel (někdy je toto ale výhodné > PUDINK) AMYLÓZA & AMYLOPEKTIN 19.10.2021 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2021 84 img669.jpg img671.jpg KDE JSOU POTENCIÁLNÍ REAKČNÍ CENTRA V TĚCHTO MAKROMOLEKULÁCH VĚTVENÍ HLAVNÍ ŘETĚZEC AMYLOPEKTIN.jpg 19.10.2021 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2021 85 img742.jpg AMYLOSA • Vytváří ŠROUBOVICI neboli HELIX • Šest jednotek GLUKOSY na jednu otočku (závit) • Vazba 1 ® 4 přes –OH • 300 – 1000 jednotek v makromolekule 19.10.2021 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2021 86 AMYLOSA INTRAMOLEKULÁRNÍ VODÍKOVÉ MŮSTKY vodíkové můstky ve škrobu001.jpg Tyto MŮSTKY jdou přes – OH skupiny, ne přes molekuly vody. Voda dělá můstky MŮSTKY hlavně mezi makromolekulami amylózy, ale nejen tam (zapojí se i AMYLOPEKTIN). KYSLÍK 19.10.2021 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2021 87 img743.jpg AMYLOPEKTIN • NEVYTVÁŘÍ ŠROUBOVICI neboli HELIX • Vazba 1 ® 6 přes –OH a přes – CH2OH v místě rozvětvení • Vazba 1 ® 4 přes –OH v hlavním i bočních řetězcích • 15 – 25 jednotek ve větvích Postupy ENZYMATICKÉ modifikace škrobu 19.10.2021 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2021 88 img681.jpg PRUDKÝ POKLES VISKOZITY ROZTOKU (MAZU) ENZYM Postupy ENZYMATICKÉ modifikace škrobu img682.jpg 19.10.2021 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2021 89 Štěpení na MALTÓZU enzymy a a b AMYLÓZAMI MALTÓZU lze dále rozštěpit enzymem MALTÁZOU na GLUKÓZU Podle stupně konverze dělíme produkty na: 1. Kapalné sirupy 2. Sušené nebo zahuštěné sirupy 3. Glukózu 19.10.2021 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2021 90 img744.jpg Postupy HYDROLYTICKÉ modifikace škrobu img682.jpg 19.10.2021 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2021 91 Katalýza pomocí HCl nebo H2SO4 s neutralizací na konci procesu Lze kombinovat s enzymatickým procesem a dostat se na GLUKÓZU Podle stupně konverze dělíme produkty na: 1. Kapalné sirupy 2. Sušené nebo zahuštěné sirupy 3. Glukózu Postupy HYDROLYTICKÉ modifikace škrobu 19.10.2021 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2021 92 img684.jpg img683.jpg Nejsou informace o tom, zda proces probíhá náhodně či zda je některé místo v řetězci při hydrolýze preferováno ENZYMATICKÉ VYUŽITÍ GLUKÓZY 19.10.2021 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2021 93 Alpha-D-Glucopyranose_svg.png 120px-Pyruvate.png 120px-Acetaldehyde-2D-flat_svg.png Ethanol-structure_svg.png Pyruvát konjugovaná báze od kyseliny pyrohroznové Vodka (RUSKY) Gorilka (UKRAJINSKY) Schnaps (NĚMECKY) Prostějovská starorežná (ŽITNÁ) Whisky (ANGLICKY) Bramborový líh > TUZEMSKÝ RUM ENZYMATICKÁ (Xylose isomerase) izomerizace GLUKÓZY na FRUKTÓZU 19.10.2021 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2021 94 490px-D-Fructose_vs__D-Glucose_Structural_Formulae_V_1_svg.png GLUKÓZY (ALDÓZA) FRUKTÓZU (KETÓZA) D-xylose aldose-ketose-isomerase Fruktóza je asi o 1/5 sladší než GLUKÓZA Vyskytuje se hlavně v ovoci Sorbitol NENÍ sacharin! •Sorbitol •Sacharin 372px-Saccharin.svg.png 19.10.2021 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2021 95 Ani jedna z těchto látek NENÍ klasifikována jako RAKOVINOTVORNÁ OBECNÉ ROZDĚLENÍ REAKCÍ POLYMERŮ 19.10.2021 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2021 96 •POLYMERANALOGICKÉ –Nedochází ZÁMĚRNĚ ke štěpení hlavního řetězce •DESTRUKČNÍ –Dochází ZÁMĚRNĚ ke štěpení hlavního řetězce – U POLYSACHARIDŮ jsou obvyklé oba typy reakcí PŘEHLED modifikace škrobu •Enzymatický •Termický •Chemický –Hydrolýza –Oxidace –Esterifikace (několik variant) –Xantace –Karbamace –Škrobové étery •Síťování •Roubování – 19.10.2021 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2021 97 POUŽITÍ ŠROBU 19.10.2021 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2021 98 img271.jpg MODIFIKACE ŠKROBU 1 19.10.2021 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2021 99 MODIFIKACE ŠKROBU 1.jpg Může být mechanická (velikost zrn) nebo roztoková (oddělení amylosy od amylopektinu) MODIFIKACE ŠKROBU 2 19.10.2021 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2021 100 MODIFIKACE ŠKROBU 2.jpg Obvykle mechanická (velikost zrn) Jedná se tedy většinou o HETEROGENNÍ REAKCE Je snaha provádět procesy v suspenzi a ne v roztoku PROČ ? MODIFIKACE ŠKROBU 3 19.10.2021 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2021 101 MODIFIKACE ŠKROBU 3.jpg PREFEROVÁNO Termická modifikace škrobu 1 19.10.2021 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2021 102 •Nános škrobové suspenze na vyhřívaný válec •Vznik mazu a rozrušení vodíkových můstků mezi molekulami škrobu •Voda se ČÁSTEČNĚ tak rychle odsuší, že nestačí dojít ke vzniku (obnovení) vodíkových můstků mezi molekulami škrobu •Suchý škrob je složený z neasociovaných molekul, ale část molekul vody tam zůstane •Snadná rozpustnost i ve studené vodě Termická modifikace škrobu 2 19.10.2021 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2021 103 termická modifikace škrobu 001.jpg Vznik mazu a rozrušení vodíkových můstků mezi molekulami škrobu Voda se tak rychle odsuší, že NESTAČÍ DOJÍT ke vzniku (obnovení) vodíkových můstků mezi molekulami ŠKROBU Suchý škrob složený z NEASOCIOVANÝCH MOLEKUL a proto může být rychleji znovu dispergován ve vodě ASOCIOVANÉ MOLEKULY ŠKROBU 19.10.2021 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2021 104 výklad RETROGRADACE škrobu 001.jpg Termická modifikace škrobu 3 19.10.2021 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2021 105 img685.jpg Zde probíhá vlastní proces Seškrábnutí suchého filmu NESELEKTIVNÍ Oxidace škrobu 19.10.2021 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2021 106 img687.jpg Oxidace KARBONYLU v otevřené formy glukózy Oxidace – OH v CYKLICKÉ formě glukózy Oxidace v CYKLICKÉ formě glukózy otevřením mezi C2 a C3 C2 C3 C6 Oxidace škrobu 19.10.2021 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2021 107 •Nejdůležitější z modifikačních reakcí •CÍLE JSOU: –Stabilita roztoků (odolnost proti RETROGRADACI) –nižší viskozita roztoků •Může probíhat v oblasti nízkých nebo vyšších pH •Nejdůležitější je oxidace chlornanen sodným v oblasti pH cca. 8 – 9 (mírně zásadité prostředí) • Oxidace škrobu - SHRNUTÍ 19.10.2021 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2021 108 •Vyšší míra oxidace > vyšší je i míra štěpení řetězců > nižší viskozita •Vyšší je míra štěpení řetězců > NIŽŠÍ POJIVÁ SCHOPNOST •Vyšší míra oxidace > vyšší disperzní stabilita, tj. nižší sklon k RETROGRADACI •Pro heterogenní reakci jsou vhodné škroby s velkým počtem kapilár > vyšší povrch • 19.10.2021 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2021 109 Používají se hlavně bramborové škroby (kapilarita zrna), s malým sklonem k RETROGRADACI NEPOUŽÍVAJÍ SE: OBILNÉ ŠKROBY, protože mají vyšší sklon k RETROGRADACI NESELEKTIVNÍ Oxidace škrobu - schéma 19.10.2021 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2021 110 img686.jpg TYPICKÁ RECEPTURA • pH = 8 – 9 • Teplota = 35 – 43 °C • reakční doba = 2 – 8 hodin • aktivní chlór (NaClO) = 3 – 45 g/kg škrobu Nastavení pH a jeho udržování během oxidace Oddělení rozpustných látek SELEKTIVNÍ Oxidace škrobu na C 6 z –OH na – COOH pomocí HNO3 19.10.2021 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2021 111 Alpha-D-Glucopyranose_svg.png C 6 Při takové oxidaci se nemění polymerační stupeň > přeměna polymeranalogická SELEKTIVNÍ Oxidace škrobu na dialdehyd škrobu 19.10.2021 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2021 112 img688.jpg V IDEÁLNÍM PŘÍPADĚ JE MAKROMOLEKULA ZACHOVÁNA VÝROBA DEXTRINŮ 1 19.10.2021 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2021 113 img689.jpg img690.jpg 12 – 24 hodin, aby kyseliny & roztoky přísad prostoupily zrno škrobu VÝROBA DEXTRINŮ 2 19.10.2021 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2021 114 img691.jpg Je to vlastně HYDROLÝZA ŠKROBU následovaná POLYMERACÍ (KOMBINACÍ) FRAGMENTŮ 19.10.2021 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2021 115 img113.jpg img114.jpg VÝROBA DEXTRINU 19.10.2021 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2021 116 img115.jpg DE – Dextrose Equivalent = GLUKOZOVÝ EKVIVALENT = % hm. redukujících sacharidů v sušině dextrinu ŠKROB SAMOTNÝ NENÍ REDUKUJÍCÍ SACHARID STRUKTURA DEXTRINŮ 19.10.2021 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2021 117 320px-Dextrin_skeletal_svg.png Proces DEXTRINACE nastává i při pečení např. chleba a je to ona hnědá kůrka VLASTNOSTI DEXTRINŮ & DALŠÍ TYPY DEXTRINŮ •Barva od bílé přes žlutou po hnědou •Většinou zcela rozpustné ve vodě •DALŠÍ TYPY DEXTRINŮ •Maltodextrin •is a shortchain starch sugar used as a food additive. It is produced also by enzymatic hydrolysis from gelled starch and is usually found as a creamy-white hygroscopic spraydried powder. Maltodextrin is easily digestible, being absorbed as rapidly as glucose, and might either be moderately sweet or have hardly any flavor at •all. •Cyclodextrin •The cyclical dextrins are known as cyclodextrins. They are formed by enzymatic degradation of starch by certain •bacteria, for example, Bacillus macerans. Cyclodextrins have toroidal structures formed by 6-8 glucose residues. 19.10.2021 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2021 118 Energetické gely a tyčinky POUŽITÍ DEXTRINŮ 19.10.2021 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2021 119 •Yellow dextrins •water-soluble glues in remoistable envelope adhesives and paper tubes, •in the mining industry as additives in froth flotation, in the foundry industry as green strength additives in •sand casting, as printing thickener for batik resist dyeing, and as binders in gouache paint. •White dextrins •a crispness enhancer for food processing, in food batters, coatings, and glazes, (E number 1400) •a textile finishing and coating agent to increase weight and stiffness of textile fabrics •a thickening and binding agent in pharmaceuticals and paper coatings. •As pyrotechnic binder and fuel, they are added to fireworks and sparklers, allowing them to solidify as pellets or "stars." •Due to the rebranching, dextrins are less digestible; indigestible dextrin are developed as soluble fiber supplements for food products. Maltodextrin v tuzemsku 19.10.2021 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2021 120 •Jako složku energetických gelů pro sportovce to vyvinul •ing. Josef KODET, CSc. •Testovali to na hokejistech Kladna CYKLODEXTRINY 19.10.2021 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2021 121 820px-Cyclodextrin_svg.png V molekule CYKLODEXTRINU může být absorbován ethanol (alkohol) a tak vzniká „alkohol v prášku“, který ve vodě uvolní alkohol DEXTRINY - SHRNUTÍ 19.10.2021 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2021 122 •PATRNĚ nejrozšířenější produkt modifikace škrobu •Hluboká chemická přeměna škrobu •Široká škála typů a použití •Dobře propracované kontinuální i diskontinuální technologie •Proces je používaný již minimálně od 19. století 19.10.2021 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2021 123 Stärkeacetat WIKI ENG 15112018.png ACETÁT ŠKROBU Hydroxypropylstärke WIKI ENG 15112018.png HYDROXY PROPYL ŠKROB 19.10.2021 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2021 124 Kationische_Stärke WIKI ENG 15112018.png KATIONICKÝ ŠKROB 19.10.2021 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2021 125 KARBOXYMETHYL ŠKROB Carboxymethylstärke WIKI ENG 15112018.png 19.10.2021 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2021 126 oktenyl anhydrid kyseliny jantarové octenal succinic acid anhydride for the STARCH CROSSLINKING.png OKTENYL pak dává modifikovanému škrobu HYDROFOBICITU, tj. afinitu k tukům 19.10.2021 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2021 127 ŠKROB substituovaný oktenyl anhydridem kyseliny jantarové OCTENYL SUCCINIC ANHYDRIDE STARCH 001.jpg Síťování škrobu pak jde přes kationt Me+2, která interaguje se dvěma –COO- skupinami dvou makromolekul škrobu 19.10.2021 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2021 128 komplexa kationtu Ca+2 alginátem 05082017.jpg Síťování škrobu pak jde přes kationt Me+2, která interaguje se dvěma –COO- skupinami dvou makromolekul škrobu Acetylace škrobu 19.10.2021 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2021 129 img693.jpg img694.jpg Vedlejší reakce snižující výtěžek Monofosfát škrobu 19.10.2021 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2021 130 img695.jpg • Výsledkem je ANIONICKÝ ŠKROB s NÍZKÝM STUPNĚM SUBSTITUCE (0,02 – 0,1 g substitučního činidla na 1000 g suchého škrobu), což stačí na dobrou rozpustnost zastudena • Souběžně může probíhat SESÍŤOVÁNÍ ŠKROBU, kde je ale vysoký STUPEŇ SUBSTITUCE (0,1 – 0,2 g substitučního činidla na 1000 g suchého škrobu), někdy až nad 1 (kukuřičné škroby nebotnající ani varem ve vodě Zde je použit fosforečnan MONOSODNÝ! 19.10.2021 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2021 131 Xantát škrobu img696.jpg Alkylétery škrobu 19.10.2021 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2021 132 Karbamát škrobu img698.jpg img700.jpg Hydroxymetyléter škrobu 19.10.2021 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2021 133 Karboxymetyléter škrobu img699.jpg img701.jpg img702.jpg Kyanoéter škrobu 19.10.2021 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2021 134 Karboxymetyléter škrobu – reakce v ethanolu img703.jpg img704.jpg Kationtové škroby 1 19.10.2021 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2021 135 img705.jpg + Kationtové škroby 2 - VÝROBA PAPÍRU 19.10.2021 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2021 136 škroby katio a anio v papírovině001.jpg Z CELULÓZY! škroby katio a anio v papírovině002.jpg Přídavek KATIONICKÉHO ŠKROBU zlepšuje retenci tzv. NULITNÍCH VLÁKEN, která pocházejí jak ze sběrového papíru, tak z odpadu při výrobě ANIONTOVÝ ŠKROB potřebuje k účinku kationt Al+3, obvykle z KAl(SO4)4 (kamenec hlinitodraselný) Sesíťované škroby 1 19.10.2021 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2021 137 img706.jpg Sesíťované škroby 2 19.10.2021 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2021 138 síťování škrobu trifosfátem sodným 001.jpg • Sesíťované škroby mají VYSOKÝ STUPEŇ SUBSTITUCE někdy až nad 1 (kukuřičné škroby nebotnající ani varem ve vodě) > zasypávací prášky • Souběžně může probíhat ANIONIZACE ŠKROBU, kde je ale NÍZKÝ STUPEŇ SUBSTITUCE (0,02 – 0,1 g substitučního činidla na 1000 g suchého škrobu), Zde je použit fosforečnan TRISODNÝ! Roubované & blokové kopolymery škrobů 19.10.2021 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2021 139 img710.jpg img709.jpg img708.jpg Použití modifikovaných škrobů •Výroba a úpravy papíru •Potraviny •Textilní průmysl •Lepidla •Farmacie •Flokulanty při čištění vod •…………….. 19.10.2021 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2021 140 19.10.2021 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2021 141 škrobová a dextrinová lepidla 001.jpg Lepidla ze škrobů 19.10.2021 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2021 142 škrob + NaOH.jpg 19.10.2021 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2021 143 lepidlo ze škrobu.jpg Obvykle se PRŮMYSLOVĚ používá směs bramborového a kukuřičného škrobu 19.10.2021 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2021 144 Výrobu dextrinů asi dám do laborek Výrobu ŠKROBOVÉHO LEPIDLA asi také dám do laborek Příklad technologie výrobku ze škrobu ŠKROB NA PRÁDLO 19.10.2021 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2021 145 Nativní škrob se musí vařit a proto jsou používány MODIFIKOVANÉ ŠKROBY img116.jpg BORAX – rozrušuje vodíkové můstky mezi makromolekulami a tak zvyšuje rozpustnost zastudena, vytváří DIESTER ŠKROBU Na2SO4 – zvyšuje rozpustnost PEO (polyethylenový oxidovaný) vosk – proti shlukování při rozpouštění, regulace lepivosti při žehlení Může se přidat i PARAFÍNOVÝ VOSK > regulace lepivosti při žehlení Modřidlo, pro potlačení žlutého odstínu 19.10.2021 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2021 146 img117.jpg img118.jpg img119.jpg HEREROGENNÍ REAKCE > PROČ??? Běžná sušina škrobu 19.10.2021 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2021 147 BORAX – rozrušuje vodíkové můstky mezi makromolekulami a tak zvyšuje rozpustnost zastudena, vytváří DIESTER ŠKROBU BORAX se proto přidává do lepidla při výrobě VLNITÉ LEPENKY ŠKROBY JAKO BIODEGRADABILNÍ ADITIVA DO SYNTETICKÝCH TERMOPLASTŮ 19.10.2021 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2021 148 •VĚTŠINOU NUTNO „POPOHNAT“ termooxidací •Co jsem dělal já •LDPE fólie (až 40 % škrobu kukuřičného) – vzorek nemůžu najít •Části brokového střeliva •Vlákna - vzorek Polypropylénová vlákna s kukuřičným škrobem 1 19.10.2021 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2021 149 PP skrob 1kx.jpg PP skrob 2kx.jpg Polypropylénová vlákna s kukuřičným škrobem 1 19.10.2021 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2021 150 PP skrob 5kx b.jpg PP skrob 5kx M.jpg FIBRILACE PP vlákna TERMOPLASTICKÉ ŠKROBY •ZPRACOVÁNÍ TECHNOLOGIEMI PRO SYNTETICKÉ TERMOPLASTY, ale velmi náročné (zatím) •Nutno ale použít změkčovadla – voda & glycerol •Přidávají se i vazebné látky s více –COOH skupinami •Výrobky jsou BIODEGRADOVATELNÉ •Ve spojení s PŘÍRODNÍMI VLÁKNY (např. len) > BIODEGRADOVATELNÉ KOMPOZITY • • 19.10.2021 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2021 151 19.10.2021 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2021 152 Ewa Rudnik: Compostable Polymer Materials, ISBN: 978-0-08-045371-2 TERMOPLASTICKÝ ŠKROB010.jpg 19.10.2021 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2021 153 TERMOPLASTICKÝ ŠKROB002.jpg TERMOPLASTICKÝ ŠKROB009.jpg NEJBĚŽNĚJŠÍ jsou VODA & GLYCEROL Škrob v práci konzervátora a restaurátora Typ škrobu nebo jeho derivátu Fyzikální forma Použití poznámka Nativní škrob Maz Rentoaláž Přídavek formalínu proti napadení plísněmi Emulgace s balzámy > vyšší lepivost Dextrin Roztok Lepidlo na papír a knihy (UMĚLÁ KLOVATINA) Křehké filmy > MĚKČENÍ GLYCERINEM NEBO MEDEM Dextrin Roztok Pojivo barev Nativní škrob Maz Pojivo barev (kvaš, tempera) Přídavek formalínu proti napadení plísněmi 19.10.2021 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2021 154 SEM škrobů – vlastní práce na MU 19.10.2021 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2021 155 Skrob brambor 200x.jpg Skrob brambor 2kxb.jpg ŠKROB BRAMBOROVÝ NEVIDÍTE tam žádné ZVRÁSNĚNÍ POVRCHU, jako na kresbě (viz snímek 8). Asi proto, že tady nebyla zrna škrobu před snímkování vysušena. SEM škrobů – vlastní práce na MU 19.10.2021 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2021 156 ŠKROB BRAMBOROVÝ Skrob brambor 5kx.jpg Skrob brambor 10kx.jpg SEM škrobů – vlastní práce na MU 19.10.2021 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2021 157 ŠKROB BRAMBOROVÝ Skrob brambor 1kx M.jpg SEM škrobů – vlastní práce na MU 19.10.2021 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2021 158 ŠKROB KUKUŘIČNÝ Skrob kukurice 2kx M.jpg SEM škrobů – vlastní práce na MU 19.10.2021 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2021 159 ŠKROB KUKUŘIČNÝ Skrob kukurice 200x.jpg Skrob kukurice 1kx.jpg NEVIDÍTE tam žádné ZVRÁSNĚNÍ POVRCHU, jako na kresbě (viz snímek 8). Asi proto, že tady nebyla zrna škrobu před snímkování vysušena. SEM škrobů – vlastní práce na MU 19.10.2021 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2021 160 ŠKROB KUKUŘIČNÝ Skrob kukurice 5kx.jpg Skrob kukurice 10kx.jpg SEM škrobů – vlastní práce na MU 19.10.2021 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2021 161 ŠKROB KUKUŘIČNÝ X BRAMBOROVÝ Skrob kukurice 1kx.jpg Skrob brambor 1kx b.jpg SEM škrobů – vlastní práce na MU 19.10.2021 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2021 162 ŠKROB KUKUŘIČNÝ X BRAMBOROVÝ Skrob kukurice 5kx.jpg Skrob brambor 5kx.jpg SEM škrobů – PŠENIČNÝ 19.10.2021 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2021 163 Pšeničný škrob SEM GOOGLE 05112017.jpg A zrna B zrna AGAR 19.10.2021 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2021 164 agar 15012016.jpg AGAR & potravinářství • ČIŘENÍ ovocných šťáv • Zahušťovadlo AGAR & medicína Živná půda pro růst plísní a baktérií Agar consists of a mixture of agarose and agaropectin. Agarose, the predominant component of agar, is a linear polymer, made up of the repeating monomeric unit of agarobiose. Agarobiose is a disaccharide made up of D-galactose and 3,6-anhydro-L-galactopyranose. Agaropectin is a heterogeneous mixture of smaller molecules that occur in lesser amounts, and is made up of alternating units of D-galactose and L-galactose heavily modified with acidic side-groups, such as sulfate and pyruvate. Kyselina pyrohroznová 1024px-Pyruvic-acid-2D-skeletal.png Jiné užitečné polysacharidy 1 19.10.2021 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2021 165 Tento druh jitrocele se pro farmakologické účinky semen pěstuje na plantážích např. v Indii, Brazílií, na Blízkém východě i na severu Afriky. Hlavní léčebnou látkou je rozpustná vláknina ve formě bezbarvého slizu který po zvlhnutí bobtná. Získává se z osemení které se ze suchých semen sdírá a mele na prášek, osemení tvoří asi čtvrtinu objemu semene. Je schopno absorbovat vodu a tím asi desetinásobně zvětšit svůj objem, nejčastěji se používá jako šetrné projímadlo. Jitrocel vejčitý (Plantago ovata, Psyllium plantago) je jednoletá rostlina, druh rodu jitrocel. Je jedním z mála jitrocelů který nepovažujeme za plevel, nýbrž za léčivku a je pěstován pro léčivé účinky semen. Jiné užitečné polysacharidy 2 19.10.2021 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2021 166 img378.jpg arabinose.jpg glucose.jpg mannose.jpg xylose.jpg Jsou to HETEROPLYSACHARIDY PENTÓZY HEXÓZY 19.10.2021 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2021 167 Stavební jednotka Strukturní jednotka 453px-Alginsäure_svg.png ALGINÁT Molar mass 10,000 – 600,000 img145.jpg Alginic acid is a linear copolymer with homopolymeric blocks of (1-4)-linked β-D-mannuronate (M) and its C-5 epimer α-L-guluronate (G) residues, respectively, covalently linked together in different sequences or blocks. 19.10.2021 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2021 168 Alginate absorbs water quickly, which makes it useful as an additive in dehydrated products such as slimming aids, and in the manufacture of paper and textiles. It is also used for waterproofing and fireproofing fabrics, in the food industry as a thickening agent for drinks, ice cream and cosmetics, and as a gelling agent for jellies.[citation needed] Alginate is used as an ingredient in various pharmaceutical preparations, such as Gaviscon, in which it combines with bicarbonate to inhibit reflux. Sodium alginate is used as an impression-making material in dentistry, prosthetics, lifecasting and for creating positives for small-scale casting. Sodium alginate is used in reactive dye printing and as a thickener for reactive dyes in textile screen-printing.[citation needed] Alginates do not react with these dyes and wash out easily, unlike starch-based thickeners. As a material for micro-encapsulation.[7] Calcium alginate is used in different types of medical products including skin wound dressings to promote healing[8] and can be removed with less pain than conventional dressings.[ 19.10.2021 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2021 169 komplexa kationtu Ca+2 alginátem 05082017.jpg Komplexa kationtu Ca+2 alginátem – model „vejce v kartónu“ 19.10.2021 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2021 170 Stavební jednotka Strukturní jednotka Chondroitin_Sulfate_Structure_NTP.png Chondroitin Jde o polysacharid složený z pravidelně se opakujících monomerů glukuronátu a N-acetylgalaktosaminu img139.jpg Chemical structure of one unit in a chondroitin sulfate chain. Chondroitin-4-sulfate: R1 = H; R2 = SO3H; R3 = H. Chondroitin-6-sulfate: R1 = SO3H; R2, R3 = H. Medicínský profil látky Mechanismus účinku Působí patrně galaktosamin vzniklý odbouráním polysacharidového řetězce, mechanismus účinku je pravděpodobně shodný s glukosaminem. K výstavbě chrupavky není využíván polysacharidový řetězec či jeho štěpy, ale jednotlivé monomery (vzhledem k výše uvedené biosyntéze proteoglykanů). Účinky Chondroitin sulfát patří mezi symptomaticky pomalu působící léky při osteoartróze.To znamená, že při dlouhodobém užívání (alespoň 2 měsíce) má příznivé účinky proti bolesti a zánětu při artróze kloubů. Na rozdíl od analgetik a nesteroidních antiflogistik je tento účinek opožděný, projeví se až po 4-6 týdnech pravidelného užívaní. Po vysazení však tento účinek obvykle přetrvává nějakou dobu. Proto je možné po 2-3 měsících užívání udělat další asi 2-3měsíční přestávku. Chondroitin sulfát též zřejmě dokáže zastavit ztrátu kloubní chrupavky, ke které při artróze dochází. Chondroitin 19.10.2021 171 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2021 GUAROVÁ GUMA - rostlinná guma 19.10.2021 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2021 172 620px-Guaran_svg.png Chemically, GUAR GUM IS A POLYSACCHARIDE composed of the sugars galactose and mannose. The backbone is a linear chain of β 1,4-linked mannose residues to which galactose residues are 1,6-linked at every second mannose, forming short sidebranches. Zahušťovadlo do potravin, protože už při nízkých koncentracích má velkou viskozitu EXAKTNÍ HODNOCENÍ biodegradace ODNOSNÝCH PLASTOVÝCH TAŠEK 19.10.2021 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2021 173 biodegradace ODNOSNÝCH PLASTOVÝCH TAŠEK 003.jpg biodegradace ODNOSNÝCH PLASTOVÝCH TAŠEK 001.jpg 19.10.2021 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2021 174 biodegradace ODNOSNÝCH PLASTOVÝCH TAŠEK 002.jpg 19.10.2021 PŘÍRODNÍ POLYMERY polysacharidy škrob PŘF MU 6 2021 175 biodegradace ODNOSNÝCH PLASTOVÝCH TAŠEK 004.jpg biodegradace ODNOSNÝCH PLASTOVÝCH TAŠEK 005.jpg Všechny materiály jsou na bázi ŠKROBU!